Totul despre uscătoare cu desicant

Conţinut
 1. Tipuri și principii de lucru
 2. Varietăți de adsorbanți
 3. Aplicații
 4. Reguli de selecție

Este foarte important să știți totul despre uscătoarele cu desicant și cum funcționează acestea. Dezumidificatoarele de aer pot fi acționate datorită regenerării la rece și la cald. În plus față de acest punct, este necesar să se țină cont de tipurile de adsorbanți, zonele de utilizare și nuanțele alese.

Tipuri și principii de lucru

Din punct de vedere tehnic, un uscător de aer cu adsorbție este un dispozitiv foarte complex. Componenta sa importantă este rotorul. Arată ca un tambur mare, care absoarbe intens umezeala din aer datorită unei substanțe speciale din interior. Dar jeturile de aer intră în tambur însuși prin canalul de intrare. Când filtrarea în ansamblul rotorului este completă, masele de aer sunt evacuate printr-un alt canal.

Este demn de remarcat prezența unui bloc de încălzire. Un circuit special de încălzire crește temperatura, mărind intensitatea regenerării. În interior există o conductă de aer specială care separă debitul inutil de rotor. Schema de bază de acțiune este următoarea:

 • aerul intră în interiorul rotorului;
 • substanța preia apă din jet;
 • printr-un canal special, aerul este dus mai departe;
 • de-a lungul ramurilor, o parte din aer după uscare intră în unitatea de încălzire;
 • fluxul încălzit în acest fel usucă adsorbantul umezit;
 • atunci este deja aruncat.

Dispozitivul de regenerare la rece presupune suflarea masei pre-uscate printr-un adsorbant. Apa se adună în ea și curge din fund, apoi este îndepărtată. Opțiunea rece este simplă și ieftină. Dar se ocupă doar de fluxuri relativ mici. Viteza jeturilor ar trebui să fie de 100 de metri cubi. m în 60 de secunde. Dispozitivele de regenerare la cald pot funcționa într-un scenariu extern sau în vid. În primul caz, masele în mișcare sunt încălzite în prealabil; în acest scop, se folosesc sisteme de încălzire exterioare.

Senzorii speciali monitorizează supraîncălzirea. Aerul este sub presiune crescută (în comparație cu cea atmosferică). Costurile pentru această regenerare la cald sunt foarte mari. În consecință, utilizarea unei astfel de tehnici pentru cantități mici de aer este nepractică din punct de vedere economic. Abordarea cu vid necesită și încălzire. Prin urmare, un circuit special de încălzire trebuie pornit. Adevărat, presiunea este inferioară presiunii atmosferice normale.

Ansamblurile adsorbante se răcesc din cauza contactului cu aerul atmosferic. În același timp, pierderile de flux uscat sunt garantate a fi prevenite.

Varietăți de adsorbanți

Destul de puține substanțe au capacitatea de a absorbi apa din aer. Dar de aceea alegerea lor corectă este esențială, altfel nu se va putea asigura o eficiență suficientă de uscare. Regenerarea la rece presupune utilizarea unei site moleculare. Este fabricat din oxid de aluminiu, care este adus în prealabil într-o stare „activă”. Acest format funcționează bine în latitudini temperate; principalul lucru este că aerul exterior nu se răcește la mai mult de -40 de grade.

Uscătorul fierbinte utilizează de obicei adsorbant solid. Multe sisteme folosesc silicagel în acest scop. Este produs folosind acizi silicici saturați amestecați cu metale alcaline. Dar silicagelul simplu se descompune chimic la contactul cu umiditatea care picura. Utilizarea unor tipuri speciale de silicagel, care sunt special concepute pentru scopul său, ajută la eliminarea problemei. Zeolitul este, de asemenea, utilizat în mod activ. Această substanță este creată pe bază de sodiu și calciu. Zeolitul primește sau eliberează apă.Prin urmare, ar fi mai corect să-l numim nu un adsorbant, ci un regulator de umiditate. Zeolitul activează schimbul de ioni; această substanță rămâne eficientă la temperaturi de la -25 de grade și nu funcționează în îngheț sever.

Aplicații

Uscătoarele cu adsorbție sunt utilizate într-o mare varietate de aplicații. Se folosesc si in conditii casnice pentru a mentine un microclimat bun in case si apartamente. Dar eliminarea excesului de umiditate este recomandabilă nu numai acolo. Acest tip de tehnică este, de asemenea, utilizat:

 • la întreprinderile de construcții de mașini;
 • în instituțiile medicale;
 • la unitățile din industria alimentară;
 • în depozite de diferite tipuri;
 • în camere frigorifice industriale;
 • în practica muzeală, bibliotecă și arhivistică;
 • pentru depozitarea îngrășămintelor și a altor substanțe care necesită umiditate limitată a aerului;
 • în procesul de transport de mărfuri în vrac prin transport pe apă;
 • în producția de componente microelectronice;
 • la întreprinderile complexului militar-industrial, industria aerospațială;
 • la exploatarea conductelor care transportă aer comprimat la temperaturi ambientale scăzute.

Reguli de selecție

Sistemele de adsorbție trebuie selectate cu atenție atât pentru producție, cât și pentru uz casnic. Dar dacă într-un apartament greșelile se transformă în doar inconveniente, atunci în industrie prețul lor se dovedește a fi pierderi materiale semnificative. Doar un model bine ales vă permite să îndepliniți toate sarcinile. „Clasa de dezumidificare” este de o importanță cheie. Produsele din categoria 4 pot usca aerul comprimat doar până la un punct de rouă de +3 grade - aceasta înseamnă că la o temperatură mai scăzută se va forma în mod necesar condens.

Această tehnică este potrivită numai pentru încăperi încălzite.... Dacă circuitele și obiectele protejate depășesc limitele lor, iar drenajul este nevoie nu doar în sezonul cald, este nevoie de un dispozitiv mai perfect. Structurile de categoria 3 pot funcționa stabil la temperaturi de până la –20 de grade. Modelele din grupa a 2-a sunt proiectate pentru funcționarea în condiții de îngheț până la -40. În cele din urmă, modificările de nivel 1 pot funcționa în mod fiabil la –70. În unele cazuri, se distinge o clasă „zero”. Este construit având în vedere cerințe deosebit de puternice. Punctul de rouă în acest caz este stabilit de designeri individual.

Regenerarea la rece este cea mai potrivită pentru manipularea minutelor de până la 35 cc. m de aer. Pentru o utilizare mai intensivă, doar versiunea „fierbinte” va fi potrivită.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila