Caracteristicile și caracteristicile lenjeriei de pat de flanel

Conţinut
 1. Caracteristici și tipuri
 2. Flanel pentru nou-născuți
 3. Îngrijire flanel
 4. Recenzii

Țesătura de flanel este alegerea perfectă pentru a coase lenjerie de pat și scutece calde. Astfel de textile sunt delicate și moi la atingere. Perfect cald în serile geroase de iarnă și în afara sezonului rece.

Caracteristici și tipuri

Flanela (bicicletă sau bumazey) este o țesătură densă, cu o grămadă moale și delicată, distribuită uniform pe material pe una sau ambele părți. Firele groase de material sunt împletite după principiul unei pânze.

Patria flanelei este Anglia. Aici a apărut deja în secolul al XVIII-lea. A fost adus pe teritoriul Rusiei un secol mai târziu. Țesătura era foarte scumpă, așa că doar oamenii bogați și nobili și-o puteau permite. Primul flanel a fost vopsit doar în culori deschise, ceea ce a făcut ca materialul să fie luxos și șic pentru acea vreme.

Se poate baza pe fire de lana, semilana sau bumbac. Densitatea medie este de 175 g/m², dar există și alte variații. Fibrele de lână sunt rareori folosite pentru a face țesături. Cea mai comună este țesătura de flanel de bumbac cu o cantitate mică de fire sintetice. Această combinație face ca materialul de flanel să fie:

 • foarte durabil;
 • moale;
 • rezistent la uzura;
 • bine conductiv și reținător de căldură.

Lățimea este de la 80 la 220 cm. În ciuda faptului că materialul este foarte dens, permite perfect trecerea aerului.

În funcție de tipul de colorare a materialului de flanel, se disting mai multe tipuri.

 1. Imprimat. Un model este umplut pe material. Un astfel de flanel este folosit pentru a coase scutece și haine pentru copii. Desenul pe o parte este necesar pentru ca pielea copilului să nu interacționeze cu vopseaua. Acest lucru reduce la minimum apariția alergiilor.
 2. Vopsit simplu. Țesătura este vopsită într-o singură culoare pe ambele părți.
 3. Albit. În stadiul inițial, țesătura este obținută în diferite culori. Pentru o culoare albă uniformă, se decolorează. Materialul pur de flanel, fără vopsire și modele este folosit pentru cusut lenjerie de pat și pentru copii.

Există flanel alb-măcinat și măcinat, care sunt rezultatul unui amestec de mai multe tipuri de culori de bază. Ele diferă prin faptul că, în primul caz, se aplică un model pe țesătura albită. În al doilea - pe vopsit simplu.

Densitatea materialului este determinată de greutatea materialului. Se disting flanela de densitate ușoară, medie și grea.

Principalele avantaje ale lenjeriei de pat de flanel sunt următoarele:

 • lenjeria de flanel devine mai moale la fiecare spălare;
 • principii foarte simple de îngrijire care nu necesită fonduri specifice și mult timp;
 • durată lungă de viață;
 • se încălzește rapid și pentru o lungă perioadă de timp, este în sine cald la atingere.

Așternuturile de flanel, în care modelele sunt continue și vizibile pe ambele părți ale materialului, își vor păstra imprimeul și culoarea pentru o lungă perioadă de timp. Acest lucru se datorează metodei prin care a fost țesut materialul. În acest caz, modelul nu este aplicat textilului finit, ci este țesut dintr-un fir deja vopsit.

Atunci când alegeți așternutul de flanel, există câteva recomandări de urmat.

 • trebuie să cumpărați lenjerie de pat de la vânzători de încredere care oferă textile de înaltă calitate;
 • ar trebui să studiați cu atenție informațiile de pe etichetă;
 • ar trebui să se acorde preferință flanelului, care este țesut din fire vopsite, deoarece un astfel de material își va păstra calitățile de culoare mai mult timp decât materialul imprimat.

Flanel pentru nou-născuți

În perioadele de sezon rece, părinții preferă să cumpere salopete de flanel, maiouri, șepci și scutece pentru copilul lor. Scutecele de flanel nu își pierd relevanța în sezonul cald.

Cel mai adesea găsești scutece cu dimensiunile 100x120 cm.Uneori poți găsi scutece pătrate sau mici. Pentru o opțiune mai prietenoasă cu bugetul, puteți coase singur scutece de flanel.

Țesătura pentru scutece flanel poate fi folosită în mai multe calități.

 1. Cearșafuri pentru copii. Utilizarea scutecelor de flanel pentru pătuțul unui nou-născut rezolvă problema schimbărilor frecvente de lenjerie, deoarece aceste cearșafuri sunt moi și ușor de curățat.
 2. Prosoape. Majoritatea prosoapelor, chiar și a prosoapelor pentru copii, sunt aspre pe pielea sensibilă a bebelușului. Scutecul de flanel poate umezi pielea delicată a bebelușului, deoarece scutecul de flanel absoarbe bine apa și nu rănește pielea bebelușului.
 3. Covorașe de masă, unde copilului i se face masaj, gimnastică, proceduri de dimineață sau unde un medic examinează.
 4. Pătură ușoară. În serile calde de vară, copilul poate fi acoperit cu un scutec de flanel. Sub o astfel de pătură, nu va fi cald sau rece.

Scutecele de flanel colorate într-o cușcă sau cu modele mari și strălucitoare pot fi folosite ca covor de dezvoltare pentru bebeluși. La vârsta de patru luni, bebelușilor le place să se uite la modele și imagini interesante.

Când copilul crește, flanela veche poate fi trimisă pentru nevoile casnice. Lavetele de flanel vor fi un excelent ajutor de curățare.

Îngrijire flanel

Materialele textile de flanel sunt foarte ușor de curățat. Poate fi spalat la masina si spalat manual. Producătorii nu recomandă spălarea flanelei la temperaturi ridicate, deoarece materialul se micșorează apoi. Mai bine se spală în apă caldă.

Înainte de prima utilizare, textilele de flanel trebuie să fie înmuiate în apă rece și apoi spălate.

Folosiți înălbitor și demachianți cu mare grijă. Acestea pot deteriora structura țesăturii și pot ruina modelul. Nu frecați prea mult zona murdară, altfel pot apărea pelete mici.

Îngrijirea scutecelor de flanel este ușor diferită. Se lasă să fie spălate la temperaturi ridicate și chiar fierte. Iar folosirea înălbitorilor și a substanței de îndepărtare a petelor este strict interzisă.

După ce flanela este foarte uscată, călcați-o pe ambele părți folosind un aparat de abur.

Recenzii

Utilizatorii descriu lenjeria de pat de flanel ca fiind extraordinar de moale, caldă și confortabilă. Se observă că căldura lenjeriei de flanel este incomparabilă cu căldura sintetică. Dar unii proprietari de lenjerie de flanel se plâng că, după spălare, o astfel de lenjerie de pat este foarte șifonată. Iar după uscare este foarte greu să-l călci. Și, de asemenea, un minus este că atunci când este împăturită, lenjeria de flanel ocupă mai mult spațiu decât o simplă lenjerie de pat din bumbac sau calicot.

Lenjeria de pat turkmenă necesită o atenție specială. Se recomanda ca lenjerie intima de calitate superioara la un pret accesibil, cu o gama larga de culori si modele.

Scutecele de flanel colectează doar recenzii pozitive. Oamenii iubesc selecția mare de scutece moderne și gama lor de mărimi. Puteți cumpăra un scutec pentru fiecare gust: într-o cușcă, o floare, o singură culoare și așa mai departe. Dar oamenii care sunt familiarizați cu scutecele de flanel în stil sovietic scriu că țesătura actuală de flanel nu este aceeași.

Pentru o prezentare generală a lenjeriei de pat de flanel, vedeți următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila