Decorarea ferestrelor in living: recomandari utile

Conţinut
 1. Particularități
 2. Diverse stiluri
 3. Cum să aranjezi un pervaz?
 4. Ce perdele sa aleg?
 5. Sfaturi suplimentare
 6. Exemple de design elegant

Este dificil să-ți imaginezi o casă fără ferestre, percepția ei generală depinde în mare măsură de ea. Ferestrele fără decor adecvat par goale, acest lucru privează camera de un sentiment de confort. Orice fereastră necesită atenție, dar în camera de zi, unde se adună toți membrii familiei și oaspeții, designul său este de o importanță deosebită.

Atmosfera intregii incaperi si cat de confortabil va fi senzatia fiecarui om din living depinde de tipul de deschidere a ferestrei, de starea ramelor si de decorul acesteia.

Particularități

Decorarea unei ferestre în camera de zi cu perdele este o tehnică tradițională.

Pentru ca această decorare a ferestrei să pară adecvată într-un anumit interior, este selectată urmând o serie de reguli, ținând cont:

 • schema de culori a sufrageriei;
 • viața de zi cu zi sau convivialitatea din interior;
 • stilul camerei;
 • calitatea și compoziția țesăturii utilizate.

Există și o altă abordare a designului. Uneori este logic să faci fără folosirea draperiilor. Acest lucru este posibil dacă cadrul ferestrei în sine este un decor demn al ferestrei, atunci când legăturile sale sunt realizate sub formă de zăbrele ondulate sau fereastra este atât de precis combinată cu culorile camerei de zi încât este inacceptabil să o închideți din ochii cu perdele. Unele stil necesită absența draperiilor (de exemplu, cu ferestre panoramice în stil mansardă).

Este logic să faceți fără perdele atunci când rama ferestrei contrastează cu schema generală de culori a holului (de exemplu, când este realizată în negru).

Ferestrele uriașe dintr-o cameră de zi spațioasă se pot descurca fără decorațiuni speciale, mai ales dacă priveliștea străzii este demnă de atenție.

De asemenea, este indicat să nu decorați o fereastră cu perdele în cazurile în care are o formă originală. Deși trebuie avut în vedere că toate acestea sunt posibile doar dacă camera de zi este situată deasupra etajului, luminile de seară nu strălucesc prin ferestre, deranjand oamenii din hol, camera nu este situată pe partea însorită.

Diverse stiluri

Fereastră la fereastră este diferită. Există structuri de formă dreptunghiulară obișnuită, dar în camere cu un aspect non-standard (de exemplu, într-o casă veche sau într-o clădire construită conform unui proiect individual), puteți vedea o fereastră panoramică, o variantă arcuită. Proiectarea unor astfel de deschideri de ferestre cu perdele nu este deosebit de dificilă. Trebuie doar să alegi textilele potrivite.

Este mai bine să decorați ferestrele înguste situate în apropiere cu pânze de ridicare de aceeași culoare. Cele mari merită subliniate cu perdele glisante. Pot fi de diferite culori daca camera prevede delimitarea zonelor functionale. De exemplu, există o parte în care se adună oaspeții și un spațiu în care se află zona de luat masa.

Decorarea ferestrelor care se proiectează înainte dincolo de fațadă depinde de cât de mari sunt astfel de ferestre și de distanța dintre secțiuni. Oricare ar fi decizia specifică de design, fereastra ar trebui să fie decorată cu perdele într-o singură compoziție folosind aceeași țesătură. Acest lucru va sublinia designul neobișnuit al deschiderii ferestrei.

Stilul camerei de zi dictează selecția materialului pentru decorarea ferestrelor.

Așadar, o cameră high-tech sugerează folosirea jaluzelelor, jaluzelelor sau draperiilor romane de o culoare solidă discretă în locul draperiilor. Utilizarea șifonului, nailonului sau organzei fără un ornament cu un luciu metalic nu va contrazice stilul general.

Stilul vintage presupune utilizarea materialelor naturale (chintz, bumbac sau in cu un model mic).Este bine să alegeți perdele din țesături scumpe (in, mătase brocart sau catifea) pentru stilul art deco.

Stilul mansardă nu necesită deloc perdele, dar nimeni nu a anulat funcționalitatea. Pentru a preveni ca camera să fie vizibilă pe toată strada, este mai bine să acoperiți ferestrele cu cel puțin tul transparent și să atașați jaluzelele sau jaluzelele de culoarea corespunzătoare pe rame.

Pentru o cameră de zi în stil minimalism sunt potrivite jaluzelele, rulourile sau draperiile din materiale textile netede în textură. Va fi bine să folosiți o nuanță de cafea cu lapte, nisip sau un ton de auriu, verde, bej și roz.

Cum să aranjezi un pervaz?

Pervazul este o parte integrantă a ferestrei, uneori este un element activ din punct de vedere funcțional al camerei de zi. De exemplu, dacă camera are o vedere minunată asupra orașului sau naturii, un pervaz poate înlocui un scaun moale dacă este completat cu perne. Acest lucru este posibil dacă aveți de-a face cu o deschidere joasă a ferestrei.

A sta într-un astfel de loc, a observa viața în afara ferestrei, este plăcut (contribuie la relaxare).

Fereastra poate fi completată cu o bancă de lemn sub ea, unde este bine să puneți ghivece de flori. Un astfel de element va fi un plus excelent pentru o cameră de zi în stil rustic. Rafturile pentru cărți pot fi realizate și sub fereastră.

Biblioteca de sub pervaz va arăta elegant și va oferi atmosferei camerei de zi un subtext intelectual special.

Ce perdele sa aleg?

Alegerea perdelelor se datorează multor componente. Putem vorbi despre o casă privată cu balcon în camera în care se adună oaspeții și gospodăriile.

Livingul unui apartament de oraș poate avea o fereastră cu ușă de balcon. Uneori nu există o singură fereastră în hol, ci două sau trei. Poate fi mic sau mare. Dacă ferestrele din cameră sunt situate la înălțimi diferite, acest lucru poate fi compensat prin utilizarea unui lambrequin sau a unei cornișe late de baghetă.

Lambrequins sunt bune pentru utilizare pe ferestre panoramice. Dacă există o ieșire către balcon din camera de zi, un astfel de model de design nu va funcționa: vor exista probleme cu deschiderea ușii.

Datorită simetriei aranjamentului, pânzele din material textil de pe mai multe ferestre vor oferi încăperii înălțimi suplimentare. O perdea comună pe mai multe deschideri de ferestre va face vizual camera de zi mai lată. Pentru a obține acest efect, este necesar să folosiți o singură perdea de tul, care să treacă prin toate ferestrele și să atârnați perdele glisante în jurul marginilor. Perdelele vor ajuta, de asemenea, la lățirea vizuală a ferestrei, modelul pe care este situat orizontal. Deși acest lucru este potrivit doar în camerele cu tavane joase.

Pentru ca fereastra de jos să pară mai înaltă, cornișa trebuie plasată chiar sub tavan, folosind perdele pe ochiuri.

Dezavantajele unei ferestre înguste, care lasă puțină lumină naturală în cameră, pot fi ușor compensate printr-o cornișă largă. Ținând cont de dimensiunea sa, este necesar să alegeți perdele. Acest lucru va ascunde dimensiunile mici ale deschiderii ferestrei. În acest caz, cu draperiile deschise, ferestrele vor fi utilizate pe deplin pentru a transmite lumina zilei.

Sfaturi suplimentare

Atunci când alegeți perdele și decorați ferestrele, este necesar să luați în considerare câteva dintre nuanțele designului interior:

 • dacă pereții, tavanul și tapițeria mobilierului tapițat sunt realizate într-o gamă de lumină monocromatică, este mai bine să vă concentrați asupra ferestrei;
 • Perdelele întunecate cu model tridimensional vor atrage atenția (dacă este profitabilă sau nu depinde de decizia specifică de proiectare a sufrageriei);
 • dacă există un televizor vizavi de fereastră din hol, este mai bine să aranjați deschiderea ferestrei cu ajutorul unor perdele groase: acestea vor ajuta la evitarea caderii luminii pe ecranul televizorului în timp ce vizionați programe (pentru apartamentele situate la primele etaje ale clădiri, draperiile opace vor fi o salvare de privirile indiscrete);
 • Țesăturile grele sunt frumoase și arată scumpe, dar sunt potrivite doar în camerele de zi spațioase: o cameră mică cu astfel de perdele pare chiar mai mică decât este;
 • Țesăturile 100% naturale nu trebuie folosite la ferestrele orientate spre sud, acestea se vor estompa rapid și își vor pierde aspectul elegant;
 • pentru a face camera să pară mai luminoasă, este mai bine să evitați textilele grele: tul ușor, organza, mătasea subțire sau tafta vor fi potrivite;
 • în camerele de zi mici, alegeți decorul ferestrelor în culoarea tapetului: astfel puteți mări vizual camera (draperiile simple sau accesoriile cu ornamente mici vor arăta la fel de bine);
 • pentru o sală de dimensiuni impresionante, sunt potrivite perdelele cu modele mari multicolore (de exemplu, monograme sau dantelă, teme florale).
 • modelul în dungi de pe perdele afectează percepția înălțimii și lățimii ferestrei, banda orizontală face zona ferestrei mai lată, banda verticală mai înaltă.

Exemple de design elegant

Opțiunile moderne de proiectare a ferestrelor sunt diverse:

 • Perdelele ușoare cu un model original arată frumos pe ferestrele panoramice, potrivindu-se perfect în interiorul camerei de zi, proiectate în tonuri de gri. Perdelele mai groase de pe ochi completează decorul și au o funcție importantă în protejarea încăperii de lumina excesivă și căldură într-o zi însorită.
 • Perdelele alb-negru cu dungi verticale pe cârlige se potrivesc perfect în interiorul camerei de zi, în care sunt prevăzute elemente decorative similare ca model. Perdelele se imbina perfect cu rama inchisa a ferestrei, evidentiindu-i stilul.
 • Perdelele lungi până la podea, în roșu, creează un accent luminos în sufragerie, realizate în culori deschise liniștitoare. Ele ridică vizual tavanul, însuflețesc atmosfera, subliniind frumusețea podelei întunecate și sunt în armonie cu modelul restrâns de pe pereți.
 • Jaluzelele într-o nuanță de lemn maro deschis se îmbină bine cu o cameră de zi modernă, cu mobilier clar, minimalist și decor laconic. Acestea se îmbină cu nuanțele de podea și de măsuță de cafea, aducând varietate culorilor dezactivate ale sufrageriei.

Cum să decorați fereastra poate fi văzut în următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila