Totul despre expometre

Conţinut
 1. Ce este?
 2. Vizualizări
 3. Modele populare
 4. Cum să alegi?
 5. Aplicație

Orice fotograf amator care s-a interesat vreodată de fotografia profesională a auzit de expometre. Ele sunt folosite de maeștrii meșteșugurilor lor pentru a face fotografii uluitoare fără a apela la ajutorul graficii pe computer.

Ce este?

Un luminometru sau fotoexpunere este un instrument special care ajută un fotograf să determine parametrii de expunere, cum ar fi sensibilitatea, viteza obturatorului, diafragma și, în unele cazuri, balansul de alb. Aproximativ vorbind, îmbunătățește luminozitatea și iluminarea imaginii care trece prin obiectiv și face recomandări pentru îmbunătățirea acesteia. Chiar și atunci când lucrezi într-un studio foto, poate fi dificil să obții o lumină perfectă în cadru. Și pentru a remedia acest lucru, trebuie să ajustați în mod constant expunerea. Ei bine, pentru a determina ce setări ar trebui schimbate, se folosește expometrul.

Desigur, nu te poți baza complet pe sfaturile lui, pentru că de multe ori trebuie să faci poze în condiții diferite și, uneori, chiar și lucrul cu un expometru nu poate înlocui retușarea foto pe computer.

Contoarele de expunere sunt achiziționate separat de camere și pot costa jumătate din prețul unei camere. Dar datorită faptului că acest dispozitiv face o treabă cu adevărat importantă, acest preț este destul de justificat.

Vizualizări

Pe vremea când expometrele abia începeau să intre în viața de zi cu zi a fotografilor, acestea erau exclusiv instrumente separate cu seleniu, cu o săgeată și numere. De la ei a fost posibil să înțelegeți cum să reglați luminozitatea camerei, dar chiar și pentru aceasta a fost necesar să folosiți un tabel special.

Au fost folosite în principal pentru a lucra cu camere de filmat. Dispozitivele moderne au devenit mult mai ușor de utilizat și, cel mai important, majoritatea pot fi operate atât cu camere de modele vechi, cât și cu cele moderne.

Incorporat

Desigur, majoritatea camerelor avansate și chiar și smartphone-urile Android au expunetoare electronice încorporate care afișează informații direct pe ecranul dispozitivului sau ajustează automat indicatorii pentru a îmbunătăți imaginea.

De asemenea, simplifică sau chiar automatizează complet tranziția și configurarea diferitelor moduri de fotografiere. Aceste modele sunt potrivite atât pentru fotografi amatori, cât și pentru cei profesioniști. Cu toate acestea, aceștia din urmă încă preferă să achiziționeze expometre fotografice separat.

Manual

Deși exponmetrele încorporate sunt mult mai convenabile decât cele manuale, precizia lor lasă de dorit datorită faptului că captează lumina reflectată doar prin lentila camerei în sine, ceea ce nu oferă date complete asupra fiecărei lumini. sursele separat. Prin urmare, profesioniștii aleg adesea modele portabile mai puțin confortabile, dar mult mai fiabile. Sunt aparate cu lentila si display mic pe care sunt afisate rezultatele masuratorilor, in functie de care se regleaza expunerea camerei.

Setul standard de funcții pentru un expometru portabil arată astfel:

 • capacitatea de a determina uniformitatea luminii;
 • măsurarea luminii incidente;
 • măsurarea cantității de lumină reflectată.

Modele populare

Cum alegi expometrul potrivit pentru nevoile tale specifice? Mai jos este o evaluare a dispozitivelor analogice și electronice.

Analogic

Cel mai popular producător de expometre analogice este Sekonic. Linia de dispozitive include o varietate de modele - atât în ​​funcție de funcționalitate, cât și de cost. Să le enumerăm pe cele mai populare.

 • L-208 TwinMate. Acest dispozitiv este capabil să măsoare expunerea atât la lumina incidentă, cât și la lumina reflectată. Folosit de obicei de fotografi începători. Și, deși dispozitivul arată mai mult ca o jucărie, are multe avantaje, cum ar fi, de exemplu, precizia ridicată a măsurătorilor, compactitatea, capacitatea de a înregistra indicatorii după măsurare. Și toate acestea, combinate cu comoditatea montării pe trepied și prețul mic, îl fac o opțiune bună de pornire.
 • L-398A Studio Deluxe III. Acest model a devenit popular printre realizatorii de film datorită capacității sale de a măsura cantitatea de lumină nu numai pe obiecte plate, ci și pe obiecte tridimensionale, ceea ce este indispensabil dacă trebuie să filmați un obiect din unghiuri diferite fără a modifica compoziția. Este la fel de confortabil de utilizat atât în ​​filmări în studio, cât și în aer liber cu iluminare difuză.

Dar, în ciuda tuturor avantajelor sale, dispozitivul îi poate speria pe începători cu un cost ridicat (aproximativ 12.000 de ruble).

Electronic

Contoarele fotoelectrice de expunere se găsesc adesea în magazine sub denumirea generală de contoare cu blitz. În esență, ele sunt considerate o versiune îmbunătățită a dispozitivelor clasice datorită capacității lor de a lucra cu surse de lumină pulsată, în timp ce dispozitivele analogice măsoară indicatorii doar de iluminare statică.

Sekonic deține ștacheta pentru calitate și în producție și dispozitive electronice. În special din sortiment, merită evidențiate două modele.

 • L-478D... Acest dispozitiv este considerat unul pur profesional și este folosit mai ales în industria filmului și în filmările video. Se adaptează cu ușurință oricărei camere și are o interfață tactilă color convenabilă, cu posibilitatea de a introduce manual parametrii necesari. De asemenea, avantajele vor fi ușurința personalizării, intuitivitatea interfeței și aspectul conceptual. Cu toate acestea, o astfel de copie nu este deloc ieftină - aproximativ 28.000 de ruble.
 • L-758DR... Acest model, destul de comun printre fotografi, se mândrește cu o carcasă rezistentă la apă și praf, ceea ce face posibilă utilizarea dispozitivului chiar și pe vreme ploioasă. Este folosit în principal pentru fotografii de reportaj, peisaje sau fotografii de studio. Un bonus frumos va fi capacitatea de a controla de la distanță blițul și de a crea profiluri încorporate pentru diferite tipuri de fotografiere. Cu toate acestea, un astfel de contor de bliț va costa ca o cameră semi-profesională - în jur de 45 de mii de ruble.

Tot pe piata gasesti modele de la alti producatori. De exemplu, un dispozitiv popular Kenko KFM-2200 Ex. Acest model japonez se remarcă prin gama sa largă de funcții:

 • capacitatea de a calcula sensibilitatea, deschiderea sau expunerea pe baza a doi dintre cei trei parametri introduși;
 • putere mare de iluminare, măsurată în lux;
 • prezența propriei lumini de fundal;
 • măsurare spot a luminozității (doar 1 grad);
 • moduri de operare cu fir și fără fir;
 • posibilitatea de navigare cu măsurarea expunerii.

Costul modelului este de aproximativ 40 de mii de ruble.

Cum să alegi?

Deși gama de expometre de pe piața de consum nu este atât de mare pe cât ne-am dori, fiecare model este conceput pentru propriile scopuri specifice. Prin urmare, în primul rând, înainte de a cumpăra, cu siguranță ar trebui să decideți dacă veți folosi acest dispozitiv pentru fotografiere sau filmări video, în interior, în aer liber. Sau poate aveți nevoie de un instrument versatil. După aceea, puteți defini intervalul de preț.

Dacă sunteți încă un fotograf neprofesionist sau doar ați decis să învățați cum să lucrați cu astfel de instrumente, ar trebui să începeți cu modele ieftine care costă până la 20.000 de ruble. De asemenea, expometrele nu se găsesc des în magazinele obișnuite de electronice, așa că cel mai adesea trebuie să recurgeți la cumpărarea unui dispozitiv prin Internet. Această metodă este mult mai convenabilă, deoarece există o varietate mare de modele și producători.

Aplicație

Ne-am dat seama care este definiția expometrului, tipurile și cele mai bune modele, dar cum folosiți acest dispozitiv? Porniți dispozitivul și plasați-l lângă subiect. Extindeți-l către sursa principală de lumină. Acest lucru vă va permite să determinați cu cea mai mare precizie luminozitatea și cantitatea de lumină care intră pe obiect. De asemenea, dacă îndreptați expunetorul spre subiect, puteți determina cantitatea de lumină reflectată. Această tehnică este folosită și de fotografi, deși este considerată mai puțin precisă decât cea descrisă mai sus.

Trebuie remarcat faptul că, cu cât expometrul este mai aproape de obiect, cu atât eroarea de măsurare va fi mai mică, deoarece pentru o determinare precisă dispozitivul trebuie să primească cea mai precisă cantitate de informații despre lumină. Din păcate, acest lucru nu este întotdeauna posibil și, în astfel de cazuri, ar trebui să vă bazați doar pe propria viziune. Când expometrul a determinat toți parametrii necesari, aceștia sunt redusi la o valoare medie, dar sunt afectate doar luminozitatea și contrastul imaginii. Culorile în sine nu devin mai gri și plictisitoare.

În cazul în care fotograful lucrează cu un obiectiv pe care este pus un filtru de lumină, ar trebui să se țină cont de o mică eroare la luarea citirilor de pe dispozitiv. Cele mai multe dintre ele afectează intensitatea luminii din fotografie în grade diferite.

Lucrul cu un luminometru este un proces fascinant de fotografie. El este capabil să transforme fotografiile obișnuite în muncă interesantă, intensă, îl ajută pe maestru să-și dezvolte propria viziune și să ajusteze indicatorii care sunt greu de determinat cu ochiul. Contoarele moderne de expunere sunt compacte și ușor de utilizat, iar multe camere profesionale și chiar smartphone-uri au deja o interfață software încorporată care poate înlocui un dispozitiv portabil în anumite tipuri de fotografie.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila