Cum să alegi o pătură?

Conţinut
 1. Vizualizări
 2. Dimensiuni (editare)
 3. Culori
 4. Excipienți
 5. Textile și textura huselor
 6. Evaluarea producătorilor
 7. Cum să-l alegi pe cel potrivit pentru somn?
 8. Cum să ai grijă?

Cel mai adesea, nimeni nu se gândește serios să cumpere o pătură, cu toate acestea, eficacitatea somnului și a odihnei depinde de aceasta. Fiecare produs are propriile sale caracteristici individuale care pot fi potrivite pentru unii, dar contraindicate pentru alții.

Vizualizări

Unul dintre criteriile principale de împărțire în tipuri este asociat cu gradul de căldură. Etichetele folosesc un sistem de desemnare diferit: cuvinte specifice sau puncte de la unu la cinci.

Separarea păturilor în funcție de gradul de căldură:

 • 5 puncte, o pătură deosebit de caldă este un produs pentru iarnă și un apartament unde încălzirea este slabă sau pentru cei care dorm cu ferestrele deschise. Un astfel de model este neapărat pufos, dar ușor;
 • 4 puncte (pătură caldă) și 2 puncte (pătură ușoară) - indicatori intermediari, demi-sezon. Primul este potrivit pentru toamnă, când nu este încă foarte frig, iar al doilea pentru momentul când începe treptat să se încălzească;
 • 3 puncte, normal sau pentru toate anotimpurile. Cel mai optim indicator de căldură și universal pentru aproape toată lumea. Această pătură este potrivită atât pentru iarnă, cât și pentru anotimpurile mai calde. Un astfel de produs ar trebui să aibă un nivel crescut de termoreglare pentru a nu numai să se încălzească, ci și să asigure accesul aerului în corp.

Dintre modelele pentru toate anotimpurile, cele mai optime sunt cele duble cu nasturi, nasturi sau cravate. Dacă este necesar, cele două părți pot fi conectate pentru a izola sau, dimpotrivă, pentru a se separa. În același timp, în funcție de caracteristicile lor, ele sunt diferite: o parte este vară, iar cealaltă este izolată;

 • 1 punct, pătură lejeră sau de vară. Absoarbe și evaporă bine umezeala și asigură ventilație.

Forma pătură cea mai mare parte dreptunghiulară și, mai rar, pătrată. Liniile drepte fac produsul mai confortabil de utilizat și mai uniform în așezarea pe pat.

Produsele rotunde sau ovale nu sunt obișnuite, dar sunt cele care sunt potrivite pentru paturile non-standard. Dificultatea constă în faptul că le este greu să aleagă lenjeria de pat. Modelele originale includ o pătură-palton cu mâneci, pe care o poți pune literalmente pe tine pentru a-l menține cald.

Păturile variază în grosime și greutate. Ambele caracteristici depind direct de materialul de umplutură. Afirmația că, cu cât produsul este mai gros, cu atât este mai cald, este adevărată doar dacă sunt fabricate din același material.

Și totuși, grosimea, într-un fel sau altul, afectează: păturile de vară sunt subțiri, iar păturile de iarnă sunt groase. Cele mai grele sunt păturile de bumbac vatuite, precum și păturile de lână - păturile de oaie și cămilă. În ciuda greutății, este lână care poate fi numită ortopedică, deoarece au un efect de vindecare. Cele mai usoare sunt din materiale sintetice, puf de lebada si eider.

Păturile sunt separate în funcție de tehnologia de cusut, fiecare dintre acestea fiind potrivit pentru diferite materiale. Cuverturile sunt realizate folosind o mașină specială care coase împreună capacul și umplutura. Această metodă este potrivită pentru lână, bumbac, fibre sintetice, deoarece acestea nu se sfărâmă.

Una dintre subspeciile tehnologiei matlasate este karostep. Cusăturile nu sunt pătrate, ci modelate. Adesea, costul unor astfel de pături este mai mare, deoarece desenul se face manual. Dezavantajul este că umplutura poate începe să sângereze din cusături în timp.

Tehnologia casetelor constă în coaserea între ele celule umplute cu puf sau bile de silicon. Astfel, materialul este distribuit uniform peste pătură, nu se rostogolește.Unele modele sunt cusute într-o manieră de grup, ceea ce vă permite să mutați umplutura într-o anumită parte a produsului și să o izolați.

Se poate distinge un grup separat pături tricotate... Sunt atât subțiri, de exemplu, din fir de bumbac, cât și groase din lână. Pentru pături, se utilizează atât tricotat mare, cât și croșetat subțire. Recent, produsele din tehnologia patchwork au fost populare. Constă în realizarea unei pilote din pătrate cu ajutorul unei mașini de cusut. De regulă, astfel de modele sunt luminoase și festive.

Dimensiuni (editare)

Există trei categorii principale de dimensiuni de pături:

 • Singur... Ideal nu doar pentru cei care dorm singuri, ci si pentru cuplurile care prefera sa doarma sub propria patura. Lățimea modelelor individuale începe de la 140 cm, iar lungimea poate fi de până la 205 cm.
 • Un și jumătate dormind... Potrivit atât pentru cei care dorm singuri, cât și, de exemplu, pentru copiii și adolescenții care dorm în același pat. Acest tip de pătură este cel mai adesea vândut în seturi de pat, deoarece, de fapt, este universal. Cele mai populare dimensiuni din această categorie sunt 155 cm lățime și 215 cm lungime. Există și opțiuni mai puțin obișnuite: 160x205 cm, 160x220 cm.
 • Dubla... Aceste modele de pături sunt cele mai mari și, prin urmare, sub ele pot încăpea cu ușurință doi adulți. Există două dimensiuni standardizate: 175x205 cm și 200x220 cm.

Pe lângă cele trei tipuri principale, există mai multe, printre care, de exemplu, pături pentru copii... Aceste modele variază ca mărime de la 110-140 cm în lățime și 140 cm în lungime.

Tastați „euro-maxi” include pilote care se potrivesc cu paturi king-size de 2 m. Dimensiunea lor este de 220 cm lățime și 240 cm lungime.

În lista standard GOST, există următoarele poziții: 75x100, 100x150, 150x200, 180x240, 200x240, 220x240, 280x240, 300x240 cm.

Culori

Culoarea păturii depinde de husă, care este cel mai adesea realizată în nuanțe de alb și gri. Sunt cele mai neutre și ordonate. Unele coperți pot fi decorate cu desene, de exemplu, panda sunt adesea prezenți pe păturile de bambus. Opțiuni colorate se găsesc atunci când o țesătură scumpă sau spectaculoasă este folosită ca acoperire, de exemplu, jacquard și mătase.

Cuverturile de pat sunt mult mai variate. Pentru ele sunt folosite tot felul de nuanțe: de la roșu la un model multicolor complex. Cuverturile cu imagini și chiar fotografii sunt deosebit de luminoase.

Excipienți

Toate materialele de umplutură pot fi împărțite în două mari categorii: naturale și sintetice.

 • Mătase umplutura este realizată din mătase de vierme de mătase, adică este un produs natural. Este ușor, dar în același timp cald și, de asemenea, absoarbe și evaporă bine umezeala. Este destul de durabil și poate dura până la 12 ani. Avantajele indubitabile sunt hipoalergenicitatea, precum și absența unui mediu propice apariției paraziților.

Deși păturile de mătase sunt cel mai adesea pentru toate anotimpurile, acestea sunt cele mai potrivite pentru o perioadă caldă. Printre dezavantaje se numără prețul ridicat și natura capricioasă a materialului. Necesită manipulare atentă, depozitare și îngrijire delicată.

 • Puf sau pene păturile sunt și ele naturale. Sunt făcute din puf de lebede, gâște, rațe, iar puful de eider este considerat deosebit de valoros. Astfel de produse sunt ușoare, pufoase, rețin perfect căldura și, prin urmare, sunt ideale pentru sezonul rece. Au higroscopicitate excelentă și circulație a aerului. O pătură ca aceasta poate dura până la 20 de ani. În condiții de umiditate ridicată, acest material poate deveni umed.

Principalul dezavantaj este că puful și, cel mai adesea, căpușele, păduchii și ciupercile care trăiesc în el, pot provoca alergii. Acești paraziți sunt capabili să se așeze într-o plapumă, chiar dacă inițial a fost tratată cu mijloace speciale.

 • Adesea pot fi găsite pilote de la lebădă în joscu toate acestea, nu este altceva decât o fibră de poliester, adică un material artificial. La fel ca puful natural, este ușor, se încălzește bine, iar îngrijirea este mult mai ușoară.În plus, nu provoacă alergii, nu urcă, dar se poate electrifica. Materialul absoarbe umezeala mai rău decât natural.
 • Un alt material natural - bambus, sau mai degrabă, fire făcute din fibrele sale. Printre avantajele sale: greutate redusă, hipoalergenic, bună absorbție a umidității și reținere a căldurii. În plus, nu electrizează și respinge praful. O astfel de pătură servește mult timp, în timp ce este complet nepretențioasă în îngrijire. Dezavantajele includ faptul că vând adesea un fals sintetic sub masca unei pături de bambus.
 • Există umpluturi „exotice”, care includ fibre de eucalipt și alge marine... Mulți oameni le atribuie proprietăți aproape vindecătoare. În general, astfel de produse sunt ușoare, ajutând la crearea unui microclimat favorabil somnului. În funcție de densitatea materialului, există atât opțiuni de vară, cât și de iarnă. Un plus separat este ușurința de îngrijire și spălare.
 • Natural pături de bumbac nu provoacă alergii, absoarbe bine umezeala și circula aerul, la preț accesibil. Capacitatea de a păstra căldura în acest material este medie. Bumbacul este ușor de îngrijit și chiar se poate spăla la mașină, nu acumulează praf, nu se electrizează. Aceste pături de cal sunt ideale pentru primăvară și vară, iar unele modele pot fi folosite fără husă de pilota.
 • Bumbacul include produse vatuite... Sunt ieftine, dar mult mai grele și servesc mai mult pentru iarnă. Sunt grele și au tendința de a se umezi și de a se mototoli.
 • Un alt material natural este lână... Poate fi nu numai o umplutură de pătură, ci poate acționa și ca o cuvertură de pat și o pătură independentă. Un astfel de produs este realizat din lână de cămilă, oaie și cașmir, în timp ce primele două sunt mai grele. Acest material este cald, absoarbe bine umezeala, aerul circulă. O astfel de pătură poate dura până la 15 ani. Dezavantajele includ faptul că lâna este un alergen. În plus, necesită spălare frecventă.

Pături sintetice sunt foarte populare deoarece au multe avantaje. Sunt hipoalergenice, ușoare, calde, sigure, deoarece nu fac paraziți. Materialele sintetice sunt ușor de îngrijit și pot dura aproximativ 10 ani. Dezavantajul este că acest material nu absoarbe și evaporă prost umiditatea.

 • Fibră - fibra sintetica siliconica sub forma de bile. Această formă a materialului permite păturii să rămână intactă mult timp. Fibra este la fel de moale ca puful, dar nu este foarte scumpă.
 • Holofibră reprezintă spirale goale împletite. Este unul dintre cele mai comune materiale. Holofiber își păstrează bine forma, dar nu absoarbe umezeala.
 • Ecofibră - Fibre răsucite, 100% poliester. Ca și alte materiale sintetice, este ușor, accesibil și își păstrează forma. Datorită tratamentului cu silicon, evaporă rapid umiditatea. În plus, este un tip de umplutură ortopedic, datorită căruia pătura ia forma corpului.
 • Umpluturi Sintepon destul de popular, deși nu toate sunt de bună calitate. Printre avantajele lor se numără prețul scăzut, moliciunea și ușurința, dar tind să se rostogolească rapid, să-și piardă forma. Un alt dezavantaj semnificativ este că iernitorul sintetic nu este un material respirabil.
 • Microfibră moale și elastic, absoarbe bine umezeala, dar asigură o circulație slabă a aerului. Este un material ușor de îngrijit - trebuie doar să-l spălați într-o mașină de scris. Unele cuverturi sunt o foaie de material, fără umplutură și fără husă exterioară. Acestea sunt cuverturi și pături obișnuite, pe care puteți pune și cuverturi de pilote.
 • Pătură din lână foarte moale, moale la textură, plăcută la atingere. Materialul în sine este sintetic. În ceea ce privește calitățile de reținere a căldurii, este similar cu lâna, dar absoarbe mai rău umezeala. Este ușor de depozitat, purtat cu tine în mașină, spălat și uscat.
 • Pătură de flanel mulți se asociază cu copiii. Sunt realizate din materiale de bumbac și lână. Această cuvertură de pat are o textură pufoasă. Țesătura este moale și plăcută, păstrează bine culoarea și absoarbe umezeala. Dezavantajele flanelei sunt formarea de pelete și uscarea îndelungată.
 • Pătură de vafe din material de bumbac. O caracteristică specială este textura, care este un relief dreptunghiular. O astfel de pătură are un indice de higroscopicitate ridicat.
 • Arată deosebit de superb pături de blană... Acesta este un adevărat lux pe care puțini și-l pot permite. Cuverturile de pat sunt realizate din blană de iepuri, sable, vulpi, coioți, nurci, ratoni.

Textile și textura huselor

Calitatea întregului produs, rezistența și durata de viață a acestuia depind în mare măsură de carcasa exterioară. Este foarte important ca materialul din care este confectionata husa sa retina caldura si sa ofere totodata o ventilatie adecvata. Cu cât textura umpluturii este mai pufoasă, cu atât capacul ar trebui să fie mai dens și invers: poate fi moale dacă umplutura este blândă și omogenă. Este opțional, dar de dorit să se potrivească cu compoziția umpluturii și a capacului.

 • Țesătură de tec țesut din fibre de in, bumbac, cânepă. Acesta este un material rezistent la uzură, durabil, iar o pătură din el își păstrează bine forma. O pătură de tec poate rezista peste zece ani.
 • Satin - subtire si usoara, cu o textura neteda placuta. Această țesătură este realizată din material de bumbac și mai rar din mătase. Satinul asigură circulația aerului, ia cu ușurință forma corpului.
 • Acoperă din satin și mătase sunt scumpe, dar în același timp arată foarte impresionant. Racoresc placut pielea, asa ca acest produs poate fi folosit vara.
 • Twill realizate în principal din bumbac, mai rar se amestecă lâna. Este o țesătură durabilă, densă, plăcută la atingere. Are o textură mată. Produsele realizate dintr-un astfel de material sunt fiabile și servesc pentru o lungă perioadă de timp.
 • Percale din bumbac, iar particularitatea sa nu este împletirea firelor, ci lipirea lor cu un compus special. Țesătura are o textură netedă, rezistență ridicată și densitate. Este foarte rezistent.
 • Alege materialul Se caracterizează prin țesere complicată, care formează un model geometric. Această țesătură este tricotată, în timp ce este cea mai nepretențioasă din această categorie. Piqué este un material puternic, durabil, care nu tinde să se șifoneze.
 • Una dintre cele mai luxoase poate fi numită material jacquard, pentru că este renumit pentru modelele sale în relief pe suprafața sa. Țesătura poate conține bumbac sau fibre sintetice. Jacquard este un material dens, rezistent la uzură, cu o bună termoreglare.
 • Batist realizate din fire de bumbac. Această țesătură este aerisită și ușoară. Plapuma cambrică este blândă, plăcută și se conformează formei corpului.

Satinul, bumbacul, tricotajele, mătasea, jacquardul, calicotul grosier sunt cel mai des folosite ca materiale pentru huse. Pentru pilote, unde penele se pot târâ, alegeți tec dens, astfel încât penele să rămână înăuntru. Pentru umplutura de lână se folosesc huse din cambric, satin, tec, twill, perkyl. Pentru mătase - cea mai bună opțiune este satinul și mătasea.

Evaluarea producătorilor

Principalii producători de textile pentru casă, inclusiv pături, sunt Belashoff și Cleo.

ComfortLine este angajată în fabricarea de produse dintr-o bază 100% bumbac.

Produsele companiilor Primavelle și Verossa se remarcă prin respectarea mediului și designul original.

Păturile de mătase pot fi găsite la reprezentanții oficiali ai fabricilor chineze, de exemplu, compania „South Way”.

În plus, ar trebui să acordați atenție produselor următoarelor companii: Ecotex, Togas, Nature S, Dargez, Kariguz.

Cum să-l alegi pe cel potrivit pentru somn?

Pilotele din puf trebuie să fie ușoare, moi, să nu fie înțepate de pene proeminente. Pentru a preveni acest lucru, capacul trebuie să aibă o densitate mare. Un miros neplăcut al produsului indică calitatea sa slabă, așa cum este valabil și pentru produsele sintetice.O pătură de lână de calitate din material pieptănat. Umplutura trebuie să fie etanș.

Pilomele de mătase ar trebui să aibă fermoar, astfel încât umplutura să poată fi verificată pentru naturalețe. Un astfel de produs își recapătă rapid forma la deformare. Pentru mătase nu se folosește metoda de cusut matlasată.

Orice pătură ar trebui să fie făcută cu grijă: fără fire proeminente, cusăturile de umplutură vizibile. Cel mai bine este dacă husa este făcută din țesături respirabile pentru a oferi o mai bună ventilație. Cele mai potrivite sunt satinul, inul, tecul, calicotul grosier. Persoanele cu alergii trebuie să aleagă numai produse hipoalergenice. Păturile sintetice, de mătase și de bambus sunt potrivite pentru ei. Păturile de puf și lână sunt cele mai potrivite ca pături de iarnă, dar pentru vară este mai bine să alegeți bumbac, mătase și bambus.

Cum să ai grijă?

Plapuma este cel mai bine curățată uscat, dar când acest lucru nu este posibil, trebuie să selectați setarea delicată la mașina de scris. Este necesar să uscați produsul în poziție orizontală, să-l scuturați des și să vă asigurați că razele soarelui nu cad pe el. Pentru a preveni sifonarea umpluturii, este necesar să bateți periodic pătura. Pentru a preveni apariția organismelor dăunătoare, puteți aburi produsul.

Lâna nu trebuie spălată în apă fierbinte și, de asemenea, trebuie să evite expunerea la lumina soarelui la uscare. Se recomandă scuturarea frecventă a păturii. Păstrați-l într-o cutie liberă și nu uitați să îl protejați de molii.

Păturile de bambus pot fi spălate la mașină, dar asigurați-vă că alegeți o setare delicată și utilizați o temperatură care nu depășește treizeci de grade. Produsul trebuie ventilat din când în când. Este mai bine să-l depozitați desfășurat, astfel încât umplutura să nu se deformeze.

Mătasea este destul de capricioasă, așa că nu poate fi spălată la mașina de spălat. Puteți usca produsul la soare, după ce ați pus o husă de pilota. Pentru a menține pătura moale, trebuie să o bateți periodic. Produsele sintetice au nevoie de ventilație și agitare frecventă. Puteți spăla la mașina de scris pe un ciclu delicat. Când apar bulgări, acestea trebuie rupte și îndreptate. Puteți usca produsul atârnându-l pe o frânghie sau scândură.

Vedeți mai jos cum sunt testate păturile pentru calitate.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila