Totul despre blițuri

Conţinut
 1. Ce este?
 2. Dispozitiv și principiu de funcționare
 3. Prezentare generală a speciilor
 4. Modele populare
 5. Cum să alegi?

Tehnica fotografică a fost de multă vreme destul de populară în rândul multor profesii și oameni, deoarece vă permite să faceți diferite tipuri de fotografii care fac posibilă surprinderea anumitor momente din viața noastră. Unul dintre atributele sale esențiale este blițul foto. Să încercăm să ne dăm seama ce este un bliț pentru cameră, cum funcționează și ce se întâmplă.

Ce este?

Dacă vorbim despre ce este un bliț profesional pentru camere, atunci acesta poate fi numit o sursă de iluminare artificială, care este necesară pentru formarea fulgerelor luminoase de cea mai mare intensitate, care au o durată foarte scurtă. Acest dispozitiv este folosit în fotografie în lumină scăzută sau scăzută, precum și pentru fotografierea obiectelor care se mișcă rapid și ca lumină de lucru în studiourile foto.

Astăzi, în multe cazuri, sunt folosite blițuri electronice.

Avantajele unor astfel de dispozitive, comparativ cu sursele de lumină permanente, vor fi o eficiență energetică mai bună datorită posibilității de utilizare pe termen scurt doar atunci când obturatorul este deschis.

De asemenea, blițul face posibilă obținerea de fotografii clare ale obiectelor care se mișcă rapid datorită timpului de strălucire extrem de scurt.

Dispozitiv și principiu de funcționare

Schema pe care se bazează acțiunea aproape oricărui blitz electronic mic este foarte simplă și constă din părțile principale - un dispozitiv pentru pornirea unei lămpi cu descărcare în gaz și un condensator de stocare. Transformarea electricității în lumină se realizează datorită unei lămpi cu gaz de tip impuls care creează o descărcare. De obicei, este realizat ca un tub transparent sigilat din sticlă de formă inelară, dreaptă sau arcuită, care este umplut cu gaz.

Xenonul este cel mai adesea folosit pentru umplere. În părțile sale de capăt există de obicei o pereche de electrozi, care sunt fabricați din materiale refractare. La ei este conectată o sursă de tensiune de mare putere - un condensator de stocare. Stochează energie, care, atunci când este descărcată, se transformă în lumină. Un alt electrod al lămpii cu impuls se aprinde. De obicei, este creat din sârmă sau sub forma unui tip conductiv de bandă de mastic.

Dispozitivul de pornire este un transformator step-up automat, în care un condensator de pornire este descărcat în înfășurarea primară prin contactul de sincronizare al dispozitivului, care nu are o capacitate foarte mare. Și la ieșirea înfășurării de tip înaltă tensiune conectată la electrodul de tip aprindere al lămpii menționate mai sus, se formează un potențial de înaltă tensiune AC cu dimensiunea de câteva mii de volți.

Și un model modern portabil de bliț electronic foto funcționează astfel încât mai întâi un condensator de tip stocare care a fost încărcat la o tensiune de până la 400 de volți este conectat la o lampă cu gaz.

Dar o astfel de tensiune pe electrozii lămpii nu este suficientă pentru ca descărcarea să aibă loc singură.

Pentru a face acest lucru, atunci când obturatorul este complet deschis, când contactul sincronizat este activat, un impuls de înaltă tensiune, care este furnizat electrodului de aprindere al lămpii, ionizează gazul din interior și devine cauza începutului descărcării depozitului. condensator prin lampa blitz. Descărcarea durează doar câteva momente, dar este însoțită de un fulger intens de lumină, după care tensiunea pe condensator scade, iar descărcarea dispare.

Apoi condensatorul de stocare este încărcat din nou, iar data viitoare când este impulsionat la electrodul de aprindere, lampa este gata să clipească din nou. Aproape toate aparatele fotografice existente au acest principiu de funcționare, care sunt prezente atât la categoriile simple, cât și la cele premium.

Prezentare generală a speciilor

Acum să încercăm să ne dăm seama ce fel de unități de bliț pot fi bazate pe diverse criterii: locație, capacități de reglare wireless, semne de automatizare și capacitatea de a lucra cu camere de la diferiți producători.

Bazat pe automatizare

Dacă vorbim despre semnul automatizării, atunci focarele conform acestui criteriu pot fi:

 • neautomate, care dau o anumită cantitate de lumină;
 • măsurarea iluminării cu propriul senzor sau cu un dispozitiv instalat în cameră;
 • măsurarea iluminării printr-un impuls preliminar de natură evaluativă.

Dacă este posibil, lucrați cu camere de diferite mărci

După acest criteriu, modelele flash sunt așa.

 • Universal. Caracteristica lor distinctivă este prezența unui contact central, motiv pentru care nu sunt foarte scumpe. Dar înainte de a utiliza un astfel de model, ar trebui să citiți cu atenție instrucțiunile pentru un astfel de bliț înainte de a-l monta pe cameră. Doar că un număr dintre ele sunt create în funcție de circuite de comutare de înaltă tensiune, astfel de modele nu pot fi montate pe camere moderne, astfel încât electronica dispozitivului să nu fie deteriorată de înaltă tensiune. De obicei, puterea unor astfel de blițuri poate fi controlată de un element fotosensibil situat în dispozitivul însuși.
 • Modele universale cu un conector special, care poate fi conectat la un dispozitiv al unui anumit producător folosind un adaptor special.
 • Modele de sistem, care sunt potrivite numai pentru echipamentele fotografice ale unui anumit producător sau companie. Astfel de modele fac de obicei posibilă utilizarea contorizării iluminatului TTL sau E-TTL și a altor momente.

După locație

Prin plasare, orice model de bliț poate fi după cum urmează.

 • Încorporat în camera în sine. Un astfel de model nu va avea o putere mare și, datorită apropierii sale de axa obiectivului, produce o imagine plată, unde practic nu există umbre, iar structura este foarte slab evidențiată. Principalul avantaj al unui astfel de model va fi că se află mereu în cameră și nu-i crește deloc greutatea și dimensiunile. Un astfel de dispozitiv va fi grozav pentru a fotografia într-o zi însorită și strălucitoare pentru a evidenția umbrele aspre de la soare.
 • Fixat pe echipament fotografic... De obicei, acest model de impuls este mai puternic decât cel încorporat. Vă permite să obțineți o imagine plată cu umbre clare de dimensiuni mici. O serie de dispozitive au funcția de a întoarce capul în sus sau în lateral, ceea ce vă permite să direcționați blițul exact nu către obiectul fotografiat, ci către tavanul alb sau un ecran de reflexie, astfel încât iluminarea să fie la fel de naturală ca posibil.
 • Model care nu este atașat echipamentului fotografic... De exemplu, manual. Această categorie de modele vă permite să schimbați în mod flexibil iluminarea pe măsură ce ideea fotografului se schimbă. De exemplu, pentru a obține o lumină slabă, îndreptați un bliț separat direct către subiect. Puteți controla astfel de dispozitive fie fără fir, fie folosind un cablu. Acest lucru face posibilă controlul mai multor dispozitive simultan.
 • Macro clipește. Pentru fotografia macro, se folosește un mecanism de bliț inelar sau dublu, care este montat pe obiectiv. Un bliț al camerei macro nu este foarte eficient, deoarece obiectivul va bloca blițul.

Control fără fir dacă este posibil

Conform unui astfel de criteriu precum capacitatea de a controla blițul fără fire, acestea sunt:

 • funcționarea ca sclav și lider;
 • sclavi;
 • conducere.

Primul grup face posibilă controlul diferitelor tipuri de capabilități avansate - puterea impulsului, măsurarea iluminării unui obiect detașabil, formarea de grupuri de blițuri.Al doilea grup poate fi declanșat doar de impulsul modelului de bliț purtător. De obicei, acestea sunt focare medii. Deși în modul manual ele pot fi folosite ca maeștri... Unitatea de blitz principal este un model de control specializat, care dă un impuls de tipul necesar, dar nu permite modelului principal să lanseze dispozitivul slave, sau cel mai simplu model, care poate declanșa un blitz suplimentar.

Modele populare

După cum puteți vedea, spectrul de blițuri de pe piață este extrem de mare: de la cele mai simple la cele mai complexe dispozitive tehnic. Să spunem puțin despre cele mai populare și solicitate modele de bliț. Primul model care merită atenția utilizatorilor - Canon Speedlite 600EX II-RT.

Acest model este un echipament de studio scump, echipat cu o carcasă rezistentă la apă și cea mai mare viteză de operare.

Dacă vorbim despre caracteristicile sale, atunci ar trebui spus că acest bliț este convențional și are un suport de pantof... Numărul principal aici este de 60 de metri, iar timpul de reîncărcare este de la 3,3 secunde. Modelul este echipat cu un cap pivotant și are un afișaj care este echipat cu o lumină de fundal, precum și un difuzor cu unghi larg.

Un alt model demn de atentie este Nikon Speedlight SB-5000... Este extrem de precis și rapid și este potrivit doar pentru camerele Nikon. Există un suport de „pantof” aici.

Acest focar este clasificat ca fiind normal.

Numărul principal în acest model este de 28 de metri. Nikon Speedlight SB-5000 este echipat cu un afișaj și un cap rotativ. Există, de asemenea, o iluminare de autofocus aici.

Un alt model destul de interesant este Sony HVL-F43M. Particularitatea sa este că este una dintre cele mai puternice unități de blitz de pe piață. Carcasa robustă îi garantează calitatea și durabilitatea înalte. Este echipat cu un suport pentru pantofi.

Acesta este un bliț obișnuit cu un număr de ghidare de 43 m.

Echipat cu un afișaj, precum și cu un cap pivotant și permite o lumină de modelare de înaltă calitate. Dispozitivul va fi alimentat de 4 baterii AA. Acestea vor fi suficiente pentru a asigura o funcționare de înaltă calitate și eficientă a acestui dispozitiv.

Cum să alegi?

Acum haideți să oferim câteva sfaturi care vă vor permite să alegeți blițul de cea mai înaltă calitate, care să îndeplinească cerințele și criteriile necesare. Primul punct important la care trebuie să acordați atenție este compatibilitatea camerei. Aici totul va fi de la etichetarea dispozitivului și informațiile și compatibilitatea acestuia, care poate fi găsită în manualul de instrucțiuni.

Următorul punct important este fixare... Marea majoritate a modelelor sunt echipate cu pantofi speciali, deși cele mai grele modele pot fi montate pe stâlp sau fir. Al treilea aspect important este tip bliț... Poate fi obișnuit, cu două lămpi, circulare, LED - totul va depinde de locul exact în care trebuie să utilizați acest dispozitiv.

Următorul factor important este numărul ghid. Acesta este un indicator convențional care descrie intensitatea luminii blițului. Pentru modelele ieftine, un indicator de 10-12 este considerat normal, iar pentru cele de calitate superioară - până la 20. Modelele externe au un indicator mai mare de 20. Un alt aspect important este reîncărcarea. Viteza sa va depinde de tipul de condensator utilizat, sursa de alimentare, umplerea electronică și o serie de alte puncte.

Cu excepția vitezei ei, importantă este și durata, care va depinde de modul de funcționare.

O caracteristică importantă a blițului va fi prezența propriului ecran, care face posibilă vizualizarea tuturor setărilor și informațiilor despre modul de funcționare.

Desigur, acest tip de blitz va fi mult mai ușor de manevrat.

Vezi mai jos cum să folosești unitățile bliț.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila