Gradina de iarna in apartament: conditii si caracteristici ale amenajarii

Gradina de iarna in apartament: conditii si caracteristici ale amenajarii
 1. Ne creăm pe noi înșine
 2. Unde este cel mai bun loc pentru a aranja?
 3. Consultanță de specialitate
 4. Alegerea florilor
 5. Exemple frumoase

Mulți grădinari amatori și profesioniști se gândesc adesea să amenajeze o grădină veșnic verde în apartamentul lor. Adesea, o astfel de grădină de iarnă se face pe balcon, deoarece acolo puteți crea temperatura optimă pentru plantele de interior în orice moment al anului. Florile sunt întotdeauna un decor uimitor pentru orice interior de casă, deoarece creează o atmosferă specială de confort în cameră. Ce condiții sunt necesare pentru a crea un paradis verde în apartamentul tău, precum și ceea ce este important de luat în considerare, vor fi discutate în acest articol. În plus, vă veți familiariza cu unele dintre caracteristicile oazelor verzi la care ar trebui să le acordați atenție atunci când amenajați o grădină decorativă într-un apartament.

Ne creăm pe noi înșine

Puteți forma o seră de iarnă în apartamentul dvs. fără multă muncă și cu ajutorul specialiștilor, principalul lucru este să țineți cont de unele dintre caracteristici și nuanțe. Pentru ca viitoarea seră să vă mulțumească mulți ani, este foarte important să o echipați corect.

Ar trebui să acordați o atenție deosebită următoarelor puncte importante.

 • Geamuri corecte și de înaltă calitate (mai ales dacă faceți grădina de iarnă pe balcon. Ferestrele din plastic, desigur, sunt considerate fiabile, dar uneori trebuie să fie și izolate suplimentar).
 • Încălzirea camerei.
 • Izolație împotriva pătrunderii umidității externe.
 • Decoratiuni interioare potrivite pentru anumite tipuri de plante.

Nu uitați că este foarte important ca plantele să ofere o iluminare adecvată. Poate fi fito-lămpi speciale și lămpi ultraviolete și obișnuite. Totul va depinde de ceea ce vei crește și de ce perioadă a anului. Desigur, lămpile specializate pentru sere sunt mult mai bune decât cele convenționale, deoarece doar ele pot compensa pe deplin lipsa de lumină naturală pentru anumite tipuri de plante. Cu toate acestea, este posibil ca florile iubitoare de umbră să încolțească în oaza ta.

Cel mai adesea, grădinile de iarnă din apartamente sunt echipate pe loggii, balcoane și acoperișuri. Doar în cazuri foarte rare le este alocată o cameră de zi separată. Mini-grădinile arată deosebit de bine dacă poți crea o vedere panoramică. Când creați o seră, nu uitați de sistemul de ventilație corect, de care va depinde și starea generală a tuturor plantelor. Dacă zona camerei permite, atunci asigurați-vă că instalați în ea umidificatoare speciale de aer, care au un efect pozitiv asupra sănătății plantelor.

Atunci când transformați un balcon într-o grădină de iarnă, este de preferat să alegeți materiale naturale pentru finisarea acestei încăperi. Plasticul, desigur, este ușor de curățat, dar nimic nu poate înlocui piatra naturală și lemnul.

Unde este cel mai bun loc pentru a aranja?

Un balcon și o loggia sunt considerate opțiuni excelente pentru amenajarea unei grădini de iarnă.

 • Pentru a vitra o cameră pentru o grădină de iarnă, cel mai bine este să achiziționați ferestre speciale cu două camere cu geam dublu, care nu numai că păstrează perfect căldura în interiorul grădinii de iarnă, dar și lasă să intre o cantitate suficientă de lumină, care este atât de necesară pentru majoritatea plantelor.
 • Pentru iluminare, cel mai bine este să alegeți o lumină difuză care acoperă o zonă mare a încăperii. Această lumină principală poate fi completată cu un spot. Pentru a maximiza lumina naturală în cameră, ar trebui, dacă este posibil, să alegeți o cameră pentru grădina de iarnă cu ferestre orientate spre vest sau est.
 • Izolarea unui balcon sau a unei loggii ar trebui să fie efectuată folosind etanșanți de înaltă calitate, care să nu permită trecerea aerului rece din stradă. O atenție deosebită trebuie acordată tuturor cusăturilor și îmbinărilor de pe pereți. Toate materialele pentru izolarea grădinii de iarnă trebuie să fie uscate, deoarece pot proteja la maximum spațiile de umiditate. Este bine dacă în această cameră este instalată încălzire, care poate fi reglată.
 • Nu trebuie să uităm de regimul de temperatură care este confortabil pentru flori. Adesea, experții recomandă menținerea temperaturilor de la 17 la 25 de grade Celsius. Această temperatură este considerată optimă pentru creșterea normală a florilor și plantelor de interior. Pentru a monitoriza constant temperatura, mai ales dacă loggia este încălzită, ar trebui să atârnați un termometru special de cameră.
 • Nu uitați de umiditate, care, la fel ca lumina și temperatura, joacă un rol important într-o grădină de iarnă. De asemenea, puteți umidifica aerul și florile manual, folosind diverse pulverizatoare și pulverizatoare. Este bine să instalați dispozitive speciale. Adesea, pentru umiditate suplimentară, pietrișul este turnat în paleți cu flori, turnând apă peste el.
 • Un sistem de ventilație proiectat corespunzător este, de asemenea, important. Așa-numitul efect de seră trebuie evitat prin aerisirea regulată a încăperii. Aerul din grădina de iarnă ar trebui să intre de jos și să se ridice și să urce. Și, de asemenea, un aparat de aer condiționat potrivit poate fi amplasat în seră.

Rezumând, putem spune cu siguranță că numai o combinație a tuturor condițiilor de mai sus și respectarea lor vă va ajuta să recreați o grădină de iarnă de înaltă calitate și frumoasă chiar în apartamentul dvs. Dacă nu sunteți foarte sigur că puteți face față acestei probleme, cel mai bine este să studiați informațiile despre acest subiect mai detaliat în publicațiile horticole relevante. Sau apelează la serviciile unor specialiști de încredere care cu siguranță vor putea găsi cu ușurință o soluție la problema ta.

Consultanță de specialitate

Dacă doriți să aveți o seră veșnic verde, acordați preferință speciilor de plante care nu își pierd frunzișul în sezonul de toamnă, precum și opțiunilor care nu sunt deosebit de capricioase de îngrijit. Diferiți palmieri sunt mereu la modă. Dacă nu puteți găsi singur flori și plante pentru grădina dvs. de iarnă, puteți solicita ajutor de la grădinari profesioniști. Cu siguranță vă vor putea sfătui cu privire la opțiunile de care aveți nevoie și care vă vor încânta pe tot parcursul anului.

Pentru unicitatea serei de apartament, puteți colecta mai multe tipuri de plante în ea. Pot fi opțiuni tropicale exotice și subtropicale, precum și flori de casă simple din familia perenă. Pentru a vă diversifica grădina de iarnă, asigurați-vă că vă uitați la ghivecele neobișnuite și originale. Mai ales la opțiunile pentru argilă lucrată manual. Cu siguranță vor atrage multă atenție asupra lor și vă vor încânta în fiecare zi. În plus, sunt foarte durabile.

Pentru a vă diversifica grădina de iarnă, puteți instala în ea figuri de animale decorative sau copaci artificiali. Daca vrei sa economisesti cat mai mult spatiu in serara ta, fii atent la rafturile speciale suspendate, pe care pot fi instalate si plante cu mare economie de spatiu.

Alegerea florilor

Mulți cultivatori de flori, dorind să creeze o grădină de iarnă neobișnuită cu propriile mâini, caută imediat plante străine ciudate. Dar experții recomandă să vă faceți timp pentru alegere, deoarece astfel de flori necesită o atenție specială pentru ele însele și de foarte multe ori este destul de dificil să aveți grijă de ele acasă.

Cele mai populare și nepretențioase opțiuni sunt următoarele plante, care sunt cele mai populare printre grădinarii amatori:

 • anuale: petunii, pelargonii, eustome, torenie;
 • plante perene: suculente și cactusi, acestea din urmă înfloresc rar, dar sunt foarte nepretențioase în îngrijire și udare.

O floare atât de populară și veșnic verde ca anthurium arată foarte frumos. Florile sale roșii arată întotdeauna sofisticate. Mulți sunt familiarizați cu planta care înflorește mereu numită begonia. Ea vine în diferite tipuri și culori. Întotdeauna relevant nu numai printre grădinarii începători, ci și printre profesioniști. Violetele de interior, care astăzi vin într-o mare varietate de soiuri, sunt considerate nu mai puțin populare. Se vor incadra cu usurinta in gradina ta de iarna si te vor incanta mult timp cu inflorirea lor luxoasa.

Este dificil să crești orhidee și fucsia. Atât primul, cât și cel de-al doilea pot fi „atacați” de insecte (muștele albe și solzi), drept urmare plantele vor trebui tratate în mod regulat cu mijloace speciale pentru ca întreaga grădină să nu se „imbolnăvească”. Cu toate acestea, astfel de frumuseți pot deveni cu siguranță punctul culminant al grădinii apartamentului tău.

Adesea, în grădina de iarnă, mulți cresc lămâi din care puteți colecta în siguranță fructe utile.

Asigurați-vă că acordați atenție la următoarele flori de interior care pot completa cu siguranță sera apartamentului tău de iarnă:

 • azalee (rododendroni);
 • balsamuri;
 • zambile;
 • hibiscus;
 • hippeastrum;
 • gloxinia;
 • crocusuri;
 • narcise de casă;
 • oleandri.

Pentru a vă face grădina cu adevărat unică, lista de plante care vor crește în ea ar trebui gândită cât mai devreme posibil. O adevărată oază într-un bloc de locuințe te poate încânta pe tine și pe membrii întregii familii timp de mulți ani, mai ales dacă este creată corespunzător și îngrijită în continuare.

Exemple frumoase

Dacă zona loggiei sau a balconului dvs. lasă de dorit, asigurați-vă că acordați atenție așa-numitelor grădini verticale.

Să le faci nu este dificil nici măcar pe cont propriu. Structurile gata făcute cu ramele necesare pot fi achiziționate în magazinele corespunzătoare. Astfel de sere de iarnă arată foarte impresionant. O grădină de iarnă verticală nu înseamnă că toate plantele din ea vor fi plantate vertical. De regulă, aceasta este o grădină în care sunt selectate flori cu condiții de viață similare. Grădinile verticale sunt formate cu structuri speciale de perete care nu numai că economisesc spațiu, dar arată și foarte modern.

Designul grădinii covorului arată foarte neobișnuit, în care plantele sunt dispuse sub formă de așa-numită pânză. Un covor verde realizat din pietre vii sau suculente, de exemplu, va atrage întotdeauna o atenție deosebită. În plus, astfel de plante sunt foarte utile, curăță perfect aerul.

Decorul frumos al grădinii de pe balcon poate fi completat și cu mobilier decorativ, cum ar fi ratanul artificial. Florile de interior pot fi în jardiniere suspendate și ghivece de podea. Plantele de țesut vor arăta foarte benefice, cu ajutorul cărora puteți crea un adevărat colț de locuit.

Designul grădinii arată deosebit de frumos, unde se folosește zidăria din piatră naturală. Cu ajutorul pietrei se poate așeza un perete sau o podea. Dacă grădina dvs. mică vă permite să plasați un mic iaz sau fântână în ea, atunci acesta va fi și un mare plus. La urma urmei, astfel de decorațiuni arată proaspăt și neobișnuit. Orice compoziții cu apă nu sunt doar obiecte decorative frumoase, ci și umidificatoare de aer utile.

Grădina de iarnă din apartament este un adevărat basm de vară cu plante verzi care te pot încânta pe tot parcursul anului. Flori în ghivece fanteziste, o zonă frumoasă și verde de plante, un loc confortabil de relaxare și o fântână neobișnuită - toate acestea pot deveni parte dintr-o bucată de paradis chiar în apartamentul tău.

Pentru mai multă inspirație, acordați atenție galeriilor foto ale serelor de iarnă, opțiuni neobișnuite pentru amenajarea unei grădini de iarnă.

Pentru informații despre cum să faci o grădină de iarnă într-un apartament cu propriile mâini, vezi următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila