Varietăți de coloane decorative și utilizarea lor în interior

Conţinut
 1. Particularități
 2. Cum să aranjezi?
 3. Materiale (editare)
 4. Stiluri
 5. Exemple frumoase

Interiorul unei case moderne nu este complet fără design. Multe soluții includ elemente decorative suplimentare care pot crea compoziții extraordinare și pot zona spațiul interior fără a-l supraîncărca sau a-l priva de libertate.

Particularități

În ciuda faptului că în antichitate coloanele serveau drept suport pentru podele grele în clădiri masive, acum ele sunt adesea percepute ca elemente decorative, pierzându-și scopul funcțional. Sunt din ce în ce mai folosite ca tehnici de proiectare în spații interioare și exterioare. Coloanele de astăzi servesc mai multe funcții și sunt adesea proiectate pentru satisfacție estetică. Coloana este formată din trei părți:

 • partea inferioară, care este baza;
 • partea de mijloc se numește trunchi;
 • capitalul este partea superioară, finală.

Este permisă decorarea cu basoreliefuri sau ornamente din ipsos și alabastru.

Modelele moderne sunt de trei tipuri principale.

 • Colonade. Folosite pentru zonarea camerelor, lasă o senzație de libertate din cauza lipsei pereților. Structurile realizate în timpul construcției servesc drept suport.
 • Jumătate de coloanecând coloana nu are sus sau jos. Ele sunt create ca element decorativ independent sau servesc ca o imitație a semi-coloanelor. Ei îndeplinesc toate aceleași funcții decorative, creând o împărțire a spațiului în zone și concentrându-se pe tehnicile decorative. Ele arată la fel de expresive ca și modelele cu drepturi depline.
 • Obiecte pereche conectate printr-un arc comun, dar se pot descurca fără el. Un clasic dovedit de-a lungul secolelor. Ele sunt de obicei situate pe părțile laterale ale ușilor, șemineelor, scărilor. Ele servesc în principal ca element decorativ, zonand spațiul.

Dimensiunile coloanelor, forma și locația acestora afectează eficient percepția vizuală a spațiului - structurile grațioase subțiri și înalte extind optic spațiul, în timp ce cele grele și masive creează o senzație de izolare, reducând vizual spațiul înconjurător. În unele cazuri, acest lucru este justificat, evocă un sentiment de fiabilitate, forță și confort în budoir.

Prezența coloanelor înseamnă întotdeauna clasic, lux, decor bogat și stil sofisticat.

Și totuși, în ciuda tradițiilor vechi, tendințele moderne le folosesc în multe stiluri, combinând cu pricepere clasicele cu stilurile moderne și baroc, hi-tech, loft și minimalism, art deco și retro, stil oriental, provence, țară, precum și multe alte.

Ele dau individualitate și un aspect unic unui spațiu dintr-un apartament sau conac de țară, spațiu de birouri sau centru de divertisment. Coloanele sunt folosite pentru a decora ușile și scările. Astăzi este la modă să combinați decorativitatea cu funcționalitatea - în coloane aranjează nișe ascunse pentru lămpi, rafturi, candelabre și pilaștri sunt atașați. Folosit pentru a ascunde fire și cabluri, coloane false din gips carton, MDF, plastic sau lemn. Structurile goale au un cadru de sprijin.

În timpul reparațiilor majore, coloanele încorporate acționează ca elemente portante, a căror sarcină este să servească drept suport pentru tavan, dacă ar trebui să extindă spațiul liber și să îndepărteze o parte din pereți. Decorul este realizat din materiale de înaltă rezistență - cărămidă, beton, metal. Aceștia se concentrează pe coloane, folosind structuri duble, observând în același timp o singură direcție de stil.

Cum să aranjezi?

Coloanele situate în casă sunt destinate zonei spațiului ca tehnică de design în decorarea interioară. O colonadă bine amplasată în apartament va separa camera de zi de zona de bucătărie. Pe ele pot fi fixate telefoane fixe, televizoare, sisteme audio. Zonarea coloanelor este utilizată în spații spațiale mari - palate ale culturii, săli de teatru etc.

 • Coloane rotunde pereche arata spectaculos, incadrand iesirea catre o terasa, logie sau balcon, subliniind in acelasi timp libertatea spatiala si fara a interfera cu lumina naturala. Ele arată spectaculos pe părțile laterale ale unei scări sau ale unui șemineu.
 • Jumătățile de coloane arată grozav pe peretele din dormitor, unde servesc drept bază pentru iluminat, colaje foto, panouri decorative, nișe puțin adânci cu imagini de fundal foto tematice. Între ele există un loc pentru un televizor, mobilier, de exemplu, o masă de toaletă.
 • Designerii folosesc coloane pereche pentru a decora ușile, decorându-le cu elemente cu model, arhitrave sau perdele din fir, dacă aceasta este intrarea în dormitor. În aceste cazuri, de regulă, sunt folosite coloane grațioase în stil antic. Adesea, în partea inferioară, astfel de structuri sunt conectate la perete cu o bază solidă, care servește ca loc de mobilier pentru elementele decorative ale interiorului, de exemplu, ghivece, figurine.

Materiale (editare)

Diverse materiale sunt folosite pentru a crea coloane moderne, precum și pentru placarea decorativă - beton, lemn, metal, cărămidă, piatră naturală, gips-carton, polistiren, poliuretan. Totul depinde de capacitățile și dorințele, precum și de scopul structurii în sine - ar trebui să rezolve nu numai probleme funcționale și estetice, ci și să se încadreze organic în stilul general, fără a încălca conceptul general.

 • Piatră. Dacă coloana trebuie să acționeze ca suport, se folosesc materiale de înaltă rezistență, cum ar fi piatra. Această soluție va întări tavanele și va servi ca o bază solidă pentru etajul superior. La ridicarea coloanelor, trebuie avut în vedere faptul că o structură de acest tip este grea, prin urmare, la calcul trebuie luate în considerare normele arhitecturale.
 • Beton. Structurile decorative cu funcționalitate îmbunătățită sunt adecvate pentru a fi utilizate în construcția caselor de țară și în spații mari ale subsolului și etajelor inferioare ale centrelor comerciale și ale altor centre. Pentru finisajele decorative, puteți folosi piatră artificială care imită materialul natural. Este ușor, se potrivește perfect în multe soluții de stil și este convenabil pentru diverse finisaje. Indispensabil dacă vrei să te concentrezi pe un anumit stil.
 • Metal. Structurile metalice sunt folosite în interioare loft, kitsch, minimaliste. Sunt permise variații nesfârșite ale jocului de contraste de culoare ale finisajului din jur. Modelele metalice pot fi de orice formă, dar cel mai des este folosit tipul rotund. Designerii preferă să folosească metale în nuanțe de argintiu, alb și negru în munca lor, dar oțelul inoxidabil este liderul dintre toate opțiunile.
 • Lemn. Coloanele din lemn sunt o dovadă a dragostei pentru materialele naturale, vii. Un produs prietenos cu mediul - durabil, păstrând aroma lemnului proaspăt timp de mulți ani. O astfel de structură, decorată cu sculpturi, acoperită cu un ulei sau lac special, se va potrivi perfect în multe soluții interioare.
 • Poliuretan. Coloanele decorative sunt realizate din poliuretan sau plastic. Potrivit pentru utilizarea în apartamente din oraș și la etajele superioare, deoarece plasticul este ușor și ușor de mutat. Poliuretanul are o structură flexibilă, densă și plasticitate, ceea ce vă permite să îi oferiți o formă diferită, creând capodopere ale artei de design și oferind mediului un aspect unic.
 • Gips-carton. Coloanele false din gips carton sunt tehnici populare în mediul de proiectare. Greutatea lor ușoară permite utilizarea unor astfel de coloane în orice tip de încăpere.Un proiect ieftin vă permite să decorați un apartament plictisitor cu detalii rafinate, fiind accesibil pentru orice buget. Astfel de structuri sunt decorate cu mozaicuri de față, completate cu muluri și imită cărămidă. Cel mai convenabil este să creați forme dreptunghiulare, deși pot fi făcute rotunde dacă doriți.
 • Styrofoam. Structurile ușoare din spumă joacă un rol exclusiv decorativ. Cel mai adesea, polistirenul este folosit pentru a simula semi-coloanele, atunci când este pur și simplu lipit de perete. Dacă se plănuiește fabricarea unei coloane, atunci este necesar să se asigure că îmbinările nu sunt vizibile. Produsul finit este acoperit cu mai multe straturi de chit, după care va arăta ca o structură de ipsos. Decorarea se realizeaza dupa dorintele si gusturile utilizatorului.
 • Gips. Diferă prin ușurință relativă, prietenos cu mediul, rezistență și durabilitate. Masa de gips mulțumește cu plasticitatea sa ridicată, acest lucru vă permite să creați suprafața coloanei cu cea mai bizare formă, poate fi restabilită cu ușurință.

Stiluri

Înainte de a determina ce tip de coloane vor fi executate, este necesar să decideți asupra stilului general al camerei sau clădirii. Fiecare stil are propriile cerințe pentru designul interior.

 • Stil baroc. Acest stil preferă marmura, vopsea aurie, piatra naturală, tencuieli venețiene. Stilul baroc este întotdeauna lux și rafinament.
 • Art Deco. Acesta este un stil mixt, care încorporează elemente de baroc, antichitate și art nouveau. Art Deco necesită curățenie, rigoare și claritate a liniilor. Turnarea din ipsos sau stuc din poliuretan este permisă în părțile superioare și inferioare. În schema de culori, se acordă preferință albului.
 • Stiluri etnice - Provence, țară. Se folosesc lemn, piatră naturală sau artificială, gips-carton cu finisaj adecvat.
 • Retro. Un stil care nu accepta luxul, preferand finisajele brute. Poate fi o imitație de piatră naturală, lemn învechit, zidărie veche.
 • Stilul est. Acesta, desigur, este un mozaic în toată splendoarea lui, cu culori strălucitoare, de preferință albastru, auriu, roșu și alte culori. Opțional, se folosește o imitație de piatră naturală.
 • High Tech. Un stil care îmbină o abordare originală și soluții neașteptate. Coloanele pot să nu fie din materiale tradiționale, ci de exemplu din sticlă, umplută cu lichid în interior, cu o mișcare continuă iluminată de bule mari și mici. Poate fi metal sau alte materiale cu suprafețe lustruite, reflectorizante.
 • Mansarda. Un interior de acest tip preferă forme geometrice clare - pătrate, dreptunghiulare. Este de preferat să imitați betonul, tencuiala neuniformă sau cărămidă.
 • Clasic. Stilul laconic, rafinamentul soluțiilor interioare, coloane de nuanțe albe cu imitație de marmură sau piatră naturală. Este permisă turnarea cu stuc. Stilul preferă simetria - coloane pereche.

Exemple frumoase

Baroc - lux și rafinament.

Art Deco este un amestec de antichitate și modernitate.

Stil etnic - coloane pereche, arcade.

Mansarda - metal, industrie, beton, caramida.

  Modernul este splendoarea romantică și romantismul luxos.

  Cum să faci coloane cu propriile mâini este prezentat în următorul videoclip.

  fara comentarii

  Comentariul a fost trimis cu succes.

  Bucătărie

  Dormitor

  Mobila