Calico sau poplin - care este mai bine pentru așternut?

Calico sau poplin - care este mai bine pentru așternut?
  1. Particularități
  2. Comparația compozițiilor
  3. Prezentare generală a avantajelor și dezavantajelor
  4. Recenzii

Textilele selectate corect sunt principalul lucru în interior. De el nu depinde doar confortul și atmosfera vetrei, ci și o atitudine pozitivă pentru întreaga zi. La urma urmei, vă puteți relaxa pe deplin și vă puteți bucura de o trezire plăcută numai în așternut confortabil. Și cele mai populare țesături pentru aceasta sunt calicotul grosier și popelina. Dar care material este mai bun, puteți afla doar comparând parametrii lor de calitate.

Particularități

Majoritatea aleg produse naturale, deoarece sunt capabile să treacă bine aerul, să absoarbă transpirația, nu provoacă alergii, nu acumulează statică și, de asemenea, știu să mențină microclimatul corpului, încălzindu-l la frig și răcindu-l la căldură. . Bumbacul este cea mai naturală materie primă de origine vegetală. Vata și pansamentele sunt realizate din fibrele sale moi și ușoare.

Țesăturile pe bază de bumbac se disting prin durabilitate ridicată, performanțe igienice bune și preț scăzut. Din ele se obtin: cambric, calico, terry, vascoza, jacquard, crepon, microfibra, percal, chintz, flanel, poplin, ranfos, policoton, satin. Cele mai populare dintre ele astăzi sunt calicotul grosier și poplinul.... Merită să ne dăm seama ce material este de preferat pentru așternut.

Comparația compozițiilor

Calico este o țesătură naturală ecologică realizată din fibre de bumbac. De obicei este bumbac, dar în unele dintre soiurile sale sunt permise incluziuni de fibre sintetice, de exemplu: percal, superbumbac (polibumbac). Materialele sintetice (nailon, nailon, viscoză, microfibră, poliester, spandex și alte fibre polimerice) nu sunt întotdeauna rele. Uneori schimbă radical caracteristicile materialului în bine. Țesătura de pat care conține astfel de fibre se mototolește mai puțin, devine mai durabilă și mai elastică și, de asemenea, costul unui astfel de produs este redus.

Dacă există o mulțime de materiale sintetice, atunci materialul încetează să mai respire, creând un efect de seră în interior și începe să acumuleze electricitate statică. Apropo, calico-ul chinezesc conține până la 20% materiale sintetice.

Poplinul este, de asemenea, realizat din bumbac. Deși uneori există țesături cu adaos de alte fibre. Poate fi atât fibre artificiale, cât și naturale, sau un amestec al ambelor.

Prezentare generală a avantajelor și dezavantajelor

Textilul nu este doar un material care constă din fibre împletite între ele. Aceasta este o combinație de calități precum textura, senzațiile tactile, culorile, durabilitatea și respectarea mediului. Prin urmare, puteți alege între calicot grosier și poplin doar evaluându-le în mai multe categorii.

Textură

Calico are țesătura simplă obișnuită - aceasta este o alternanță de fire de urzeală transversale și longitudinale, formând o cruce. Acesta este un material destul de dens, deoarece până la 140 de fire sunt situate în 1 cm². În funcție de valorile densității suprafeței, calicotul grosier este de mai multe tipuri.

  • Ușoare (110 g/m²), standard (130 g/m²), confort (120 g/m²). Lenjeria de pat de aceste tipuri se caracterizează prin rezistență ridicată și susceptibilitate scăzută la contracție.
  • Lux (densitate 125 g/m²). Aceasta este o țesătură subțire și delicată, caracterizată prin rezistență ridicată, calitate și cost ridicat.
  • GOST (142 g/m²). De obicei, seturile de dormit pentru copii sunt cusute din el.
  • Ranfors. Datorită densității sale mari, acest tip de calicot grosier este similar cu poplinul. Aici, în 1 cm² există până la 50-65 de fire, în timp ce în alte soiuri - doar 42 de fire, densitatea suprafeței - 120 g / m².
  • Albit, vopsit simplu (densitate 143 g/m²).De obicei, astfel de materiale sunt folosite pentru coaserea lenjeriei de pat pentru instituțiile sociale (hoteluri, pensiuni, spitale).

Poplinul are și țesătură simplă, dar folosește fire de diferite grosimi. Firele longitudinale sunt mult mai subțiri decât cele transversale. Datorită acestei tehnologii, pe suprafața pânzei se formează un relief (mică cicatrice). În funcție de metoda de prelucrare, popelina poate fi: albită, multicoloră, imprimată, vopsită simplă. Densitatea variază de la 110 la 120 g/m².

Ingrijire fara pretentii

Calico este o țesătură practică și ieftină care nu necesită îngrijire specială. Seturile realizate din acesta pot rezista la 300-350 de spalari. Se recomandă spălarea acestuia la o temperatură nu mai mare de + 40 ° С. Este interzisă folosirea înălbitorilor, chiar și pudra ar trebui să fie pentru rufe colorate, iar produsul în sine este întors pe dos. Calico, ca orice țesătură naturală, este foarte sensibil la lumină, așa că nu trebuie uscat în lumina directă a soarelui. Țesătura nu se micșorează sau se întinde, dar dacă nu există aditivi sintetici în ea, se încrețește foarte mult. Prin urmare, este necesar să călcați calicotul grosier, dar este mai bine să nu fie din față.

Este mai bine să nu expuneți poplinul la spălare frecventă. După 120-200 de spălări, materialul își va pierde aspectul prezentabil. Și este mai bine să întoarceți lenjeria de pat înainte de spălare. Ar trebui să fie spălat la o temperatură nu mai mare de + 30 ° С și fără înălbitor... De asemenea, nu este recomandat să stoarceți puternic produsul în timpul spălării manuale. Cel mai bine este să se usuce în aer liber și la umbră. În ceea ce privește călcarea, popelina este mai puțin capricioasă. Este o țesătură atât de moale și elastică încât nu are nevoie de o călcare scrupuloasă și, uneori, materialul nu trebuie călcat deloc.

Aspect

Calico este un material cu o suprafață mată, ușor aspră și dură. Slăbirea, zonele vizibile de îngroșare ale fibrelor și etanșările individuale conferă benzii o anumită rugozitate.

Poplinul este o țesătură în relief cu o strălucire caracteristică. În exterior, este mai prezentabil, dar în moliciune este foarte asemănător cu satinul. Numele materialului vorbește de la sine. Este tradus din italiană ca „papal”. Aceasta înseamnă că țesătura a primit numele șefului lumii catolice, deoarece la un moment dat erau făcute din ea veșminte pentru Papă și anturajul său.

Proprietăți

Calico, ca țesătură prietenoasă cu mediul, este extrem de igienic (respiră, absoarbe transpirația, nu provoacă alergii, nu acumulează statică), ușurință, capacitatea de a mulțumi utilizatorii de mulți ani cu o durabilitate excelentă și capacitatea de a menține culorile strălucitoare.

De asemenea, popelina îndeplinește toate standardele europene de mediu necesare și are performanțe bune. Iar aspectul respectabil al materialului, combinat cu îngrijirea fără pretenții, îl face cu adevărat unic printre „frații” săi.

Apropo, recent au apărut chiar și pânze din poplin cu efect 3D, dând volum imaginii imprimate.

Preț

Calico este considerat pe bună dreptate alegerea minimalistilor. Țesătură din seria „ieftin și vesel”. De exemplu, un singur set de lenjerie de pat din calicot grosier imprimat obișnuit cu o densitate de 120 g / m² costă de la 1300 de ruble. Și același set de poplin costă de la 1400 de ruble. Adică există o diferență de prețuri pentru produsele realizate din aceste țesături, dar complet imperceptibilă.

Recenzii

Judecând după părerile clienților, ambele țesături merită o atenție deosebită. Cu caracteristici unice, au câștigat dragostea unor utilizatori și respectul altora. Cineva preferă partea estetică a produsului, cineva caută să se înconjoare cu textile extrem de ecologice și naturale.

Dar, în orice caz, alegerea ar trebui să se bazeze doar pe nevoi personale, dorințe și gusturi.

În următorul videoclip, veți găsi diferența dintre țesăturile de pat.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila