Case Art Deco

Conţinut
 1. Caracteristici de design
 2. Materiale de finisare si culori
 3. Mobila si decor
 4. Exemple de proiecte

Direcția de design art deco a apărut în Franța în anii 1920. secolul trecut și a devenit rapid popular cu mult dincolo de granițele țării. Tipic acestui stil este bogăția de culori și texturi, forme geometrice neașteptate și ornamentație bogată. Art Deco prezintă glamour combinat cu progresul tehnic, toate soluțiile de design se remarcă printr-un grad ridicat de receptivitate la tot felul de inovații interioare.

Caracteristici de design

Pentru prima dată, au început să vorbească despre direcția la modă a Art Deco la începutul secolului trecut în Franța și deja în anii 20-30. a câștigat rapid o armată de fani. Numele său este tradus din franceză ca „artă decorativă”. Acesta este un stil foarte expresiv și grațios, datorită căruia interiorul living arată luxos, sofisticat și bogat. Această atmosferă era atât de necesară pentru oameni la sfârșitul anilor 1930, când oamenii erau obosiți de sărăcie și de alte consecințe ale Marii Depresiuni.

Această direcție stilistică îmbină armonios primitivismul laconic și luxul pretențios, metalul și lemnul cromat, funcționalismul și motivele frivole de jazz. Exemplul standard al acestui stil a fost designul interior al hotelurilor de 5 stele, al restaurantelor respectabile și al altor locuri la modă din acea perioadă. Cu toate acestea, acest stil era departe de a fi accesibil pentru toată lumea, doar oamenii bogați îl puteau pune în practică, pentru americanii obișnuiți cu apartamentele lor mici acest design nu era disponibil. Art Deco este recunoscut pentru următoarele caracteristici:

 • geometrie laconică;
 • asimetrie, linii întrerupte și în zig-zag;
 • utilizarea de materiale scumpe de acoperire;
 • fast ostentativ al elementelor decorative;
 • o abundență de metal și oglinzi;
 • folosirea fildeșului, mozaicului de sticlă, vitraliilor multicolore, cristalului scump, lemnelor prețioase și vesela de lux;
 • prezența în interior a pieilor de animale sălbatice: antilopă, tigru sau urs;
 • Măști, tobe și figurine exotice;
 • o abundență de luciu pe suprafețe.

Materiale de finisare si culori

Astfel de interioare cochete necesită o decorare adecvată a suprafeței în casă. Pentru acoperirile de podea se foloseste de obicei parchet din lemn pretios. Finisarea cu gresie alb-negru sau piatra naturala a devenit larg raspandita. În interioarele moderne, este permisă utilizarea imitațiilor bugetare ale plăcilor de parchet din linoleum sau laminat.

Acum o sută de ani, tavanul era tencuit în alb și decorat cu muluri din ipsos. În zilele noastre, Art Deco preferă structurile pe mai multe niveluri din PVC sau gips-carton, iar turnarea cu stuc este formată din materiale din polistiren expandat sau poliuretan. Instalarea tavanelor întinse este permisă - în acest caz, acestea trebuie vopsite cu imprimare foto.

Există multe opțiuni interesante pentru decorarea pereților, cel mai adesea este vorba despre tencuială decorativă sau draperii cu tapet de mătase. În acest din urmă caz, se folosește material cu imprimeuri pe tema hieroglifelor asiatice, ornamente africane, un imprimeu geometric a devenit larg răspândit. În unele interioare, suprafețele sunt decorate cu panouri decorative din lemn. Ar trebui să fie monocromatice, vopsite în nuanțe discrete.

Ferestrele din interioarele Art Deco sunt mari si dau multa lumina, ideal in rame de lemn. Deschiderile ferestrelor sunt decorate cu un tul transparent aproape fără greutate, iar noaptea sunt închise cu draperii dense și grele.

Mobila si decor

În ceea ce privește mobilierul, principiul principal al Art Deco este rigoarea maximă în orice. În loc de linii netede - ascuțite, și în loc de obișnuit în vremuri, ornamente florale - modele geometrice și abstracte. Nici un design interior nu este complet fără utilizarea unor forme precum pătrat, cub, cerc și bilă. Nu întâmplător piesele de mobilier repetă adesea contururile acestor forme. Fațadele mobilierului sunt finisate cu lac negru cu sidef; este permisă utilizarea metalului aurit sau cromat, fildeș și piele naturală.

Motivele etnice sunt cu siguranță prezente în decor. S-au răspândit sicrie sculptate, despărțitori chinezești, covoare orientale lucrate manual, figurine africane, tobe, măști, precum și piei de animale sălbatice. Descoperirile arheologice de la începutul secolului trecut s-au reflectat în formarea stilului. Așa au apărut elemente ale artei Egiptului Antic, Romei, Babilonului și Asiriei în designul interioarelor, iar ornamentele aztece și incas sunt departe de a fi neobișnuite.

Exemple de proiecte

De fapt, interiorul unei clădiri rezidențiale în stil art deco combină fastul exterior, tradițiile civilizațiilor antice cu realizările progresului tehnologic. Luxul constă nu numai în utilizarea diferitelor materiale de finisare, ci și în confirmarea vizuală a bogăției, care se manifestă în elemente decorative bogate și vibrante.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila