Proiecte de case moderne cu acoperiș plat: caracteristici ale alegerii și amenajării acoperișului

Conţinut
 1. Ce este?
 2. Caracteristici și cerințe
 3. Avantaje și dezavantaje
 4. Vizualizări
 5. Materiale (editare)
 6. Reguli generale de proiectare
 7. Opțiuni de aranjare și caracteristici de operare
 8. Exemple frumoase

În înțelegerea unei persoane ruse obișnuite, fără educație în clădire și arhitectură, un acoperiș plat al unei clădiri este ceva foarte nepractic și are potențiale probleme. Acest concept își are rădăcinile în trecutul sovietic, când, din cauza utilizării materialelor de calitate scăzută și a încălcării tehnologiei de construcție, astfel de structuri au început să curgă la doi ani după construcția lor.

Abordările moderne ale construcției de case și materialele noi pentru crearea acoperișurilor plate fac posibilă implementarea cu succes a proiectelor spectaculoase, neobișnuite, inclusiv case private în diferite stiluri.

Ce este?

Proiecte de case cu acoperiș plat „originar” din partea de sud a Europei de Vest. Există multe exemple de vile și cabane flat top.

Spre deosebire de un acoperiș înclinat, un acoperiș drept are o structură mai complexă, inclusiv o scurgere, deși un astfel de acoperiș are încă o pantă ușoară - de la două la cincisprezece grade.

Casele special concepute sunt adesea realizate în stiluri moderne., cum ar fi hi-tech, modern și altele.

Puteți construi o casă cu un, două etaje, cu un vârf neobișnuit, precum și o clădire cu mai multe etaje, care va primi astfel caracteristici la modă, dacă nu chiar futuriste.

Caracteristici și cerințe

Proiectele de cabane și clădiri cu mai multe etaje necesită un studiu atent. Acest lucru se datorează în mare măsură aranjamentului complex din partea superioară a unor astfel de structuri.

La proiectare, se determină nivelul minim de înclinare a unui acoperiș plat. Dacă este exploatat, pe suprafața sa se face o așa-numită deformare. Dacă te uiți cu atenție la acoperiș, poți vedea acolo un „relief” discret. Datorită acestui fapt, la fel ca pe unul înclinat, apa de topire și de ploaie nu se acumulează pe aceasta.

Acoperișul foarte nestandard este un exemplu de construcție modernă de înaltă tehnologie. Este format din multe straturi care îi asigură calitatea și fiabilitatea.

Avantaje și dezavantaje

Pe lângă designul neobișnuit al clădirilor cu acoperișuri plate, care atrage atenția asupra unor astfel de clădiri, proprietarii acestei locuințe pot aprecia și alte avantaje ale unor astfel de structuri.

 • Pe un acoperiș plat condiționat, puteți crea o viață activă: faceți un teren de sport aici, amenajați o grădină de flori sau o grădină de legume și chiar așezați o piscină. Dacă dimensiunea terenului nu este deosebit de mare, prezența unei astfel de suprafețe suplimentare va compensa în mod semnificativ acest dezavantaj.
 • Costul unui proiect de clădire cu vârf plat este mai puțin costisitor decât un proiect de acoperiș înclinat.
 • Deoarece iarna se acumulează mai multă zăpadă pe o suprafață plană, se creează o pernă termoizolantă naturală, care vă permite să economisiți încălzirea în casă.
 • În ciuda designului ingineresc complex al unei clădiri cu vârf plat, este mai ușor de întreținut, curățat sistematic jgheabul și monitorizat starea coșurilor de fum, precum și ventilația aici decât într-o clădire cu un acoperiș tradițional înclinat.
 • Deoarece suprafața acoperișurilor plate este mai mică decât a acoperișurilor înclinate, puteți economisi material de construcție.
 • Instalarea unui acoperiș plat durează mai puțin decât un acoperiș înclinat, deoarece este mult mai convenabil să lucrezi pe o suprafață fără o pantă vizibilă.
 • Proprietarii de case cu acest tip de acoperiș nu trebuie să-și facă griji că vor fi zdrobiți de un uragan.
 • Pe un astfel de acoperiș, este ușor să instalați și să utilizați generatoare eoliene, panouri solare, antene, sisteme de colectare a apei și așa mai departe.

Casele cu astfel de acoperișuri au și o serie de dezavantaje.

 • Dispozitivul de hidroizolație în acest caz necesită o atitudine specială. Dacă se comite greșeli în această lucrare, atunci pentru proprietarii casei se vor încheia cu reparații asociate cu eliminarea scurgerilor din cauza apei care se acumulează pe suprafața acoperișului din ploaie sau zăpadă topită.
 • Dacă acoperișul este în uz, iarna este necesar să îndepărtați periodic zăpada de pe acesta. Trebuie să faci asta doar manual.
 • Zăpada topită de la an la an va testa rezistența stratului de impermeabilizare din partea de sus.

Vizualizări

Dacă de la distanță acoperișurile plate ale caselor arată la fel, atunci, de fapt, acestea pot fi diferite. Există trei tipuri de astfel de acoperișuri.

Operat

Acestea permit persoanelor care nu sunt implicate în întreținerea acoperișului în sine să fie pe ele, precum și să instaleze aici lucruri grele, inclusiv mobilier. Un astfel de acoperiș trebuie să aibă o fundație fiabilă, care este folosită în principal ca beton armat.

Trebuie să existe o izolație termică fiabilă, rezistentă la sarcini serioase, atât dinamice, cât și statice.

Neexploatat

Pe o astfel de bază de beton rezistent nu este necesară. În timpul construcției, se folosește un strung din lemn. Pentru ușurință în exploatare, aici sunt instalate scări speciale, datorită cărora presiunea pe acoperiș este redusă și sarcina este distribuită uniform pe întreaga sa suprafață.

Inversiunea

Acest tip de acoperiș este adesea folosit ca unul exploatat. Tortul multistrat al sistemelor tehnologice necesare în timpul construcției sale include un nivel de hidroizolație. Aici, spre deosebire de un acoperiș convențional, hidroizolația nu este în exterior, ci sub un strat de izolator termic. Acest lucru vă permite să protejați covorul hidroizolator de efectele distructive ale temperaturilor extreme, soarelui și stresului mecanic. Ca urmare, durata de viață a acoperișului este prelungită semnificativ.

Tehnologiile de construcție ale secolului 21, combinate cu abordările tradiționale ale construcției de case, fac posibilă crearea de locuințe fiabile, ușor de utilizat și spectaculoase din exterior.

Materiale (editare)

Casele cu un acoperiș neobișnuit pot fi construite dintr-o varietate de materiale, de exemplu, cherestea, beton celular, panouri SIP, blocuri de spumă.

În orice caz, este important să alegeți materialul potrivit pentru cel mai plat acoperiș. Nimeni, de exemplu, nu va interzice utilizarea cartonului ondulat obișnuit. Dar este necesar să se calculeze cu atenție modul în care se va efectua deszăpezirea și scurgerea apei, deoarece sub influența precipitațiilor, stratul de acoperiș metalic va fi mâncat de rugina și nu își va servi data scadenței.

Prin urmare, rezistența la umiditate este un factor foarte important atunci când alegeți un material de acoperiș. Puteți folosi același carton ondulat, dar cu un strat de polimer. În unele cazuri, policarbonatul sau ardezia este potrivită pentru construcție.

Puteți lua un mastic special de construcție - o substanță lichidă specială. Este folosit pentru a acoperi suprafața acoperișului cu o perie. Când este întărit, masticul este o acoperire dură asemănătoare cu materialele rulante. Nu se topește la +70 de grade, dar se poate crăpa la -25 Celsius, așa că este mai bine să nu-l folosești într-un climat aspru.

Policarbonatul este mai fiabil decât masticul, dar mai scump. Avantajul acestui material este că oferă acoperișului casei un aspect foarte neobișnuit. Din exterior poate părea că este sticlă. Acest lucru obține un efect de design deosebit, iar casa în sine arată foarte scumpă.

Utilizarea ardeziei tradiționale va asigura serviciul acoperișului timp de o jumătate de secol, cu condiția să nu existe nicio greșeală în proiectarea și construcția casei. Ardezia în sine are o greutate considerabilă. Este necesar să se asigure fiabilitatea fundației și cadrului clădirii, astfel încât să nu se așeze în timp.

Pentru un acoperiș plat se pot folosi și grinzi de lemn. Nu este durabil cu o astfel de structură de acoperiș, dar aici materialul de acoperiș sau același mastic poate veni în ajutor, ceea ce poate prelungi durata de viață a materialului principal.

Reguli generale de proiectare

Proiectarea unei case cu acoperiș plat nu este mult diferită de crearea unui proiect pentru orice altă locuință.

Pentru început, se întocmește o schiță generală a clădirii și se determină materialele din care se va realiza construcția. Calculul sarcinilor de zăpadă și vânt pe acesta va depinde de forma structurii. Materialul determină rezultatele calculului privind sarcina pe viitoarea fundație.

În plus, se calculează structurile de susținere, se creează o diagramă-plan, pe care, pe lângă pereții înșiși, sunt indicate elemente structurale suplimentare.

O casă cu acoperiș plat poate fi concepută de un arhitect în orice stil, dar mai ales corespunde stilului high-tech. Astfel de clădiri arată uneori ca niște cuburi.

Acoperișurile pătrate ale unor astfel de clădiri sunt adesea planificate pentru amplasarea teraselor pe ele.

Pentru a construi cu succes o casă cu acoperiș plat, este, de asemenea, necesar să dezvoltați un proiect de lucru care să lege casa de un loc și un anumit volum al clădirii. Datorită acestui fapt, puteți calcula cât va costa clădirea.

De mare importanță este dezvoltarea proiectului celui mai plat acoperiș, în funcție de tehnologia aleasă pentru construcția acestuia.

Tortul de acoperiș plat are mai multe niveluri. Aceasta este baza, care este partea cea mai grea. Deasupra acestui strat este așezată o barieră de vapori, care separă izolația de umiditatea care se ridică din clădire.

La rândul său, stratul de izolare termică este o componentă importantă a unui astfel de acoperiș, a cărui stare determină în mare măsură durata de viață a acoperișului.

Hidroizolația previne pătrunderea umezelii în casă din exterior. Pentru a crea acest strat, se folosesc adesea polimeri lichizi, care creează o acoperire sigură, fără sudură, bine protejată de apă.

Ca urmare, siguranța și fiabilitatea acestuia depind de un proiect de acoperiș bine conceput. Dacă calculele sunt greșite, acoperișul va trebui refăcut.

Opțiuni de aranjare și caracteristici de operare

În interior, o clădire rezidențială cu acoperiș plat nu este diferită de oricare alta. Se poate potrivi cu stilul minimalismului, având caracteristici simple pentru cutii de creion sau poate întruchipa modele arhitecturale mult mai mari, fanteziste. Printre clădirile cu acoperișuri plate se numără și case de clasă premium și mijlocie.

Este acoperișul clădirii care necesită amenajări speciale, dacă este în folosință. Și ar fi o prostie să refuzi plasarea într-o zonă liberă, de exemplu, 50 m2, spațiu de agrement sau utilizare mai practică.

În orice caz, acoperișul, care este vizitat în mod regulat de oameni, trebuie să aibă iluminat bun și să fie dotat cu borduri.

O poveste

Există destul de multe proiecte de case cu un etaj cu acoperiș plat astăzi. Poate fi fie o locuință cu drepturi depline, fie o casă de țară modestă.

Pe o mică căsuță de vară, datorită podelei „de vară”, puteți extinde suprafața casei în sine, precum și să nu ratați metri pătrați care au trecut sub plasarea acesteia.

O opțiune comună pentru amenajarea unui acoperiș este amplasarea unei terase pe acesta. Pentru a face acest lucru, acoperișul este acoperit cu o placă de terasă, aici este plasat mobilier rezistent la umiditate. Cu o suprafață suficientă pe un astfel de site, puteți sparge paturi de flori, plantați arbuști care vor ajuta la protejarea acoperișului de soare în căldură. Poza va fi completată de un grătar sau grătar.

Un acoperiș plat poate fi un loc foarte confortabil și primitor de cazare, mai ales dacă oferă o priveliște frumoasă asupra peisajului.

Oamenii practici care prețuiesc fiecare centimetru pătrat de teren pot amplasa aici sere și paturi de grădină.

Există o opțiune de a crea un acoperiș „verde” cu drepturi depline. Puteți semăna iarbă obișnuită pe gazon sau puteți crea o grădină adevărată cu un pat de flori. În el sunt așezate poteci și este instalat mobilier de grădină.Trebuie avut în vedere faptul că masa unei astfel de grădini poate fi foarte impresionantă. Este clar că casa, care va adăposti verdeață luxuriantă, trebuie să fie din beton.

Doua povesti

Este posibil să se realizeze amenajarea unei astfel de case, de exemplu, bazându-se pe proiecte arhitecturale gata făcute. În plus, multe depind de capacitățile financiare ale proprietarilor. Acoperișul unei case de clasă premium poate servi ca heliport, dar, ca și în cazul unei case cu un etaj, este posibil să amplasați o grădină sau o terasă aici.

Pe un astfel de acoperiș, puteți echipa o plajă adevărată cu o piscină. Este necesar ca casa să reziste la o astfel de greutate, iar comunicațiile necesare să fie conectate corect la acoperiș.

Dacă puneți șezlonguri, copertine pentru a crea umbră și, de exemplu, căzi cu plante pe acest site, vă puteți bucura de o odihnă calmă și confortabilă pe tot parcursul sezonului cald.

O altă aplicație pentru un astfel de acoperiș este amplasarea unei zone de sport. Această opțiune devine din ce în ce mai populară în cazurile cu amenajarea caselor private. Aici puteți instala echipamente de antrenament, puteți face un teren de tenis sau benzi de alergare.

Pentru oricare dintre aceste opțiuni, este necesar să se pregătească o acoperire specială elastică, rezistentă la uzură și ușor aspră, pentru a evita căderile în timpul sportului. Puteți folosi huse de cauciuc sau role de iarbă artificială. Gazonul natural este bine, totuși.

În ceea ce privește casa în ansamblu, trebuie avut grijă să creați o fundație solidă într-o astfel de clădire. Dacă acoperișul este inițial planificat pentru a fi utilizat, sarcina pe acesta va fi foarte mare.

Cadru de sarma

Casele cu rame din țara noastră devin treptat din ce în ce mai populare. Acest lucru se datorează în mare măsură simplității asamblarii lor și costului relativ scăzut al creării unei astfel de locuințe.

Baza structurii este un cadru din lemn sau metal. Panourile sandwich sunt folosite și pentru construcții. În casă este instalat un strat de izolație. Este acoperit cu placaj sau plăci aglomerate de ciment. La exterior imobilul finisat este finisat cu tencuiala de fatada.

O casă cu cadru cu acoperiș plat este o structură ușoară. Casele cu un etaj de acest tip sunt mai frecvente, casele cu două etaje sunt mai puțin frecvente. Dacă se pregătește o fundație solidă, acoperișul clădirii poate fi, de asemenea, făcut utilizabil. Aici este permisă amplasarea unei terase și chiar plantarea de plante. Dar în acest caz, nu există posibilitatea de a instala o piscină sau alte obiecte grele.

Exemple frumoase

Un acoperiș plat diversifică exteriorul unei clădiri rezidențiale, în ciuda simplității sale exterioare. Mai mult, acest lucru este valabil pentru o mare varietate de stiluri - nu numai high-tech, care vine mai întâi în minte când menționăm un astfel de vârf al structurii, ci și altele, dovedite de decenii și chiar secole.

Deci, se crede că minimalismul de astăzi este o direcție care se dezvoltă mai repede decât altele. Acoperișurile plate ale caselor au devenit un fel de atribut al acestui stil. Casele decorate în minimalism se remarcă cu adevărat prin compactitatea și utilizarea rațională a fiecărui metru pătrat din suprafața disponibilă.

Într-o astfel de clădire, pe lângă partea rezidențială, se poate amplasa un garaj, o seră și o terasă spațioasă pe acoperiș.

Acoperiș plat în „modern” - un fenomen nu cu mult timp în urmă. Cu toate acestea, există multe clădiri rezidențiale cu un vârf atât de original. Sunt construite din beton armat. Ceramica și sticla pot fi folosite ca placare.

Combinația de sticlă și materiale din lemn sau lemn arată originală. Prezența unui număr mare de elemente de sticlă poate sublinia aderarea la tendințele moderne în construcții. În copac, există o legătură cu natura. În peisaj, o astfel de casă arată foarte organic.

Acoperișul plat nici măcar nu contrazice stilul clasic cu indiciu de cuiburi nobile. Ferestrele dreptunghiulare, coloanele, o fațadă cu simetria sa strictă, tipică pentru casele în stil clasic, sunt perfect completate de un vârf plat care subliniază monumentalitatea clădirii.

Trăsăturile caracteristice ale stilului high-tech sunt utilizarea metalului, plasticului și sticlei. Casa în sine poate fi construită, de exemplu, din beton celular.

Acoperișul plat se îmbină perfect cu respectarea accentuată a formelor și liniilor drepte ale caselor construite în astfel de tradiții. Este curios că pentru toată „depărtarea” exterioară demonstrativă a clădirilor în acest stil față de natură, ele arată destul de potrivite în natură.

Chiar și o casă cu un etaj atrage atenția, mai ales seara, când este umplută cu lumină electrică din interior.

Pentru beneficiile unei case moderne cu acoperiș plat, vedeți următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila