MFP: soiuri, selecție și utilizare

Conţinut
 1. Ce este?
 2. Cum este diferit de alte tehnologii?
 3. Vizualizări
 4. Funcții
 5. Cum să alegi?
 6. Modele populare
 7. Sfaturi de operare

Este foarte util pentru consumatorii de tehnologie modernă să știe ce este - Daca este, care este decodarea acestui termen. Există lasere și alte dispozitive multifuncționale pe piață și există diferențe interne destul de impresionante între ele. Prin urmare, nu vă puteți limita la a indica pur și simplu că aceasta este o „imprimantă, scaner și copiator 3 în 1”, dar este necesar să analizați cu atenție detaliile.

Ce este?

Termenul MFP în sine este descifrat destul de simplu și zilnic - dispozitiv multifuncțional. Cu toate acestea, în echipamentele de birou este alocat un loc special pentru această abreviere. Acesta nu este în niciun caz un dispozitiv sau echipament care poate fi utilizat pentru o varietate de sarcini în orice zonă. Sensul este mult mai restrâns: este întotdeauna o tehnică de tipărire și alte lucrări cu texte. În oricare dintre etape, se folosește în mod necesar hârtie.

Cel mai adesea, se înțelege o soluție 3-în-1, adică o combinație de opțiuni de imprimantă și scanare care permit copierea directă. Aproape toate dispozitivele high-end pot trimite faxuri. Cu toate acestea, această adăugare devine din ce în ce mai puțin comună, deoarece faxurile în sine funcționează din ce în ce mai puțin, nevoia de ele aproape a dispărut. Uneori pot fi adăugate și alte module necesare aceluiași dispozitiv. Puteți chiar uneori să „extindeți” funcționalitatea introducând blocuri suplimentare la discreția dvs. prin canalele de conexiune standard.

Singura problemă este durata de viață - dacă o unitate principală eșuează, atunci funcționarea întregului aparat este întreruptă.

Cum este diferit de alte tehnologii?

Acest punct trebuie analizat cu deosebită atenție. Este imposibil să înțelegeți ce este un MFP fără a afla asemănările și diferențele sale cu alte dispozitive. Este recomandabil să luați ca bază o comparație cu imprimante individuale. Dispozitivele multifuncționale folosesc toate aceleași metode de imprimare ca și imprimantele simple... Sunt capabili să manipuleze în mod egal materialele color și alb-negru; nu există diferențe în ceea ce privește consumabilele, adecvarea pentru imprimarea fotografiilor, metodele de conectare și ratele posibile de imprimare.

Diferența este că un MFP poate face mai mult decât o simplă imprimantă. Acesta va scana un text sau o fotografie și va copia un anumit material tipărit sau scris de mână. Toate acestea se pot face fără a vă conecta la un computer sau laptop. Modelele avansate acceptă, de asemenea, scanarea și înregistrarea pe suporturi electronice. Cu toate acestea, este încă imposibil să editați texte, fotografii și imagini fără a utiliza computere.

Vizualizări

Divizia principală a MFP este aceeași cu cea a imprimantelor. Nu este nimic neobișnuit în asta, deoarece tipărirea textelor este sarcina principală atât în ​​aplicațiile de birou, cât și pentru acasă.

Inkjet

Modelele cu cartuş cu jet de cerneală sunt mai ieftine decât altele, folosit în principal doar pentru nevoi personale. Unele dintre ele sunt echipate cu un sistem de alimentare continuă cu cerneală.

Acest add-on se dovedește a fi o soluție foarte practică, deși costă bani suplimentari, dar viteza de imprimare este încă mică.

Laser

Această categorie de echipamente multifuncționale o preferă mulți profesioniști. Acest tip de tehnică este viabil din punct de vedere economic atunci când sunt efectuate volume mari de imprimare. Ocazional, afișarea a 1-2 pagini este pur și simplu nepractică. Prin urmare, dispozitivele sunt fie în birouri mari și organizații administrative, fie în servicii de tipografie și tipografii.Costurile de reproducere a textelor și imaginilor, în special nu alb-negru, ci color, sunt destul de semnificative. Iar MFP-urile laser în sine nu sunt atât de ieftine.

LED

Această versiune a dispozitivului este oarecum similară cu laserul, dar există o diferență. Constă în faptul că, în loc de o singură unitate laser mare, pentru imprimare sunt folosite un număr semnificativ de LED-uri. De asemenea, controlează transferul electrostatic uscat al tonerului pe suprafața hârtiei. În practică, nu există nicio diferență în calitatea atât a personajelor sau fragmentelor individuale, cât și a textelor, imaginilor în ansamblu.

Dezavantajul tehnologiei LED este că oferă prea multe variații în performanță.

Sta deoparte modele de termosublimare. Acest tip de MFP oferă o calitate foto de neegalat. Dar costurile pentru aceasta se dovedesc a fi destul de tangibile în comparație cu alte opțiuni. Este de remarcat faptul că gradația nu se termină cu opțiunile enumerate. Așadar, există modele cu umplere de rețea care vă permite să vă conectați la o rețea locală și să interacționați cu computere la distanță și alte gadget-uri, oferind utilizarea în flux fără mișcări inutile.

MFP-ul mobil este folosit de cei care călătoresc frecvent și trebuie să lucreze cu documente pe drum. Acesta este în principal un atribut al călătorilor de afaceri, corespondenților și așa mai departe.

Un dispozitiv portabil mic ajută chiar și în cele mai îndepărtate locuri. Dacă vorbim despre restul dispozitivelor multifuncționale, atunci printre acestea se numără și versiuni cu cartușe reîncărcabile sau cu cartușe înlocuibile. În acest din urmă caz, este foarte util să alegeți modele fără cip.

Dacă sunt furnizate fără elemente de cip, aceasta înseamnă că pot fi utilizate alte cartușe alternative, inclusiv altele mai rentabile. Este destul de firesc că numărul de astfel de versiuni a scăzut în ultimii ani - dar ele încă există. În plus, MFP-urile diferă prin:

 • nivel de performanță;

 • calitatea imprimării;

 • tipul de imagini (monocrom sau color, precum și sistemul de culori);

 • format de lucru (A4 este suficient pentru 90% din cazuri);

 • tip de instalare (cele mai puternice dispozitive sunt proiectate pentru utilizare pe podea - mesele pot pur și simplu să nu le reziste).

Funcții

După cum am menționat deja, principalele componente ale MFP sunt imprimanta și scanerul. Un astfel de hibrid nu este desemnat însă în zadar ca 3 în 1, și nu 2 în 1. Folosind modul de scanare și apoi trimiterea la imprimare, documentul este de fapt copiat în modul copiator (copiator convențional). Există aproape întotdeauna butoane dedicate acestui mod specific de operare. Opțiuni importante găsite pe o serie de modele:

 • dotarea cu cartușe reîncărcabile;

 • prezența unei unități automate de alimentare cu foi, care este foarte convenabilă pentru volume mari de replicare;

 • completare prin fax;

 • opțiune de imprimare față-verso;

 • împărțit pe copii;

 • trimiterea de fișiere pentru imprimare prin e-mail (dacă este disponibil un modul Ethernet).

Cum să alegi?

Metoda principală de evaluare este prin capacitățile imprimantei MFP și ar trebui să li se acorde maximă atenție. Atunci când alegeți un dispozitiv, ar trebui să clarificați imediat în ce scop anume va fi necesar. Textele de birou simple și lucrările educaționale pentru școală pot gestiona cu ușurință chiar și cel mai accesibil produs. Viteza mare nu este prea necesară nici aici.

Dacă trebuie să lucrați cu documente chiar și acasă, atunci calitatea și viteza tipăririi ar trebui să fie deja ceva mai mari, deoarece aceasta este o afacere foarte responsabilă.

În cele din urmă, pentru un birou sau altă utilizare profesională, trebuie să alegeți cel mai productiv dispozitiv care imprimă și scanează (acest lucru este, de asemenea, important) cu rezoluție înaltă. Un grup separat include mașini de imprimare foto multifuncționale... Deși pot, desigur, să facă față și textelor obișnuite, aceasta nu este sarcina lor principală.În această categorie există și o împărțire în modele alb-negru și color, diferențe de performanță și parametri suplimentari, care vă permit să faceți alegerea corectă. Dar trebuie să acordați atenție altor câteva nuanțe care sunt adesea trecute cu vederea.

Atât la birou, cât și acasă, MFP-urile sunt de obicei cumpărate ultimele, când totul este deja format și aranjat. Prin urmare, trebuie să țineți cont de spațiul liber disponibil.

Conectorii și metodele de conectare sunt universale, dar merită totuși să ne gândim care dintre ele va fi cel mai rațional. În plus, trebuie să acordați atenție:

 • limitarea numărului de pagini pe zi și pe lună;

 • disponibilitatea consumabilelor;

 • lungimea firului de rețea;

 • recenzii despre un anumit model.

Modele populare

Atunci când aleg cel mai bun dispozitiv compact, mulți oameni preferă HP Deskjet Ink Advantage 3785... Trebuie remarcat imediat că dorința de a economisi spațiu i-a forțat pe dezvoltatori să folosească un scanner de broșare (deși în unele surse scriu despre modulul tabletei). Pentru munca profesională cu un volum mare de texte și desene, această soluție este cu greu potrivită. În ciuda costului scăzut al dispozitivului în sine, dezavantajul este costul consumabilelor. Și totuși este o modificare destul de demnă. Avantajele sale:

 • un nivel decent de imprimare;

 • claritatea detaliilor mici;

 • capacitatea de a alege o copie cu o carcasă turcoaz;

 • capacitatea de a lucra cu formatul standard A4;

 • scanare cu o claritate de 1200x1200;

 • ieșiți până la 20 de pagini în 60 de secunde.

Daca dimensiunile nu sunt prea importante, puteti alege Brother HL 1223WR.

Dispozitivul laser produce printuri monocrome excelente. Este furnizat un mod pentru afișarea textelor și imaginilor din gadgeturi, de pe dispozitive de stocare a informațiilor. De asemenea, sunt imprimate până la 20 de pagini pe minut. Reumplerile cartusului sunt suficiente pentru 1000 de pagini; un mic minus - munca tare.

Iubitorilor de mărci cunoscute le-ar putea plăcea HP LaserJet Pro M15w. Caracteristicile sale sunt optimizate pentru lucrul cu texte. Fotografiile și imaginile sunt mai puțin procesate, dar pentru mulți oameni acest lucru nu este foarte important. Avantajul este abilitatea de a folosi legal cartuse „neoficiale”. Direct uneori eșuează.

Prin raportul dintre cost și calitate, se evidențiază favorabil Ricoh SP 111SU. Cartușele pot fi reumplute. Sistemul acceptă scanarea duplex. MFP, din păcate, funcționează doar într-un mediu Windows. Carcasa este relativ compactă.

Atunci când alegeți un dispozitiv cu jet de cerneală, ar trebui să acordați atenție Canon PIXMA MG2540S. Rezoluția sa de scanare optică este de 600/1200 dpi. Suportă imprimare în patru culori. Consumul curent este de doar 9 wați. Greutate netă - 3,5 kg.

Sfaturi de operare

Chiar și o operațiune atât de simplă, cum ar fi încercarea de a conecta un MFP la un computer, trebuie efectuată cu atenție și precizie. Este imperativ să începeți cu un cablu USB. Mai târziu, când totul este configurat și configurat, puteți trece la utilizarea Wi-Fi (dacă există). Dar pentru conexiunea inițială și configurarea inițială, cablul este mai fiabil.

Nu uitați că informațiile despre o organizație sau un utilizator privat, inclusiv un număr de telefon, trebuie introduse imediat în memoria dispozitivului.

Programele și driverele necesare sunt preluate fie de pe discul de instalare, fie (mai des) de pe site-ul producătorului... De obicei, un program este destinat managementului general și scanării - dar aici totul depinde de deciziile dezvoltatorilor. Este ceva mai dificil să conectați MFP la un laptop. Înainte de a face acest lucru, este recomandabil să vă asigurați că atât asistentul de birou, cât și laptopul sunt sigure și stabile. Pentru conectare este utilizat un port USB standard.

Este necesar să ne amintim despre principalele motive pentru anularea MFP-urilor:

 • distrugere mecanică (căderi și lovituri);

 • supraexploatare;

 • expunerea la temperaturi ridicate sau scăzute;

 • pătrunderea apei din exterior;

 • apariția condensului;

 • expunerea la praf;

 • expunerea la substanțe agresive;

 • supratensiuni și scurtcircuite;

 • umplerea necorespunzătoare sau utilizarea consumabilelor despre care se știe că nu sunt adecvate.

Deja din formularea în sine, este destul de clar ce trebuie făcut pentru a evita astfel de defecțiuni sau pentru a le minimiza.

Dar există și alte probleme, ar trebui să fii și conștient de ele. Dacă computerul nu vede deloc dispozitivul multifuncțional sau percepe doar una dintre componentele acestuia, este util să reconectați dispozitivul înainte de a intra în panică.... Dacă nu reușiți, reporniți MFP și computerul. Când acest lucru nu ajută, ar trebui să:

 • verificați starea dispozitivului în sistem;

 • verifica disponibilitatea și relevanța șoferilor;

 • aflați dacă serviciile de sistem necesare sunt activate;

 • înlocuiți cablul de schimb de date;

 • în caz de eșec complet, apelați la profesioniști.

Când aparatul nu imprimă, trebuie să verificați în mod constant aceleași puncte.... Dar ar trebui să vă asigurați că:

 • este conectat la rețea;

 • priza funcționează și primește energie;

 • cablul de alimentare nu este deteriorat;

 • cartușele sunt reumplute corespunzător (sau înlocuite conform instrucțiunilor producătorului), introduse complet și corect;

 • există hârtie în tavă;

 • dispozitivul este pornit în mod standard folosind butoanele de pe carcasă.

Dacă dispozitivul nu scanează, ordinea cecurilor este aproximativ aceeași. De asemenea, trebuie să vă asigurați că aplicația de scanare este pornită și configurată corect și că textul scanat este plasat corect pe sticlă. Când platforma de separare este uzată, este mai corect să schimbați nu cauciucul, ci întreaga platformă. De asemenea, este util să aflați în prealabil ce să faceți atunci când:

 • role deteriorate;

 • încălcarea mecanismului de captare a hârtiei;

 • probleme cu filmul termic;

 • deteriorarea arborelui de teflon;

 • încălcarea mecanicii și opticii unității de scanare.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila