Tipuri de uscătoare de aer și sfaturi pentru alegerea acestora

Conţinut
 1. Ce este?
 2. Vizualizări
 3. Cum funcționează diferite dezumidificatoare
 4. Evaluarea celor mai bune modele de uz casnic
 5. Cum să-l alegi pe cel potrivit?
 6. Cum se utilizează?

Dacă în casă apare un miros de mucegai, pe pereți s-a format mucegai - se poate susține că parametrii umidității aerului sunt măriți semnificativ într-o astfel de cameră. Pentru îmbunătățirea microclimatului în astfel de situații se folosesc dezumidificatoare. Vă vom spune despre scopul, dispozitivul și soiurile lor în articolul nostru.

Ce este?

Un uscător de aer este un dispozitiv tehnic conceput pentru a menține un nivel sănătos de umiditate interioară. Toată lumea știe despre pericolul aerului uscat, care duce la uscarea membranelor mucoase și, prin urmare, deschide calea pătrunderii microorganismelor patogene în organism. De aceea mulți cumpără în mod activ creme hidratante.

Cu toate acestea, consecințele umidității ridicate nu sunt mai puțin periculoase, printre acestea se numără:

 • scăderea imunității la copii și adulți;
 • predispoziție la răceli;
 • deteriorarea sistemului respirator;
 • dezvoltarea bolilor alergice;
 • stare proastă în timpul căldurii, când devine extrem de greu de respirat în condiții de umiditate ridicată.

Nu mai puțin distructiv este efectul umidității asupra mediului de acasă, acesta duce la cele mai nedorite consecințe:

 • deformarea și distrugerea completă a mobilierului;
 • umflarea parchetului;
 • tapet decojit;
 • probleme cu tencuiala și gips-carton;
 • riscul de scurtcircuite și, ca urmare, defecțiunea aparatelor electrocasnice;
 • aburirea deschiderilor ferestrelor.

În condiții de umiditate ridicată se creează un mediu optim pentru dezvoltarea mucegaiului. Această ciupercă apare la o umiditate de aproximativ 80% și o temperatură peste 20 de grade, iar acest dăunător crește cu o viteză extraordinară.

Daca nu folosesti un dezumidificator impotriva mucegaiului, acesta va umple toata casa in cel mai scurt timp posibil. Și acest lucru poate duce la dezvoltarea unor boli grave ale sistemului respirator și nervos.

Umiditatea ridicată în casă este facilitată de:

 • ventilație înfundată sau de proastă calitate;
 • încălcarea regulilor de instalare a izolației termice;
 • lipsa hotelor în bucătărie și baie;
 • ventilație insuficientă a spațiilor;
 • hidroizolații executate necorespunzător, în special la primele etaje ale blocurilor de locuințe;
 • prezența în casă a unei piscine, a acvariilor mari sau a unei grădini de iarnă.

Spălarea și uscarea frecventă a lenjeriei pe balcoanele locuințelor cresc semnificativ nivelul de umiditate din casă. Daca ai cel putin unul dintre factorii enumerati, un dezumidificator in casa ta va deveni o achizitie necesara pentru tine.

Vizualizări

Există mai multe tipuri de unități de uscare, în funcție de metoda de instalare a acestora.

 • montate pe perete - astfel de modele sunt optime pentru incaperi compacte, permit utilizarea cat mai ergonomica a spatiului liber din casa. Aceste dispozitive sunt fixate pe pereți cu suporturi.
 • Pe podea - sunt modele compacte care pot fi mutate cu usurinta dintr-o camera in alta, in functie de camera in care este cea mai mare nevoie de ele in acest moment. De exemplu, acestea nu pot fi transportate din bucătărie în baie și invers.
 • universal - cele mai convenabile dezumidificatoare. Pot fi instalate pe podea sau atârnate pe perete. Acestea sunt dispozitive portabile.

În funcție de zona de utilizare, echipamentele de uscare sunt împărțite în industriale și casnice.

Gospodărie

Aparatele de uz casnic se găsesc în mod obișnuit în băi și saune din case private, căsuțe și apartamente mari. Sunt instalate în locuri în care există umiditate ridicată și, datorită scopului funcțional al încăperii, apare adesea un nivel crescut de umiditate. Astfel, dezumidificatorul de cameră previne apariția mucegaiului, mucegaiului și coroziunii metalelor.

Electrocasnicele sunt de obicei realizate într-o dimensiune compactă, astfel încât pot fi folosite chiar și în încăperi mici fără a sacrifica spațiul funcțional. În ciuda dimensiunilor lor modeste, aceste dezumidificatoare fac față în mod eficient sarcinii de a proteja materialele de placare de efectele adverse ale umidității. În plus, modelele moderne sunt realizate într-un design atractiv, se potrivesc armonios în camere decorate într-o varietate de stiluri.

Majoritatea dispozitivelor sunt echipate cu senzori de umiditate încorporați, astfel încât să poată funcționa într-un mod automat cu intervenție umană minimă.

Industrial

Instalații mai puternice sunt utilizate în depozite și spații industriale. Acestea funcționează ca sisteme de ventilație și, suplimentar, usucă aerul. Atunci când se folosesc dezumidificatoare industriale, nu este nevoie să încălziți suplimentar aerul, așa cum se întâmplă în sistemele de ventilație care asigură intrarea aerului din stradă. Prin urmare, iarna, aceste instalații vă permit să economisiți între 30 și 80% din energia electrică.

În fabricarea echipamentelor de uscare pentru depozite și hale de producție, se pune accent pe fiabilitate, funcționalitate, productivitate și putere mare. Prin urmare, aceste dispozitive nu se pot lăuda cu un aspect estetic - dar acest lucru nu le împiedică deloc să facă față eficient sarcinii în cauză. Dispozitivele sunt destul de mari, așa că cel mai adesea sunt instalate în încăperi special echipate pentru asta. Dacă zona complexului de depozite sau a halei de producție are o zonă liberă, dezumidificatoarele sunt instalate direct în locurile unde este necesară îndepărtarea umezelii.

Cum funcționează diferite dezumidificatoare

În funcție de mecanismul de funcționare, există trei tipuri principale de uscătoare: adsorbție, absorbție și condensare.

Absorbţie

Schema de funcționare a instalațiilor de absorbție se bazează pe schimbul de aer al maselor de aer stradale și pe fluxul de aer din cameră, adică, de fapt, ventilația. În plus, se desfășoară aproape non-stop. Acest lucru se datorează faptului că, prin natura sa, aerul cald atrage o cantitate semnificativă de picături de umiditate, astfel încât acestea pot ieși dintr-un astfel de dispozitiv cu mult peste limitele sale.

De aceea dacă trebuie să uscați aerul în regiuni cu un climat umed, atunci folosirea unui dispozitiv de absorbție va fi complet inutilă. În plus, vremea afectează direct performanța de uscare. În plus, dispozitivul necesită multă căldură și energie.

Toate aceste limitări de utilizare au dus la faptul că astfel de unități s-au dovedit a fi mai puțin eficiente decât altele. De aceea, astfel de dezumidificatoare nu sunt utilizate pe scară largă în zilele noastre.

Condensare

După cum sugerează și numele, acest tip de dezumidificator este proiectat ca un aparat de aer condiționat cu conducte. Când aerul umed intră în mașină, acesta intră în contact cu o substanță specială. Rezultatul interacțiunii lor este condensarea umidității. Rețineți că lichidul se va acumula în bazin după acest tratament. Trebuie drenat din cand in cand, altfel se va revarsa si dezumidificatorul se va opri automat.

Un astfel de sistem de încălzire este popular în case private și apartamente de diferite dimensiuni. Avantajele produselor includ o viteză mare de uscare și o performanță bună. Cu toate acestea, în timpul procesării, spațiul de aer se încălzește, astfel încât camera devine mai fierbinte. Dezavantajele includ zgomotul în timpul lucrului, care poate interfera cu restul gospodăriei.

Adsorbţie

Instalațiile de adsorbție funcționează pe baza principiului cu același nume. Când rotorul de silicagel se rotește, adsorbantul se amestecă cu curentul de aer și absoarbe orice exces de lichid, rezultând o masă uscată.

Spre deosebire de modelul anterior, acesta nu emite niciun zumzet inutil, iar în comparație cu tehnologia de absorbție, dispozitivul nu necesită o cantitate mare de energie electrică. Prin urmare, poate fi numită cea mai bună opțiune în ceea ce privește prețul - calitate, singurul dezavantaj este necesitatea înlocuirii regulate a cartuşului cu membrană.

Evaluarea celor mai bune modele de uz casnic

Vă invităm să vă familiarizați cu evaluarea celor mai solicitate modele de uscătoare de aer, compilate pe baza recenziilor utilizatorilor. Toate modelele prezentate au caracteristici tehnice diferite și un set de funcții, fiecare având propriile avantaje și dezavantaje.

Ballu BDU-10L

Unul dintre cele mai bugetare dispozitive, optim pentru încăperi mici de până la 18 mp. m. Dispozitiv de pe podea. Opțiuni suplimentare includ ionizarea aerului, controlul intensității ventilatorului și un temporizator de pornire/oprire. Aparatul are o putere de 0,24 kW cu parametrii de schimb de aer de 100 de metri cubi. m/h. Productivitatea totală ajunge până la 10 litri de aer pe zi, există 3 moduri de funcționare.

Pro:

 • design spectaculos;
 • costul democratic;
 • rezervor încăpător pentru colectarea umidității;
 • nivel redus de zgomot în timpul funcționării;
 • ionizarea aerului.

Minusuri:

 • functionarea automata nu este asigurata la atingerea unui anumit grad de umiditate;
 • capacitatea reală diferă de cea declarată de producător - este de 5–7 litri în loc de cei 10 indicați.

NeoClima ND

Un mini-model mobil, este convenabil și ușor de utilizat, este oferit în culori alb-negru. Productivitatea este de 10 litri pe zi, potrivită pentru camerele de uscare cu o suprafață de 15 mp. m. Este prevăzută o opțiune pentru dezghețare, precum și un recipient pentru colectarea condensului. Puterea echipamentului este de 0,23 kW, parametrii de schimb de aer sunt de 90 de metri cubi. m/h.

Pro:

 • performanta ridicata;
 • zgomot;
 • compactitate, ocupă puțin spațiu liber;
 • cost accesibil.

Minusuri:

 • furtunul trebuie cumpărat separat - nu este inclus în kit;
 • lipsa opțiunii de ionizare și alte funcții suplimentare;
 • mod incomod de a scurge apa;
 • discrepanța reală a performanței cu caracteristicile sale declarate.

Ballu bdh

Model fiabil, practic, cu performanțe excepționale și regulator de presiune. Poate usca până la 30 de litri de aer pe zi. Dispozitivul este capabil să funcționeze în intervalul de temperatură de la +5 la + 35 de grade. Consumul de energie este mare - 530 wați. Este oferită opțiunea de purificare a aerului, există un higrostat încorporat.

Pro:

 • productivitate ridicată: se pot scurge 15–20 de litri de umiditate și mai mult pe zi;
 • bloc incapator pentru colectarea lichidului;
 • design elegant;
 • calitate ridicată a construcției;
 • poate fi folosit pentru uscarea rufelor.

Minusuri:

 • face mult zgomot în timpul funcționării;
 • încălzește foarte mult aerul din cameră.

Ballu BDH -20L

Un uscător de aer care poate gestiona până la 20 de litri pe zi. Modelul are un sistem de reducere a zgomotului și un consum crescut de energie. Poate fi folosit la temperaturi cuprinse între +7 și +30 de grade. Nu face zgomot în timpul funcționării, prin urmare poate fi folosit în dormitoare și camere pentru copii. Potrivit pentru camere de 25 mp. m. Există trei moduri de funcționare, opțiune de instalare - podea, principiu de control - atingere. Există un hidrostat, fără ionizare.

Pro:

 • design spectaculos;
 • reducerea emisiilor de zgomot;
 • ușurință în utilizare.

Minusuri:

 • cu utilizarea frecventă, apar defecțiuni ocazionale ale dispozitivului - se pornește, apoi se oprește;
 • încălzirea puternică a maselor de aer din cameră;
 • discrepanță între performanța efectivă declarată de producător.

Stadler formează Albert

Un dispozitiv eficient, vă permite să mențineți un microclimat confortabil în încăperi și spații industriale cu o suprafață de până la 50-60 de metri pătrați. m. Productivitatea corespunde la 20 de litri de condens pe zi. În plus, există opțiunea de curățare de bacterii patogene, ciuperci și praf neutralizant. Controlul este mecanic, simplu și direct. Există un afișaj care simplifică foarte mult operarea.

Pro:

 • performanta ridicata;
 • zonă de procesare semnificativă;
 • prezența unui recipient pentru evacuarea condensului;
 • opțiunea de curățare a aerului de mucegai și praf;
 • oprire automată când recipientul este complet umplut cu lichid;
 • prezența unui higrostat;
 • aspect elegant;
 • mai multe moduri de operare.

Minusuri:

 • face zgomot în timpul funcționării;
 • preț mare.

Cum să-l alegi pe cel potrivit?

Atunci când alegeți un uscător de aer, trebuie luați în considerare următorii factori.

 • Putere - această caracteristică este indicată în manualul de utilizare. Dispozitivele pentru uscarea spațiilor de locuit ar trebui să aibă o putere sporită, dar, în același timp, să consume energie electrică cât mai economic posibil.
 • Intensitatea uscării - stabilește volumul de apă eliminat din masele de aer pentru o anumită perioadă de timp. Daca umiditatea din unitate depaseste 80%, atunci este indicat sa optezi pentru aparatele cu cea mai mare intensitate. Pentru unitățile de producție și depozitare, dezumidificatorul este selectat ținând cont de zona care trebuie eliminată din excesul de vapori.
 • Schimb de aer - aceasta caracteristica reflecta numarul de mase de aer care pot fi uscate in 1 ora.
 • Definiţia noise - nivelul de zgomot afecteaza direct gradul de confort in camera. În medie, ar trebui să corespundă la 30–35 dB. Pentru comparație, un sunet de o asemenea putere este comparabil cu un discurs liniștit și calm. Soluția optimă ar fi achiziționarea modelelor cu un mod de funcționare pe timp de noapte.
 • Higrostat - senzor încorporat care răspunde la orice fluctuații de umiditate. Prezența unei astfel de funcții vă permite să setați modificări ale parametrilor dispozitivului în modul automat. Când nivelul de umiditate este depășit, sistemul activează independent dispozitivul, iar când sunt atinși parametrii setați, acesta se oprește. Datorită acestui senzor, dezumidificatorul poate fi lăsat să funcționeze peste noapte.
 • Ionizare - o funcție suplimentară care creează efectul aerului de munte. Această opțiune ajută la eliminarea alergenilor și la umplerea încăperii cu prospețime.

Este relevant mai ales în casele în care locuiesc persoane care suferă de astm și alergii.

De asemenea, ar trebui să acordați atenție prezenței funcțiilor suplimentare.

 • Aromatizarea - o compozitie parfumata care creeaza o atmosfera placuta si confortabila in casa. Aceste dezumidificatoare au unități separate pentru umplerea cu uleiuri parfumate. Dacă se dorește, camera poate fi umplută cu parfum de bergamotă, iasomie, precum și de portocală, mentă sau lavandă. In acest fel, poti organiza aromoterapie acasa fara costuri speciale, da un efect bun in caz de epuizare nervoasa, precum si raceli si boli virale.
 • Controlul vitezei ventilatorului - ajută la setarea oricărei viteze și, prin urmare, la modificarea parametrilor intensității dispozitivului. Acest lucru este benefic mai ales în cazurile în care în casă există mai multe încăperi, gradul de umiditate în care variază. Astfel, pentru fiecare camera iti poti alege modul optim si iti poti asigura confortul in casa.
 • Curatarea aerului - unele modele includ filtre de curatare cu jet. Îndepărtează ușor particulele de praf și bacteriile dăunătoare din aer. Această opțiune este indispensabilă persoanelor care suferă de patologii ale sistemului respirator, cardiovascular, precum și celor care suferă de alergii.

Cum se utilizează?

Dezumidificatoarele de aer sunt utilizate de obicei în încăperi cu o concentrație mare de umiditate, precum și în unitățile de producție unde este necesar să se păstreze uscat. Astfel de locuri includ:

 • vestiare sportive;
 • saune;
 • bazine de înot;
 • cladiri rezidentiale si apartamente;
 • garaje;
 • beciuri;
 • sere;
 • spălătorii;
 • parcuri acvatice;
 • depozite;
 • muzee;
 • arhive;
 • biblioteci;
 • ateliere de producție pentru uscarea produselor.

Utilizarea unui dezumidificator va fi de mare beneficiu în timpul lucrărilor de renovare. Utilizarea instalațiilor de absorbție a apei toamna și primăvara este deosebit de importantă. Iarna, din cauza funcționării sistemului de încălzire, apare uscarea excesivă a aerului și trebuie să utilizați un umidificator.

Aplicarea unui dezumidificator presupune mai multe etape.

 • Alegerea camerei optime. Rezultatul funcționării dispozitivului depinde direct de filmarea camerei și de nivelul de umiditate.
 • Determinarea unui loc sigur pentru instalare. Aparatul poate fi amplasat lângă un perete numai dacă sistemul de evacuare a aerului este situat în partea de sus. În caz contrar, va trebui să plasați dezumidificatorul cât mai departe de pereți și alte structuri verticale - acest lucru va asigura o reglare completă a aerului în dispozitiv. Sfat! Pentru ca dezumidificarea să fie cât mai eficientă, ușile și ferestrele trebuie ținute închise cât timp unitatea este în funcțiune. De asemenea, este important să plasați unitatea departe de coșurile de gunoi și alte obiecte care ar putea înfunda echipamentul.
 • Controlul temperaturii. Temperatura aerului din camera în care funcționează dezumidificatorul poate crește treptat pe măsură ce umiditatea scade. Acest lucru este normal și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.
 • Alergare în mai multe cicluri. Prima operare a dispozitivului este cât se poate de productivă. Neutralizează cea mai mare parte a umidității din aer în primele ore, zile, uneori chiar săptămâni. După pasul inițial, va trebui să ajustați și să mențineți nivelul optim de umiditate, mai degrabă decât să încercați să-l reduceți drastic.
fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila