Totul despre conurile difuzoarelor

Conţinut
  1. Ce este și de ce este nevoie?
  2. Soiuri
  3. Impregnare
  4. Caracteristici de reparare

Difuzorul, împreună cu bobina și magnetul, este a treia componentă importantă a capului electrodinamic. Dacă îl scoateți, este puțin probabil să auziți sunete provenind de la amplificatorul de bas.

Ce este și de ce este nevoie?

Fără un difuzor, difuzorul nu va putea emite sunete distincte. De fapt, este o „antenă de difuzor” care vibrează cu frecvența curenților de înaltă frecvență care circulă prin bobina difuzorului și se schimbă mai repede conform legii mesajului radio transmis. Pentru un subwoofer, frecvențele recomandate sunt limitate la un interval de 20-300 Hz. Un semnal electric de la un amplificator cu o frecvență mai mare de 300 Hz nu este reprodus suficient de eficient. Pentru frecvențe mai înalte, se folosesc așa-numiții sateliți - mai multe difuzoare de bandă largă, inferioare „driverului de bas” ca dimensiune și putere totală.

Difuzoarele care conțin atât sateliți, cât și un subwoofer sunt proiectate pentru o reproducere a sunetului de cea mai înaltă calitate. În consecință, difuzorul subwoofer-ului ar trebui să fie mai puternic, mai mare ca suprafață, mai gros, de exemplu, să aibă un strat tehnologic cauciucat și să fie realizat din carton de înaltă calitate, cu o impregnare specială de polimer.

Cu cât suprafața este mai mare, cu atât diametrul difuzorului este mai mare.

Soiuri

Dar nu numai difuzoarele din carton-polimer sunt folosite în cele mai puternice difuzoare pentru zeci și sute de wați. Asa de, aluminiul atenuează perfect rezonanța la frecvențe de la zeci la sute de herți, dar la o frecvență de 4-20 kiloherți, dimpotrivă, emite o armonică parazită, care este o consecință a rezonanței într-o bandă „mai înaltă”. Împreună cu rigiditatea ridicată, este durabil. Același lucru se poate spune și despre driverele cu difuzoare de magneziu, beriliu - aceste componente sunt instalate în acustică (semi) profesională.

Difuzorul de hârtie este în mod necesar impregnat cu componente speciale, care includ umpluturi polimerice. Ele sigilează materialul care alcătuiește difuzorul de celuloză. Avantajul unui difuzor din hârtie (sau carton) este factorul său scăzut de distorsiune: sunetul este transmis cel mai natural.

Dezavantaje - limitarea puterii (nu mai mult de zece wați), sensibilitate la precipitații și umiditate. Pe vreme rea, în timpul funcționării unor astfel de difuzoare pe stradă, difuzoarele cu conuri de hârtie se mototolesc rapid și eșuează.

Difuzoarele din compozit, metal, kevlar, polipropilenă (sau poliuretan), fibră de carbon sunt lipsite de toate aceste dezavantaje. Caracteristicile de frecvență ale acestora diferă considerabil, dar acest lucru nu împiedică producătorii să îmbunătățească caracteristicile prin modificarea designului general al difuzorului.

Căștile, de exemplu, nu au folosit niciodată conuri de hârtie - au fost înlocuite cu membrane de plastic.

Impregnare

Pentru a proteja, de exemplu, un difuzor de hârtie de spargerea difuzorului, se folosesc impregnări preparate pe bază de solvenți organici. Deci, pentru partea centrală responsabilă de frecvențele înalte, se folosește plastic transparent, dizolvat în dicloroetan.

Pentru intermediar, responsabil de frecventele medii, - adeziv cauciuc in white spirit (dupa greutate adeziv - un sfert din greutatea totala a compozitiei). Partea extremă este impregnată cu o compoziție pe bază de etanșant auto. După amestecarea componentelor, saturați difuzorul astfel încât să nu rămână proeminențe care picura pe suprafața sa - acoperirea trebuie să fie uniformă și uniformă.

Intervalul dintre straturi de impregnare este de la 4 la 15 minute: este necesar să se lase stratul anterior să se înmoaie înainte de aplicarea următorului. Timpul final de uscare pentru ca stratul să se „așeze” este de o lună, cu difuzorul în sus. Impregnarea anterioară de proastă calitate, neuniformă, ar putea strica ireversibil sunetul difuzorului, în acest caz există o încălcare tehnologică, precum și o suprasolicitare sau economie de materiale pentru impregnare.

Nu trebuie aplicate uleiuri minerale, bitum, vaselina si alte impregnari. Nici măcar lipiciul PVA nu ar ajuta aici. În cel mai bun caz, rezultatul va fi zero, în cel mai rău caz, difuzorul poate fi deteriorat ireversibil prin impregnare de proastă calitate sau inadecvată. Impregnarea de înaltă calitate ar trebui să fie de cel puțin două straturi.

Caracteristici de reparare

Cu propriile mâini, îndreptarea mototolită, lipiți difuzorul de hârtie, care a fost străpuns accidental cu o șurubelniță sau cuțit în torpedo, unde se află grătarul difuzorului, este destul de ușor. Pentru a face acest lucru, utilizați lipici "Moment-1" sau similar, care este potrivit pentru lipirea nu numai hârtiei, ci și cauciucului, lemnului și metalelor. Este necesar să reparați difuzorul rupt în prealabil, până când decalajul devine continuu sau nu crește. Dacă nu aveți lipici la îndemână, puteți folosi, de exemplu, lac de unghii - are și proprietăți adezive bune.

Mai întâi, se decupează un petic de dimensiunea dorită - ar trebui să acopere golul cu o marjă. Suprafața locului de rupere trebuie să fie lipsită de murdărie și particule străine, poate fi și degresată, de exemplu, cu alcool etilic. Suprafețele de lipit trebuie să fie staționare, asigurați-vă că difuzorul (sau difuzorul propriu-zis din sistem) este temporar dezactivat înainte de a începe lucrul. Difuzoarele puternice sunt sigilate cu mai multe straturi de hârtie sau chiar carton.

După lipire, hârtia este acoperită cu o compoziție polimerică care are suficientă elasticitate, deoarece o acoperire care se întărește la o stare dură poate deteriora caracteristicile de frecvență ale difuzorului. Este important ca difuzorul să fie impermeabil pentru a-l proteja de blocajele repetate și ruperea carcasei hârtiei.

Există, de asemenea, momente în care un difuzor de chineză substandard ar putea fi îmbunătățit prin îmbunătățirea rigidității sale cu impregnarea potrivită pentru a întări conul. Un difuzor subțire poate fi îngroșat - de exemplu, cel de hârtie este întărit suplimentar cu mai multe straturi suplimentare de hârtie impregnate cu o bază polimerică adezivă. Este mai bine să încredințați difuzoarelor cauciucate, cauciucate restaurării de către specialiști: de exemplu, este dificil să remediați vulcanizarea unei margini de cauciuc rupte a unui „driver de bas” puternic acasă.

Nu este un fapt că vei reuși, folosind cauciuc brut, să faci, de exemplu, vulcanizarea cu un fier de lipit la prima încercare. Lipirea acelorași bucăți de cauciuc nu numai că va desfigura difuzorul în exterior, dar nu va restabili sunetul original la caracteristicile din fabrică.

Pentru informații despre ce depinde de materialul difuzoarelor acustice, vezi următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila