Creăm un interior elegant al unei case din lemn

Conţinut
 1. Particularități
 2. Tipuri de arbori
 3. Stiluri
 4. Finisare
 5. Soluții de culoare
 6. Iluminări
 7. Opțiuni de proiectare
 8. Galerie foto: exemple frumoase

Amenajarea unei case din lemn necesită luarea în considerare a mai multor aspecte: trebuie să vă gândiți la designul din interior și din exterior, deoarece confortul, confortul și o atmosferă de confort acasă depind de el. Totul contează, de la proiectul de design și alegerea materialelor până la amenajarea accesoriilor, dând spațiului complet și evidențiind stilul compoziției interioare.

Particularități

Orice idee despre designul casei se bazează pe pătratul disponibil al camerei, locația acesteia și numărul de etaje. Acesta este punctul de referință pentru elaborarea unui proiect de proiectare, care ia în considerare:

 • numărul de etaje, prezența sau absența spațiului de subsol;
 • locația camerelor, filmările acestora;
 • caracteristicile de design ale fiecărei încăperi (formă, pervazuri, coloane, nișe, rafturi încorporate);
 • locația și dimensiunea deschiderilor ferestrelor, ținând cont de stilul specificat și nivelul necesar de iluminare;
 • prezența unui pod, mansardă, bovindou, balcon, terasă deschisă, verandă, grădină de iarnă, scări;
 • amenajarea fiecărei încăperi a casei, ținând cont de funcționalitatea și scopul acesteia.

Dacă clădirea există deja, nu este recomandat ca interiorul să mute pereții sau să adauge noi deschideri pentru uși și ferestre: acest lucru va duce la deformarea acestora și va reduce durata de viață a casei. Lemnul este un material cu proprietăți bune de izolare termică, dar o astfel de casă trebuie izolată și hidroizolată, ceea ce va economisi căldură și va reduce costul sistemului de încălzire.

În timpul construcției unei case din lemn, este necesar să se trateze matricea cu o impregnare antiseptică și antimicrobiană. Nu trebuie permisă putrezirea materialului, înfrângerea acestuia de către mucegai, ciuperci, este necesar să se păstreze structura fibrelor.

Tipuri de arbori

La construirea unei case din lemn se folosesc diferite materii prime, care sunt împărțite în materiale generale de construcție și finisare. Primul include lemn pentru construcția pereților, tavanelor, acestea din urmă sunt necesare pentru decorare. Pentru sistemele de sustinere se foloseste molid, pin, zada, brad, cedru. Soiurile de foioase (aspen, arin, mesteacăn, tei, plop) sunt bune pentru construcția de clădiri temporare, deși unele dintre ele sunt folosite pentru construcția principală. Decorul folosește placaj impermeabil, PAL și plăci de fibre, plăci de fibre, totuși, această materie primă nu poate fi numită puternică și durabilă.

Lemnul ideal este considerat a fi nordic, lemnul tocat finlandez, canadian, norvegian este considerat o materie primă bună pentru construcția unei case din lemn. Pentru o baie, este mai bine să folosiți aspen, cedru sau zada, pentru mobilarea interiorului - lemn de esență tare (mesteacăn, arin, fag, frasin, cireș, arțar), pentru pardoseală - stejar sau fag.

Stiluri

Stereotipul că este imposibil să se realizeze un design modern într-o casă din lemn și-a pierdut de multă relevanță. Folosind metode moderne de abordare a designului, este posibilă echiparea acestei locuințe din interior în diferite stiluri interioare, dându-i aspectul unei case de burghez, o vilă-cabana de țară, o fermă, o cabană finlandeză, o cabană de vânătoare, un japonez. minka, o casă din bușteni. Puteți echipa orice cameră din casă într-un stil de design clasic, modern, vintage sau etnic.

Stilurile sunt în centrul atenției astăzi:

 • clasic - combinația de pereți cu ornamente din lemn cu muluri, decor stucat, decor respectabil și bogat, simetrie și proporții;
 • modern - opunând clasicilor cu utilizarea lemnului valoros, plasticitatea și figurativitatea liniilor, combinarea lemnului cu stuc pe tavan, placarea pereților cu panouri din lemn, utilizarea chesoanelor și mulurilor;
 • Italiană - motive istorice, o combinație de simplitate și rafinament, evidențiind punctele focale și subliniind unitatea cu natura prin utilizarea materialelor naturale;
 • Provence - armonie a simplității rustice și a grației galante, stilul hinterlandului francez, exprimat prin utilizarea grinzilor, decorarea pereților neglijentă, utilizarea pietrei sălbatice și a cărămizilor smălțuite;
 • țară - aromă rurală cu aura copilăriei, o combinație de naturalețe, simplitate și caracter practic, prezența unui șemineu și o abundență de textile;
 • Scandinavă - un exces de lumină naturală, stil cu ferestre mari, conceptul de apropiere mai apropiată de natură, exprimat în utilizarea arinului, parchetului de pin, folosirea mobilierului confortabil din lemn în culori optimiste.

Finisare

Pentru ca textura lemnului să se arate în toată splendoarea ei, trebuie comparată cu alte materiale de finisare: acest lucru va exclude aspectul de a fi în interiorul unei „cutii” din lemn realizată într-un stil de neînțeles. O abundență de suprafețe din lemn este inacceptabilă, copacul va arăta spectaculos doar în contrast, mai ales daca este combinat cu pictura murala, lac pentru lemn colorat.

O soluție excelentă ar fi decorarea pereților cu tablă, bloc, panouri de perete (inclusiv sticlă, bambus, plastic și piele), gips-carton. În acest caz, utilizați o montură diferită (pe cuie, șuruburi, cleme).

Când placați pereții unei case din lemn, fie că este vorba de clădiri de elită sau de o locuință de clasă economică, trebuie să utilizați în principal materiale naturale care permit aerului să treacă bine, pentru a preveni formarea efectului de seră... Este important să aveți grijă de dispozitivul de ventilație mecanică.

Daca este conceputa dupa stil, poti finisa cu caramizi, piatra, tapet cu textura respirabila, parchet si placi de parchet. Mai rar, linoleum și plăci de linoleum sunt folosite în decorare.

Soluții de culoare

Paleta de culori de nuanțe pentru amenajarea unei case din lemn este împărțită în trei grupuri:

 1. tonuri naturale confortabile (bej și maro, culori lemnoase, inclusiv cafea, ciocolată și wenge + nuanțe moi de verde și gri);
 2. culori pastelate ale paletei (crem, piersică deschisă, însorită, măsline, albastru albit, nisip);
 3. culori saturate atenuate (teracota, coral, caramida, galben-portocaliu, turcoaz moale si vin).

Preferatul nuanțelor este albul: umple orice spațiu cu aer și lumină, face camera vizual mai largă și mai înaltă, iar interiorul este ușor de perceput.

Dacă nu există maro închis în interior, merită să faceți tonuri deschise expresive prin intermediul negrului într-o cantitate minimă.

Iluminări

Iluminarea unei case din lemn este o sarcină cheie: cu o abundență de suprafețe din lemn, orice cameră pare întunecată și incomodă. Cu tavanele albe, este mai ușor să umpleți casa cu lumină. Dacă suprafețele nu sunt vopsite, un corp de iluminat central pe tavan nu va fi suficient, chiar dacă suprafața camerei este mică: nu va face față iluminarii fiecărui colț al camerei. În funcție de stilul interior ales al unei anumite încăperi, tavanul este adesea decorat cu un candelabru cu pandantiv cu mai multe nuanțe sau lumânări, combinându-l cu o a doua lumină sub formă de perete, masă, iluminat de podea, lămpi cu diodă unică (spot).

O soluție deosebit de reușită pentru iluminarea spațiului este lumina zonată, în care fiecare zonă funcțională este iluminată în cameră (oaspeți, șemineu, mese, loc de odihnă, intrare în cameră, la baza scărilor).Deci camera devine mai luminoasă și obține o organizare clară.

Opțiuni de proiectare

Designul interior este o parte cheie a decorarii unei case din lemn. Vă permite să schimbați percepția estetică, umpleți fiecare cameră cu o atmosferă specială de confort acasă. Să luăm în considerare principalele nuanțe.

Pod

Un spațiu de mansardă este un plus frumos la zona utilă, care este un decor al unei case din lemn. Pentru mansardă se folosește o mansardă sub acoperiș, care este echipată pentru un living. În ea, puteți echipa un dormitor, o cameră de joacă, un living, o zonă de lucru.

După forma acoperișului, mansarda poate fi:

 • cu un acoperiș înclinat (un triunghi tăiat pe o parte);
 • cu acoperiș în două piese (triunghi din două piese);
 • cort (de patru pante);
 • șold (analog al varietății de cort cu o formă mai alungită într-o direcție);
 • cu acoperiș în două frontoane înclinat (2 - 4 îndoituri ale acoperișului în frontoane);
 • cu o consolă portabilă (mansardă cu o zonă portabilă și ferestre verticale cu drepturi depline);
 • cu un accent mixt (versiunea pe mai multe niveluri cu balcon).

Mansarda are o serie de avantaje. Este prietenos cu mediul, designul său este durabil, creează microclimatul necesar, greutatea cadrului său nu pune prea multă presiune asupra fundației, astfel încât nu va provoca tasarea. Podeaua lui este tavanul etajului inferior, deci nu este frig.

Dormitor

Dormitorul unei case de țară este o cameră specială care, indiferent de stil, trebuie să respecte aceeași schemă de culori a interiorului general. Desigur, poate avea diferite tonuri contrastante ale paletei de culori, în timp ce nuanța dominantă ar trebui să fie ușoară și să rezoneze cu nuanțele de culoare ale majorității celorlalte încăperi.

Tonurile întunecate sunt inacceptabile în el, chiar dacă pereții principali sunt decorați cu lemn, altfel nu va funcționa confortabil în dormitor.

Pentru a nu supraîncărca stilul și a crea un interior zdrobitor, sunt excluse tonurile maro ale mobilierului și corpurilor de iluminat... Este de preferat să alegeți nuanțe deschise pentru decorarea pereților și materiale contrastante pentru podea. Albul este necesar, puteți dilua interiorul cu o nuanță lăptoasă alegând așternuturi în nuanțe delicate de roz, albastru, măsliniu.

Proiect de baie

Pentru a dota o baie, este necesar un sistem de canalizare. Pentru funcționarea sa normală se alege un loc lângă o sursă de apă cu acces la sistemul de canalizare. Se echipează în două moduri:

 • sub forma unei camere cu drepturi depline;
 • ca toaletă.

În primul caz, baia include duș, cadă și toaletă. A doua opțiune include o chiuvetă și o toaletă.

Dimensiunile băii depind de instalațiile sanitare și electrocasnicele planificate pentru instalare în această încăpere. În medie, această cameră este alocată:

 • 120 x 230 cm, cu condiția să fie instalată pe o parte a toaletei, o chiuvetă de cadă semicirculară cu o evacuare pe partea opusă;
 • 150 x 230 cm cu o amplasare similară, dar cu ieșire din lateral adiacent toaletei;
 • 240 x 200 cm, când articolele sunt instalate pe trei laturi, inclusiv o baie de doi metri, cu uși în perete liber;
 • 170 x 120 cm la găzduirea unei toalete și a unei chiuvete cu ușă vizavi;
 • 80 x 120 cm, dacă nu este nimic în cameră în afară de toaletă.

Fiecare tip de layout este individual. Dacă doriți, vă puteți gândi la modele mai compacte sau mai libere.

Copii

Amenajarea camerei copiilor permite utilizarea diferitelor vopsele în placarea pereților și a podelei. Pe lângă materialele obișnuite, puteți utiliza finisarea cu metode de combinare a spațiului (de exemplu, combinarea tapetului pe gips-carton cu laminat sau imprimare foto).

Nu ar trebui să sculptați un pat cu două niveluri în cameră dacă locuiesc gemeni în el: acest lucru va adăuga greutate spațiului din lemn.

Pentru a crea o atmosferă de aer, este mai bine să folosiți culorile deschise ale placajului în combinație cu atingeri luminoase exprimate prin lenjerie de pat, covoare, un fel de galerie de imagini cu desene pentru copii. Autoadeziv va scuti perfect camera de severitate: poate fi lipit peste fațadele mobilierului pentru copii, dându-i aspectul unui singur ansamblu împreună cu decorarea pereților.

Puteți împărți camera în zone de dormit și de joacă, folosind diferite nuanțe de 1 culoare dominantă în fiecare colț.

Balcon

Acest element arhitectural se caracterizează prin funcționalitate și estetică. În funcție de caracteristicile de design, poate servi drept vizor peste zona de intrare sau un fel de terasă. Poate fi cantilever (rezemat pe bușteni cantilever sau grinzi care sunt o continuare a pereților exteriori ai casei) sau are o structură separată atașată. În al doilea caz, platforma balconului stă pe suporturi de-a lungul întregului perimetru sau este susținută de mai multe suporturi și de un perete al casei.

Designul poate fi laconic, are un design special de balustradă sculptată sau sub formă de stâlpi simpli verticali sau orizontali.

Dacă la intrare există o terasă, balconul o repetă adesea în stil și umbră. Unele tipuri de balustrade, pe lângă decorarea cu elemente sculptate și mese-coloană din lemn masiv, sunt decorate cu forjare din dantelă. Arată deosebit de frumos dacă există inserții identice de dantelă metalică în decorarea casei.

Bucătărie

Compoziția interioară a bucătăriei depinde de aspectul specific și include zone de gătit și de luat masa. Dacă spațiul camerei este mic, de obicei se află o zonă pentru gătit în ea, iar elementele sălii de mese sunt transferate în camera de zi. În funcție de aspect și stil, setul de bucătărie poate fi amplasat pe unul, doi sau chiar trei pereți ai camerei.

În alte cazuri, este montat într-o nișă special desemnată: astfel încât există mai mult spațiu, iar mobilierul nu interferează cu mișcarea, permițând mai multă libertate de a plasa masa de sufragerie și scaunele adiacente.

Dacă pereții din această cameră sunt decorați cu lemn, este mai bine să separați masa și scaunele de pereți cu o culoare contrastantăfolosind tapițeria nuanței dorite sau punând aceleași huse pe scaune și decorand blatul mesei cu imprimare foto.

Pod

Mansarda diferă de mansardă prin faptul că nu asigură izolație. Datorită designului său, este capabil să creeze un spațiu tampon bine ventilat. Într-o astfel de încăpere, este mai ușor să aerisești zona de sub acoperiș cu ajutorul ferestrelor de lucarnă.

Este mai ușor și mai ieftin de construit, având o intrare separată.

Acest lucru se realizează într-un mod frumos și original prin intermediul unei trape separate cu o scară verticală retractabilă sau o structură de tip pliabil.

De cele mai multe ori mansarda este un spațiu gol sub acoperiș, deși, dacă se dorește, poate fi echipat ca depozit.

Verandă

În funcție de stilul de decor, veranda poate fi:

 • drepte mică cu trepte amplasate pe bază de beton și placare sub piatră;
 • curbat în forma literei „L” cu sau fără balustrade;
 • conectat la terasa spațioasă, care este accentul său principal, cu balustrade pe ambele părți;
 • simplu sub forma unui podium de două trepte, încadrat pe trei laturi de balustrade;
 • cu balustrade și coloane care leagă pridvorul cu podul sau podul.

Pe lângă principalele diferențe, pridvorul poate să semene cu un dreptunghi sau un pătrat. Mai des este situat la sol, deși în alte clădiri seamănă cu un balcon fără geam, situat pe suporturi speciale.

Decor

Puteți decora o casă din lemn cu elemente din lemn sau accesorii moderne, alegându-le ținând cont de ideea de design dorită. Având o textură bogată, lemnul este un material flexibil, datorită căruia puteți echipa un spațiu cu orice prelucrare a materialului, folosind matrițe, tăieturi de ferăstrău, panouri din lemn și grinzi pentru decorarea mobilierului interior.

Aceste materiale sunt adesea stivuite strâns pe o bază verticală folosind bare de diferite grosimi. Astfel, puteți realiza rafturi cantilever, oferindu-le volum datorită luminii suplimentare.

Când decorați o casă într-un stil modern, este mai bine să utilizați mai multe tehnici, printre care decorarea unei case sub formă de:

 • elemente de forjare, repetate în balustradele scărilor, gardul șemineului, decorarea balconului sau terasei;
 • utilizarea texturii nobile a textilelor în țesăturile de perne, lenjerie de pat, pături, pelerine, perne, puf, covoare;
 • utilizarea lămpilor de perete și tavanului cu aurire, cristal, sticlă, forjare, lampadare și lumânări;
 • zone de accent originale cu o textură unică (cum ar fi piatra naturală, cărămidă, tencuială decorativă și stuc din ipsos);
 • decorarea ferestrelor cu perdele cu draperii, folosind materiale de diferite texturi în densitate și umbră în compoziția ferestrei;
 • decorarea spațiului cu plante și flori vii, vaze individuale, lampadare cu lampadare;
 • tablouri, panouri, compoziții expoziționale pe rafturi cu iluminare spot.

Decorăm scările

Scările dintr-o casă privată din lemn sunt adesea masive și fără culoare: astfel designul subliniază frumusețea materialului. Pe lângă funcționalitate, astfel de elemente de design sunt adesea un decor de stil și o legătură între diferite încăperi. Ele pot fi decorate cu sculpturi, coloane originale, aurire. Uneori, balustradele pot fi vopsite după design.

În designul modern, scările nu-și dau originea: sunt învelite cu materiale de finisare de diferite nuanțe, evidențiind planurile orizontale cu o culoare practică, alegând pentru balustrade dantelă metalică forjată, care conferă spațiului lejeritate și face interiorul. special.

Selectarea ferestrei

Dimensiunea și numărul ferestrelor depind de filmarea clădirii și de locația camerelor.

Pentru ca să fie mai multă lumină în camerele cu un etaj, cu două etaje, acestea sunt plasate pe părțile adiacente ale pereților.

Sunt mai puține pe hol: această cameră este unitatea principală, care are o intrare și un coridor, scări (nu este întotdeauna posibil să așezi ferestre aici pe două părți). În dormitor și camera de zi, ferestrele ar trebui să fie cele mai mari, deoarece aceste camere au nevoie de soare mai mult decât altele.

În bucătărie, puteți aranja una mare sau două sau trei ferestre de dimensiuni medii. În pod, acestea pot fi amplasate de-a lungul perimetrului pereților sau pe doi pereți (în funcție de tipul de mansardă). Acolo unde camera este ascunsă de un balcon, trebuie să puneți o fereastră mare, altfel camera va fi întunecată. Dar amintiți-vă că extensia nu trebuie să ascundă lumina.

Picturi

Decorarea pereților cu tablouri este o tehnică clasică de decorare a unui spațiu. Pentru a nu supraîncărca interiorul, acestea sunt corelate cu suprafața pereților și stilul dorit. De regulă, ele sunt mai des singure sau mici, decorate în rame laconice monocromatice sau semi-anticate aurite.

În crearea stilului dorit, este selectată tema desenului: poate fi o pictură de artă sau o fotografie.

În direcții creative, este potrivit să decorați camerele cu picturi în spiritul graffiti-ului, abstracției: astfel de accesorii interioare sunt atașate de perete, așa cum este cerut de stil.

Idei pentru diferite zone

Cu cât mai mult spațiu în camere, cu atât mai multe posibilități de design și piese de mobilier mai mari.

Nu trebuie să umpleți un spațiu în care pereții din lemn netratat sunt de aceeași culoare cu mobilier masiv: acest lucru supraîncărcă compoziția interioară cu abundență de lemn și face camera grea.

Dacă trebuie să plasați produse din lemn masiv într-o cameră, este mai bine să acoperiți pereții cu panouri, alegând în același timp produse cu un decor minim din lemn sau un cadru deschis pentru a le aranja. Designul unei camere mici și mici (de exemplu, 6 x 6 m) include un set minim de mobilier și accesorii. Ar trebui să existe libertate de mișcare, abundența decorului va crea un sentiment de dezordine.

Dacă aspectul clădirii este un studio (o cameră în plan deschis, fără pereți despărțitori), în ea sunt echipate colțuri separate cu scopuri diferite, conectându-le prin nuanțe de culoare ale designului.

Galerie foto: exemple frumoase

Un hol de intrare cu o scară, acoperit cu panouri de perete, arată elegant și scump: o coloană pentru zidărie și un șemineu fals sunt punctul culminant al designului.

Zona de oaspeți de la parter din pervazul de sub scară vă va permite să vă relaxați și să primiți oaspeți: mobilier tapițat confortabil, mochetă grămadă, ferestre mari cu perdele creează o atmosferă primitoare.

Livingul în culori bej și cafea, cu tavan și grinzi arată creativ și la modă. Tăieturile din lemn de diferite dimensiuni pe peretele de accent, imitația de zidărie și lambriuri sunt combinate într-un singur ansamblu armonios, mobilierul ușor și lămpile transparente adaugă ușurință spațiului.

Livingul, combinat cu zona de luat masa, oaspeți, zona de șemineu și zona de gătit, este extrem de primitor: mobilierul alb, un tavan și un pervaz pentru șemineu adaugă lumină spațiului, un balansoar te pregătește pentru relaxare, o bucătărie de culoare wenge. setul oferă camerei confort și note de țară.

Mansarda cu ferestre mari pe laturile adiacente este incredibil de confortabilă și luminoasă: o canapea de colț mare cu sertare funcționale spațioase poate ascunde detaliile inutile ale amenajării, textilele luminoase ale draperiilor și pernelor se adaptează la confort și la o atmosferă plăcută.

Urmărește următorul videoclip pentru tendințele de design interior de la Warsaw Home Expo 2018.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila