Prin ce diferă DSLR-urile de camerele fără oglindă?

Conţinut
 1. Avantaje și dezavantaje
 2. Comparație de funcționalitate
 3. Care este cea mai bună alegere?

Fotografia ocupă un loc special în viața aproape oricărei persoane moderne. Poți surprinde momente și evenimente interesante atât cu o cameră pe smartphone, cât și folosind o cameră profesională sau amatoare. Alegerea celei mai bune opțiuni de cameră nu este o sarcină ușoară, iar soluția acesteia depinde de preferințele și cerințele specifice pentru calitatea fotografiilor. Cele mai comune sunt camerele SLR și cele fără oglindă, dar fiecare dintre aceste categorii are propriile caracteristici și opțiuni.

Avantaje și dezavantaje

Orice aparat foto SLR este subdivizat intr-un model analogic, care lucreaza cu film fotografic, si executat intr-o versiune digitala. La rândul său, versiunea digitală a camerei poate fi SLR sau fără oglindă.

Orice model de aparat foto SLR și fără oglindă are propriile sale avantaje și dezavantaje specifice.

În oglindă

Toate camerele SLR au o oglindă situată în spatele obiectivului. Acesta direcționează fasciculul de lumină reflectat într-o pentaprismă specială, care este echipată cu un vizor. Datorită pentaprismei, imaginea este naturală și nu inversată. Focalizarea obiectivului în camerele digitale SLR se realizează automat cu ajutorul unui modul de senzori speciali, către care se transmite un fascicul de lumină de la un reflector oglindă. Când apăsați declanșatorul, oglinda din spatele lentilei se ridică, iar fluxul de lumină intră în matrice, care expune imaginea cadrului.

Avantajele camerelor SLR:

 • când obiectul se mișcă rapid, nu există o încetinire în timpul fotografierii și acest lucru elimină distorsiunea imaginii;
 • dispozitivul optic al vizorului face posibilă vizualizarea cadrului fără a interfera cu acest proces al sistemului electronic;
 • blocul de senzori responsabili pentru focalizarea automată asigură o funcționare de înaltă calitate și rapidă a camerei.

Dezavantajele camerelor DSLR:

 • structural, o cameră implică un număr mare de elemente în mișcare, drept urmare fiabilitatea unei astfel de camere este redusă în comparație cu celelalte omologii săi;
 • costul camerei este destul de mare, deoarece piesele componente sunt dificil de fabricat;
 • din cauza faptului că o oglindă care se ridică în spatele obiectivului este încorporată în cameră, este dificil să compactezi corpul camerei;
 • atunci când utilizați modul de expunere lungă, oglinda în sus acoperă vizorul, drept urmare cadrul devine inaccesibil vizual pentru revizuire.

  În prezent, design-urile camerelor de nouă generație se schimbă, iar deficiențele sunt eliminate. De exemplu, camerele SLR moderne au început să fie echipate cu opțiunea Live View, datorită căreia o oglindă în sus, chiar și cu un proces lung de expunere, permite camerei să afișeze cadrul pe ecran. Această opțiune a ajutat la implementarea filmării video pe dispozitivele SLR, ceea ce nu se făcuse înainte.

  Fără oglindă

  Camerele de acest tip oferă o fotografie de înaltă calitate, ceea ce oferă spațiu pentru creativitate, precum și performanțe bune. Camerele fără oglindă sunt mai compacte decât omologii lor DSLR. Și-au primit numele pentru că designul nu are oglinzi - nu au vizor optic. Camerele fără oglindă oferă acces pentru a vizualiza imaginea pe un afișaj LCD special, sau această opțiune este efectuată folosind un vizor electronic.

  Camerele fără oglindă sunt oarecum mai simple decât omologii lor SLR. Nu există oglindă, nici pentaprismă, nici un model optic al vizorului și nicio unitate de senzor de fază în designul lor. Fasciculul de lumină intră prin lentilă, iar apoi, sub forma unei proiecții, intră în matrice. În acest moment, procesorul electronic primește semnalul și îl convertește într-un semnal video care este transmis pe afișajul LCD.

  Beneficiile camerelor fără oglindă:

  • Camerele fără oglindă pot fi produse în dimensiuni foarte compacte;
  • nu există un număr mare de mecanisme diferite în interiorul camerei, deci este fiabilă și costul său este mai mic decât cel al modelelor de oglinzi;
  • mulți fotografi, în special fotografi amatori începători, folosesc un afișaj LCD mai degrabă decât un vizor;
  • pe cameră, puteți viziona filmările realizate cu ajutorul setărilor și filtrelor personalizate.

  Laturile negative ale camerelor fără oglindă:

  • atunci când utilizați camera procesorul și afișajul lui funcționează constant, ceea ce duce la epuizarea rapidă a nutrienților;
  • dacă te uiți la afișaj în lumina puternică a soarelui sau în lumină artificială, atunci strălucirea pe ecran face dificil de văzut;
  • imaginea capturată este procesată de procesor, în timp ce o parte din luminozitate și contrast se pot pierde;
  • procesorul nu functioneaza instantaneu, prin urmare, afișarea imaginii pe afișaj se realizează cu ușoare întârzieri.

  Modelele moderne de camere fără oglindă, precum și SLR-urile, sunt supuse îmbunătățirilor de design. Procesoarele sunt realizate mai rapid, LCD-urile, optica și senzorii sunt, de asemenea, modernizate.

  Comparație de funcționalitate

  În ciuda calității înalte a camerelor SLR, dezvoltarea tehnologiei mirrorless a devenit atât de ridicată încât îți permite să faci fotografii de aceeași calitate. Cu toate acestea, în fotografia profesională, echipamentul fără oglindă nu este încă folosit aproape niciodată. Diferența dintre un DSLR și o cameră fără oglindă, în opinia profesioniștilor, este semnificativă.

  • Diferența funcțională dintre camerele SLR și cele fără oglindă este aceea DSLR-urile de orice tip au opțiuni pentru setări manuale, care, cu abordarea corectă a afacerii, pot da rezultate excelente.

  Dar este de remarcat faptul că camerele moderne fără oglindă au început deja să fie echipate cu opțiuni pentru setări manuale, iar în unele modele ele nu sunt prezentate mai rău decât omologii lor cu oglindă. Numai cu camerele SLR, setările manuale sunt mai dificil de utilizat, deoarece sunt ascunse în spatele unui număr mare de ajustări automate.

  • Lentile interschimbabile... Produsele de vârf ale camerelor reflex cu lentile interschimbabile (Nikon și Canon) produc o gamă largă de obiective care sunt concepute pentru o varietate de condiții de fotografiere, în timp ce camerele fără oglindă nu au o astfel de varietate și opțiune. Camerele fără oglindă au o abordare diferită pentru a rezolva această problemă. De exemplu, mărcile Panasonic și Olympus folosesc același tip de montură în produsele lor, ceea ce extinde semnificativ alegerea obiectivelor.
  • Dimensiuni si greutate. Modelele fără oglindă sunt mai mari și mai grele decât modelele fără oglindă. Dar nu întotdeauna greutatea ușoară și dimensiunea este convenabilă. De exemplu, în camerele fără oglindă cu senzor APS-C, utilizarea unui obiectiv greu face ca camera să nu fie foarte convenabilă de utilizat.
  • Prezența unui vizor. DSLR-urile sunt echipate cu vizoare optice, în timp ce modelele fără oglindă au ecrane LCD pe care utilizatorul poate vedea ce intenționează să fotografieze.

  Camerele moderne scumpe fără oglindă pot avea atât un vizor optic, cât și unul electronic în același timp.

  • Focalizare automată. Pentru a fotografia un subiect în mișcare rapidă, focalizarea automată este mai potrivită pentru camerele SLR.Procesul de focalizare pentru DSLR are loc atunci când oglinda este încă în starea coborâtă. În vizorul unei camere fără oglindă, focalizarea are loc numai după ce declanșatorul este apăsat. O serie de camere Canon sunt echipate cu vizor hibrid, în care elementele AF sunt deja încorporate în senzor.
  • Performanţă fotografierea cu modele fără oglindă este mai mare decât cea a camerelor DSLR de top. Din cauza lipsei unei oglinzi în cameră și a mai puține mecanisme, camerele fără oglindă ajustează focalizarea mai rapid și încep procesul de fotografiere. De exemplu, o cameră SLR ia 14 cadre într-o secundă, în timp ce analogii fără oglindă pot lua 40-60 de cadre în aceeași perioadă de timp.
  • Posibilitate de filmare video. Cele mai adaptate în acest sens sunt camerele SLR. Cu ajutorul lor, videoclipul este filmat în format HD sau Full HD. Dar generația următoare de camere fără oglindă au deja capacitatea de a filma în 4K, ceea ce nu este posibil cu DSLR-urile.
  • În ceea ce privește calitatea fotografiei nu există nicio diferență fundamentală între modelele cu oglindă și cele fără oglindă. În versiunile DSLR, un senzor full-frame sau APS-C este mai des folosit. Producătorii fără oglindă fac același lucru, dar mai rar. Cea mai mare rezoluție de 50 Mpix poate fi găsită pe modelele fără oglindă, în timp ce pentru omologii fără oglindă, plafonul este de 42,5 Mpix.
  • Camerele fără oglindă sunt considerate a fi cele mai consumatoare de energie. care, cu o încărcare completă a bateriei, sunt capabile să înregistreze de la 300 la 400 de cadre, în timp ce o cameră DSLR fără reîncărcare suplimentară vă va oferi 800 până la 1000 de fotografii.
  • Preț. Când vă uitați la modele de gamă medie, chiar și cel mai ieftin DSLR poate oferi mai multe opțiuni decât un omolog fără oglindă la același preț. Pentru profesioniști, această abordare nu este adecvată - echipamentul lor fotografic SLR este scump, dar are o anumită gamă de capabilități care sunt necesare pentru un fotograf profesionist.

  Ca în orice comparație, Modelele fără oglindă și fără oglindă au propriile avantaje și dezavantaje, astfel încât alegerea opțiunii depinde de preferințele și capacitățile consumatorului.

  Care este cea mai bună alegere?

  Alegerea camerei depinde de scopul pentru care intenționați să o utilizați. Dacă încă ești un fotograf începător, atunci pentru a face fotografii, precum și pentru videoclipuri, un model ieftin fără oglindă va fi suficient pentru tine. După ce stăpânești bine această tehnică și ajungi la nivelul profesional de fotografiere, atunci o cameră fără oglindă ar trebui deja schimbată într-o versiune DSLR.

  Se poate argumenta în mod rezonabil că modelele moderne de aparate foto fără oglindă au de multă vreme capacitatea de a filma nu mai rău decât echipamentele foto SLR. Deși pentru filmări în studio, specialistului i se recomandă totuși să folosească o cameră SLR., iar pentru cei care iubesc drumețiile și călătoriile, o opțiune fără oglindă ar fi destul de potrivită și compactă.

  Atunci când alegeți o cameră, cel mai indicat este să găsiți un model care să poată face cel puțin 5 poze într-o secundă. Dacă doriți să fotografiați obiecte care se mișcă rapid, atunci va trebui să căutați o cameră care să fie capabilă să înregistreze de la 10 la 20 de cadre pe secundă.

  Pe langa performanta, alegerea camerei depinde si de dimensiunile acesteia. Verificați cât de confortabil vă este să țineți camera în mână și dacă nu vă va fi prea greu, nu numai în timpul fotografierii, ci și în timpul transportului lung. In afara de asta, merită să acordați atenție confortului de a găsi opțiunile de care aveți nevoie în meniul de gestionare a setărilor.

  Alegeți singuri interfața care vă va fi intuitivă și vă va permite să găsiți rapid ceea ce aveți nevoie.

     O cameră bună se distinge nu numai printr-un set de opțiuni, ci și prin capacitatea de a folosi obiective interschimbabile... Majoritatea modelelor fără oglindă sunt vândute cu un obiectiv staționar, dar dacă acesta nu poate atinge întregul potențial al camerei, atunci în timp vei dori să cumperi unul sau altul. Alegerea sa depinde de condițiile și scopurile fotografierii.

     Dacă aveți o cameră Nikon, atunci pentru a utiliza un obiectiv de la o cameră Canon, va trebui să achiziționați un adaptor special, dar o astfel de unitate de andocare poate degrada calitatea fotografierii. În acest caz, va fi necesar să alegeți astfel de modele de camere în care obiectivele pot fi interschimbabile. De exemplu, camerele Olympus și Panasonic se pot folosi reciproc lentilele fără a folosi un adaptor.

     Pentru mai multe informații despre cum diferă DSLR-urile de camerele fără oglindă, vedeți următorul videoclip.

     fara comentarii

     Comentariul a fost trimis cu succes.

     Bucătărie

     Dormitor

     Mobila