Mușchi în amenajarea grădinii

Conţinut
 1. Avantaje și dezavantaje
 2. Prezentare generală a soiurilor
 3. Unde este folosit?
 4. Sfaturi de creștere
 5. Exemple frumoase în designul peisajului

Unul dintre elementele de bază ale designului peisajului este mușchiul, briofita. Această plantă veșnic verde servește ca bază excelentă pentru întruchiparea unei varietăți de idei de design, uneori diametral opuse. Acolo unde există umiditate și umbră, există mușchi și aceasta este, într-adevăr, o caracteristică exactă. Mușchiul este una dintre caracteristicile grădinilor japoneze - va fi vizibil și în peretele unui castel antic, doar atacă căile vechi de piatră. Și peste tot el nu este o buruiană, ci un instrument care ajută site-ul să devină mai romantic, mai holistic.

Acesta este elementul care face din teritoriul o grădină preferată și un loc în afara orașului - un colț pentru suflet.

Avantaje și dezavantaje

Mușchiul de grădină este plăcut pentru ochi, vrei doar să-l mângâi, să-ți îneci degetele în umflarea moale și plăcută. Deși, poate, nu toată lumea vrea să facă asta. Pot apărea asocieri cu mușchi, deși sunt ușor distruse prin abordarea corectă a designului folosind mușchi.

Avantajele mușchiului pe site:

 • este o plantă foarte nepretențioasă de îngrijit;

 • poate acoperi o mare varietate de suprafete, chiar si pietre si bolovani;

 • mușchiul ajută la reținerea umidității în sol;

 • purifica aerul, nu absoarbe cele mai placute mirosuri, imbogateste mediul cu oxigen.

Are doar un minus - crește uneori, dincolo de orice dorință a proprietarului site-ului... Dar puteți lupta împotriva acestui lucru și există diferite moduri - de la lupta cu umbra până la dispozitivul de drenaj și curățare chimică.

Prezentare generală a soiurilor

Dacă vorbim în mod special despre mușchi decorativ de grădină, există tipuri care vor fi solicitate în țară.

Să aruncăm o privire la mai multe tipuri populare de mușchi.

 • Dikranum... Foarte plăcut din punct de vedere vizual, reprezentând tampoane moi de culoare verde strălucitor, crește câțiva centimetri în înălțime. De obicei, suprafețele verticale din grădină sunt umplute cu acest mușchi.

 • Leucobry... Va fi o alegere bună pentru plantarea în soluri cu mult nisip și, de asemenea, potrivită pentru zonele umede care nu au lumina soarelui.
 • Hypnova... Ele sunt de obicei folosite pentru a decora suprafețele din piatră naturală sau obiecte din beton. Știe să le învăluie cu blândețe.
 • in Kukushkin. Acei stâlpi verticali foarte verticali care sunt atât de potriviti pentru grădinile japoneze.
 • Ferigă... Dacă trebuie să aranjați desișuri pe site, va fi alegerea ideală. Mulțumește cu frunzele lui sculptate.
 • Sfagnum... Atât pentru stradă, cât și pentru casă - un tip universal de mușchi.

Acestea sunt doar specii și există și mai multe soiuri. Deja numai după nume, se poate înțelege care sunt particularitățile soiurilor: roz, argintiu, târâtor, înflorit și multe altele.

Și pentru decorarea peisajului, se folosește mușchi irlandez sau briozoar - o plantă perenă care este foarte convenabilă de cultivat.

Unde este folosit?

Dacă creați condiții de umiditate constantă și umbră groasă, mușchiul de pe site va crește oriunde. Dar vrei ca peisajul să fie chibzuit, mușchiul nu a crescut haotic, ci ordonat.

Pe pereti

Într-adevăr, mușchiul apare adesea pe suprafețele pietrelor și sculpturilor, figuri decorative. De asemenea, poate fi plantat astfel încât să acopere cu grație peretele, să facă modele de la sine. Există o mulțime de idei: mușchiul poate deveni atât un decor de plante autosuficient pe peretele unei case sau al unei clădiri de pe teritoriu, fie să fie combinat cu alte plante.

Puteți evidenția cu mușchi o parte din casă: perete din spate, terasa, veranda cu vizor, zona delimitata.Puteți crea un colț solid, ca și cum ar repeta motivele unei grădini vechi englezești - îmbătrânit în mod deliberat, atmosferic, impresionant cu o combinație de culori, texturi, combinații de plante.

Pe gazon și peluze

Există două opțiuni populare aici - înlocuiți iarba de gazon cu mușchi sau faceți un chenar verde frumos pentru poteca din grădină... Puteți, din nou, să evidențiați zone, parcele, paturi de flori, să le utilizați pentru a încadra teritorii individuale. Acest lucru este foarte frumos și o alternativă la peluzele obișnuite de iarbă verde îngrijite: dacă există pietre pe site, va exista un decor mai potrivit.

Mușchiul de gazon va evidenția perfect arbuști și copaci frumoși. Dar trebuie să ținem cont de asta crește încet și necesită încă îngrijire. Dacă lași lucrurile să-și urmeze cursul, te poți confrunta cu un fenomen atât de neplăcut precum mucegaiul.

Sfaturi de creștere

Când pregătiți terenul pentru plantarea mușchilor, trebuie avut în vedere că mușchiul îndepărtat din coaja unui copac poate fi plantat numai pe copaci și luat din sol - plantat numai pe pământ.

Plantarea mușchilor se caracterizează prin unele particularități.

 • Din orice colonie, trebuie să luați foarte puțin mușchi, în caz contrar, colonia s-ar putea să nu se regenereze ulterior. După cum am menționat, mușchiul nu crește foarte repede.

 • Un strat de piatră zdrobită sau pietriș ar trebui să precedă stratul de drenaj. Toate acestea sunt acoperite cu un strat de pământ negru și apoi se plantează mușchi.

 • Este necesar să pregătiți o soluție din câteva pahare de iaurt natural (poate fi înlocuit cu chefir), amestecați-l cu un pahar de mușchi zdrobit. Acest amestec ar trebui să undă locurile de aterizare.

 • Înainte de plantare, mușchiul va trebui să fie înmuiat în apă timp de 24 de ore - deci va fi bine saturat cu umiditate... Apoi se duce la solul umed. Vegetația în acest moment este deosebit de sensibilă la udare, aceasta este îngrijirea principală.

 • În primele două luni, trebuie să udați zilnic perna de mușchi, apoi puteți reduce udarea - chiar și o dată pe săptămână va fi suficient.

Modul în care reușiți să propagați și să creșteți mușchi depinde de succesul alegerii locației. Dacă este o zonă deschisă, riscurile de nesupraviețuire sunt mari. Dacă este o umbră și nu există abundență de plante învecinate, succesul este probabil. În nordul și vestul site-ului, mușchiul prinde cel mai bine rădăcini.

Exemple frumoase în designul peisajului

Mai multe ilustrații, confirmând încă o dată că mușchiul este adesea cel mai bun compliment.

Să ne uităm la 10 exemple despre cum mușchiul transformă cu grație o zonă.

 • Dacă formele mari sunt încă înspăimântătoare, dar vrei să te joci cu un material atât de fertil, poți face sculpturi în grădină. O țestoasă atât de drăguță va fi favorita gazdelor și a oaspeților, fără îndoială.

 • Masa de gradina capata o cu totul alta soliditate atunci cand sub ea este intins un covor atat de cochet. Privește cu grație printre pietre și se înfășoară în jurul acestui petic.
 • O parte a site-ului, o clădire mică pe teritoriul său, poate fi complet piele de căprioară - obțineți un loc complet atmosferic, fabulos.
 • O altă versiune a modului în care poți învinge o masă de stradă. Cu un astfel de piedestal, chiar și o structură modestă va arăta luxoasă. Și nu numai masa, aici practic toată „camera” este dată de mușchi.
 • Dacă teritoriul este mare, vă puteți permite și astfel de experimente: de-a lungul căilor și treptelor de piatră, grămada de plante moale arată cel mai organic.
 • Materialului decorativ îi place să se lipească de suprafețe, în special de pietre, iar o persoană cu un aspect de designer va găsi o utilizare pentru acest lucru. Și dacă este atât de rafinat, drumul popular nu va crește până în acest loc.
 • Pentru gradinaritul vertical, decorul moale este de asemenea bun: de exemplu, pentru un astfel de decor natural de perete chiar in gradina. Se poate dovedi un loc minunat pentru relaxare.
 • Micul amenajare peisagistică chiar de pe terasă arată elegant și imbatabil. Necesită îngrijire în timp util.
 • Dacă te-ai săturat de paturi de flori obișnuite și vrei să-i uimești pe alții cu ceva, astfel de compoziții în stil asiatic pot fi un înlocuitor demn pentru formele tradiționale.

O mini-grădină, o miniatură minunată și poate un proiect pentru viitoarea amenajare globală a sitului cu ajutorul mușchiului.

 • Foarte moale, foarte delicat, gramada verde trece de la sol la pietre, invaluindu-le usor. Acesta este un design peisagistic care nu tolerează efortul și artificialitatea, arată cât se poate de natural.
fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila