Fațade de case în diverse stiluri la modă

Conţinut
 1. Varietate de opțiuni
 2. Idei de design
 3. Cum să alegi?

Alegerea caracteristicilor stilistice ale arhitecturii și decorațiunii fațadei casei este o decizie foarte importantă și necesită o atenție specială. Exteriorul unei case poate spune multe despre proprietarul acesteia. În plus, o casă privată rezidențială este o clădire nu numai de zeci de ani, ci adesea de secole. De aceea, atunci când creați un proiect pentru o viitoare casă, încercați să respectați bazele stilistice testate în timp, bine stabilite.

Varietate de opțiuni

Diferite țări, orașe și continente sunt pregătite să ofere stiluri arhitecturale care au câștigat dragostea și popularitatea universală în zona lor, iar dezvoltarea turismului a permis ca principiile acestor stiluri să se reflecte în diferite părți ale lumii.

Pe lângă clasificarea teritorială, este posibil să se distingă caracteristicile care se datorează tendințelor modei dintr-o anumită perioadă de timp. Aceste stiluri includ toate stilurile de palat: baroc, rococo, gotic, clasicism și altele. Înlocuindu-se unul pe altul, fiecare a lăsat o amprentă puternică în cultura europeană, ceea ce înseamnă că continuă să fie relevantă în epoca noastră.

Nu este greu să creezi o caracteristică exterioară a estului sau apusului, a unei anumite epoci din timpul nostru. Tehnologiile moderne și abundența de materiale de finisare vă permit să extindeți orizonturile și să construiți o casă care să răspundă tuturor solicitărilor, atât din punct de vedere extern, cât și din punct de vedere funcțional.

Idei de design

Pentru a naviga mai bine în varietatea de opțiuni și pentru a dezvolta în mod competent un proiect pentru o viitoare casă, alegeți materialele de finisare, merită să studiați principalele caracteristici și elemente ale fiecărui stil.

Clasic

Clasicul rămâne în orice moment una dintre cele mai avantajoase opțiuni pentru proiectarea fațadei. O casă în stil clasic arată solidă, solidă și fundamentală. Proprietarii unor astfel de moșii de țară se disting prin gust rafinat și prosperitate, deoarece clasicul își asumă dimensiunea construcției.

Principalele caracteristici ale stilului:

 • Claritatea și simetria compoziției;
 • Elementele decorative sunt restrânse, adesea decorul se reflectă în sistemul de stâlpi și grinzi (coloane, pilaștri) sub formă de ordine arhitecturale, există decorațiuni sub formă de basoreliefuri cu medalioane, arcade, cornișe de ferestre;
 • Există adesea un mezanin;
 • Se folosește regula secțiunii de aur, toate dimensiunile (înălțime și lățime) au un raport exemplar, proporțiile casei sunt armonioase și perfecte;
 • Schema de culori este pastelată, deschisă, apropiată de culorile naturale și naturale;
 • Materiale de finisare - tencuiala, marmura, acoperis - tigla.

Clasicii englezi sunt case georgiane. Formele și proporțiile caselor corespund principiilor stilului clasic, dar principala diferență este decorarea fațadei.

Casele în stil pur englezesc sunt așezate din cărămizi roșii, iar doar ornamentul este tencuit și executat în alb.

oriental

Arhitectura Orientului este foarte versatilă. Deoarece conceptul de „est” este foarte larg, merită în primul rând să acordați atenție direcției arhitecturii chineze și japoneze și apoi să studiați trăsăturile stilului islamic.

Cele mai izbitoare exemple de arhitectură chineză și japoneză sunt pagodele. Forma unui templu budist poate fi luată ca bază și se poate face un acoperiș în acest stil. Nu este necesar să i se acorde caracterul ciclic al pagodei. Pantele de acoperiș curbate sunt o soluție excelentă pentru o casă de țară europeană în stil oriental.

Combinațiile de elemente verzi și roșu strălucitor sunt caracteristice arhitecturii Chinei și Japoniei.

Pentru a ne imagina ce este stilul islamic, merită să ne amintim poveștile Șeherazadei din Cele o mie și una de nopți.

Caracteristici cheie:

 • Acoperiș cu dom;
 • Elemente arhitecturale turn sub formă de minarete;
 • Prezența unei curți spațioase deschise, cu apeduct și coloane instalate în jurul perimetrului;
 • Prezența arcadelor ascuțite;
 • Elemente de vitraliu;
 • Folosiți culori luminoase pentru a picta fațada cu ornamente orientale sau tencuiți pereții exteriori și vopsiți-i în alb.

Provence

Acest stil este numit după o mică provincie din sudul Franței. Cozy și joase, cel mai adesea cu două etaje, casele arată simple, dar elegante și foarte drăguțe, ca acasă.

Acest lucru se realizează datorită caracteristicilor stilului:

 • Pentru construirea unei case se folosesc doar materiale naturale;
 • Elementele din plastic sau metal nu vor fi niciodată potrivite pentru aranjarea decorațiunii exterioare, sticla este folosită numai pentru geamuri;
 • Casele sunt în principal din piatră, care este principalul instrument de finisare a fațadei, uneori există clădiri tencuite;
 • Ferestrele mici au neapărat o carcasă și obloane din lemn, vopsite în culorile principale ale Provencei: albastru delicat, violet și verde.

Pentru ca o astfel de casă să arate armonioasă pe site-ul dvs., includeți flori proaspete în decorul extern, care vor fi amplasate în exteriorul ferestrelor sau plantați plante cu flori cataratoare de-a lungul fațadei. Un astfel de decor natural vă va transforma clădirea, vă va face pe dumneavoastră și pe oaspeții dvs. să credeți că sunteți brusc transportat în sudul Franței.

Țară

Cuvântul „țară” în engleză are un dublu sens și, pe de o parte, este tradus ca „sat”, iar pe de altă parte, ca „țară”. Prin urmare, acest stil în fiecare țară are propriile sale caracteristici tradiționale inerente culturii și istoriei acestei țări.

De exemplu, țara rusă este o colibă ​​clasică din bușteni, cu benzi sculptate, obloane, fronton și balustre de verandă. Această versiune a casei este potrivită pentru adevărații cunoscători ai tradițiilor, datorită răspândirii trecerii la viteze, a devenit recent foarte populară pentru casele de țară pentru a petrece weekendurile și a se odihni de agitația orașului.

Țara americană este lipsită de elemente ornamentate și sculptate. Cel mai mult, corespunde unor astfel de case care pot fi găsite pe o fermă din statele sudice ale Americii. Acestea sunt clădiri spațioase cu un etaj sau două etaje, realizate din materiale naturale, laconice și confortabile. O alternativă la o fermă poate fi o casă în stil salon. Această temă este potrivită pentru case de țară sau cabane de vară.

Versiunea bavareză a țării este de obicei o casă cu două etaje, cu mansardă, cu elemente din lemn și sculpturi, dar majoritatea pereților exteriori sunt tencuiți și adesea pictați cu motive naționale.

Astfel, principalele trăsături distinctive ale stilului de țară sunt:

 • Utilizarea materialelor naturale: lemn, piatra, caramida, gips, ipsos;
 • Lipsa decorațiunilor pretențioase;
 • Forme simple, dar spatioase;

scandinav

Principalele caracteristici ale stilului sunt simplitatea, funcționalitatea, minimalismul, unitatea cu natura. Fațadele în stil scandinav au o geometrie simplă, nu ies în evidență prin lux, cu toate acestea, arată elegant și impresionant. Pentru decorare, se folosesc de obicei lemn și ipsos. Și nu există încăpere la subsol.

Alegerea acestui stil este foarte potrivită pentru casele destinate reședinței permanente, deoarece o astfel de casă pare să se dizolve cu natura, iar simplitatea formelor nu se poate plictisi.

Modern

Acest stil a fost dezvoltat în țările europene în anii 1890-1910. Arhitectura clădirilor realizate în stil Art Nouveau se remarcă prin faptul că în geometria și decorarea fațadei există o respingere maximă a colțurilor ascuțite și a liniilor drepte.

Ferestrele și ușile sunt adesea realizate în formă arcuită, elementele forjate sunt folosite pentru decorarea balustradelor scărilor și balcoanelor, rame semicirculare din stuc uși și ferestre, pereții exteriori pot fi placați sau pictați cu motive florale.

Mansarda

Acest stil arhitectural își are originea în secolele XX-XXI. A apărut aproape întâmplător, ideea este că în anii 40 la New York a avut loc o creștere bruscă a prețurilor terenurilor, ceea ce i-a forțat pe proprietarii fabricilor și fabricilor să părăsească unitățile de producție din zonele industriale ale orașului și să se mute în afara orașului New. York. Fabricile goale au început să atragă boemii din New York cu spațiile lor vaste, tavanele falnice, ferestrele largi și înalte și prețurile de închiriere relativ ieftine.

Pentru a crea artificial o fațadă în stil mansardă, ar trebui să creați un proiect în care arhitectura clădirii să fie cât mai simplă posibil - o cutie înaltă cu un acoperiș plat.

Rețineți că tavanele dintr-o mansardă adevărată sunt foarte înalte, ceea ce înseamnă că o casă cu două etaje realizată în acest stil ar trebui să fie mai înaltă decât oricare alta.

Finisajul este de obicei cărămidă roșie (în versiunea clasică), dar sunt acceptate și materialele moderne, de exemplu, panouri pentru placarea fațadelor. Ferestrele pe un cadru de aluminiu vă vor permite să țineți o structură grea pe întregul perete și vor fi, de asemenea, o caracteristică de stil.

Fachwerk

Casele germane cu jumătate de lemn sunt semnul distinctiv al orașelor din nordul Germaniei. Aspectul caselor se datorează tehnologiei prin care sunt ridicate astfel de clădiri. Cadrul grinzii este realizat din stâlpi verticali, grinzi orizontale și diagonale. O casă clasică cu semi-cherestea este pereții tencuiți albi și o culoare maro închis a grinzilor cadrului, care conferă viață, dinamism și recunoaștere fațadei, precum și un acoperiș înalt din țiglă.

Tehnologiile moderne fac posibilă realizarea unui cadru din metal și înlocuirea pereților orbi tencuiți cu sticlă groasă și sigură. Această interpretare a dat o nouă viață tehnologiei germane, care s-a născut în secolul al XIV-lea.

Desigur, dacă site-ul este mic și aproape de casa vecinului, pereții transparenți nu sunt cea mai bună idee, dar stilul clasic german cu pereți albi tencuiți este întruchiparea grației și a gustului, o astfel de fațadă merită atenție.

Stil baroc

Stilul baroc este unul dintre stilurile palatului care este întotdeauna recunoscut pentru luxul și afișarea deliberată a bogăției.

Particularitati:

 • Forme netede, curbate;
 • Pilastre si sculpturi pe fatada;
 • O abundență de turnare din stuc;
 • Sfera spațială și scara clădirii.

Stilul baroc necesită investiții considerabile în designul fațadei, deoarece el a fost cel care a fost folosit pentru a crea palatele.

High Tech

Fațadele în acest stil sunt foarte laconice, au forme geometrice stricte, dar în același timp neobișnuite, iar cele mai noi materiale moderne sunt folosite pentru decorare - plastic, fier, beton, sticlă.

Acest stil este ales de oameni „avansați”, tineri și moderni care neagă fundațiile clasice în favoarea funcționalității și a spațiului maxim fără detalii inutile.

Cele mai recente dezvoltări inginerești sunt folosite pentru a proiecta o casă de înaltă tehnologie, deoarece forma și aspectul fațadei sunt adesea izbitoare în originalitatea lor.

Foarte des sunt scoase elemente funcționale precum liftul, ventilația sau scări.

Minimalism

Similar în spirit, minimalismul este adesea greu de distins de high-tech. Principala trăsătură distinctivă a stilului este o respingere completă a decorațiunilor decorative în favoarea liniilor simple și drepte, a geometriei corecte.

cabana

Într-un cuvânt, o cabană se numește acum o casă mică în regiunile rurale muntoase ale Elveției. Cuvântul în sine înseamnă „coliba ciobanului”, dar clădirile moderne îndeplinesc cele mai confortabile condiții cu toate comunicațiile.

Arhitectura stilului se caracterizează prin prezența unor cornișe puternic proeminente.Finisajul este natural - un cadru din lemn nu este aproape niciodată decorat, dar fundația sau plinta poate fi finisată cu piatră sau tencuită.

Mediterana

Stilul mediteranean este o vila imensa, cu colonade, coloane, arcade si solarii. Chiar și designul fațadei evocă un sentiment de relaxare și bucurie.

Culorile sunt deschise si naturale, peretii exteriori sunt intotdeauna tencuiti si au o textura fina, mata. Astfel de case sunt potrivite în regiunile sudice.

Cum să alegi?

Atunci când alegeți stilul fațadei, luați în considerare factorii care vă vor permite să creați un aspect armonios și frumos al unei case de țară:

 • O locuință pentru rezidență permanentă ar trebui să fie funcțională și cât mai ecologică posibil. Atunci când alegeți materiale pentru construcția fațadei, nu încercați să economisiți mult. O casă privată, de regulă, este construită pentru viață, ceea ce înseamnă că trebuie să fie sigură pentru sănătate, „respirabilă”, fără frică de umiditate excesivă și temperaturi extreme.
 • Designul, scara și stilul casei trebuie să se potrivească cu dimensiunea terenului. Nu ar trebui să construiești un palat imens pe o bucată mică de pământ. Fii ghidat de principiul că o casă privată este, în primul rând, unitate cu natura și abia apoi o demonstrație de prosperitate și bogăție.
 • Exteriorul și interiorul trebuie să se suprapună. Există stiluri care sunt „prietenoase” între ele și se combină armonios, dar luxul baroc, turnarea cu stuc, aurirea pe fațadă vor arăta ciudat și ridicol dacă mobilierul și decorarea din interiorul casei sunt caracteristice minimalismului laconic și strict.
 • Pentru o cabană de vară sau o casă de țară pentru weekend, este mai bine să alegeți stiluri simple.care nu necesită lucrări complexe. Opțiunile de țară sunt întotdeauna cel mai bine făcute în stil rustic.
 • Luați în considerare clima zonei în care va fi amplasată casa, atunci se va potrivi armonios în atmosfera din jur. Pentru regiunile sudice este potrivit un stil oriental sau mediteranean, iar în regiunile reci - rusă, scandinavă, engleză.

Puteți afla despre cele mai neobișnuite fațade ale caselor din următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila