Caracteristici ale designului tavanului din camera de zi

Conţinut
 1. Tipuri și modele
 2. Materiale de finisare
 3. Stiluri de design
 4. Iluminat
 5. Sfaturi de selecție
 6. Exemple frumoase în interior

Designul unui living modern ar trebui să fie perfect, deoarece această cameră este considerată „fața” casei. Prin urmare, în designul său, se acordă o mare atenție nu numai decorațiunii pereților și podelei, ci și tavanului, care este detaliul principal al oricărui decor. Forma și culoarea sa corect selectate vor face camera de zi elegantă și confortabilă, vor umple spațiul cu căldură acasă și vor sublinia în mod favorabil frumusețea restului elementelor interioare. Astăzi, există multe opțiuni pentru finisarea tavanului folosind diverse materiale și structuri de construcție, datorită acestui lucru este ușor să alegeți tema potrivită și să dați camerei un aspect complet.

Tipuri și modele

Designul tavanului în camera de zi poate fi realizat în diferite moduri. În funcție de dimensiunea și înălțimea camerei, se folosesc atât aplicarea unui strat de decor direct pe baza în sine, cât și instalarea compozițiilor suspendate folosind gips-carton și pânze. Finisajele simple includ:

 • Lapte de var. Deși această metodă este considerată „veche” și își pierde treptat din relevanță, ea rămâne la cerere în rândul proprietarilor de apartamente și case, deoarece văruirea nu necesită costuri financiare speciale și se face rapid. Pentru a o completa, este suficient să aplicați pe tavan o soluție de cretă sau var cu ajutorul unui pistol de pulverizare. Pentru ca suprafața să capete nuanța dorită, la soluție se adaugă coloranți speciali. Principalul dezavantaj al văruirii este necesitatea curățării laborioase a spațiilor după lucru și în eliminarea temeinică a defectelor de suprafață înainte de începerea procesului de lucru.
 • Pictura. Cel mai adesea este preferat pentru renovările de rutină din hol. Ca acoperire, sunt alese vopsele cu dispersie de apă și pe bază de apă de diferite culori. Vopsirea se poate face atât cu vopsele scumpe, cât și ieftine. Pentru a face tavanul frumos, este necesar nu numai să-i pregătiți cu atenție baza, ci și să aplicați vopsea în mai multe straturi.
 • Tapet. Se caracterizează prin curățenia muncii, vă permite să ascundeți mici cusături și fisuri de pe suprafața tavanului. Aspectul estetic al unui astfel de finisaj durează până la 5 ani, apoi trebuie efectuată restaurarea. Pentru tapet, pânzele sunt achiziționate din hârtie de înaltă calitate, constând din mai multe straturi. De obicei, în aceste scopuri, se alege tapetul pe bază de vinil cu o structură în relief, acestea sunt durabile și nu se tem de curățarea umedă.
 • Lipirea cu gresie. Produsele sunt materiale decorative de diferite culori și dimensiuni, realizate din polistiren expandat sub formă de pătrate sau dreptunghiuri. Desenele și modelele originale pot fi aplicate suplimentar pe suprafața plăcilor. Astăzi, la vânzare puteți găsi suprafețe netede, aspre ale materialului; plăci cu imitație de lemn și decorațiuni din stuc sunt, de asemenea, foarte populare. Astfel de produse ieftine și ușor de întreținut pot fi vopsite cu vopsea pe bază de apă.

Tavanele moderne din camera de zi sunt, de asemenea, decorate sub formă de structuri complexe, care sunt:

 • Cu balamale. Potrivit pentru suprafețe în care trebuie să ascundeți diverse defecte și comunicații plasate. Panourile compoziției suspendate pot avea orice formă, textură și culoare.În același timp, acestea sunt completate în mod necesar de o iluminare frumoasă, care vă permite să creați un design neobișnuit.
 • Din gips-carton. Un astfel de finisaj necesită experiență și pricepere în executarea lucrării. Plafoanele cu două niveluri, care sunt adesea făcute curbilinie, arată original în camera de zi. Au o izolare fonică și termică excelentă, servesc fiabil de mulți ani.

Dar este de remarcat faptul că un cadru cu două niveluri este potrivit doar pentru încăperile înalte. Este mai bine să nu-l instalați într-o sală cu tavan scăzut, deoarece înălțimea spațiului va scădea cu 15-20 cm.Elasticitatea gips-cartonului îi permite să ia diferite forme. Designerii recomandă să creați din el nu numai structuri simple, ci și decorațiuni pe mai multe niveluri, cu cupole și arcade. Plafonele din gips-carton și tavanele întinse sunt inițial combinate, reprezentând opțiuni de design neobișnuite.

 • Casetă. Sunt instalate pe un cadru prefabricat. Materialul arată ca niște plăci subțiri de zinc și aluminiu, pe partea din față a cărora este aplicat un strat de pulbere de vopsea multicoloră. Atunci când decorați tavanele în acest fel, puteți alege plăci cu o suprafață aspră sau netedă. Sunt rapid de instalat, ușor de curățat, vă permit să ascundeți sistemele de ventilație, dar se caracterizează printr-o izolare fonică scăzută.
 • În oglindă. Sunt un fel de tavane cu casetă, dar folosesc oglinzi decorative în loc de plăci metalice. Astfel de decorațiuni ajută la creșterea vizuală a înălțimii holului și la adăugarea de volum camerei. În plus, sunt absolut ecologice și sigure de utilizat.
 • împletit. Sunt suprafețe curbate de forme complexe, care sunt realizate dintr-un cadru metalic, foi de gips-carton și panouri decorative. Ele pot fi montate pe tavan, ale căror nereguli nu depășesc 1-2 cm.Dacă intenționați să instalați cabluri pentru comunicații și lămpi încorporate, acest model de tavan nu va funcționa.
 • Cremătă și pinion. Ele arată original atât în ​​designul caselor din lemn, cât și în apartamentele din oraș. Datorita faptului ca sipcile sunt realizate in diverse culori, acestea pot fi folosite pentru a decora orice stil in living. O opțiune neobișnuită este materialul acoperit cu aur sau argint, și benzile cromate arată grozav. Pentru a finisa tavanul in acest fel, alege un material cu sipci cu suprafata lucioasa sau mata.
 • Întins. Arată ca o pânză solidă, care este realizată din polimeri de vinil durabili. Mai întâi, un cadru din șipci este montat de-a lungul perimetrului holului, iar apoi materialul este tras. Un model sau un desen original poate fi aplicat unui astfel de tavan ridicat. Compoziția, de regulă, este făcută din diferite culori și texturi.

Materiale de finisare

Designul tavanului din camera de zi este realizat din diverse materiale, a căror alegere depinde de caracteristicile sale de design. Este important să luați în considerare amplasarea corectă a surselor de lumină și să ascundeți cablajul electric. În același timp, orice tip de decorare ar trebui să fie realizat cu produse ecologice care nu numai că s-ar potrivi armonios în interiorul general al camerei, ci și să îndeplinească condițiile de funcționare în siguranță. Deci, alegând o versiune „plată” a tavanului pentru proiectare, veți avea nevoie de lemn, ipsos, vopsea sau tapet. În ceea ce privește structurile etajate, acestea pot avea un aspect în oglindă, lucios sau mat, care este de obicei creat folosind gips-carton, panouri PVC și plăci de plastic.

Recent, este foarte populară și varianta combinată a tavanului, în care este realizată o structură suspendată și decorată cu grinzi de lemn și pânze tensionate. Atingerea finală a acestui decor este mulurile și mulurile din stuc.

Pentru mulți, tavanele cu un singur nivel pot părea de neprezentat și simple, dar dacă alegeți finisajul potrivit, obțineți o imagine complet originală.De exemplu, un tavan acoperit cu tapet obișnuit va arăta decolorat, dar dacă aplicați pânze frumoase pe bază de țesături sau țesături nețesute, atunci aspectul său se va schimba.

Indiferent de ce tip de tavan va fi ales pentru interiorul sălii, este necesar să folosiți materiale de înaltă calitate pentru decorarea acestuia, este recomandabil să acordați prioritate produselor naturale. De asemenea, trebuie acordată o mare atenție texturii și culorii acestora.

Stiluri de design

Camera de zi este o continuare a designului general al casei. Prin urmare, pentru a o distinge de fundalul altor încăperi într-un mod original și pentru a o umple cu o atmosferă neobișnuită, se recomandă aplicarea unei anumite direcții stilistice în decorarea tavanului. Astăzi există multe stiluri de decorare a tavanelor, dar cele mai importante dintre ele sunt:

 • Rococo. Se caracterizează printr-o suprafață perfect plană în bej, albastru sau alb. În același timp, tavanul ar trebui să se îmbine fără probleme în pereți. Adesea, frescele sau modelarea sunt folosite ca decorațiuni și, de asemenea, încearcă în toate modurile posibile să umple fundalul cu o nuanță de bronz și auriu. Candelabru este de obicei plasat în centrul tavanului și este o piesă uriașă decorată cu bile de cristal și pandantive.
 • note egiptene. Se caracterizează prin pictură în relief cu teme antice. Tavanul este simplu, singurul său decor poate fi un basorelief cu mai multe figuri sau cornișă. Este permisă vopsirea suprafeței cu ornamente florale. Schema de culori este de obicei dominată de albastru, galben, purpuriu și verde.
 • Gotic. Tavanul este realizat sub formă de grinzi de lemn sau bolți. Pentru a decora corect, se recomandă utilizarea exclusivă a speciilor de lemn naturale. Un exemplu frumos este fundalul alb al pereților din hol, completat de tavanul negru.
 • Țară. Este cât se poate de aproape de natură și nu tolerează excesele. Pentru el se folosesc și tavane din grinzi de lemn, din care sunt așezate forme neobișnuite. Schema de culori este aleasă în spațiu și este dominată de nuanțe de galben, bej, maro și ciocolată deschisă.
 • Clasicism. Pereții sunt separați de tavan cu cornișe sau frize frumoase. Adesea suprafața este decorată cu ornamente aurite și muluri din stuc. Culorile sunt alese deschise, culorile luminoase sunt complet excluse.
 • Renaştere. Caracteristica sa distinctivă este claritatea și simplitatea, astfel încât compozițiile contrastante nu sunt permise. Atât spoturile, cât și candelabrele modeste pot fi folosite ca iluminat. Tavanul este instalat la diferite niveluri, dar liniile drepte trebuie să fie prezente în fiecare dintre ele. Schema de culori este selectată în funcție de fundalul general al sufrageriei.
 • Kitsch. Este o opțiune luminoasă și exotică pentru tavan. Oferă utilizarea de culori diferite, care nu pot fi combinate între ele. De exemplu, baza este realizată în albastru strălucitor și încadrată cu streașină decorată cu sclipici sau stele. Kitsch-ul este adesea ales pentru camerele de zi decorate cu bovindouri.
 • Eclectism. O direcție interesantă care îmbină atât motivele occidentale, cât și cele orientale. Astfel de tavane, care combină modernul, baroc și high-tech în același timp, arată neobișnuit. În același timp, tavanul poate fi fie monocromatic, fie include inserții colorate separate. Un plus original la design în acest caz va fi un candelabru forjat și baghete în relief.
 • Clasic caracterizat printr-un astfel de finisaj, în care tavanele arată întotdeauna individual și unic. Decorul clasic este de obicei dominat de nuanțe deschise și pastelate. Modelele pot fi cu un singur nivel și trepte. Candelabrele frumoase sunt folosite ca iluminat și sunt completate cu iluminare de la spoturi. Astfel de tavane, decorate cu pânze întinse, lipite cu tapet sau acoperite cu tencuială decorativă, arată grozav.
 • Modern. Potrivit pentru proprietarii de case care iubesc totul nou și modern. În acest finisaj, compozițiile contrastante, inserțiile de pe suprafețele oglinzilor și imprimarea foto sunt binevenite. Pentru camera de zi în această direcție, tavanele 3D sunt bine potrivite, creând o senzație neobișnuită de lejeritate și imponderabilitate.

Iluminat

În mod tradițional, în camerele de zi, un candelabru mare este instalat în centrul tavanului, dar această opțiune este de obicei potrivită pentru decorul simplu. În ceea ce privește structurile complexe și cu mai multe niveluri, este necesar să folosiți alte metode mai elegante de organizare a iluminatului pentru a le ilumina. De exemplu, spoturile, care pot fi completate cu o nuanță mare, cu un design original, ar fi o alegere bună. Zona camerei joacă, de asemenea, un rol imens în alegerea surselor de lumină. Pentru camerele mici, candelabrele obișnuite sunt potrivite, iar camerele de zi cu un tavan scăzut sunt cel mai bine decorate cu mai multe lămpi încorporate și plasați o lampă de podea în cameră.

Recent, proprietarii de case preferă să facă tavane formate din mai multe niveluri. O astfel de compoziție arhitecturală pare prezentabilă, dar dacă nu vă faceți griji să o iluminați, decorul va fi stricat, mai ales dacă pentru tavan se alege maro. Pentru a evita acest lucru, se recomanda montarea mai multor tipuri de iluminat in sufragerie.

Este o idee bună să utilizați iluminarea din spate pentru a evidenția detalii neobișnuite pe tavan. Acesta va fi completat într-un mod original de o lampă elegantă din sticlă, în timp ce cel mai bine este să alegeți scafe pentru decorarea unui astfel de plafon, acestea vor străluci inițial în diferite nuanțe și vor crea o atmosferă romantică în cameră. Dispozitivele aeriene sunt, de asemenea, foarte populare; ele sunt prezentate în diferite saturații și culori.

Sfaturi de selecție

Înainte de a decora designul tavanului în camera de zi, este recomandat în primul rând să faceți o reparație bună în acesta și să extindeți spațiul. Dacă aceasta este o casă privată cu tavane înalte, atunci interiorul acesteia poate fi diversificat cu structuri pe mai multe niveluri. Într-un cadru „Hrușciov”, în care camera este mică și suprafața sa nu depășește 18 metri pătrați. m, va trebui să aplicați diverse idei de design și să ridicați vizual spațiul.

Pentru a face tavanul elegant și unic, trebuie să respectați următoarele sfaturi:

 • Alege materiale naturale pentru decor. Ele nu sunt doar considerate prietenoase cu mediul, dar arată și grozav pe fundalul general al interiorului. Vor fi potrivite atât structurile din lemn, cât și produsele care imită piatra.
 • Luați în considerare geometria. Recent, sunt la modă liniile clare cu forme proporționale. În același timp, suprafețele pot fi decorate cu modele sau modele cu forme geometrice neobișnuite. Compozițiile sub formă de pătrate, triunghiuri și ovale arată originale.
 • Acordați atenție schemei de culori. Astăzi, țesăturile elastice din satin care imită metalul sunt foarte populare. Tavanele cu o nuanță de tablă, cupru sau alamă pot fi o alegere excelentă pentru aceasta.
 • Folosiți minimalismul în decor. Simplitatea și modestia sunt mereu la modă. Pentru a diversifica fundalul monocrom, puteți aplica un tablou cu motive folclorice la baza tavanului.

Exemple frumoase în interior

 • Cel mai frumos tavan pentru o cameră de zi este considerat a fi o structură suspendată, decorată cu pânze; arată proaspăt și elegant. În plus, instalarea sa este rapidă și vă permite să nivelați perfect suprafața, iar o selecție largă de materiale și culori se potrivește oricărui stil de design.
 • Tavanele suspendate cu imprimare foto merită o atenție deosebită; designul lor original poate fi reprezentat prin diferite desene și compoziții. Variantele cu imagini ale cerului sunt potrivite pentru camera de zi, datorită efectului lor de volum, camera de zi devine spațioasă și deschisă, efectul de infinit se creează în cameră.
 • Există și idei interesante cu pânze 3D sub formă de picături.Ele extind spațiul într-un mod special și umplu holul cu o atmosferă neobișnuită. Pentru modele pot fi selectate diferite dimensiuni. Astfel de tavane sunt potrivite pentru camerele de zi decorate în stil Art Nouveau, precum și pentru proprietarii de case care preferă totul neobișnuit în design.
 • Adesea, în proiectare, se folosește o combinație de pânză întinsă cu gips-carton. Cel mai bine este să alegeți o suprafață simplă, lucioasă. Arată nobil și ajută la evidențierea și mai mult interiorul camerei.
 • Tavanele cu grinzi arată deosebit atât într-un apartament, cât și într-o casă de țară. Lemnul natural oferă sufrageriei confort și o senzație de căldură naturală. În același timp, pentru decor sunt recomandate grinzile de nuanțe închise, care se vor potrivi frumos în decorul general al camerei.

Astfel de modele sunt considerate o alegere excelentă pentru toate tipurile de stiluri, nu au nevoie de finisaje suplimentare, pot fi aplicate atât pe tavanele cu un singur nivel, cât și pe tavanele trepte. Pentru a le sublinia în mod favorabil frumusețea, este necesar să așezați un laminat sau un parchet în cameră și să puneți mobilier din lemn natural.

Pentru informații despre cum să alegeți un design pentru camera dvs. de zi, vedeți următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila