Lenjerie de pat dubla - dimensiuni rusesti si europene

Conţinut
 1. Parametri standard
 2. Dimensiuni personalizate
 3. Sfaturi pentru alegerea produselor

Mulți oameni, inclusiv cuplurile căsătorite, au nevoie de pat dublu. Dar semnificația acestui nume în diferite state și în diferite țări poate diferi semnificativ. Consumatorii trebuie să cunoască toate detaliile înainte de a merge la magazin.

Parametri standard

variante rusesti

Un set de lenjerie de pat fabricat în Rusia trebuie să îndeplinească cerințele stabilite în GOST 2005. Astfel de parametri standard sunt tipici pentru lenjeria fabricată și pe teritoriul anumitor state post-sovietice. Cea mai mică lățime a cearșafului într-un set de lenjerie dublă este de numai 138 cm. Această valoare este luată din cauza cerințelor unui alt standard, conform căruia cea mai îngustă dană pentru 2 persoane poate avea 110 cm lățime.

Cele mai largi foi în conformitate cu GOST pot ajunge la 180 cm, sunt mai mari atât ca dimensiune, cât și ca greutate. Lungimea lor admisă are două semnificații - 214 și 230 cm. Husele de pilota în seturi duble sunt întotdeauna unificate în lungime - 215 cm.Dar lățimea lor este indicată în standard în două moduri - 163 sau 175 cm. Cele mai multe dintre opțiunile standard de fete de pernă:

 • 40x40;
 • 60x60;
 • 70x70;
 • 75x75;
 • 80x80.

Problema este că standardele GOST și-au pierdut forța obligatorie. Atât firmele rusești, cât și furnizorii străini pot să nu le respecte.

Din această cauză, standardul în practică se referă la acele dimensiuni de lenjerie care sunt mai comune decât altele. Se obișnuiește să se numească paturi duble sau canapele, a căror lățime este de cel puțin 140 cm. Următoarele lenjerii sunt de obicei așezate pe ele:

 • husă pilota 175x215;
 • foaie 180x210;
 • fata de perna 70x70.

Aceste lenjerii de pat pot fi stivuite pe o saltea de 140-150 cm lățime.Seturile tipice includ 1 husă de pilota, 1 cearșaf și o pereche de fețe de pernă. Vă rugăm să rețineți că lenjeria de pat fabricată în RPC are aceeași configurație și dimensiuni.

standarde europene

Mărimea lenjeriei de pat dublu euro parametrii sunt după cum urmează:

 • huse pilota 200x220;
 • foi 220x240;
 • fețe de pernă 70x70 și 50x70 (2 bucăți fiecare).

Caracteristicile lenjeriei de pat duble produse în Europa sunt aceleași cu cele ale produselor rusești. Cantitatea este aproape întotdeauna aceeași, poate exista doar o mică adăugare. Potrivit expertilor, standardul european este optim pentru paturi si canapele de 160x200 cm Multe seturi italiene sunt ideale pentru saltele de 200 cm latime. Fiecare include 2 perechi de fețe de pernă, așa că trebuie achiziționate perne suplimentare. Avantajele unui set de lenjerie de pat de dimensiune euro față de un set dublu obișnuit vor fi:

 • o creștere a dimensiunii husei de pilota și a cearșafurilor;
 • mai multe fețe de pernă;
 • design atractiv.

Truse „de familie”.

Pentru un set de familie cu 2 dormitoare, cele mai comune sunt:

 • cuverturi de pilota 145x215 sau 155x215;
 • foi 220x240, 240x260, 250x250;
 • fete de perna 70x70.

Poti alege si variante cu fete de perna 50x70. Lenjeria de pat inclusă în setul de familie vă permite să vă simțiți bine pe paturi cu lățime de 160 până la 180 cm.Nu este recomandat să achiziționați articole mai mari. Greutatea lor, chiar și atunci când se utilizează țesut ușor, este adesea supraponderală. Acest lucru poate cauza inconveniente semnificative noaptea. Lenjeria dublă de familie fabricată în Rusia sau China poate include huse de pilota de această dimensiune:

 • 140x205;
 • 145x210;
 • 145x215;
 • 150x205;
 • 150x215;
 • 155x210.

Dimensiunea minimă a unei foi dintr-un set de familie dublu este de 220x240 cm.De asemenea, poate fi egal cu 230x250 cm, iar cele mai mari foi din seturile duble de familie ajung deja la 240x260 cm.

Fabricile turcești de textile produc huse de pilote pentru astfel de seturi de cel puțin 150x210 cm. Partea principală a huselor de pilote pe care le produc are o dimensiune de 160x210 cm. Dimensiunea foilor poate fi:

 • 220x240;
 • 230x250;
 • 240x240.

In seturile de familie duble sunt din ce in ce mai multe perechi de fete de perna 50x70. Pot fi acolo singuri sau împreună cu cei pătrați mai familiari (70x70). Fețele de pernă „transformatoare” vor fi o noutate utilă. Deși dimensiunea lor totală este de 70x70, este foarte ușor să scoți 20 cm dintr-o parte a produsului. Puteți fixa produsul în poziția dorită folosind butoanele.

Dimensiuni personalizate

Uneori, dimensiunea tipică a lenjeriei de pat nu se potrivește oamenilor. În astfel de cazuri, se recomandă utilizarea unui cearșaf întins cu o bandă elastică. În marcajul dimensiunii trusei, dimensiunea acestuia este indicată cu o corecție pentru înălțimea laterală. Această înălțime se calculează foarte ușor: trebuie doar să adăugați 10 cm la înălțimea saltelei. Saltelele 190x120x20 sunt cel mai adesea notate cu formula 190 + 120 + 30 cm, dar producătorii au dreptul să scrie astfel: 190x120 cm, latura 30 cm.

Seturi de pat concepute pentru persoane foarte înalte (de la 190 cm), sunt furnizate numai pentru comenzi individuale. Când se plănuiește să se pună doi copii cu vârsta între 0 și 3 ani într-un pat, setul ar trebui să aibă dimensiunea de 50x120 cm.Între 3 și 8 ani se recomandă să se bazeze pe paturi de 80x150 cm.Școlarii și adolescenții cumpără seturi pentru dormit locuri 90x190 cm.

Un set de lenjerie dublu supradimensionat este necesar dacă există un pat cu podium înalt acasă.

Sfaturi pentru alegerea produselor

Absența unor standarde stricte pentru dimensiunea seturilor duble poate fi transformată dintr-un dezavantaj într-un avantaj. Ca ultimă soluție, puteți oricând să cumpărați truse cu marcaje adecvate și să le utilizați cu calm. Alegeți așternutul de familie în funcție de dimensiunea păturii. Dacă lățimea sa este mare (155 sau 160 cm), cel mai bine este să preferați produsele turcești. Când există deja perne pătrate acasă, trebuie să alegeți fețe de pernă de 70x70 cm.

Un cearșaf potrivit este cel care acoperă 100% părțile laterale ale saltelei și capătul piciorului patului. Aceasta înseamnă că pe un loc de dormit cu dimensiunile 190x120 cm, cu o grosime de 20 cm, ar trebui să se afle un cearșaf de cel puțin 160x210 cm.

În mod ideal, ar trebui să fie chiar puțin mai mare. Apoi, dacă este necesar, va fi posibil să o pliați sub saltea. Este acest tip de stil care vă va permite să dormiți liniștit, fără teama că lenjeria se va lovi sau se va încreți.

Pentru a alege o husă de plapumă confortabilă, trebuie să măriți lungimea și lățimea plapumei cu 5 cm.O astfel de creștere este necesară atunci când lenjeria de pat este făcută din fibre de in sau bumbac, care adesea se micșorează. Dar dacă se știe că întreaga țesătură a suferit finisare și prelucrare specială, aceasta nu se va „strânge”. În acest caz, puteți alege o husă de pilota care are aceeași dimensiune cu pilota în sine. Când lenjeria este complet sau 50% sintetică, husa de pilota trebuie să fie cu 3 cm mai lungă decât pilota.

Fetele de perna, cu rare exceptii, au dimensiunea de 70x70 sau 70x50 cm. Spre deosebire de husele de pilote, se recomandă să le luați întotdeauna de aceeași dimensiune ca și perna în sine. Uneori, în marcaj există și denumirea „+5 cm” după numerele principale. Aceasta este o parte decorativă care nu afectează volumul interior. Nu este nevoie să alegeți o față de pernă specială chiar și atunci când perna măsoară 52x52 sau 73x73 cm - o diferență atât de mică nu joacă un rol special.

Lenjeria dublă furnizată din Europa are denumirea dublă sau plină. Dimensiunile tipice pentru un astfel de kit sunt:

 • cuverturi de pilota 205x225, 200x220 sau 222x245;
 • foi 240x280 sau 220x240;
 • fețe de pernă 50x50 și 70x70.

Comparația cu dimensiunile seturi de pat adoptate în Federația Rusă arată că în Europa acestea sunt cu 10-15 cm mai mari. Deoarece mulți consumatori acoperă paturi mari și canapele cu două saltele, unele seturi conțin 2 cearșafuri.Vă rugăm să rețineți că ambalajul care nu are marcaje de dimensiune este un semn aproape garantat de contrafacere.

Este nerezonabil să aveți încredere într-o singură inscripție „dublă” - este încă necesar să verificați conformitatea cu dimensiunile normale, deoarece mulți producători economisesc țesături și induc în eroare cumpărătorii.

Un loc de dormit, o pernă și o pătură se măsoară cel mai bine cu bandă de măsură sau benzi de centimetri. Cearşaful, care este cu 80-100 cm mai lat decât salteaua, este mai uşor de umplut, nu va atârna în colţuri. Se recomandă ca țesăturile naturale să predomine în baza lenjeriei de pat. Dar trebuie avut în vedere faptul că multe dintre ele sunt predispuse la electrificare și sunt incomod de manevrat. Seturile care conțin o proporție mică de fibre sintetice sunt mult mai practice.

Este util să cunoașteți câțiva dintre termenii englezi folosiți în descrierile seturi de pat. Vă vor ajuta să verificați dacă dimensiunile scrise pe ambalaj sunt într-adevăr respectate. Deci, dacă scriu acolo cuvertură de pat sau cuvertură de pat, atunci dimensiunea cuverturii îi permite să închidă pernele, în timp ce ajunge la podea. Lenjerii de pat se numesc lenjerie de pat. Volantă montată înseamnă că o astfel de cearșaf cu bandă elastică vă permite și să ascundeți suprafața podelei de sub pat.

Atunci cand alegi un topper de saltea sau un cearceaf cu benzi elastice, va trebui sa masori inaltimea saltelei. Valoarea sa depinde foarte mult de tehnologia utilizată. Când măsurați lățimea, duceți banda de croitor între cele două părți în linie dreaptă. Lungimea este determinată de la tăblie până la punctul cel mai de jos. Pentru a fi sigur dacă se potrivește o husă de pilota sau o față de pernă, trebuie să măsurați cusăturile lor verticale și orizontale.

Un set de pat dublu fabricat în Austria și Germania nu poate conține cearșaf. Prin urmare, este necesar să clarificați cu atenție setul complet de fiecare dată. Experții recomandă să se acorde preferință fețelor de pernă cu supape adânci (de la 20 cm). Astfel de elemente fixează strâns perna. Problema este că informațiile însoțitoare de pe pachet nu vă spun ce dimensiune a dispozitivului de fixare este utilizat.

Pentru informații despre cum să coaseți lenjeria de pat cu propriile mâini, vedeți următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila