Descrierea mușchiului decorativ și secretele cultivării sale

Conţinut
 1. Ce este?
 2. Prezentare generală a soiurilor
 3. Cum să crești?
 4. Exemple frumoase

Mușchiul decorativ este o tendință neobișnuită și în creștere în designul interior. Poate fi ca mici „insulițe” sau florarium, și pereți întregi, decorați cu mușchi decorativ.

Ce este?

Un astfel de decor va deveni, fără îndoială, un punct culminant al interiorului. Colțul verde vă va relaxa, vă va ajuta să vă simțiți una cu natura. Folosind lichide speciale ca reîncărcare, puteți schimba tonul plantei, potrivindu-l astfel în interior. Popularitatea mușchiului decorativ se datorează mai multor avantaje:

 • siguranța și protecția mediului a mușchilor;
 • îngrijire fără pretenții, care se rezumă la tăierea plantei de 1-2 ori pe an;
 • durabilitate;
 • nu este nevoie de iluminare suplimentară;
 • ritm ridicat de creștere și umplere a spațiilor mari;
 • absența buruienilor, dacă vorbim despre designul peisajului (unde se plantează mușchi, buruienile practic nu apar);
 • capacitatea de a preveni eroziunea solului;
 • niveluri ridicate de izolare fonică a fitowall-urilor;
 • capacitatea unei plante de a menține un microclimat optim pentru sănătatea umană.

În designul peisajului, mușchiul este apreciat și pentru aspectul său veșnic verde. Așa rămâne sub zăpadă, iar primăvara, în loc de zone plictisitoare gri-negru, poți admira verdeață luxuriantă. Arată deosebit de bine în combinație cu piatră naturală, ceramică, tobogane alpine.

Deși există multe beneficii ale plantei atunci când o crești în grădină, este important să ne amintim că mușchiul iubește solul umed și încurajează îmbinarea apei.

Prezentare generală a soiurilor

Din punct de vedere biologic, se poate distinge mușchiul și varietatea lui de înflorire. În al doilea caz, planta mulțumește ochiul cu verdeață moale și strălucitoare și tulpini cu flori roz. Acest tip de mușchi poate fi folosit atât în ​​interior, cât și în amenajarea peisajului. La țară sau într-o casă privată, mușchiul poate înlocui gazonul, poate decora o structură din lemn, piatră sau metal. Se simte grozav într-un ghiveci, pe suprafața sculpturilor din grădină, în paturi de flori.

Mușchiul ornamental este folosit pentru grădină și exterior, în timp ce pentru uz interior este mai bine să alegeți un soi stabilizat. Într-o astfel de plantă, procesele vegetative sunt suspendate în mod special în așa fel încât pare să fie în comă. Acest lucru vă permite să încetiniți semnificativ creșterea mușchiului, precum și să îi oferiți o culoare strălucitoare, să îl faceți mai moale. Acest mușchi nu se îngălbenește și nu se sfărâmă. Cu ajutorul unor lichide speciale, puteți obține o variantă colorată, precum și o variantă uscată, dar nu sfărâmatoare. Ca plantă stabilizată, lichenul de ren este adesea folosit, dar din punct de vedere al botanicii este un lichen.

Pentru pereti

Pereții decorați cu mușchi decorativ se numesc phytowalls. Aceasta este decorarea unui perete sau a unei părți a acestuia nu cu tapet și alte materiale de finisare familiare, ci cu mușchi. Un astfel de decor de cameră arată interesant în birou, în sufragerie, în bucătărie, în baie. Nu numai că face interiorul unic, dar servește și la purificarea aerului și ajută la menținerea umidității în echilibru. În plus, experții vorbesc despre capacitatea plantei de a purifica spațiul bioenergetic.

În acest caz, utilizați mușchi plat, humocky sau spongios. Utilizarea primului vă permite să obțineți efectul unui covor pufos pe suprafețele verticale. Se potrivește bine cu plantele de piatră și foioase. Adesea, soiul plat este folosit pentru a crea inscripții sau embleme.

Soiul spongios este asemănător cu soiul plat, dar este un mușchi mai moale, mai delicat. O altă diferență este că mușchiul spongios este mai voluminos și, prin urmare, este folosit pentru a crea fitopereți, precum și pentru a decora goluri. Este adesea folosit pentru a decora nu numai pereții, ci și alte suprafețe.

Tumbled moss este potrivit pentru crearea de picturi tridimensionale. Din nume se vede clar că formează un fel de denivelări. Este rar folosit în spații rezidențiale, este de obicei folosit pentru a decora birouri, facilități administrative.

Pentru gradina

Pentru grădină pot fi folosite mai multe soiuri de mușchi decorativ. Dicranum este popular. Arată ca „perne” verzi moi, a căror înălțime este de câțiva centimetri. Folosit de obicei pentru decorarea suprafețelor verticale. Dacă grădina are soluri umede nisipoase, precum și zone care nu sunt suficient de iluminate de soare, leucobry va face. O varietate de mușchi înflorit este sphagnum. Acest tip de mușchi este folosit și atunci când este necesară slăbirea solului.

O varietate de mușchi de hypnum va ajuta piatra naturală sau betonul să fie viu și verde. Pentru grădinile în stil japonez, inul de cuc este optim. Planta arată ca niște coloane verticale. Și pentru a crea desișuri dense, se folosește ferigă, care arată ca frunze catifelate de ferigă sculptate.

Pentru interior

În interior, mușchiul poate fi folosit nu numai pentru a crea fitopereți și inscripții, ci și ca decor. Poate decora diverse figurine, compoziții, poate fi așezat în vase, pe lămpi. Mușchiul arată armonios în combinație cu apa, de exemplu, în fântâni decorative de masă, mori.

Una dintre tendințe este florariums (acvarii cu plante). Compozițiile pot consta numai din mușchi sau pot include plante de foioase, suculente.

Cum să crești?

Pentru a crește mușchi, trebuie să găsiți un loc umbros și umed. Ar trebui să fie curățat de buruieni și, dacă este necesar, nivelat. Mușchiul se înmulțește prin spori. Le poți cumpăra dintr-un magazin specializat sau poți aștepta să apară mușchiul, creând condiții speciale pentru asta. Prima metodă (cumpărare), în opinia grădinarilor, necesită mai puțină muncă, vă permite să „construiți” rapid mușchi pe suprafețe mari.

Dacă vă place experimentarea și nu vă grăbiți să decorați grădina, puteți crea condiții pentru apariția independentă a mușchiului pe site. Pentru a face acest lucru, locul plantei este săpat, după care trebuie adăugate turbă și erbicide în straturile superioare ale solului. Apoi ar trebui să umeziți solul numai în mod regulat și abundent. După 2 ani vor începe să apară primele „insule”. Un covor gros se formează în 3-4 ani. Este important să hidratați abundent plantările pe toată perioada de creștere.

In cele din urma, poti incerca sa plantezi muschi adus din padure sau din alte zone in care creste in natura. Pentru a face acest lucru, bucăți mici de mușchi sunt săpate împreună cu solul, aduse la fața locului, umezite cu apă și presate pe pământ. „Fărâmăturile” de mușchi sunt așezate la o distanță de 20-25 cm unul de celălalt. Planta trebuie adusă împreună cu o parte din sol, astfel încât să prindă rapid rădăcini într-un loc nou. Este necesar să-l „smulgeți” în straturi mici, pentru a nu deteriora ecosistemul. Un covor natural il gasesti in padurile de conifere, in zonele mlastinoase.

Pentru transplant, se folosește mușchi care crește pe cioturi, copaci, pietre. După ce planta a fost săpată, este mai bine să o puneți într-o cutie pentru a nu deteriora straturile în timpul transportului. Apoi „bucățile” de plantă trebuie curățate de frunze, fire de iarbă și așternut, umezite - și pot fi plantate pe șantier. În ciuda lipsei de pretenție a plantei, este totuși important să știi cum să o îngrijești corect. În caz contrar, nu poți spera să obții un „covor” pufos și verde bogat, mai ales când vine vorba de creșterea răsadurilor.

Prima regulă este să umeziți în mod regulat solul, mai ales în primele zile după plantare. Mușchiul este udat sau pulverizat cu atenție, asigurându-vă că umiditatea nu ajunge pe plantă în sine. Este bine să crești un „covor” la umbra coniferelor și a plantelor de foioase, precum și lângă corpurile de apă - aici capătă o nuanță frumoasă roz și argintie.

Pentru a decora pietre sau compoziții de piatră, se folosește hypnum, crescut din semințe (spori). Pe suprafața pietrelor, precum și la plantarea unei plante pe versanți, se fixează cu așchii sau bucăți de scoarță. Aceasta este o protecție împotriva alunecării aterizărilor de pe o suprafață înclinată.

O astfel de fixare este necesară numai în stadiul de grefare a mușchiului - mai târziu va putea să se „țină” pe cont propriu.

Pentru a decora pereții, în primul rând, trebuie să pregătiți solul - măcinați-l cu un blender și diluați-l cu apă, obțineți o masă asemănătoare argilei. Se aplică într-un strat subțire, iar fragmentele de mușchi sunt fixate (presate) pe el. Pentru o „prindere mai bună”, puteți adăuga chefir sau bere în sol. „Covorul” așezat în acest fel este acoperit cu o peliculă - acest lucru va crea microclimatul necesar și, de asemenea, va fixa în plus capacul verde. Filmul este îndepărtat după ce mușchiul a prins rădăcini, până în acest moment ar trebui să deschideți în mod regulat pelicula - ventilați și hidratați planta.

Planta se va simți bine la o temperatură de 5-35 de grade Celsius, dar ar trebui să fie închisă de lumina directă a soarelui. Când vine vorba de cultivarea unei plante în interior, este important să aveți grijă de ventilația de înaltă calitate a încăperii.

Când creșteți mușchi acasă sau la birou, trebuie acordată o atenție deosebită umidificării aerului. În caz contrar, va fi estompat și dur. Cel mai simplu mod de a menține nivelul de umiditate la niveluri adecvate este utilizarea unui umidificator. Daca lipseste, poti aseza vase cu apa langa ierburi. Desigur, nu ar trebui să așezați decorul verde lângă calorifere și alte surse de căldură sau lângă aparatele de aer condiționat.

O dată pe lună, praful trebuie îndepărtat de pe suprafața mușchiului (de regulă, acest lucru se aplică fitopereților sau compozițiilor în vrac). Cel mai bun mod de a face acest lucru este suflarea cu aer rece.

În cele din urmă, nu este nevoie să atingeți sau să deranjați planta într-un fel sau altul. Nu tolerează contactul tactil, în plus, puteți deteriora mușchiul, provocând o deteriorare a aspectului său și chiar moartea.

Exemple frumoase

Dacă, din cauza umidității ridicate și a lipsei de lumină solară, iarba de gazon nu crește bine, acesta este un motiv excelent pentru a o înlocui cu mușchi. In acest caz, vei obtine un covor gros pufos care isi pastreaza atractivitatea chiar si iarna.

 • Mușchiul poate fi plantat cu un covor solid sau eșalonat; împrăștiați aleatoriu insule pufoase în jurul site-ului sau pliați un anumit model sau model din ele.
 • Puteți folosi planta pentru decorarea grădinii - suprafețe de piatră, copaci, cioturi, pereți și acoperișuri ale clădirilor, sculpturi de grădină.
 • De asemenea, mușchiul arată armonios pe paturile de flori, precum și pe toboganele alpine. Cea mai populară varietate pentru decorarea acestor zone este phlox subulat. În paturi luxuriante de flori, inul de cuc arată bine.
 • Se recomandă includerea sphagnum în paturi de flori. Promovează formarea turbei în sol, ceea ce are un efect benefic asupra creșterii și înfloririi plantelor învecinate. Și, de asemenea, sphagnum are o culoare strălucitoare, și nu numai verde, ci și roz, ceea ce face paturile de flori foarte elegante.
 • Fitowallul din mușchi stabilizat a devenit un punct culminant al interiorului, un fel de „fereastră” de la ritmul urban modern al vieții la natură.
 • Dacă zona nu permite „să dea” întregul perete plantei, o puteți folosi pentru marginea imaginii pe perete. Fără îndoială, o astfel de publicitate va atrage atenția.
 • Set de cafea acoperit cu mușchi - există ceva romantic și drăguț în asta. Verdele strălucitor subliniază delicatețea porțelanului și îi pune în valoare albul. Și mușchiul în sine este combinat armonios cu suculente.
fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila