Rafturi camera de zi: design modern si practic

Rafturi camera de zi: design modern si practic
 1. Particularități
 2. Materiale (editare)
 3. Constructii
 4. În diverse stiluri
 5. Cum să alegi?
 6. Unde poți localiza?
 7. Ce sa pun?
 8. Cum să decorezi?
 9. Exemple frumoase în interior

Orice casă are sisteme de depozitare funcționale. Acestea includ nu numai dulapuri și dulapuri, ci și rafturi confortabile. Astăzi vom vorbi despre design-urile moderne și rolul lor în designul camerei de zi.

Particularități

Zidurile zidurilor masive și dulapurilor s-au încheiat. Designerii încearcă să creeze spații luminoase, maxime deschise, chiar și în cadrul stilurilor tradiționale. Rafturile și rafturile deschise sunt mai potrivite cu această tendință. Rafturile din living sunt mai mult decât un sistem de depozitare. Ele ajută la formarea spațiului interior, evidențiind zonele necesare din acesta.

În plus, rafturile de forme sau culori neobișnuite se transformă în obiecte decorative. Mai multe rafturi, întărite la diferite niveluri, vor îndeplini și ele această funcție.

Materiale (editare)

Materialul determină nu numai rezistența raftului. Forma, designul și natura obiectului, precum și direcția stilistică, depind de el. Prin urmare, în multe privințe, depinde de material cât de adecvat este înscris obiectul în interior. Producătorii oferă rafturi din materiale tradiționale și neobișnuite:

Lemn

Este cel mai confortabil pentru percepție. Creează un sentiment de confort, calm și siguranță. Diferitele rase diferă foarte mult ca textură și culoare. Acest lucru vă permite să alegeți mobilier potrivit pentru interioare de la țară la mansardă. Copacul este ușor de manevrat, decorat, creați obiecte neobișnuite cu propriile mâini.

PAL, MDF, LMDF

Panourile din lemn reciclat sunt ieftine, arată bine și pot suporta încărcături grele precum cărțile. Există culori mate și lucioase, luminoase și nuanțe calme de lemn.

Metal

Vă permite să întruchipați modele neobișnuite. Arată interesant în combinație cu elemente din sticlă și lemn. Rafturile metalice vor decora nu numai camerele de zi din mansardă și high-tech.

Produsele forjate sunt potrivite atât în ​​interioarele rustice clasice, cât și stilizate.

Sticlă

Potrivit doar pentru rafturi ușoare. Paravanele decorative pentru rafturi sunt, de asemenea, din sticlă.

Gips-carton

Puteți face o nișă, un suport TV și un suport de cărți din foile GKL. Structurile sunt ușor de vopsit și iluminat, iar rezistența poate fi mărită cu ajutorul profilelor metalice. Este convenabil să le faceți din gips-carton rămase după placarea peretelui.

Plastic

Potrivit pentru compoziții de pe rafturi decorative. Acest material este prezentat astăzi într-o gamă bogată de culori. În plus, rafturile din plastic sunt destul de ieftine.

Constructii

O varietate de soluții de proiectare se bazează pe doar 4 tipuri de structuri. Să le luăm în considerare mai detaliat.

Rafturi

Rafturile constau din suporturi verticale și rafturi fixate pe acestea. Ele ajută la aranjarea abundenței de lucruri frumos și compact. Raftul poate fi asamblat din aproape orice material: de la lemn la gips-carton.

Designerii le folosesc adesea pentru zonarea spațiului sau le transformă într-un element decorativ.

Rafturile pot fi amplasate în unghi față de podea, iar celulele pot diferi ca formă și înălțime sau pot fi ridicate de o scară. Există structuri de formă complexă, în interiorul cărora există un loc pentru lectură. Rafturile cilindrice și încorporate într-o nișă vor ajuta la economisirea spațiului într-o cameră mică.

Colţ

Rafturile de colț decorează frumos spațiile mici. Puteți utiliza secțiuni de rafturi triunghiulare, structuri modulare sau transformatoare.Rafturile ușoare vă permit să plasați flori și suveniruri, iar opțiunile modulare sunt potrivite pentru cărți.

Este ușor să asamblați o compoziție abstractă pentru sufragerie din rafturi modulare (pătrate sau dreptunghiulare, deschise și vitrate). În interioarele tradiționale se folosesc rafturi din lemn, iar în interioarele progresive, puteți chiar experimenta cu plasticul.

Suspendat

Suspendate se numesc rafturi înguste pentru fotografii și fleacuri. Ele sunt adesea decorate cu zone libere ale pereților.

Designerii experimentează mult cu forma și designul, făcându-le verticale, curbate sau suspendate de tavan. Rafturile au doar o funcție decorativă, prin urmare pot fi din sticlă.

În diverse stiluri

Acum să ne dăm seama cum să alegem un suport sau un raft, astfel încât să fie în armonie cu decorul camerei de zi. Pentru a face acest lucru, este necesar să țineți cont de stilul de design și atmosfera spațiului.

Clasic

Trăsăturile distinctive ale stilului sunt reținerea, lupta pentru armonie perfectă și apelul la cultura antică.

Pentru un interior clasic sunt de preferat modelele din lemn natural. Ele pot fi decorate cu sculpturi, plăci de metal forjate, iar consolele raftului seamănă cu capitelurile de coloane. Este important ca, în același timp, subiectul să pară holistic și simplu.

Stil baroc

Gravitează spre luxul pretențios, puțin teatral, așa că toate piesele de mobilier sunt bogat decorate: bronz sau aurire, elemente sculptate sau forjate. Lemnul rămâne materialul preferat. Poate fi combinat cu piese din sticlă și metal.

Țară

Lemnul natural sau lemnul învechit este potrivit pentru acest stil. Suprafața sa este lăcuită sau vopsită. Merge bine cu metalele închise la culoare. Se pare că raftul a fost realizat manual de proprietar.

Provence

Simplitatea fermecătoare a acestui stil este subliniată de rafturile din lemn. Cel mai adesea sunt forme mici, complicate, decorate cu sculpturi sau picturi, nuanțe albe sau pastelate.

High Tech

Elementele de mobilier se transformă în compoziții abstracte. Stilul se caracterizează printr-o formă geometrică clară, culori contrastante, o combinație de metal și sticlă, detalii cromate. Puteți folosi panouri MDF lucioase, plastic, gips-carton.

Mansarda

Sunt încurajate experimentele cu materiale (conducte de apă vechi) și forme. Elementele moderne sunt combinate complex cu cele tradiționale.

Etnic

Stilul se inspiră din diferite culturi, datorită cărora apar obiecte de formă și decor neobișnuit. Sunt realizate numai din materiale naturale: lemn, tije, funii.

Cum să alegi?

Câteva sfaturi la care să acordați atenție atunci când alegeți rafturi pentru hol:

 • Decideți asupra scopului subiectului. Este mai bine să vă imaginați imediat ce va fi stocat pe el. Pe baza acestui lucru, alegeți materialul, dimensiunea și designul.
 • Rafturile montate pe perete sau rafturile cu forme ciudate atrag atenția. Le puteți face un punct culminant al interiorului. Este mai bine să plasați rafturile pe o suprafață simplă, într-o culoare contrastantă.
 • Dacă rafturile joacă un rol de susținere, alegeți opțiuni simple, cu o formă clară și o cantitate minimă de decor. Le poți face singur.
 • Luați în considerare locația și dimensiunea în avans. Este mai bine dacă sunt făcute din același material.
 • Culoarea este, de asemenea, importantă. Merită să alegeți o nuanță care să se potrivească cu restul mobilierului și să nu se îmbine cu pereții.
 • Întrebați ce fel de încărcare poate rezista modelul care vă place. De exemplu, rafturile de colț transformabile nu sunt concepute pentru articole masive.
 • Nu trebuie să vă zgâriești la calitate: panourile din PAL și MDF trebuie să fie plate, fără zgârieturi și așchii, iar fitingurile trebuie să fie bine fixate.

Unde poți localiza?

Există un loc pentru rafturi în orice interior. Designerii oferă diferite opțiuni de aspect:

 • Pe un perete liber.
 • În colțuri.
 • În deschiderea ferestrei.
 • Pe tavan.

Rafturile sunt amplasate nu numai de-a lungul pereților: o structură pentru depozitarea cărților va îngrădi un spațiu de lucru sau un loc pentru lectură.Rafturile transformatoare pot fi folosite ca despărțitor temporar, schimbând amplasarea pereților dacă este necesar.

Rafturile de sticlă nu înglobează spațiul. Acest lucru poate fi folosit prin decorarea pereților într-o cameră de zi mică. În încăperile mici, mobilierul ușor arată mai bine: chiar și obiectele masive par mai ușoare.

Structurile de colț din spatele canapelei vă vor permite să plasați în mod compact ceea ce aveți nevoie. În același timp, camera nu va părea înghesuită. Secțiunea de rafturi va fi un loc pentru depozitarea cărților și a obiectelor mari, iar ghivecele de flori pot fi așezate pe raftul de podea.

Ce sa pun?

Conținutul raftului ajută la modelarea atmosferei camerei de zi și povestește despre proprietari: stilul de viață, gusturile și valorile acestora. Mulți decorează sala cu fotografii, bibelouri sau obiecte neobișnuite. Le puteți pune pe un suport sau le puteți pune pe rafturi înguste pentru articole mici.

Ghivecele de flori așezate corect vor transforma o cameră într-un colț al unei grădini magice. Este convenabil să folosiți lucruri, rafturi de sus de rafturi sau structuri într-o deschidere a ferestrei pentru flori. Cel mai bine este să le umpleți cu plante mici precum violetele pentru a menține sufrageria luminoasă. Rafturile robuste din lemn, MDF sau gips-carton dublu vor ține o colecție de cărți, vesela frumoasă și alte articole masive. Acolo puteți găsi și un loc pentru un televizor sau difuzoare.

Dar amintiți-vă: rafturile trebuie păstrate în ordine. Praful, abundența de bijuterii și cărțile îngrămădite strică impresia camerei.

Cum să decorezi?

Dacă mai aveți mobilier vechi - rafturi modulare sau un dulap, atunci încercați să le schimbați designul. Obiectul regândit va deveni centrul compozițional al spațiului și va economisi cel puțin 10.000 de ruble.

Să luăm în considerare mai multe moduri de a restaura elementele vechi:

 • Vopsea cu vopsea albă sau neașteptat de strălucitoare: verde deschis, albastru, roșu. Dacă dimensiunea suprafeței permite, puteți face o întindere de culoare sau vopsea cu acrilic. Pentru a transforma rafturile modulare ale erei sovietice în cele moderne, este suficient să îndepărtați peretele din spate și să-l revopsiți.
 • Decorați folosind tehnica decoupage, decorați cu sculpturi, mozaicuri sau țesături. Rezultatul sunt completări drăguțe la un interior în stil rustic sau etnic.
 • Schimbați designul: de la un raft vechi se vor obține cel puțin două noi. Un dulap sau o bibliotecă poate fi transformată într-o unitate de rafturi. Pentru a face acest lucru, scoateți ușile și picioarele (dacă există) și puneți rafturile lipsă. Mai rămâne doar să actualizați suprafața.

Exemple frumoase în interior

Scopul principal al acestui rack este o aranjare convenabilă a cărților. Doar cornișa din vârf indică apartenența sa la stilul clasic. Datorită acestui detaliu, nu încalcă armonia interiorului clasic. Unitățile de rafturi originale atrag atenția, prin urmare sunt o parte importantă a compoziției. Fără ele, situația va deveni normală, dar dacă există o mulțime de astfel de obiecte, oaspeții își vor pierde orientarea în spațiu.

Interesante sunt raftul suspendat în stil retro, precum și rafturile unice de casă realizate din resturi de gips-carton. Astfel de modele permit cărților și lucrurilor mărunte să fie frumos plasate în colț, iar iluminarea (dacă există) creează o atmosferă de magie.

Rafturile decorative umplu spațiul de deasupra canapelei. De asemenea, puteți folosi compoziții elegante de pe rafturi suspendate.

Pentru informații despre cum să faci un raft interesant cu propriile mâini, vezi următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila