Cum să izolați corect un apartament?

Cum să izolați corect un apartament?
 1. Particularități
 2. Materiale (editare)
 3. Scopul aplicatiei
 4. Scheme
 5. Cum să o faci singur?
 6. Sfaturi si trucuri

Izolarea suplimentară a apartamentelor este de obicei utilizată în clădirile cu mai multe etaje cu panouri. Pereții despărțitori subțiri nu sunt capabili să prevină pierderile de căldură, ceea ce duce la creșterea sarcinii asupra sistemelor de încălzire, nevoia de a căuta surse alternative de căldură (încălzitoare, pistoale termice etc.). Aceasta, la rândul său, provoacă un climat interior nefavorabil (aer excesiv de uscat) și crește costurile cu utilitățile.

  Particularități

  Izolarea termică a unei încăperi din interior este în multe privințe inferioară izolației termice din exterior. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de izolarea unui apartament într-o clădire mare, nu ai de ales.

  Cu izolarea termică a apartamentelor din interior, nu va fi posibilă evitarea completă a pierderilor de căldură, în orice caz acestea vor fi de aproximativ 8-15%. Acest lucru se datorează faptului că un perete care nu este izolat de exterior nu va acumula căldură. Mai mult decât atât, o astfel de suprafață de perete, tăiată din camera încălzită printr-un strat termoizolant, va îngheța mai greu și mai repede.

  Un punct important va fi calculul corect al „punctului de rouă”, adică limitele tranziției vaporilor de apă într-o stare lichidă (particule de apă). În mod ideal, „punctul de rouă” ar trebui adus la suprafața izolației, dar acest lucru este posibil numai cu izolație termică exterioară.

  Pentru a evita acumularea condensului și apariția mucegaiului pe suprafața interioară a pereților, aderarea atentă la tehnologia de izolare termică, în primul rând instalarea unui strat de barieră de vapori, va ajuta.

  Este de remarcat faptul că procesul de izolație a pereților din interior este mult mai laborios și mai complex din punct de vedere tehnologic în comparație cu lucrări similare pe pereții exteriori.

  Greșelile subtile pot duce la faptul că microclimatul din cameră se va deteriora, iar pereții vor îngheța, ceea ce le va afecta negativ starea și aspectul și durabilitatea materialelor de finisare.

  Încălzirea unei încăperi din interior necesită o ventilație de înaltă calitate. Un sistem standard de alimentare nu va fi suficient; este necesar să instalați un sistem de circulație forțată a aerului sau să instalați rame de ferestre cu un sistem de supape, datorită căruia aerul se va mișca în cameră.

  Atunci când alegeți și calculați grosimea izolației, trebuie să luați în considerare materialul pereților, indicatorii de pierdere de căldură, zona încăperii. La așezarea izolației de țiglă între elementele de izolație, este posibil să se mențină goluri mici - „poduri reci”. Acestea din urmă apar și în locurile unde podeaua și pereții, pereții și pereții despărțitori se întâlnesc. În procesul de lucru, acestor zone ar trebui să li se acorde o atenție deosebită.De obicei, recurg la izolarea interioară dacă nu este posibilă izolarea fațadei.

  În plus, izolarea camerei din interior acționează adesea ca un supliment la izolația termică exterioară.

  Materiale (editare)

  Piața modernă oferă multe tipuri de izolație, fiecare dintre ele având avantaje și dezavantaje caracteristice. Să luăm în considerare cele mai populare dintre ele și să aflăm dacă sunt potrivite pentru izolarea interioară.

  Vata minerala

  Încălzitoarele din vată minerală sunt considerate lider printre materialele termoizolante. Sunt cele mai fine fibre aranjate într-o manieră haotică. Izolarea termică este posibilă prin bule de aer care se acumulează în volume mari între fibre.

  Trebuie remarcat imediat că există mai multe tipuri de vată minerală.

  • De la utilizare zgură ar trebui aruncat din cauza proprietăților sale scăzute de izolare termică.
  • Vata de sticla nu este recomandat pentru utilizare în interior, deoarece emite compuși toxici.
  • Numai bazalt sau vată de piatră... Are o bună permeabilitate la vapori și o rezistență ridicată la umiditate. Cu toate acestea, într-un apartament, aburul nu va avea unde să se evapore, așa că se va transforma în particule de apă și se va înmuia izolația. Desigur, chiar și o ușoară umezire a materialului termoizolant devine motivul pierderii proprietăților sale tehnice. Evitarea unor astfel de fenomene va permite instalarea corectă a unui material de impermeabilizare fiabil.

  De asemenea, este important să alegeți vata de piatră potrivită. Ar trebui să aibă o densitate mare, iar rigiditatea sa ar trebui să fie apropiată de polistirenul expandat.

  Polistiren expandat

  Din vremea sovietică, spuma sau varietatea sa extrudată a fost utilizată pe scară largă pentru izolare. De remarcat faptul că acesta din urmă are o conductivitate termică mai mare și o rezistență mai bună la apă. Acest material poate fi folosit chiar și pentru a izola o casă nou construită și pusă în funcțiune, deoarece panourile de polistiren se disting prin rezistența la tracțiune și rezistența la compresiune. Schimbările negative ale stratului de termoizolație nu vor urma chiar dacă clădirea se micșorează.

  Indicatorii mari de rezistență la umiditate a materialului fac posibilă abandonarea organizării unui strat de barieră de vapori. Rosturile dintre plăci pot fi tratate cu spumă poliuretanică. Apropo, este potrivit ca un compus de fixare la instalarea plăcilor. Pătrunzând în toate fisurile și golurile de aer, spuma poliuretanică asigură etanșeitatea conexiunii dintre izolație și bazele de lucru.

  Procesul de instalare este destul de simplu - foile au dimensiuni convenabile, iar multe produse moderne sunt echipate cu caneluri si crampoane pentru o asamblare mai usoara. Dacă este necesar, puteți tăia materialul.

  Greutatea redusă simplifică și accelerează procesul de instalare, adezivul poate fi aplicat cu ușurință pe suprafețe netede. Cu toate acestea, în apartamentele din cărămidă și beton este mai convenabil să atașați materialul la dibluri sub formă de ciuperci. Pentru a face acest lucru, în primul rând, se fac găuri în plăcile situate pe pereți, după care se introduc sisteme de prindere în ele, iar plăcile sunt fixate ferm pe pereți.

  Cu toate acestea, dacă, pe lângă izolarea termică, camera are nevoie de izolație fonică, polistirenul expandat nu va funcționa. Valorile de izolare fonică ale materialului sunt extrem de scăzute. În plus, este inflamabil. Adăugarea de componente speciale la materiile prime ale spumei moderne de polistiren extrudat, desigur, a crescut ușor rezistența la foc, dar nu este nevoie să vorbim despre siguranța la foc a izolației. Un alt dezavantaj este eliberarea de toxine în timpul încălzirii.

  Spuma poliuretanica

  Spuma poliuretanică este un material modern eficient de izolare termică. Această izolație este un polimer spumat care este pulverizat pe suprafețele pereților folosind echipamente speciale.

  Înainte de pulverizare, pe perete este atașată un strung de lemn, care acționează ca ghid pentru material. Poliuretanul pulverizat umple întreaga suprafață, inclusiv crăpăturile și crăpăturile. Cu alte cuvinte, după aplicare, materialul este un strat monolitic sigilat, adică este exclusă orice apariție a „punților reci”.

  Un alt avantaj important este incombustibilitatea spumei poliuretanice. Chiar și atunci când este expus la temperaturi ridicate, nu emite compuși toxici.

  Izolația se caracterizează printr-o conductivitate termică scăzută, cu toate acestea, este imposibil să se creeze o suprafață complet netedă și uniformă. Acest lucru determină, la rândul său, imposibilitatea finisării contactului peretelui izolat cu tencuieli, colorarea acestuia.

  Cu toate acestea, această problemă este ușor de rezolvat prin atașarea panourilor de placare sau a foilor de gips-carton la lada creată.

  Plută

  O altă izolație modernă potrivită pentru decorarea interioară este rulourile de plută și pânzele. Acest material ecologic oferă nu numai izolație termică de înaltă calitate, ci și izolație fonică și oferă suprafețelor un aspect original și nobil.

  Un punct important - izolația din plută poate fi montată doar pe o suprafață netedă și plană. Acest lucru se poate realiza în cele mai multe cazuri prin tencuirea pereților și atașarea de foi de gips-carton, pe care apoi se lipește izolația din plută.

  Penofol

  Grosimea mică și eficiența termică ridicată se caracterizează printr-un material pe bază de izolație spumă, echipat cu un strat de folie pe o parte. Se numeste penofol si se livreaza in rulouri cu o grosime de 3-10 mm.

  În ciuda grosimii mici (care este și un plus, deoarece zona utilă a camerei nu se ascunde în timpul procesului de instalare), izolația demonstrează o eficiență termică îmbunătățită. Acest lucru se datorează:

  • Caracteristicile structurale ale penofolului - constă din cele mai mici bule umplute cu aer, ceea ce asigură o conductivitate termică scăzută.
  • Stratul de folie existent reflecta pana la 97% din energia termica, directionand-o in interiorul incaperii.

  Când stivuiți rolele de spumă spumă cap la cap și lipiți îmbinările cu o bandă specială de aluminiu, este posibil să preveniți apariția „punților reci”.

  Când utilizați materialul, finisajul poate fi oricare, principalul lucru este să nu lipiți tapetul și să nu aplicați tencuială direct pe izolație.

  Nu este proiectat pentru astfel de sarcini și se va prăbuși în timp.

  Cea mai bună opțiune ar fi să instalați un strat de lemn sau metal deasupra unui strat termoizolant., pe care se prind foile de gips-carton. După aplicarea unui grund, puteți fixa orice materiale de finisare.

  Încălzitoare de lichid

  Materialele de izolare lichide sunt o noutate in domeniul izolatiei. Ele arată ca vopsea, care conține cavități ceramice microscopice care reflectă căldura. Avantajul metodei este ușurința în aplicare (suprafața este pur și simplu vopsită), rezistența la apă. Este corect să spunem că această metodă este potrivită ca izolație termică auxiliară, cu toate acestea, un perete rece cu această metodă de prelucrare va deveni mai cald la atingere.

  Un alt avantaj este conservarea spațiului util de podea.

  Scopul aplicatiei

  La prima vedere, pentru a izola un apartament într-un bloc de apartamente, este suficient să izolați pereții din interior. Cu toate acestea, nu este cazul, din moment ce acoperirile de perete nu sunt singura sursa de pierderi de caldura.

  • Răceala vine și de pe podele. Acest lucru este valabil mai ales pentru locuitorii de la primul etaj. Dacă podeaua este șapă, polistirenul poate fi folosit ca izolație. O alta solutie relevanta va fi sistemul de incalzire in pardoseala. Instalarea unei folii subțiri de izolare va ajuta la creșterea eficienței acesteia și la reducerea costurilor electrice, ceea ce va preveni pierderile de căldură și va redirecționa energia termică înapoi în cameră.
  • Tavan neizolat, în special învecinată cu un spațiu de mansardă neîncălzit, determină și o temperatură mai scăzută în încăperi. În mod ideal, desigur, este mai bine să izolați tavanul din partea mansardei prin actualizarea acoperirii din argilă expandată. Cu toate acestea, dacă acest lucru nu se poate face, atunci va trebui să-l izolați din interiorul apartamentului. Pentru aceasta, va fi suficient un strat de vată minerală de 5 cm, izolația este cusută cu gips-carton.
  • Locuitorii unei case cu panouri adesea suferă de pătrunderea frigului prin cusăturile uzate dintre panouri - rosturi intre panourile fatadelor caselor. Într-o astfel de situație, este rațional să contactați biroul de locuințe cu o cerință de a actualiza îmbinările de pe marginea străzii.În același timp, puteți deschide colțul apartamentului adiacent peretelui exterior de la interior la înălțimea completă, înlocuiți căptușeala, după ce ați tratat în prealabil cusătura cu un hidrofob. La finalizarea lucrărilor, colțul este refacet de-a lungul plasei de armare prin tencuială.
  • Izolarea este adesea necesară de la capăt și de pe partea de antrenare. Dacă ați primit permisiunea de la biroul de locuințe, atunci este mai bine să izolați peretele din partea laterală a intrării. Deși aceasta este o practică destul de rară. Pentru a izola peretele adiacent scării, puteți utiliza orice izolație - vată minerală, polistiren expandat, spumă poliuretanică. Este important să vă asigurați că temperatura de la intrare respectă standardele stabilite. Este important să aveți geamuri de înaltă calitate, baterii de încălzire care funcționează corespunzător.

  Pentru a proteja peretele de capăt, este selectată o izolație adecvată pentru buget. În acest caz, este de asemenea important să se verifice etanșeitatea cusăturilor dintre ferestre și perete, pentru a asigura fiabilitatea izolației termice a mareelor.

  Scheme

  Izolarea corectă a pereților din interiorul unei clădiri implică crearea unui „tort” multistrat. Cel mai important element al său va fi o peliculă cu barieră de vapori. Se fixează pe perete cu o ușoară suprapunere cu bandă impermeabilă.

  Următorul punct este alegerea unui material cu o bună permeabilitate la vapori. În mod ideal, permeabilitatea la vapori a izolației ar trebui să fie mai mică decât caracteristicile similare ale materialului pereților exteriori.

  În acest caz, condensul va fi evacuat în exterior, și nu în interiorul apartamentului.

  Dacă se intenționează să lipească materialul izolator fonic și termic pe perete, este important să nu se permită goluri de aer între acesta și suprafața peretelui. Pentru a face acest lucru, toate fisurile și neregularitățile existente pe suprafața peretelui trebuie eliminate. Aplicați adezivul pe izolație cu o mistrie crestă, apăsând ferm materialul pe perete.

  Schema corectă pentru izolarea unui perete rece este următoarea - se aplică un material termoizolant pe perete, apoi - o barieră de vapori, după aceasta - o manta pe care este atașată finisajul.

  Dacă zona camerei permite, pentru a crește zgomotul și izolarea termică a camerei, se lasă un mic spațiu de aer între izolație și carcasă. În încăperile cu umiditate ridicată a aerului, se folosesc alte câteva metode de izolare, de exemplu, organizarea unui spațiu ventilat între perete și izolație. Izolarea peretelui într-un apartament de colț se realizează după aceleași scheme.

  Cum să o faci singur?

  Înainte de a izola un apartament, este util să aflați sursele de pierdere de căldură. Pentru a face acest lucru, utilizați o cameră termică. Locurile cu pierderi maxime de căldură ar trebui izolate în primul rând.

  Indiferent de tipul de izolație utilizat, procesul de termoizolație a pereților interiori are cerințe tehnologice uniforme și cuprinde următoarele etape.

  Munca pregatitoare

  În această etapă, se selectează încălzitoarele, se calculează numărul și grosimea necesare. Pe lângă materialele termoizolante, trebuie să achiziționați o peliculă barieră de vapori, bușteni de lemn (tratați cu antiseptic) sau profile metalice (trebuie să aibă protecție anticorozivă) pentru asamblarea șipcilor, precum și gips-carton, șipci, căptușeală sau panouri din plastic pentru învelirea şipcilor.

  Pregătirea pereților presupune curățarea acestora de stratul decorativ anterior. Următorul pas este „restaurarea” peretelui. Este necesar să se elimine toate neregulile, fisurile și golurile.

  Etapa finală a lucrărilor pregătitoare este aplicarea a 2-3 straturi de grunduri. Utilizarea lor asigură un tratament antiseptic al peretelui și o creștere a aderenței acestuia.

  Organizarea golului de ventilație

  Acest pas nu trebuie neglijat, deoarece protejează peretele de pătrunderea umezelii.

  Pentru a crea un gol de ventilație, pe perete sunt atașate șipci de lemn, a căror grosime trebuie să fie de cel puțin 2 cm. Instalarea se realizează în trepte de 1 m, fixarea - prin intermediul diblurilor.După aceea, se fac mai multe lovituri de aer în perete pentru a activa golul de ventilație. Pentru aceasta, în pereți sunt găurite mici goluri cu un diametru de aproximativ 2 cm. O plasă metalică fină le permite să fie protejate de pătrunderea resturilor.

  După aceea, o peliculă de barieră de vapori este fixată strâns de ladă.

  Din acest motiv, între acesta și perete se formează goluri de ventilație.

  Instalarea cadrului

  Cadrul este un sistem de profile metalice, al căror pas este egal cu lățimea izolației. Pentru o așezare mai strânsă, ultima treaptă a profilelor cadrului poate fi făcută chiar și cu 1-1,5 cm mai îngustă decât lățimea izolației.

  Instalarea izolației

  Plăci de polistiren expandat sau straturi de vată minerală sunt introduse între șipcile învelișului. Spațiul dintre foile de izolație este închis cu suprapuneri speciale sau bucăți subțiri din materialul termoizolant principal.

  Fixarea barierei de vapori

  O altă barieră de vapori trebuie așezată deasupra izolației. Poate fi fixat pe o ladă de lemn cu un capsator de mobilă, pe una metalică - folosind bandă de construcție (fixare temporară).

   Învelișul cadrului

   De obicei, se realizează folosind foi de gips-carton, care sunt fixate de profilele cadrului cu șuruburi autofiletante. Pălăriile acestuia din urmă trebuie să fie la același nivel cu suprafața de gips-carton sau ușor înecate.

   O plasă de construcție auto-adezivă este lipită de îmbinările foilor. În continuare, rosturile, punctele capacelor șuruburilor sunt chit, după care întregul perete este acoperit cu o compoziție de chit.Aplică chitul în mai multe straturi, așteptând ca precedentul să se usuce complet și șlefuindu-l cu șmirghel fin.

   După aplicarea stratului de finisare și șlefuirea acestuia cu un flotor special, puteți începe finisarea suprafeței cu materiale de acoperire.

   Sfaturi si trucuri

   La instalarea unui cadru de lemn, este necesar să se pre-trateze bustenii cu compuși antiseptici și ignifugă, care vor reduce pericolul de incendiu al lemnului și îl vor proteja de acțiunea distructivă a umidității.

   Dacă trebuie să găuriți găuri pentru cuie cu dibluri într-o casă cu panouri, acest lucru se poate face folosind un burghiu cu ciocan cu un burghiu victorie.

   Slefuirea plăcilor de gips-carton acoperite cu chit trebuie făcută în lumină puternică. În acest caz, toate defectele vor fi vizibile.

   Atunci când alegeți un material termoizolant, este important să vă amintiți despre compatibilitatea acestuia nu numai cu finisajele decorative, ci și cu materialul de perete. Deci, pentru suprafețele de cărămidă, cea mai bună opțiune va fi spuma de polistiren expandat, pentru beton - versiunea sa extrudată sau orice altă izolație cu un strat de folie ca barieră de vapori.

   Veți afla mai multe despre izolarea unui apartament în următorul videoclip.

   fara comentarii

   Comentariul a fost trimis cu succes.

   Bucătărie

   Dormitor

   Mobila