Cum să faci un dezumidificator de aer DIY?

Cum să faci un dezumidificator de aer DIY?
 1. Folosind un aparat de aer condiționat în loc de un dezumidificator
 2. Cum se face din sticle?
 3. Fabricare DIY de la frigider
 4. Realizarea unui dezumidificator bazat pe elemente Peltier

Modificarea procentului de umiditate din cameră sau din exterior poate crea condiții de viață nu foarte confortabile într-un apartament sau casă. Cea mai rezonabilă cale de ieșire din această situație este să instalați un dispozitiv special care să controleze aceste picături. Un dezumidificator de aer poate servi ca un astfel de dispozitiv, iar în acest articol vom vorbi despre cum să-l faci singur.

Folosind un aparat de aer condiționat în loc de un dezumidificator

Înainte de a începe să vă gândiți la dispozitivul unui dispozitiv nou, merită să acordați atenție următorului fapt. Aproape orice aparat de aer condiționat modern este capabil să devină un dezumidificator într-o oarecare măsură. Există două moduri de a-l configura în acest fel.

Prima metodă este potrivită pentru modelele mai vechi. Pentru a usca aerul din cameră, setați modul „rece” pe condensator și setați cea mai mică viteză a ventilatorului. Din cauza diferenței de temperatură dintre încăpere și placa din interiorul aparatului de aer condiționat, toată apa din aer va începe să se condenseze în zona mai rece.

Multe aparate moderne au un buton DRY dedicat care îndeplinește o funcție similară cu metoda descrisă mai sus. Singura diferență este că atunci când utilizați modul special, aparatul de aer condiționat va putea reduce viteza ventilatorului cât mai mică posibil. Desigur, această metodă este cea mai convenabilă și practică.

Există un mare plus în folosirea unui aparat de aer condiționat în loc de un dezumidificator: nu este nevoie să cheltuiți bani pe două dispozitive separate, deoarece toate funcțiile se potrivesc într-unul singur. Pentru mulți oameni, aceasta înseamnă cel mai mic zgomot și cel mai mare spațiu liber.

Cu toate acestea, există și un dezavantaj vizibil. De regulă, aparatele de aer condiționat nu sunt capabile să facă față camerelor mari, așa că această înlocuire a uneia cu altele nu este potrivită pentru toate apartamentele.

Cum se face din sticle?

Deci, cel mai simplu dezumidificator de aer de casă pentru o casă sau un apartament este un sistem de butelii. Un astfel de dezumidificator va fi un dezumidificator cu adsorbție. Mai jos sunt două metode similare pentru a crea un desicant. Este demn de remarcat faptul că fiecare dintre ele este bun în condițiile necesare pentru aceasta.

Cu sare

Pentru a realiza un uscător de aer cu adsorbție folosind sticle și sare, sunt necesare următoarele componente:

 • sare, este mai bine să luați piatră;
 • două sticle de plastic, volumul lor trebuie să fie de 2-3 litri;
 • ventilator mic, rolul acestei piese poate fi jucat, de exemplu, de un cooler de computer, care răcește toate componentele unității.

După pregătire, puteți trece la procesul de creare. Pentru a face acest lucru, ar trebui să utilizați instrucțiunile.

 1. Luați prima sticlă și faceți mici găuri în fundul ei. Acest lucru se poate face cu un cui, dar cel mai bine este să folosiți un ac de tricotat încins.
 2. Folosind aceeași metodă, trebuie să faceți găuri în capac.
 3. Tăiați sticla în două părți egale și puneți jumătatea de sus în partea de jos cu gâtul în jos. Este important ca capacul cu orificiile gaurite sa fie inchis.
 4. Așa-numitul absorbant trebuie plasat în vasul rezultat. În acest caz, se folosește sare.
 5. Fundul celui de-al doilea flacon trebuie tăiat. După aceea, la o distanță de aproximativ 10 cm de orificiul rezultat, trebuie să atașați un răcitor sau un ventilator pregătit.
 6. După finalizarea tuturor pașilor de mai sus, introduceți sticla cu fundul tăiat în sticla cu capacul în jos și răcitorul sus.
 7. Toate îmbinările și conexiunile trebuie să fie bine înfășurate cu bandă electrică sau bandă.
 8. Dispozitivul de casă rezultat va începe să funcționeze după conectarea ventilatorului la rețea. Particularitatea unui astfel de dezumidificator este că nu necesită foarte multe costuri, atât bani, cât și timp.

Cu silicagel si ventilator

Puteți îmbunătăți desicantul anterior de casă schimbând absorbantul din sare în silicagel. Principiul de funcționare nu se va schimba, dar eficiența se poate schimba. Chestia este că silicagelul are un coeficient mai mare de absorbție a umidității. Dar merită remarcat: va trebui să plătiți mai mult pentru o astfel de substanță decât pentru sare obișnuită.

Procesul de creare a acestui dezumidificator va fi același cu metoda de mai sus. Singura diferență este că la etapa 4, în loc de sare, se pune silicagel în sticlă. În medie, sunt necesare aproximativ 250 g din această substanță.

Cu siguranță ar trebui să vă amintiți să instalați ventilatorul. Acest detaliu important poate îmbunătăți semnificativ eficiența dispozitivului.

Fabricare DIY de la frigider

Dezumidificatorul cu deshidratare este bun în felul său, dar există un alt tip - dezumidificatorul cu condensare. Aparatul de aer condiționat funcționează în mod similar în stare de dezumidificare. Puteți face un astfel de dispozitiv acasă cu propriile mâini. Pentru aceasta, va fi folosit un frigider vechi, dar funcțional.

Cel mai bine este să folosiți un congelator ori de câte ori este posibil, deoarece în cele din urmă va ocupa mult mai puțin spațiu.

 • Deci, concluzia este că compartimentul frigiderului este el însuși un fel de dezumidificator. Acesta poate fi folosit. Primul pas este să scoți toate ușile din frigider sau congelator. Apoi ar trebui să luați o foaie mare de plexiglas și să tăiați partea dorită din ea de-a lungul conturului frigiderului. Grosimea plexiglasului nu trebuie să fie mai mică de 3 mm.
 • După ce ați făcut un pas atât de simplu, puteți trece la următorul punct, și anume: este necesar să tăiați o mică gaură rotundă în plexiglas, în timp ce faceți un pas înapoi de la marginea acestuia aproximativ 30 cm. Este important să faceți o gaură cu un astfel de diametru care să coincidă cu diametrul ventilatorului sau răcitorului montat. Odată ce acest pas este finalizat, puteți introduce și atașa ventilatorul în sine. Principalul lucru este să puneți acest dispozitiv pe „suflare”, adică astfel încât aerul să fie preluat din exterior și să intre în interiorul frigiderului.
 • Următorul pas poate fi făcut în două moduri diferite. Primul este că trebuie să tăiați mai multe găuri mici în plexiglas deasupra. În acest caz, este foarte important să nu faceți o greșeală: nu tăiați găuri, al căror diametru este mai mare decât orificiul cu ventilatorul. A doua cale este mai dificilă. Implică folosirea încă o răcitoare, dar numai pentru „suflare”. Un astfel de ventilator se montează la fel ca cel care funcționează pentru „suflare”. Este de remarcat faptul că această metodă poate necesita un pic mai mult efort și va fi, de asemenea, mai pretențioasă în ceea ce privește energia electrică.
 • După instalarea sistemului de circulație a aerului, este necesară dotarea unui punct de colectare a condensului. În interiorul frigiderului sau congelatorului, trebuie să puneți un recipient special de dimensiuni mici, în care va fi colectată toată umiditatea condensată. Dar această umiditate trebuie îndepărtată undeva. Pentru a face acest lucru, puteți folosi un compresor care va pompa apa din recipientul de condens în canalul de scurgere. În acest caz, este suficient să conectați aceste două componente cu un furtun și să porniți din când în când compresorul.
 • Ultimul pas este montarea plexiglasului pe frigider. Sigilantul și banda obișnuite pot ajuta în acest sens. După pornirea frigiderului și răcitoarelor, întregul sistem va începe să funcționeze.

Iată câteva analize ale acestei unități.

Pro:

 • preț scăzut;
 • asamblare usoara;
 • componente usor accesibile.

Minusuri:

 • grosime;
 • eficienta scazuta.

Deci, ce să faci cu o astfel de unitate sau nu este o alegere individuală a fiecăruia.

Realizarea unui dezumidificator bazat pe elemente Peltier

Dacă știi să manevrezi electronicele, poți să-ți faci propriul dezumidificator de uz casnic folosind elemente Peltier. Componenta principală a unui astfel de desicant este, evident, elementul Peltier în sine. Acest detaliu pare foarte simplu - de fapt, este o mică placă metalică conectată la fire. Dacă conectați un astfel de dispozitiv la rețea, atunci una dintre părțile plăcii va începe să se încălzească, iar cealaltă - să se răcească. Datorita faptului ca elementul Peltier poate avea o temperatura apropiata de zero pe una dintre laturile sale, dezumidificatorul prezentat mai jos functioneaza.

Deci, pentru a crea, pe lângă elementul în sine, veți avea nevoie de următoarele detalii:

 • calorifer mic;
 • cooler (puteți folosi în schimb orice alt ventilator mic);
 • pastă termică;
 • alimentare 12V;
 • șuruburi autofiletante, șuruburi și o șurubelniță cu burghiu.

Linia de jos este după cum urmează. Deoarece este foarte important pentru noi să creăm cea mai scăzută temperatură posibilă pe o parte a elementului, trebuie să eliminăm eficient aerul cald de pe cealaltă parte. Un cooler va face această treabă, cel mai simplu lucru este să luați o versiune de computer. Veți avea nevoie și de un radiator metalic, care va fi amplasat între element și răcitor. Trebuie remarcat faptul că elementul este atașat la structura de evacuare a aerului cu pastă termică.

Foarte convenabil este faptul că elementul Peltier și ventilatorul funcționează de la o tensiune de 12V. Deci, puteți face fără adaptoare adaptoare speciale și puteți conecta aceste două părți direct la sursa de alimentare.

După ce ai aranjat partea fierbinte, trebuie să te gândești la cea rece. O bună eliminare a aerului din partea fierbinte va răci partea din spate la o temperatură foarte scăzută. Cel mai probabil, elementul va fi acoperit cu un strat mic de gheață. Prin urmare, pentru ca dispozitivul să funcționeze, este necesar să folosiți un alt radiator cu un număr mare de aripioare metalice. În acest caz, răcirea va fi transferată de la element la aceste aripioare, care pot condensa apa.

Practic, făcând acești pași simpli, puteți obține un dezumidificator funcțional. Cu toate acestea, atingerea finală rămâne - un recipient pentru umiditate. Toată lumea decide dacă o face sau nu, dar trebuie să înțelegeți că este foarte important să preveniți o nouă evaporare a apei deja condensate.

Dezumidificatorul Peltier este un dispozitiv versatil. Pe lângă faptul că este folosit în casă, poate fi folosit pentru a dezumidifica aerul, de exemplu într-un garaj. Este foarte important ca umiditatea din acest loc să nu fie foarte mare, altfel multe piese metalice vor rugini. De asemenea, un astfel de dezumidificator este perfect pentru o pivniță, deoarece umiditatea ridicată afectează negativ o astfel de încăpere.

Un dezumidificator de aer este un dispozitiv foarte la îndemână și util, a cărui instalare în multe case nu ar strica. Dar nu există întotdeauna posibilitatea sau dorința de a cumpăra astfel de unități în magazin. Atunci ingeniozitatea vine în ajutor.

Indiferent de modul în care alegeți să creați un dezumidificator cu propriile mâini, rezultatul vă poate mulțumi.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila