Baia de aburi în apartament: cum să o faci singur?

Conţinut
 1. Tipuri de băi de aburi pentru un apartament
 2. Alegerea și pregătirea spațiilor
 3. Alegerea materialelor și echipamentelor
 4. Principalele etape de instalare

Saunele și băile sunt o formă populară de recreere în multe țări ale lumii, dar, din păcate, ritmul vieții moderne nu vă permite să vă bucurați de el des. Situația poate fi corectată prin minisaunele de apartament. Nu sună foarte real, dar acesta este un lucru obișnuit în Finlanda vecină, unde fiecare al treilea apartament are propria sa saună.

Tipuri de băi de aburi pentru un apartament

Ca baie de aburi de apartament, cea mai bună opțiune ar fi o saună finlandeză uscată. Motivul este simplu - pentru a echipa o baie clasică rusească într-un apartament, trebuie să echipați suplimentar drenajul cu apă și abur, iar echipamentele de încălzire cu combustibil solid sunt interzise în majoritatea caselor. Desigur, scăldatorii înfocați susțin că o saună de acasă este o copie palidă a unei saune rusești pe lemne. Totuși, acest lucru nu împiedică mini-săile de aburi să câștige popularitate, mai ales că apar în mod constant tot mai multe tipuri noi.

Băile de aburi ale apartamentelor arată ca niște cabine mici de tip duș, uneori combinate cu acestea, în care se creează un microclimat adecvat.

În aceeași cabină poate fi setat un microclimat diferit asupra sănătăţii fiecărui membru al familiei. De regulă, nu mai mult de 2-3 persoane pot face aburi în același timp într-o baie de aburi de acasă (în funcție de dimensiune). Astfel de structuri sunt încălzite de cuptoare electrice sau emițătoare de infraroșu.

Saunele diferă în funcție de dimensiune, putere, tip de încălzitor. În plus, sunt gata făcute și de casă, staționare și portabile. Camerele de aburi portabile sunt o opțiune excelentă pentru spațiile mici.

Cele mai cunoscute sunt două tipuri de camere cu aburi portabile.

 • Fitobutoaie - acestea sunt saune in miniatura pentru o persoana, realizate in forma de butoi. Au un element de incalzire in interior. Spre deosebire de structurile staționare, doar corpul este expus în fitobutonul, în timp ce capul rămâne în afara acestuia. În plus, astfel de butoaie sunt echipate cu rezervoare speciale pentru infuzii de plante, care măresc foarte mult utilitatea procedurii.
 • Sauna din pânză este un cadru din lemn acoperit cu o țesătură specială. Acest tip este foarte convenabil în ceea ce privește depozitarea: după utilizare, sauna poate fi ușor rulată și ascunsă. Ar trebui folosit numai cu un încălzitor puternic, deoarece pierderea de căldură este mult mai mare decât cea a altor specii.

Cabinele staționare gata făcute sunt calea pentru cei care apreciază instalarea rapidă și un minim de muncă aferentă. Acestea se găsesc sub formă de cabine sau cabine separate, conectate la duș printr-un compartiment despărțitor, sau două într-una. Dezavantajele unor astfel de echipamente sunt dimensiunile standard, care sunt destul de greu de ales pentru o anumită încăpere, mai ales dacă fiecare metru contează. Prețul produsului este, de asemenea, capabil să-l facă pe consumator să se răzgândească. Cu toate acestea, un buget limitat nu este un motiv pentru a renunța la un vis, ci o oportunitate de a-ți testa abilitățile de design.

Alegerea și pregătirea spațiilor

Primul pas în construirea unei saune de casă este alegerea cu grijă a spațiului.

Un loc potrivit într-un apartament trebuie să îndeplinească mai multe cerințe, având următoarele calități:

 • bună căldură și impermeabilizare;
 • ventilare;
 • acces la principalele comunicatii: curent electric, alimentare cu apa, canalizare.

Construcția unei băi de aburi în sufragerie este interzisă din motive de siguranță, așa că cel mai bun loc este baia.

În ea, toate aceste cerințe sunt îndeplinite.Puteți folosi și bucătăria în aceste scopuri. Adesea, dimensiunile unei bucătării și băii standard nu permit alocarea a câțiva metri pătrați în plus, prin urmare, cel mai probabil, va trebui să replanificați apartamentul, echipamentele de ventilație de la zero și să aduceți comunicații.

Aceasta implică necesitatea coordonării proiectului cu o serie de agenții guvernamentale:

 • pompieri;
 • serviciul epidemiologic;
 • serviciu de reamenajare și avize;
 • inspecția locuințelor.

În plus, poate fi necesară modernizarea sursei de alimentare a apartamentului, deoarece cablurile standard, cel mai probabil, nu vor rezista la sarcina unui încălzitor puternic. În acest caz, autorizația se eliberează de furnizorul de energie electrică și se încheie contractul de lucru cu acesta.

Alegerea unei sobe cu putere mai mică vă va scuti de înlocuirea cablajului, dar va crește timpul de încălzire a saunei la temperatura dorită. Alternativ, izolația cabinei poate fi consolidată și volumul acesteia redus.

Când lucrarea electrică este finalizată, releul trece la ventilație. Dacă vorbim de baie, atunci aici este prevăzut inițial sistemul de ventilație. Tot ce trebuie să faceți este să îl verificați și să îl curățați. Găurile trebuie făcute chiar pe cabina de saună. La cerere pot fi echipate cu ventilatoare si amortizoare rezistente la caldura. În cazul utilizării altor spații, vor trebui instalate canale suplimentare de ventilație. Pentru aceasta, o conductă flexibilă este destul de potrivită, în timp ce coturile inutile trebuie evitate și ar trebui să fie aleasă cea mai scurtă cale directă.

Există o părere fundamental greșită că această etapă poate fi sărită, de parcă sauna funcționează fără ventilație. De fapt, nu va dura mult timp: sub influența constantă a umidității într-o cameră neventilata, începe putrezirea structurilor din lemn, se formează un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor, nu este nevoie să vorbim despre calitatea proceduri de baie în astfel de condiții.

În plus, există riscul de acnee fără aer proaspăt.

Printre greșelile frecvente la instalarea ventilației, se numără cele care anulează complet avantajele propriei băi.

 • Planificare și instalare post-construcție. Este mai dificil să refaceți produsul finit decât să asigurați inițial un sistem de schimb de aer.
 • Etanșeitate completă la saună. Orice camera, indiferent de scop, are nevoie de un flux natural de aer proaspat.
 • Echipare cu o singură evacuare. Dacă nu există flux de aer, schimbul de aer este exclus.
 • Absența amortizoarelor pe supapele de intrare/ieșire, care ajută la reglarea microclimatului din camera de aburi.
 • Dispunerea orificiilor la acelasi nivel si opus unul altuia. Ca urmare, aerul va fi distilat de la o supapă la alta, formând curenți și neasigurând amestecarea maselor de aer.

În ceea ce privește dimensiunea viitoarei camere de mini-aburi, atunci se ia în considerare indicatorul, conform căruia este nevoie de o medie de 2 m2 de persoană, dacă este necesară prezența unui pat.

Alegerea materialelor și echipamentelor

Materialele pentru saună sau baie trebuie să fie ecologice și non-toxice. Aceasta este o nevoie urgentă, deoarece atunci când sunt încălzite, multe materiale eliberează substanțe dăunătoare sănătății. Prin urmare, numărul unu în lista materialelor necesare va fi lemnul natural pentru cadru și placare. Este de dorit să folosiți un singur tip de lemn, atunci structura va avea aceleași proprietăți de performanță.

Aspen, tei și stejar abashi sunt cele mai potrivite pentru mini-băi de apartamente. Acesta din urmă pare să fi crescut mai ales în astfel de scopuri: nu conduce și nu absoarbe căldura, practic nu absoarbe apa, este rezistent la stres mecanic și nu emite substanțe rășinoase. De asemenea, băile de aburi sunt adesea tuns cu pin scandinav și molid, arin, aspen. În general, pentru încăperile cu umiditate ridicată, este mai bine să folosiți tipuri de lemn mai dure, iar cele mai moi sunt potrivite pentru placarea exterioară.

Trebuie luate măsuri pentru a preveni scăparea căldurii prețioase prin pereții structurii. Nu ar trebui să vă bazați numai pe conductibilitatea termică scăzută a lemnului; este mai bine să vă aprovizionați suplimentar cu izolație ecologică și incombustibilă, de exemplu, izolator din pâslă sau plăci de bazalt. Pâsla are capacitatea de a absorbi și elibera cu ușurință apa fără a-și modifica proprietățile, iar izolația din plăci de bazalt respinge complet umezeala. Puteți arunca o privire mai atentă asupra altor materiale disponibile pe piață. Condiția principală este respectarea mediului și imunitatea la umiditate.

Acolo unde există izolație termică, există și hidroizolație. Puteți alege un material care îndeplinește ambele funcții simultan sau puteți cumpăra hârtie sticla sau folie.

Probabil că învelișul interior din lemn va trebui tratat cu o impregnare care să protejeze împotriva efectelor dăunătoare ale umezelii și aburului.

Se recomanda achizitionarea placilor ceramice pentru finisarea podelei. Acoperirea poate fi din lemn sau orice alta, principalul lucru este de a evita materialele sintetice (de exemplu, linoleum), care, atunci când sunt încălzite, emit substanțe nocive.

Dintre cuptoarele electrice sunt potrivite doar cele concepute special pentru încăperi umede. Acest dispozitiv este figura centrală a unei saune de acasă, nu ar trebui să economisiți pe el. Puterea este selectată în funcție de dimensiunea băii de aburi. Când vine vorba de dispozitive de încălzire, cumpărătorii au încredere în design-urile scandinave și germane, care combină puterea necesară, fiabilitatea și ușurința.

Principalele etape de instalare

 • Înainte de a începe lucrul, toate piesele din lemn sunt tratate cu impregnări de protecție și lăsate să se usuce.
 • Dispozitiv de podea. Acest pas nu este necesar dacă sauna este construită într-o baie, deoarece plăcile existente se vor descurca bine. În caz contrar, podeaua este făcută de la zero, adică se instalează un sistem de canalizare, hidroizolație și termoizolație, o podea caldă (dacă se dorește) și o șapă de beton. Placile ceramice se așează imediat după uscarea șapei, înainte de construcția ramei și a pereților.
 • Apoi se pregătesc pereții, de care se va alătura sauna: stratul vechi este îndepărtat, suprafața este tratată cu medicamente antifungice și antiseptice, se fixează 2-3 straturi de glassine cu ajutorul șipcilor, care protejează pereții principali ai apartament de abur si umezeala. Pentru impermeabilizare se folosesc uneori mastice polimerice speciale.
 • În continuare, se ridică un cadru vertical și de tavan. Pentru a face acest lucru, utilizați o cherestea de 4 * 6 cm sau 5 * 5 cm. Înălțimea structurii este de cel puțin 2 m. Dacă supapa de evacuare este planificată pe acoperișul cabinei, atunci rămâne un spațiu de 5 cm. între tavanul apartamentului și baia de aburi.În jurul viitoarelor deschideri de ventilație, cadrele sunt din lemn. Ușa este decorată cu stâlpi verticali.
 • Încălzire. Un material popular este lâna bazaltică, care este așezată cu grijă între grinzile cadrului.
 • Pe partea de sus a izolației, este atașat un material termoizolant, de regulă, este o folie de aluminiu. Foile de folie sunt așezate cu oglinda spre interior, cu o suprapunere de 10-15 cm și lipite cu bandă metalizată.
 • Instalarea strungurilor orizontale în fața învelișului din clapetă. Pentru a face acest lucru, utilizați grinzi subțiri de 3 * 4 cm, care sunt montate în trepte de 40 cm.
 • Învelișul pereților și tavanului cu tablă. Încep lucrul de la tavan, de la intrare până la peretele opus. În aceeași etapă, sunt instalate supapele de ventilație de intrare și ieșire cu clapete.
   • Instalarea bancilor. Suportul este din lemn; pentru o mai mare fiabilitate structurală se adaugă un suport vertical. Scândura din același material care a fost folosit pentru pereți.
   • Ușa este cel mai adesea din sticlă călită mată. Acest lucru ajută la evitarea efectului unui spațiu restrâns. Ușa ar trebui să se deschidă spre exterior, ușor și fără efort, astfel încât să nu se pună încuietori serioase, maximul este un zăvor magnetic.
   • Instalarea echipamentelor. Soba este instalată într-un loc convenabil, într-un gard special din resturi de lemn. Acest lucru se face pentru a proteja împotriva opăririi într-un spațiu mic. Corpurile de iluminat sunt alese rezistente la căldură, sunt montate deasupra căptușelii.
   • În exterior, sauna este decorată cu tablă.

   Camera de aburi este uscată înainte de prima utilizare. Pentru a face acest lucru, camera este încălzită timp de câteva zile, crescând treptat temperatura și timpul de încălzire.

   În prima zi, încălzirea este pornită timp de o oră cu ușile deschise, a doua zi se tine 3-4 ore la 60 de grade, a doua zi la 90-100 de grade. După verificarea funcționării echipamentului și a ventilației, sauna este gata de utilizare.

   Sauna finlandeză nu este singura opțiune posibilă pentru o baie de aburi de apartament. Dacă doriți, puteți echipa un hamam turcesc cu propriile mâini într-un bloc de apartamente. Acest tip de baie se caracterizează prin umiditate 100% și temperatură scăzută (nu mai mult de 50 de grade).

   Pentru sfaturi despre instalarea unei băi de aburi într-un apartament, vedeți următorul videoclip.

   fara comentarii

   Comentariul a fost trimis cu succes.

   Bucătărie

   Dormitor

   Mobila