Așternut Calico: caracteristici, tipuri și caracteristici alese

Conţinut
 1. Ce este calicotul grosier?
 2. Soiuri
 3. Specificații
 4. Proprietăți
 5. Avantaje și dezavantaje
 6. Îngrijire
 7. Producătorii
 8. Alegere

În timpul unei nopți de odihnă, corpul își revine, cu condiția să nu existe disconfort în pat. De aceea, este foarte important cat de placute sunt senzatiile pentru corp in urma contactului cu materialul din care este cusuta cearceaful, husa plapuma si fata de perna. De asemenea, este important cât de practic și dens este un set de lenjerie intimă, cum își păstrează forma și culoarea. Piața modernă a textilelor uimește prin varietatea de țesături și texturi ale seturi de pat gata făcute. Anumite cerințe sunt impuse acestui tip de produse, iar lenjeria grosieră calico le îndeplinește pe deplin.

Ce este calicotul grosier?

Calico este o țesătură densă, cel mai adesea din bumbac, utilizată în mod activ pentru coaserea unor seturi de pat ieftine și practice. Caracteristica principală a țesăturii este o țesătură simplă de fire în formă de cruce. Această tehnologie de fabricație conferă țesăturii rezistență la uzură și rezistență. Suprafața calicotului arată la fel pe ambele părți: mată, netedă și uniformă.

În Rusia, ei au aflat despre această țesătură în secolul al XVI-lea datorită comercianților de țesături din Asia. În secolele XVIII-XIX, calicotul grosier era folosit în principal pentru a face lenjerie pentru soldați. Și din moment ce calicotul grosier de o singură culoare nu are o latură cusătoasă, obișnuia să fie permis pe căptușeala unei haine. Rochiile ușoare pentru copii și femei au fost cusute din calicot grosier imprimat.

De atunci, calicotul grosier accesibil nu și-a pierdut cererea și este folosit nu numai pentru lenjerie de pat, ci și pentru cusut lenjerie, fețe de masă, șorțuri, îmbrăcăminte pentru copii și multe altele.

Soiuri

Există mai multe tipuri de calico grosier.

 • Calico sever - un fel de material rezistent netratat si nealbit. Este folosit ca material de amortizare în industria încălțămintei și a mobilei.
 • Calico albit - tesatura moale, prelucrata si produsa in diverse variante de culoare. Potrivit pentru cusut scutece, lenjerie de pat pentru copii și lenjerie intimă.
 • Imprimat. Țesătură din bumbac imprimat potrivită pentru producția de lenjerie intimă, halate, rochii pentru femei și fete. Este vopsit cu coloranti naturali, prin urmare este considerat cel mai potrivit pentru produse de cusut pentru copii.
 • Vopsit simplu. Descrierea sa se caracterizează printr-o singură culoare și este folosită pentru coaserea căptușelii jachetelor și a hainelor de ploaie.

Specificații

Potrivit GOST, densitatea calicotului grosier este măsurată în grame pe 1 m 2. Pentru acest material, acest indicator variază de la 100 la 160 g. Un indice mai mic indică o densitate mai mică a țesăturii.

Țesătura cu un indice de 145 este de obicei folosită pentru cusut seturi de lenjerie pentru spitale și barăci, trenuri, cămine, sanatorie și orfelinate. Pentru casă, este mai potrivită o cârpă cu un indice de densitate de 125. Calico grosier cu o densitate de 100 g pe m2 este, de asemenea, acceptabilă pentru utilizarea zilnică, cu condiția ca un nou set să fie prespălat: va dobândi densitatea fibrelor, dar da o uşoară contracţie. Prin urmare, trebuie să alegeți un set pentru un pat în funcție de dimensiunea acestuia, plus o marjă mică. Lățimea cearșafului trebuie să fie cu cel puțin 10 cm mai lată decât lățimea saltelei.

Țesăturile moderne din bumbac pentru seturile de pat sunt nu numai mate și netede, ci și cu o textură neobișnuită. De exemplu, șifonată, care oferă materialului nu șifonat, ci un aspect neobișnuit de elegant. În procesul de prelucrare a lenjeriei de bumbac „reaper” nu trebuie călcată, dar chiar și într-o formă ușor mototolită, nu își pierde atractivitatea.

Pe fundalul texturii șifonate, nu sunt vizibile cute în țesătură, iar acest lucru atrage atenția asupra seturilor celor cărora nu le place îngrijirea complicată, dar le place să doarmă pe lenjerie proaspătă și frumoasă.

Proprietăți

Lenjerie de pat din acest tip de bumbac s-a dovedit perfect.

 • Calico are o textură moale și o structură puternică. Este ușor de curățat și își păstrează aspectul atractiv pentru mulți ani, deoarece nu se teme de spălări și schimbări de temperatură.
 • Țesătura nu formează pastile la suprafață cu frecare regulată, așa că poate fi folosită pentru a dormi regulat.
 • Paturile pentru copii, realizate cu calicot grosier, arată foarte confortabil și oferă firimiturii un somn odihnitor.
 • Transpirația pe o foaie grosieră de calico nu este înfricoșătoare, deoarece higroscopicitatea țesăturii este mare și are, de asemenea, proprietăți excelente de termoreglare.
 • Acesta este un material complet natural și inofensiv care nu va dăuna persoanelor care suferă de alergii și persoanelor cu sensibilitate crescută a pielii.
 • Se poate calca pe setare de bumbac si poate fi uscata pe verticala. Deformarea țesăturii nu amenință, dacă nu vă străduiți în mod special să realizați acest lucru.

Avantaje și dezavantaje

Calicotul grosier are multe avantaje:

 • un produs prietenos cu mediul, pentru care se folosesc doar coloranti naturali;
 • disponibilitate pentru achiziție cu o calitate înaltă și estetică externă;
 • hipoalergenic și capacitatea de utilizare pentru copii de la naștere;
 • rezistența firelor la întindere, pilling, uzură, spălare și uscare la soare;
 • îngrijirea simplă a materiei;
 • nu se deteriorează atunci când este expus la substanțe chimice.

Poate singurul dezavantaj al lenjeriei grosiere de calicot pentru pat poate fi considerat o contracție ușoară pe care o dă materialul după spălare. Dar acest lucru poate fi evitat urmând instrucțiuni de îngrijire destul de simple.

Atunci lenjeria intimă te va încânta cu frumusețea ei pentru mulți ani.

Îngrijire

Chiar și ținând cont de faptul că materialul este nepretențios în funcționare, trebuie să respectați recomandările de îngrijire.

 • Nu se recomandă întreruperea regimului de temperatură de spălare.
 • Noul kit trebuie spălat pentru a înmuia structura țesăturii.
 • Nu este de dorit să amestecați rufele colorate cu cele albe într-un singur ciclu de spălare.
 • Trebuie să uscați setul de calicot grosier, întorcându-l pe dos.
 • Nu depășiți 40 ° C pentru țesături cu model viu și 60 ° C pentru țesături simple.
 • Nu spălați în același timp cu seturi de țesături artificiale.
 • Călcați rufele ușor umede.
 • De asemenea, este necesar să se țină cont de faptul că durabilitatea modelului imprimat este mai mare decât culoarea țesăturii vopsite simplu. Dar ambele opțiuni nu se estompează și nu se estompează în timp, pur și simplu nu adăugați în pulbere agenți de albire și aditivi cu o compoziție agresivă. Deși materialul este puternic, nu tolerează experimentele pe sine.

Producătorii

Printre producătorii autohtoni de seturi grosiere de calicot, produsele fabricilor de textile Ivanovskaya și Shuyskaya se compară favorabil cu calitatea. Consumatorii lasă recenzii grozave despre rufe, deși există plângeri că se micșorează după spălare.

Fabrica Shuya produce lenjerie de pat de toate dimensiunile și culorile: de la euro la seturi pentru copii. Acestea includ mai multe piese de articole de calitate: patru, două sau o față de pernă, un cearșaf și o husă de pilota. Setul de 1,5 dormitoare este potrivit pentru un pat standard pentru o persoană și un pat mic de familie pentru două. Configurațiile huselor de pilota și ale feței de pernă pot varia în funcție de model. Există opțiuni cu nasturi sau fermoare ascunse, cu înfășurare sau fantă pentru înfilare ușoară.

În cataloagele de produse de la Ivanovo, seturile sunt colectate exclusiv din țesături naturale. Acestea sunt atât seturi de lenjerie de zi cu zi, cât și lenjerie din categoria „de lux”. Seturile de familie sunt prezentate în diferite soluții: cu o cearșaf cu bandă elastică sau o tăietură liberă obișnuită.

Producătorii străini de seturi de lenjerie grosieră pentru pat s-au dovedit bine. Mărfurile din Ucraina și Belarus îndeplinesc criteriile GOST ridicate.Bumbacul uzbec și omologii indieni sunt foarte lăudați și se disting prin moliciune excepțională și modele și culori neobișnuite. Acesta este unul dintre liderii în producția de țesături frumoase din bumbac, fără cele mai mici amestecuri de materiale sintetice. Calico pakistanez a primit, de asemenea, recenzii bune. Dar costul său este puțin mai mare decât cel ucrainean sau rus.

În China, de exemplu, tehnologia permite utilizarea amestecului de bumbac cu fibre artificiale.

Acolo se crede că materialele sintetice sunt bune pentru seturile de pat, ajutându-le să-și păstreze mai bine forma.

Alegere

Pentru seturile de pat, este mai bine să alegeți țesături 100% naturale. În plus, culorile deschise le arată bine. Lenjeria intima colorata sau imprimata se alege in functie de preferinta personala. Atunci când alegeți, asigurați-vă că acordați atenție calității lenjeriei. Și, de asemenea, merită să acordați atenție câte și ce articole sunt incluse în kit. Piața este reprezentată de multe seturi complete de produse pentru somn:

 • un set și jumătate pentru un somn confortabil pentru una sau două persoane;
 • seturi standard pentru o persoană, compuse din trei articole: fețe de pernă, cearșafuri și plapumă;
 • Set euro cu 4 fete de perna, in care 2 buc. dreptunghiular și 2 - pătrat;
 • camere de familie cu 2 cuverturi de pilote separate si 2 fete de perna;
 • pentru copii cu cearșaf cu bandă elastică în jurul perimetrului și fermoar circular pe husă de pilota;
 • dublu cu o husă de pilota și cearșaf.

Va trebui să alegeți dimensiunea patului de dormit și a lenjeriei de pat: perne și pături.

Veți afla mai multe despre așternutul de calicot grosier în următorul videoclip.

1 Comentariu
Kristina 04.02.2021 07:29
0

Mulțumesc pentru articolul interesant, acum totul este clar, altfel mi-a plăcut designul lenjeriei de pat, dar nu știam ce este calicotul grosier. Acum voi fi bucuros să comand!

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila