Totul despre etajele mezanin

Conţinut
 1. Ce este?
 2. Tipuri de structuri
 3. Tipuri după scop
 4. Prezentare generală a proiectelor
 5. Norme de construcție și aprobare
 6. Caracteristicile amenajarii
 7. Exemple în interior

Nu toate apartamentele au suficiente filmări pentru a găzdui tot ce este necesar. Și apoi are sens să echipați mezaninul, dar mai întâi ar trebui să aflați totul despre etajele mezaninului: nuanțele echipamentului lor, tipuri de design, probleme tehnice.

Ce este?

Mezaninul vă permite să măriți suprafața utilă din cameră, oferind totodată spațiului un aspect original, dacă totul este decorat cu gust. Trebuie doar să ne gândim că un mezanin complet este posibil într-un apartament cu tavan înalt. Adesea, astfel de camere de înălțime adecvată pot fi găsite într-o clădire rezidențială cu un etaj, într-o garsonieră sau într-un apartament format din mai multe camere situate în clădiri noi.

Ar trebui spus imediat că „Hrușciovii” cu tavane joase nu vor permite organizarea unui loc în care va fi posibil să se doteze ceva global. În cel mai bun caz, va fi un compartiment de depozitare sau un loc de dormit foarte compact.

În SNiP (31-03-2001) există o definiție care spune că un mezanin este un loc în interiorul unei clădiri în care pot fi amplasate încăperi de direcții diferite.... Cel mai adesea, o astfel de adăugare prevede amplasarea acolo de spații de producție sau de gospodărie administrative. Dar de-a lungul timpului, oamenii au adaptat acest supliment convenabil la propriile nevoi. Și aici principalul lucru nu este doar să aranjați totul frumos și funcțional, ci și să respectați anumite condiții, astfel încât această extindere să nu deterioreze apartamentul și spațiile învecinate și să fie, de asemenea, absolut sigură în timpul funcționării.

Avantajele acestui design:

 • capacitatea de a echipa spațiu suplimentar, eliberând în același timp spațiu în partea de jos;
 • dacă totul este aranjat cu înțelepciune, atunci camera va arăta foarte interesantă;
 • o șansă de a oferi spațiu personal tuturor membrilor familiei cu un deficit de metri pătrați;
 • puteți crea un astfel de mezanin cu propriile mâini fără costul de a invita constructori sau dulgheri;
 • costurile vor fi mici dacă totul este bine gândit și sunt selectate opțiuni bugetare pentru materiale.

Dezavantajele vor trebui, de asemenea, luate în considerare:

 • o podea cu drepturi depline în plină creștere este posibilă în cazuri rare, numai cu tavane foarte înalte;
 • proiectul trebuie neapărat coordonat cu instituții de arhitectură și trebuie întocmite toate documentele necesare;
 • astfel de locuri nu sunt întotdeauna complet sigure, prin urmare, merită să luați în considerare cu atenție sistemul de garduri și designul scării în sine.

Tipuri de structuri

Puteți construi un mezanin în diferite moduri. În acest caz, este necesar să se țină cont de gradul de încărcare care va cădea pe mezanin. Pe baza acestui lucru, puteți alege designul optim.

 • Atunci când utilizați o structură cu grinzi, cadrul este format din grinzi, în timp ce elementele de susținere ale structurii servesc ca suport pentru aceasta - ziduri sau coloane. Sunt folosite atât beton armat, cât și grinzi de lemn. Ca pardoseală se folosesc panouri, scânduri, scânduri, plăci ceramice, foi de metal.

Aceasta este o opțiune mai fiabilă și mai solidă.

 • Design fără fascicule implică faptul că placa ușoară va fi suprapunerea. Este susținută de elementele portante ale clădirii.

Acest design ușor nu este proiectat pentru greutate mare. Acest lucru ar trebui să fie luat în considerare atunci când se operează un astfel de mezanin.

 • Tip combinat de construcție folosit adesea într-o casă privată datorită greutății sale impresionante.În același timp, cadrul metalic este susținut de suporturi portante. Suprapunerea se realizează dintr-o placă de beton armat. În același timp, se montează adesea cofraje în care se toarnă beton.

Această construcție solidă vă oferă o gamă mai largă de organizare a spațiului de cap. Totul depinde de cât de înalte sunt tavanele.

De regulă, în casele vechi este mai bine să folosiți o versiune ușoară, în clădiri private și noi, puteți lua în considerare opțiuni mai solide, după consultarea cu specialiști în prealabil, pentru a nu vă deteriora propriul apartament și vecinii.

Tipuri după scop

Etajul al doilea sub forma unui mezanin poate avea o varietate de opțiuni în ceea ce privește scopul. Designul, desigur, ar trebui să se suprapună cu stilul general al camerei. Dacă acesta este o mansardă, atunci mezaninul ar trebui să se potrivească armonios în proiectul general. Dacă stilul este modern, atunci spațiul din tavan ar trebui să fie decorat în același spirit.

Dormitor

Mezaninul din dormitor este o soluție foarte inteligentă dacă ai o cameră mică.... Trebuie să vă încadrați în el nu atât de puțin, iar spațiul nu vă permite întotdeauna să faceți acest lucru. Prin urmare, puteți lua în considerare mai multe opțiuni pentru amenajarea mezaninului.

Dacă așezi un pat la etaj, atunci vor fi suficienți metri mai jos pentru a așeza un dressing pe ele, așezați o masă pentru femei cu oglindă și toate accesoriile, dotați o zonă de relaxare cu măsuță de cafea, fotolii confortabile sau doar pouf. Chiar și un pat de zi cu perne lângă fereastră este un loc confortabil de citit și de relaxare.

Etajul al doilea poate fi, de asemenea, un loc bun pentru un dressing. În acest caz, patul rămâne în partea de jos, iar în partea de sus sunt create sisteme de depozitare. Trebuie doar să vă asigurați că greutatea rafturilor nu este prea mare.

Nu este necesar să amplasați dulapuri sau dulapuri voluminoase la etajul doi. Este mai bine să vă limitați la structuri ușoare și să le ascundeți cu ecrane frumoase sau partiții luminoase.

De asemenea, se întâmplă ca în apartament să fie o singură cameră, iar în această zonă să fie cumva cazați atât adulții, cât și copiii. Apoi copiii pot dormi la etajul doi, iar adulții la parter, sau invers. Poate fi și un etaj „oaspeți”, unde oaspeții își pot petrece noaptea în caz de nevoie. Acest lucru este valabil mai ales atunci când oaspeții vin și își petrec noaptea des.

Studiu sau bibliotecă

O opțiune la fel de profitabilă este să dotați o bibliotecă sau să studiați la etaj dacă nu există spațiu suficient în apartament. Dar, în același timp, trebuie să alegeți un design de încredere și să asigurați toate nuanțele construcției sale. La urma urmei, o masă cu fotoliu și alte accesorii și rafturile cu cărți au o greutate considerabilă.

Daca spatiul de la etaj va permite, ar fi frumos sa puneti un scaun confortabil si, eventual, o masuta pe langa rafturile cu carti. În plus, iluminatul ar trebui să fie bine gândit.

În camera copiilor

Într-o cameră pentru un copil sau adolescent, mezaninul va fi foarte util. La urma urmei, un loc de dormit la etajul doi pare a fi o opțiune foarte interesantă pentru mulți copii. În partea de jos, poate fi amplasată o zonă de joacă sau o zonă de studiu dacă copilul este deja școlar. Există și loc pentru un colț de sport.

O altă opțiune poate fi preferată. Lăsați locul de dormit de la parter și echipați spațiul pentru jocuri și relaxare la etajul doi. Dacă doi copii împart o cameră pentru doi, mezaninul este o oportunitate de a crea un spațiu personal pentru fiecare copil. Mezaninul din camera copiilor poate fi folosit si ca loc de depozitare. Acest lucru va economisi spațiu în partea de jos și va permite să fie ocupat de altceva mai important.

Spatiu de depozitare

Acest spațiu este cel mai ușor de organizat. Nu necesită structuri prea grele și scumpe. În acest caz, nu rămâne decât să ne gândim la sistemul de depozitare: coșuri ușoare, cutii, cutii, rafturi etc. Totul depinde de ce urmează să fie depozitat acolo și unde se află acest mezanin.La urma urmei, poate fi amplasat oriunde - în bucătărie, pe coridor, sufragerie, dormitor, creșă, pe verandă.

Seră

Există opțiuni neașteptate și foarte originale. De exemplu, poate decora orice apartament cu o mini-sera la etaj. Trebuie avut în vedere faptul că plantele au nevoie de lumină și aer, iar spațiul în sine trebuie adaptat pentru o cantitate crescută de umiditate.... Dacă toate aceste nuanțe sunt gândite, atunci această opțiune va aduce o mulțime de emoții pozitive proprietarilor de apartamente.

Mini bar

Un mini-bar poate deveni, de asemenea, o întruchipare originală a ideii de îmbunătățire a mezaninului.... De regulă, cuplurile tinere sau cei care primesc adesea oaspeți pot oferi o astfel de opțiune neobișnuită pentru zonarea unei camere în apartamentul lor.

O astfel de zonă interesantă poate fi amenajată în bucătărie sau în sufragerie. Spațiul comun nu va beneficia decât de o astfel de idee.

Prezentare generală a proiectelor

Trebuie remarcat imediat că, indiferent cât de mult ar dori să organizăm o cameră suplimentară sub tavanul lui Hrușciov, această opțiune este imposibilă. In cel mai bun caz, acolo poti organiza doar un spatiu de depozitare sau un loc de dormit foarte compact in care sa poti petrece doar noaptea, nu exista alte comoditati.

Este posibil să luați în considerare amenajarea unui etaj de mezanin cu drepturi depline numai dacă există tavane înalte. În caz contrar, camera va arăta ciudat. Iar spațiul de jos va fi furat, iar cel de sus nu va avea suficient spațiu.

Luați în considerare opțiunile comune pentru organizarea spațiului de sub tavan.

 • O opțiune destul de populară atunci când există o cameră de zi la parter și un dormitor la etaj.... În acest caz, spațiul organizat arată organic. Vă puteți relaxa la parter și primiți oaspeți; există un loc de dormit cu drepturi depline la etajul doi.
 • O opțiune foarte bună pentru amplasarea unui pat compact la mezanin într-o cameră mică. Totodată, scara este proiectată și proiectată în așa fel încât să fie și un sistem de depozitare.
 • Un exemplu interesant de organizare a unui pat chiar deasupra bucătăriei. Înălțimea tavanelor vă permite să aranjați ambele camere în așa fel încât să existe suficient spațiu atât la primul etaj, cât și la mezanin. Dormitorul este si un spatiu inchis cu ajutorul unui sistem de glisare, care face odihna acolo confortabila in orice conditii.

Norme de construcție și aprobare

Dacă se ia decizia de a construi o suprastructură, nu ar trebui să începeți imediat implementarea planului. În primul rând, trebuie să fiți de acord cu autoritățile de reglementare asupra tuturor problemelor. Mezaninul este considerat o reamenajare, ceea ce înseamnă că nu te poți lipsi de toate actele.

 1. Mai întâi ai nevoie examinarea stării tehnice toate structurile de susținere care pot fi implicate în construcția mezaninului.
 2. După ce examinarea este gata, cu o concluzie pozitivă, va fi posibil obțineți o concluzie care vă permite să construiți o extensie.
 3. Următorul pas va fi comandarea unui proiect de suprastructură și aprobarea acestuia de către toate autoritățile relevante, care se ocupă de probleme de arhitectură și, în special, de reamenajări.

Din toate acestea, devine clar că nu va funcționa doar să vii cu propria ta structură și să o construiești. În caz contrar, poate fi pur și simplu forțat să demoleze și să readucă apartamentul la aspectul inițial.

În plus, în cazul unei vânzări, va fi și un moment problematic pentru întocmirea tuturor documentelor, iar aprobarea după ridicarea obiectului poate să nu fie primită.

Caracteristicile amenajarii

Când se decide în ce mod se plănuiește construirea etajului mezanin, merită luate în considerare multe alte detalii la fel de importante. Cu unele abilități, construcția se poate face manual.

Merită să luați în considerare faptul că două etaje cu drepturi depline, în care o persoană poate fi în plină creștere, pot fi echipate numai dacă înălțimea tavanului este de 5 sau cel puțin 4 metri.... Acest lucru este posibil numai într-o casă privată și chiar și atunci în faza de proiectare și construcție conform propriului plan. În apartamente, astfel de tavane sunt extrem de greu de găsit. Prin urmare, cel mai adesea, atunci când vine vorba de o suprastructură de mezanin, se înțelege că o persoană poate fi acolo în stare șezând sau culcat.

Zona mezaninului nu trebuie să ocupe mai mult de 40% din întreaga suprafață a camerei. Mezaninul poate avea orice configurație: pătrat, dreptunghiular, chiar triunghiular și semicircular. Totul va depinde de ce anume este planificat să fie plasat acolo.

Dispozitivul de la etajul doi implică în mod necesar o scară. Și aici pot apărea probleme. În mod ideal, aceasta ar trebui să fie o structură confortabilă, sigură, cu balustrade, trepte de cel puțin 30 cm adâncime. Dar scara va ocupa mult spațiu suplimentar, care este deja puțin în apartament. Prin urmare, scarile sunt adesea realizate fara balustrade, cu trepte inguste (ca una adaugata). Uneori se folosește și o scară retractabilă. Dar astfel de opțiuni sunt rezonabile doar pentru adolescenții și adulții care nu se confruntă cu probleme de sănătate. Pentru copiii mici, precum și pentru cei în vârstă sau cu anumite boli, sunt necesare doar scări confortabile, întotdeauna cu balustrade.

Gardurile din acest design sunt, de asemenea, un element obligatoriu. Este bine dacă este o structură sub formă de perete ușor sau sistem de glisare. Pentru adulți, poate fi doar o balustradă. Dacă structura este făcută pentru copii, atunci trebuie să faceți garduri de o astfel de înălțime încât copilul să nu poată urca peste ele.

Din moment ce vorbim despre o cameră sub tavan, de multe ori va fi lipsă de lumină naturală. În cel mai bun caz, doar o mică parte a ferestrei poate fi amplasată acolo. Prin urmare, merită să luați în considerare amplasarea unor dispozitive de iluminat care să nu fie prea voluminoase, dar să ofere suficientă lumină, mai ales dacă acesta este un loc pentru studiu sau muncă. La aranjarea unui pat, o lampă de citit și lămpile vor fi suficiente.

Merită luată în considerare ventilația, deoarece la etaj poate deveni destul de cald, mai ales vara. În acest caz, instalarea unui sistem split nu prea puternic va ajuta.

Exemple în interior

Pentru a înțelege cum puteți echipa un mezanin într-un apartament și cum ar trebui să arate, exemple gata făcute vă vor ajuta.

 • Un astfel de loc de dormit compact poate fi amenajat la mezanin într-un apartament obișnuit cu tavane standard.
 • Opțiunea a două astfel de spații este posibilă numai într-o casă privată cu tavane înalte. În acest caz, totul este gândit astfel încât etajele mezaninului au fost incluse inițial în plan. Spațiul arată elegant și frumos, iar scările sunt un plus interesant.
 • O versiune interesantă și bine echipată a unui pat în stil mansardă. Toate detaliile sunt gândite. Și chiar și o cameră mică este funcțională.
 • O soluție bună pentru un spațiu mic. Locul de dormit se potrivește perfect în interiorul general și arată armonios.
 • O varianta interesanta pentru amenajarea unei alte incaperi, aproape izolata, deasupra zonei bucatariei. Dar acest tip de mezanin necesită tavane înalte.
fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila