Dimensiunile unei pături pentru copii

Dimensiunile unei pături pentru copii
 1. De ce este important să obțineți dimensiunea potrivită?
 2. Dimensiuni standard
 3. Pătură pentru descărcare
 4. Cum să alegi un pătuț în funcție de vârsta copiilor?
 5. Care este cea mai bună umplutură?
 6. Care este grosimea păturii de ales?

De regulă, părinții tineri se străduiesc să ofere copilului lor tot ce este mai bun. Pregătindu-se pentru nașterea unui copil, fac reparații, aleg cu grijă un cărucior, pătuț, scaun înalt și multe altele. Într-un cuvânt, fac totul pentru a face copilul confortabil și confortabil.

Somnul sănătos, plin, este una dintre cele mai importante componente ale regimului unui copil în primii ani de viață. Este necesar ca bebelușul să crească și să se dezvolte armonios, să fie activ și să facă noi descoperiri în fiecare zi. Calitatea somnului unui copil este influențată de mulți factori, de la temperatura din cameră până la salteaua și lenjeria de pat potrivite.

De ce este important să obțineți dimensiunea potrivită?

Una dintre componentele cărora ar trebui să i se acorde o atenție deosebită este alegerea păturii potrivite.

Acesta trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

 • conductivitate termică ridicată (încălziți rapid corpul copilului, dar nu îl supraîncălziți, asigurând un schimb adecvat de căldură);
 • „Respira”, acest termen se referă la capacitatea păturii de a trece aerul;
 • eliberați umezeala, luând-o departe de corpul copilului (higroscopicitate);
 • proprietăți hipoalergenice.

Este important ca produsul să fie ușor de spălat fără a se deforma în proces (la urma urmei, este necesar să spălați hainele pentru copii mai ales des), să se usuce rapid și să nu necesită îngrijire suplimentară.

Este foarte important să alegeți dimensiunea potrivită a păturii pentru bebeluș, care va fi convenabilă de utilizat nu numai pentru copil, ci și pentru mama lui. O pătură inutil de mare poate fi grea pe corpul delicat al bebelușului, poate ocupa mult spațiu în pătuț și poate restricționa mișcarea. O opțiune prea mică poate fi, de asemenea, incomodă. Va fi dificil să acoperiți complet copilul, blocând în mod fiabil accesul aerului rece. În plus, copilul se poate deschide cu cea mai mică mișcare. Mai jos sunt recomandările experților pentru alegerea unei pături pentru copii.

Dimensiuni standard

Producătorii de lenjerie de pat încearcă să respecte anumite standarde atunci când își dimensionează produsele. Acești parametri numerici sunt optimi, din punct de vedere al confortului și al caracterului practic, în timpul funcționării. De regulă, dimensiunile păturii corespund standardelor lenjeriei de pat produse.

Următorul este un tabel cu dimensiunile lenjeriei de pat:

Denumirea comună

Dimensiuni foi, cm

Dimensiune plapumă, cm

Dimensiuni fete de perna, cm

Euro

200x240

240x280

200x220

225x245

50x70, 70x70

Dubla

175x210

240x260

180x210

200x220

50x70, 60x60, 70x70

Familie

180x200

260x260

150x210

50x70, 70x70

Unu si jumatate

150x200

230x250

145x210

160x220

50x70, 70x70

Copil

100x140

120x160

100x140

120x150

40x60

Pentru nou-născuți

110x140

150x120

100x135

150x110

35x45, 40x60

Se poate observa că standardul nu implică o mare varietate de dimensiuni de lenjerie de pat pentru copii, cu toate acestea, alegerea opțiunilor prezentate pe rafturile magazinelor se dovedește a fi mult mai mare. Atunci când alegeți lenjeria de pat, este foarte important să acordați atenție faptului că dimensiunea plapumei se potrivește cât mai mult cu dimensiunea plapumei. Dacă husa de pilota este prea mare, pilota va bate constant. Mai mult, folosirea unei pături care nu se potrivește cu dimensiunea husei de plapumă poate pune viața în pericol pentru bebeluș.Copilul se poate încurca într-o astfel de husă de pilota și se poate speria sau chiar se sufoca.

Pe piață puteți găsi seturi pentru copii care includ imediat nu doar lenjerie de pat, ci și o pătură. Alegerea acestei opțiuni este cea mai simplă, deoarece garantează respectarea deplină a dimensiunilor. Cu toate acestea, trebuie amintit că lenjeria de pat pentru un copil necesită spălare frecventă, așa că trebuie să luați încă un set suplimentar pentru a înlocui.

O soluție bună ar fi să achiziționați un cuvertură de înaltă calitate, de dimensiuni confortabile și să coaseți un set de lenjerie de pat la comandă sau pe cont propriu. Acest lucru va evita problemele cu găsirea dimensiunilor potrivite. Și cu auto-croiala, puteți obține și economii semnificative. Părinții tineri pot avea adesea dorința de a alege în primul rând lenjerie de pat frumoasă și abia apoi să aleagă o pătură potrivită pentru aceasta. Cu toate acestea, experții recomandă să acordați mai multă atenție alegerii unei pături confortabile și practice.

Pătură pentru descărcare

Astăzi, producătorii oferă un număr mare de opțiuni pentru pături și plicuri pentru externarea dintr-o maternitate. De regulă, aspectul principal atunci când părinții aleg un astfel de accesoriu este designul acestuia. De obicei, totuși, plicurile frumoase sunt scumpe și nepractice.

Le puteți înlocui cu o pătură obișnuită. Asistentele din spital vor ajuta cu siguranță la înfășarea frumos a bebelușului, iar pe viitor puteți folosi acest accesoriu pentru a merge cu un cărucior. În acest caz, este mai bine să achiziționați o versiune pătrată cu dimensiuni de 90x90 sau 100x100 cm. În plus, o astfel de pătură va servi mai târziu ca un covor cald confortabil pentru întinderea copilului atunci când începe să învețe să se târască.

Atunci când alegeți tipul și grosimea produsului, este necesar să țineți cont de anotimp și de condițiile meteo, care sunt prilejul evenimentului solemn și primele 3-4 luni de viață ale bebelușului. Copiii mici cresc destul de repede, așa că nu ar trebui să căutați o opțiune exclusivă scumpă, doar dimensiunile potrivite și umplutura de înaltă calitate vor fi suficiente.

În plus, plicul pătură poate fi cusut manual. Și ce poate fi mai bun decât să faci cu dragoste lucruri mărunte pentru micuțul tău? Cum se face acest lucru este detaliat în următorul videoclip.

Cum să alegi un pătuț în funcție de vârsta copiilor?

O pătură pentru pătuț ar trebui să ofere bebelușului un confort maxim în timpul somnului de zi și de noapte. O pătură nepotrivită poate fi o sursă de anxietate pentru copil. Dimensiunea interioară a unui pat standard pentru un nou-născut este de 120x60 cm, așa că atunci când alegeți o pătură, experții recomandă să vă concentrați pe aceste caracteristici.

Dacă copilul se întoarce adesea într-un vis, atunci este mai bine să alegeți o pătură puțin mai mare decât lățimea patului. O astfel de rezervă vă permite să o puneți sub saltea și să excludeți posibilitatea ca copilul să se deschidă involuntar într-un vis, iar mama nu își va face griji că copilul va îngheța. Pentru copiii neliniștiți care dorm prost și se trezesc adesea, experții recomandă adesea să facă un cocon confortabil din pătură, asezându-l pe trei laturi. Acest lucru poate necesita așternut mai mare.

Tabel cu dimensiunile recomandate de pătură, în funcție de vârsta copilului și de patul folosit.

Varsta copilului

Zona de dormit, cm

Recomandat

dimensiunea păturii, cm

Patut nou nascut

0-3 ani

120x60

90x120,

100x118, 100x120,100x135,

100x140, 100x150

110x125, 110x140

110x140

Pat de bebeluș

3-5 ani

160x70

160x80

160x90

160x100

160x120

Pat pentru adolescenta

5 ani și mai mult

200x80

200x90

200x110

140x200, 150x200

Aceste recomandări sunt aproximative și se bazează pe statistici medii. Limitele de vârstă pot varia ușor în funcție de înălțimea și greutatea copilului. După cum puteți vedea din tabel, dimensiunea patului pentru un copil de peste 5 ani este aceeași ca și pentru un pat de o persoană obișnuit.În consecință, începând cu această vârstă, pentru un copil poate fi luată în considerare opțiunea unei pături obișnuite și jumătate.

Care este cea mai bună umplutură?

Umpluturi naturale

Pentru a vă asigura că bebelușul este cât mai confortabil posibil în timp ce doarme, este important să alegeți umplutura potrivită pentru pătura bebelușului. Tipul de umplutură determină proprietățile de economisire a căldurii și afectează prețul. Umpluturile naturale tradiționale sunt respirabile, permițând corpului să respire. Cu toate acestea, atunci când alegeți o opțiune pentru un copil, trebuie avut în vedere că o astfel de umplutură este un teren favorabil pentru o căpușă și poate provoca alergii.

Există multe varietăți de umpluturi naturale:

 • Pufos... În astfel de pături, puf natural (gâscă, rață, lebădă) este folosit ca umplutură. Aceste produse sunt foarte calde și ușoare în același timp, ceea ce este deosebit de important pentru bebeluși. Așternutul de puf tolerează perfect spălarea și își păstrează forma;
 • De lână... Lâna naturală a fost folosită de multă vreme pentru producția de pături. În acest caz, produsul poate fi fie țesut dintr-un fir de lână, fie matlasat, cu o umplutură de lână. Cel din urmă tip este poate cel mai cald și este recomandat pentru utilizare în sezonul rece. Pentru vreme mai caldă, este mai bine să alegeți o pătură de semi-lană (lână cu bumbac adăugat). Separat, merită evidențiate păturile cu umplutură din lână de cămilă, care are efect de încălzire. Sistemul propriu de termoreglare al copilului este slab dezvoltat și se formează în final până la vârsta de trei ani, așa că este important să nu supraîncălziți copilul;
 • Baikovoye... Pătură din bumbac natural. Ideal pentru vremea caldă de vară. Permeabilitate bună la aer, eliminarea umezelii. Se spala usor si se usuca rapid;
 • Lână. Pătura din lână subțire și ușoară este confortabil de utilizat pentru mers pe jos. Acest material are o higroscopicitate destul de scăzută și nu permite trecerea aerului, de aceea nu este recomandat să-l folosești pentru a dormi într-un pătuț. Cu toate acestea, o astfel de pătură este indispensabilă ca protecție suplimentară împotriva frigului într-un cărucior, mai ales pe vreme vântuloasă sau geroasă. Iar greutatea sa redusă și dimensiunea compactă îți permit să-l purtați mereu într-o geantă pentru copii în caz de răceală bruscă;
 • Bambus... Fibra de bambus are suficiente caracteristici de rezistență și rezistență, prin urmare este utilizată numai în amestec cu fibre artificiale. Deși în funcție de calitățile consumatorului, produsele cu adaos de bambus sunt clasificate ca fiind naturale. Au proprietăți higroscopice excelente și sunt foarte confortabile de utilizat. Cu toate acestea, trebuie amintit că păturile de bambus nu sunt foarte calde și țineți cont de acest fapt atunci când alegeți o astfel de pătură pentru un copil;
 • Mătase... Păturile umplute cu fibre de viermi de mătase au calități de consum foarte înalte. Sub o astfel de pătură, este cald iarna și nu vara, permite aerului să treacă perfect, nu absoarbe umezeala. Căpușele nu vor începe în ea. Singurul său dezavantaj, pe lângă prețul ridicat, este că o astfel de pătură nu poate fi spălată. Prin urmare, având în vedere costul ridicat, păturile de mătase sunt destul de rare în gama de lenjerie de pat pentru copii;
 • Vată... Acest tip de pătură practic nu a fost folosit recent, deoarece are o serie de dezavantaje semnificative. Un produs umplut cu vată se dovedește a fi prea greu pentru un copil mic. În plus, umplutura de bumbac acumulează rapid umiditatea și se usucă lent, ceea ce contribuie la formarea unui mediu favorabil creșterii mucegaiului și acarienilor. Experții sfătuiesc cu tărie să nu folosiți pături de bumbac pentru copii.

Umpluturi sintetice

Umpluturile sintetice moderne au, de asemenea, proprietăți excelente de consum.Spre deosebire de cele naturale, acarienii nu se înmulțesc în ei, prin urmare produsele cu astfel de umpluturi sunt recomandate în special copiilor predispuși la alergii, precum și copiilor cu astm bronșic. În plus, lenjeria de pat cu umpluturi artificiale este mult mai ieftină. Având în vedere că copiii cresc foarte repede și durabilitatea păturii nu este atât de lungă, prețul joacă un rol important în alegere. Să luăm în considerare toate tipurile mai detaliat:

 • Sintepon... Umplutură sintetică de veche generație. Pătrunde prost aerul, nepermițând corpului să „respire”. Produsele din poliester de căptușeală își pierd rapid forma în timpul funcționării, mai ales după spălare. Singurul avantaj al acestui material de umplutură este costul redus. Dacă există posibilitatea de a refuza o astfel de opțiune, atunci este mai bine să optați pentru umpluturi mai moderne.
 • Holofibră... Filler de noua generatie. Posedă calități excelente de consum, ușor și moale, reține perfect căldura. Produsele din holofibră își păstrează bine forma chiar și după numeroase spălări. Avand in vedere pretul nu foarte mare pentru produsele din holofiber, o astfel de patura este una dintre cele mai optime optiuni pentru copii.
 • Swansdown. Umplutură artificială, care imită puful natural în proprietățile sale, dar este lipsită de dezavantajele inerente materialelor de umplutură naturale. De asemenea, este o alegere excelentă pentru utilizarea în dormitoarele copiilor.

Care este grosimea păturii de ales?

Atunci când alegeți grosimea umpluturii, este necesar să luați în considerare nu numai proprietățile sale de economisire a căldurii. De asemenea, se recomandă să acordați atenție unor caracteristici precum raportul dintre grosime și dimensiune.

O pătură de dimensiuni mici, care este prea groasă, este puțin probabil să fie confortabilă de utilizat. În acest caz, este mai bine să alegeți un produs cu mai puțin umplutură sau chiar o versiune țesută fără umplutură. Gradul de căldură este determinat nu atât de grosimea umpluturii, cât de compoziția și calitatea acestuia. De exemplu, chiar și o pătură subțire de lână de cămilă va fi mult mai caldă decât o pătură groasă de bambus.

Rezumând, putem concluziona că alegerea unei pături pentru bebeluși este un punct important căruia ar trebui să i se acorde o atenție deosebită. Cu toate acestea, urmând recomandările experților, nu este dificil să alegeți exact o astfel de lenjerie de pat care să asigure un somn confortabil și dezvoltarea corectă a copilului într-una dintre cele mai importante perioade ale vieții sale și să încânte copilul și mama pentru o lungă perioadă de timp. .

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila