Interior Bauhaus

Conţinut
 1. Ce este?
 2. Istoria stilului
 3. Opțiuni de finisare
 4. Mobilier potrivit
 5. Paleta de culori
 6. Iluminat
 7. Decor si textile
 8. Exemple frumoase

Stilul Bauhaus a fost inventat de germani, el intruneste pe deplin practicitatea si dorinta de confort, exprimata prin lucruri simple si convenabile.... Stilul evită luxul burghez cu o mulțime de articole inutile. În articol, vă vom spune cum puteți organiza un interior modern confortabil, economic și estetic în zona unui apartament sau a unei case de țară.

Ce este?

Stilul Bauhaus a apărut în Germania în anii 1920. În această perioadă, Art Nouveau rupea deja stereotipurile clasicismului plictisitor și scump. Prin urmare, Bauhaus poate fi considerat direcția arhitecturii moderniste. Noul stil a absorbit trăsăturile cubismului, constructivismului, geometrismului. Datorită lui, designul a încetat să fie apanajul celor bogați, a început să folosească principiul standardizării și a intrat în uz pe scară largă.

Arhitecții de atunci au proiectat case pentru cartierele industriale, încercând să reducă cât mai mult costul materialelor de construcție, dar în același timp apartamentele aveau 2-3 camere, o bucătărie și o baie, ceea ce permitea familiilor cu venituri mici trăiește confortabil.

Stilul Bauhaus este conceput pentru o viață activă în zonele urbane, se adresează maselor largi și, în același timp, spre confortul fiecărei persoane în parte.... Această zonă se caracterizează prin utilizarea de noi tehnologii, materiale de construcție moderne.

Bauhaus este aproape de minimalism, decorul și articolele inutile sunt considerate inutile și nu au dreptul să existe într-un interior rațional și practic, unde totul este subordonat funcționalității și confortului.

Designul Bauhaus este la îndemâna oricui, nu există pretenții în interior, mediul este construit pe forme geometrice simple... În umplerea spațiului este caracteristic un echilibru între elementele verticale și orizontale, deși acestea din urmă sunt utilizate în principal, doar scările și ferestrele alungite pot fi atribuite opțiunilor verticale. Nivelul tavanelor din camere are cel mai adesea înălțimi diferite. În ciuda simplității și severității, stilul nu pare plictisitor, aspectul interioarelor nu este lipsit de estetică și creativitate.

Istoria stilului

„Bauhaus” este tradus din germană ca „a construi o casă”. La începutul secolului al XX-lea în Germania, acesta era numele Școlii Superioare de Construcții și Design Artistic. A existat din 1919 până în 1933 și a reușit să dea lumii o direcție întreagă în artă și arhitectură, care a influențat deciziile de design în interioare, producția de mobilier, designul cărților, a atras atenția asupra simplității și frumuseții lucrurilor de zi cu zi.

Creșterea industrială a secolului al XX-lea a fost slab combinată cu detaliile ornamentelor și bogăția decorului în arhitectura trecutului. Era nevoie de forme simple, economice și în același timp estetice, care să facă posibilă construirea masivă de case, producerea de mobilier și satisfacerea cererii maselor largi ale populației.

Credo-ul școlii Bauhaus (artist, tehnolog și artizan într-o singură întruchipare) a impresionat atitudinile noii ere.

Se crede că ideea de a combina stilul industrial cu simplitatea formelor geometrice, fără a uita de estetică, îi aparține șefului școlii, arhitectul Walter Gropius. În conceptul noului stil, s-a propus excluderea oricărui decor din interior care nu ar duce o sarcină funcțională, așa-numita „frumusețe de dragul frumuseții” nu a contat pentru direcția inovatoare.

În stadiul inițial, ideile de următoarea natură au fost văzute în stil:

 • refuzul decorului;
 • utilizarea tehnologiei mașinilor și a materialelor moderne;
 • a fost ghicit designul industrial;
 • au fost luate în considerare funcționalitatea, caracterul practic, versatilitatea.

În 1933, când național-socialiștii au venit la putere în Germania, au închis școala. În anii 30 ai secolului trecut, construcția de case și crearea de interioare în stil Bauhaus s-au mutat în Palestina, Tel Aviv, Birobidzhan - unde arhitecții de origine evreiască au început să se miște activ, fugind de noul guvern german. Walter Gropius a emigrat în Statele Unite, unde a continuat să lucreze în această direcție, drept urmare, americanii au primit un stil Bauhaus practic și economic, îmbogățindu-l cu caracteristicile lor naționale.

Societatea rusă din prima jumătate a secolului al XX-lea a întâlnit în mod organic ideile stilului german, deoarece arhitectura clădirilor semăna cu constructivismul, o tendință care a apărut în tânăra Rusie sovietică. Stilul Bauhaus este și astăzi relevant pentru simplitatea și funcționalitatea sa rațională. Dar nu poate fi considerat complet modern, amprenta retro este clar urmărită în designul interior, așa că Bauhaus nu este aproape niciodată folosit în forma sa pură, doar în combinație cu alte direcții.

Opțiuni de finisare

La crearea interiorului Bauhaus, se folosesc următoarele:

 • forme geometrice - pătrate, dreptunghiuri, cercuri, zig-zaguri;
 • linii diagonale și orizontale;
 • prezența elementelor repetitive;
 • se folosește asimetria;
 • suprafețele netede predomină.

Următoarele tipuri de materiale sunt preferate în decorațiuni și mobilier: lemn, plastic, piele, suprafețe de sticlă sub formă de pereți despărțitori, metal cromat și forjat, textile dense.

Ziduri

În interioarele Bauhaus, pentru decorarea pereților se folosesc aceleași materiale ca și pentru alte direcții, dar se disting de alte stiluri prin specificul imaginii. Tencuiala netedă sau pictura este cel mai adesea folosită în decorarea pereților. Sunt selectate nuanțe deschise omogene sau forme geometrice strălucitoare de diferite culori. Oferim mai multe opțiuni ca exemple.

 • Designul peretelui include un set de dreptunghiuri în diferite culori și dimensiuni. Pentru unul dintre pereții camerei se folosește o imagine dinamică suculentă, în rest, se alege o colorare calmă monocromatică.
 • Decorarea suprafeței sub forma unui model abstract pe un fundal negru funcționează pentru perspectiva spațiului.

Astăzi, producătorii oferă o gamă largă de imagini de fundal geometrice, puteți alege întotdeauna o imagine cu efect cinetic, o imitație a unei structuri naturale sau modelul dorit pentru un design specific.... Pentru ocazii speciale, ei comandă tipărirea după propriile schițe. Dintre produsele de tapet potrivite pentru interioare Bauhaus se pot distinge următoarele tipuri.

 • Grafică - imagini simple de forme geometrice, realizate într-o variantă contrastantă.
 • Imprimeuri stereometrice, care sunt figuri volumetrice - prisme, piramide, cuburi, paralelipipedi, poliedre.
 • Geometrie în imprimarea 3D este încă la vârf de popularitate, este folosit în interioare de Bauchus, hi-tech, cubism, minimalism.

Panourile au forme clare, doar această caracteristică le face potrivite pentru designul Bauhaus. Și dacă suprafața de accent este așezată din panouri decorative de diferite dimensiuni, peretele va deveni o parte eficientă a întregului interior.

Imaginea în basorelief atrage întotdeauna atenția. Pentru Bauhaus, este important să nu devii de la subiect, să folosești modele abstracte sau geometrice.

 • Arata bine basorelief din ipsos, executat în aceeași cheie cu suprafața.
 • Decor stuc din poliuretan formează dungi albe încrucișate pe peretele de grafit.

Podea

Pardoseala din majoritatea interioarelor Bauhaus nu este o suprafață luminoasă, de accent.Este realizat din materiale de calitate - linoleum, parchet, laminat, are un model simplu discret sau o culoare monocromatică atenuată. Dar fiecare regulă are propriile sale excepții, noi le-am selectat ca exemple.

 • Dreptunghiurile și pătratele alcătuiesc podeaua pestriță.
 • Tabla este vopsită în nuanțe bogate de roșu și maro.
 • Atras de modelul expresiv al suprafeței podelei.
 • Proiectată de artistul Piet Mondrian, podeaua neagră lucioasă este decorată cu linii drepte colorate.
 • Modelul geometric al suprafeței podelei poate fi variat infinit, dar atrage întotdeauna prin precizia și corectitudinea sa.

Tavan

Spațiul tavanului nu trece neobservat de designeri. Dacă decorul de finisare nu este furnizat, lămpile liniare sau cu rază ajută. Dar mai des în stilul Bauhaus, tavanul are propriile sale caracteristici, prin care această direcție este ușor de ghicit.

 • Încadrarea profilului negru alternează cu țesături elastice, formând secțiuni rectilinii.
 • Liniile contrastante care trec de la pereți la tavan se termină într-un fel de model abstract al lămpilor.
 • Formele geometrice situate haotic ale pereților și părți ale tavanului sunt combinate într-un singur spațiu.

Mobilier potrivit

Mobilierul Bauhaus este simplu si functional, realizat din materiale moderne... Are forme regulate și absența oricărui decor. În ciuda conciziei, stilul este destul de recunoscut, indiferent de camera decorată în această temă - o bucătărie, un dormitor sau un hol. În producția de mobilier, cea mai mare preferință este acordată metalului, pielea, lemnul, plasticul și sticla.

La școala lui Walter Gropius, au venit cu obiecte de interior bazate pe un cadru făcut dintr-o țeavă metalică îndoită. Mai târziu, la varietatea de elemente metalice au fost adăugate produse forjate.

Raționalitatea designerilor germani a făcut posibilă combinarea mai multor tipuri de mobilier în scopuri diferite într-un singur model (scaun hamac, masă pentru rafturi).

Aceeași raționalitate a dat naștere unui design ciudat (două într-unul), care din față arată ca un dulap obișnuit cu aripi duble, cu bară pentru umerase, iar din lateral conține și uși care ascund rafturi și un mezanin inferior.

Un model interesant de canapea din piele pe cadru metalic, cu balustrade realizate sub forma unor biblioteci incapatoare.

Păpușile practice de cuib atrag atenția, precum un set de taburete de diferite dimensiuni, integrându-se unele în altele până la parametrii unui scaun. Setul este convenabil de utilizat în apartamente mici. Când oaspeții pleacă, scaunele se rostogolesc într-o singură structură și merg sub masă.

Elemente de cubism sunt vizibile în formele geometrice clare ale mobilierului Bauhaus. Scaunele din piele moale și strălucitoare seamănă cu cuburi.

Liniile cubului sunt, de asemenea, ghicite în designul patului. Patul dublu pătrat arată destul de tradițional. Construcția elegantă a țevilor și șipcilor metalice construite deasupra patului face o referire la stil. În interioarele Bauhaus-ului se folosesc și modele de paturi „plutitoare”.

Grupul de mese din această tendință arată extrem de neobișnuit. Baza mesei este formată din două rame acoperite cu sticlă încrucișate, iar scaunele arată mai mult ca niște zig-zaguri dintr-o singură lovitură decât mobilier.

Când vine vorba de transformarea modelelor realizate în stil Bauhaus, există manifestări de constructivism. De exemplu, o compoziție neagră și roșie a două scaune și mese pare a fi un singur design perfect geometric. De fapt, este vorba de două scaune separate cu blaturi mici într-un set, care pot servi cu ușurință offline.

Un alt exemplu de transformator care reprezintă cel mai simplu scaun posibil. Cadrul de aer ușor este realizat din tuburi de aluminiu, iar două scânduri mici servesc drept scaun.În momentul transformării, scaunul se depărtează, formând două locuri, în timp ce modelul geometric format de cadrul tubular se schimbă într-un mod deosebit.

Interioarele Bauhaus experimentează cu îndrăzneală culoarea, combinând suprafețele monocrome cu puncte de accent luminoase. Prin urmare, mobilierul în această direcție poate conține orice nuanță.

Paleta de culori

Stilul Bauhaus vă permite să utilizați orice culoare în interior. Nuanțele neutre (bej, gri deschis, grafit) se referă la utilizarea fundalului. Suprafața lor poate fi plină de forme geometrice de diferite culori.

În majoritatea interioarelor, se respectă celebra regulă - nu folosiți mai mult de trei nuanțe. Dar, deoarece sunt alese tonuri pure, de exemplu, albastru profund, galben și roșu, vizual sunt mai multe, iar camera devine ca un artificii, ca, de exemplu, în lucrările lui de Stijl.

Interiorul Bauhaus este caracterizat de contrastul alb-negru, pe care designul poate fi construit complet. Atmosfera este atenuată de utilizarea nuanțelor lemnoase calde.

Dacă alegeți un decor monocrom în tonuri maro, lăptos sau gri, tema neutră este adesea diluată cu mai multe pete de accent.

Uneori, în decorarea pereților și a tavanului în stilul Bauhaus, puteți găsi o singură culoare „nu strălucitoare, dezactivată, ci saturată, care nu irită, dar atrage atenția. Golul suprafețelor este diluat de decorul creat din tuburi sau scânduri sub formă de dreptunghiuri și pătrate.

Indiferent de schema de culori in care este prezentat interiorul, este important ca stilul Bauhaus sa mentina armonia, sa gaseasca un compromis intre nuantele reci si calde, diferite texturi si forme.

Iluminat

În direcția Bauhaus, se folosește o lumină strălucitoare, abundentă de nuanțe reci, ca în spațiile industriale. La iluminatul activ se adaugă pereți ușoare, pereți despărțitori de sticlă și uși - totul în complex extinde vizual spațiul, îl face ușor și aerisit.

În stilul Bauhaus, este încurajată zonarea, în care iluminatul joacă un rol important... Se folosesc diverse tipuri de lămpi cu comutare autonomă, ceea ce permite iluminarea doar a zonelor necesare, iar restul lasă la umbră.

Următoarea caracteristică a stilului constă în corpurile de iluminat în sine, aspectul lor ar trebui să se supună ideii formelor geometrice.

Candelabru

Puteți abandona complet candelabru central prin saturarea camerei cu iluminare zonală. Dar dacă este prezent, atunci într-un fel ar trebui să semene cu figuri dintr-un manual de geometrie sau cu obiecte tehnologice.

Iluminat incorporat

Dacă decorați corect camera cu lămpi încorporate, nu va fi nevoie de candelabru principal. Instalându-le în spatele unei pânze întinse, puteți obține linii strălucitoare, dreptunghiuri, cercuri pe tavan. Ocupând o suprafață mare, ele luminează complet camera.

Spoturile încastrate zonează bine camera. Acestea sunt amplasate peste un birou de calculator, pat sau în bucătăria din zona de gătit.

Iluminarea de fundal cu LED-uri, ascunsă în spatele tuturor tipurilor de proeminențe și obiecte, oferă vizual „planificarea” în spațiu. Becurile cu astfel de modele sunt durabile și pot străluci mulți ani fără înlocuire.

Iluminare suspendată de tavan

Este echipat cu cabluri, structuri din tevi metalice sau profile. Liniile metalice negre clare, iluminate sunt caracteristice interioarelor Bauhaus. Lămpile rectilinii agățate de tavan sunt utilizate în mod activ.

Alte tipuri

În interioarele Bauhaus-ului, puteți găsi lămpi de masă, lampadare, aplice și alte tipuri de lămpi. Locația lor depinde de scopul unei anumite zone.

Deasupra locului de muncă, reflectoarele sunt adesea fixate, iar o lampă de masă se poate etala pe suprafața unui birou sau a unui birou de computer. În sprijinul stilului, va avea cu siguranță o formă clară, fără bibelouri. O lampă de podea instalată într-o zonă de recreere va fi la fel de simplă din punct de vedere grafic.

Deasupra grupului de luat masa, corpurile de iluminat laconice pot atârna de tavan. Simplitatea lor se limitează la perfecțiune. Aceeași lampă suspendată este adesea plasată deasupra zonei de relaxare dacă nu doriți să folosiți o lampă de podea.

Decor si textile

Stilul Bauhaus are propria sa idee despre frumusețe. Simplitatea, ergonomia, formele perfecte afectează și percepția estetică a mediului. Acest lucru nu înseamnă că astfel de interioare sunt complet lipsite de completări frumoase, doar decorul în majoritatea cazurilor poartă și o sarcină practică. De exemplu, o podea simplă este acoperită cu un covor pestriț, ceea ce face camera nu numai mai frumoasă, ci și mai caldă. În același scop, podiumurile sunt acoperite cu materiale textile multicolore.

Un perete decorativ frumos proiectat nu este doar spectaculos, ci și complet funcțional. Un decor abstract bine gândit servește și ca rafturi.

Dar există excepții de la reguli, acestea se referă la picturi geometrice și instalații neobișnuite. Să luăm ca exemplu unul dintre ele: un suport cu dreptunghiuri colorate, fixat pe perete, curge în jos „vopsea” pe podea, formând o „băltoacă”. Instalația atrage hipnotic privirea, schimbând complet camera gri plictisitoare, dar în același timp nu are nicio funcționalitate.

Elementele de culoare gândite inteligent de pe suprafața simplă a podelei și a pereților sunt deja un decor de neegalat în sine. Și dacă li se adaugă rafturi practice în nișe și lămpi uimitoare, raționalitatea este combinată cu succes cu estetica.

Un alt exemplu de decorare a unei camere cu culoare. Designerul a plasat figuri colorate pe peretele de accent. Nuanțele coboară subtil pe textilele pernelor de canapea, iar apoi, pierzându-și suculenția, dar păstrându-și diversitatea, trec pe un covor confortabil. În acest design, covorul și pernele combină caracterul practic și frumusețea Bauhaus.

Cea mai comună tehnică de decorare a pereților goali de culoare neutră în acest stil este modelele geometrice deasupra capului care curg din pereți în spațiul camerei. Sunt realizate din tevi metalice vopsite, benzi, profile. Sunt combinate organic cu același tip de mobilier și lămpi.

Exemple frumoase

Puteți aprecia cu adevărat stilul uimitor doar cu exemple frumoase.

 • Bauhaus în proiectarea unei case private.
 • O zonă de relaxare cu design colorat, cu nuanțe geometrice.
 • Bauhaus modern în monocrom.
 • Interior elegant și confortabil.
 • Cadre de budoir într-o cameră elegantă, plină de culoare.
 • Design contrastant atenuat de nuanțe calde ale mobilierului din lemn.
fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila