Cum să coasi lenjerie de pat?

Conţinut
 1. Lista instrumentelor și materialelor necesare
 2. Alegerea materialului
 3. Construirea unui model
 4. Instrucțiuni pas cu pas pentru asamblarea produsului
 5. Idei de design de kit
 6. Sfaturi utile

Lenjeria de pat este un set de accesorii de dormit de care are nevoie fiecare familie. Este un atribut care creează și menține confortul organismului în timpul somnului.

Setul ar trebui să fie confortabil și, în același timp, frumos, realizat din țesătură de înaltă calitate și de înaltă calitate.

Lista instrumentelor și materialelor necesare

Din ce în ce mai mult, paturile duble pentru interioare moderne sunt realizate la comandă, prin urmare au dimensiuni nestandard. În ciuda faptului că gama de lenjerie de pat spectaculoasă de pe piață este mare, în acest caz, trebuie să coaseți lenjerie în funcție de alte măsurători individuale. În cazul în care aveți un pat dublu obișnuit sau de una și jumătate în dormitorul dvs., este ușor să cumpărați lenjerie pentru el într-un magazin sau în piață.

Dar mulți oameni încă preferă să nu cumpere un gata făcut, ci să coasă un set elegant acasă. În plus, coaserea cu propriile mâini vă permite să economisiți aproape jumătate din costul unui set de lenjerie în rețeaua de vânzare cu amănuntul.

Există un astfel de dezavantaj al lenjeriei gata făcute: dimensiunile declarate pe etichetă nu coincid adesea cu cele care sunt de fapt prezente în acest set.

La încercare, fata de pernă este prea mare și atârnă, apoi husa de pilota este prea mică. În plus, foile se uzează mai repede decât alte piese. Gospodinele știu că este mai bine să aibă mai multe cearșafuri de schimb în set pentru o husă de pilota.

Deoarece setul de lenjerie trebuie să fie făcut exact în dimensiune, o serie de măsurători necesare ar trebui făcute folosind o bandă centimetrică.

Veți avea nevoie de astfel de accesorii și materiale pentru cusut.

 • Mașină de cusut.
 • Fir... Nu trebuie trecut cu vederea cât de important este să alegeți fire de calitate potrivită. Experții recomandă achiziționarea de bobine Poly Strong de înaltă rezistență, fire de poliester și multifuncționale. După ce vă desfășurați puțin, asigurați-vă că nu există etanșări pe ele care să îngreuneze lucrul, iar grosimea este aceeași pe toată lungimea. Marcajul arată ce a stat la baza firului - „LH”, de exemplu, este in plus bumbac, iar „LL” este in cu lavsan. Numărul indică cât de dens este firul în bobină.
 • Textile... Magazinele sunt pline de truse moderne, scumpe și pentru portofelul mediu. Astăzi puteți alege bumbac, calicot grosier, semisintetic, mătase și seturi de materiale mixte. Pentru a vă asigura că acest material corespunde ideilor dvs. despre confort, este mai bine, după cum se spune, „să-l atingeți cu propriile mâini”. În Rusia, combinele Ivanovsky și Shuisky au fost de multă vreme faimoase în toată țara. Astăzi sunt încă lideri în producția de textile excelente.

Pentru a nu da peste un fals, trebuie să citiți cu atenție informațiile de pe etichetă: produsele acestor fabrici sunt certificate și au un logo original.

 • Fier de călcat, foarfece, ac pentru piese pliabile dacă este necesar.

Alegerea materialului

Este obișnuit să coaseți lenjerie din astfel de țesături.

Chintz și satin

Materiale similare din fir de bumbac. Dar dacă primul se mototolește și nu este prea durabil, atunci al doilea este mult mai puternic. Principalul avantaj al chintzului este moliciunea și ușurința sa.

Satinul nu greu și lustruit durează mai mult, dar costul său este mai mare.

Stambă

Regina printre omologii din bumbac atunci când coaseți lenjerie de pat.Această țesătură nu numai că nu își pierde rezistența, dar devine mai plăcută și mai moale în timpul utilizării. Nu se teme de spălările frecvente și nu se estompează, păstrând luminozitatea originală a culorilor. La prima vedere, calicotul grosier pare dur, dar fibrele sunt foarte plăcute corpului.

Fiecare rolă indică densitatea, care trebuie să fie de cel puțin 125 g pe metru pătrat. În acest caz, cantitatea de materii prime naturale din bumbac va permite țesăturii să fie folosită pentru o perioadă lungă de timp.

Lenjerie și flanel

Există un număr limitat de agenți de colorare pentru in. Cearșafurile și fețele de pernă sunt făcute din el, în mare parte albe, cu un model rar și dungi. Cu toate acestea, din punct de vedere al hipoalergenicității, puține țesături pot fi comparate cu firul de in. Flanela este mai densă și mai moale. Pentru ea, cel mai bun anotimp de utilizare este toamna și iarna.

Căldură și confortabilă, materialul este bun pentru scutece, cearșafuri mici, fețe de pernă și alte articole destinate în primul rând copiilor.

Mătase

Seturile de mătase de elită arată foarte frumos și elegant, sunt clasificate ca fiind scumpe. Este o bază din material rezistent, cu un nivel ridicat de confort, care se potrivește perfect corpului.

Materialul natural este destul de scump, așa că este vândut în principal ca material amestecat cu aditivi sintetici. Dar dacă aveți norocul să achiziționați mătase suficient de groasă 100% și să coaseți din ea un set de lenjerie de pat, plăcerea este garantată pentru mulți ani, deoarece este un material durabil, care servește excelent.

Percale

Țesătură subțire și durabilă, care rezistă la spălări frecvente.

Tricou din fibră Terry

Vilozitățile se mențin calde și ating plăcut corpul pe vreme caldă. Foile realizate dintr-o astfel de pânză pot fi numite în siguranță universale. Arata grozav pe pat.

Dezavantajele includ uscarea prelungită după spălare. Puțin extensibil chiar și cu uscare necorespunzătoare.

Amestecuri de polibuton

Conțin un conținut ridicat - de la 40 la 60% - de fire artificiale. Seturile ieftine și luminoase au o serie de avantaje: sunt netede și subțiri, arată elegant, sunt ușor de spălat și uscat rapid. Dar pe vreme caldă este mai bine să puneți lenjerie de bumbac, absorbție bună a umidității.

Polycotton nu are suficientă higroscopicitate, nu te vei simți confortabil întins pe el într-o noapte înfundată în plină vară.

Construirea unui model

Modelul pentru construirea unui model depinde de tipul de kit care urmează să fie realizat. Este ușor de calculat țesătura, cunoscând dimensiunile standard.

2 dormitoare

Acesta este un set de lenjerie de pat format dintr-o husă de pilota, două fețe de pernă și o cearșaf. În acest caz, foaia poate avea de la 175 la 220 cm în lățime și de la 210 la 240 în lungime. Pentru o pătură dublă ai nevoie de o husă de pilota cu dimensiunile de 180-210 cm x 215 cm sau aproape pătrată - 220 x 200. Fetele de pernă vin în trei dimensiuni: 50x70, 60x60 și 70x70.

1,5 paturi

Conceput pentru o singură persoană, astfel încât setul include un cearșaf și o față de pernă, precum și o husă de pilota. Dacă dimensiunile a trei tipuri de fețe de pernă coincid cu setul dublu, atunci dimensiunea cearșafului și a plapumii se încadrează în următoarele limite: lățime 150–160 cm, lungime 210–220.

O altă modificare este denumită una și jumătate: cu parametrii 180x250.

Euro

Acesta este numele pentru lenjerie cu același număr de articole ca într-un set dublu, dar cu cearșafuri mari. Lățimea standard a acestui articol este de 220 cm, iar lungimea poate fi de până la 270 cm. Husa de pilota din euroset are parametri 220x240, sunt posibile variații de la 205x225 la 225x250 cm.

Bebelus

Pentru copii, seturile sunt cusute similare cu o dimensiune și jumătate. În acest caz, cearceaful și husa de pilota sunt realizate cu lățime mai mică: 145–155 cm cu o lungime de 210–215. Pentru perna este nevoie de o fata de perna mica: 50x50 cm.

Patutul se masoara deosebit de atent.

Apoi trebuie să desenați schițe în funcție de care este construit modelul.

 • Foaie... Lungimea corespunde saltelei, lățimea se măsoară luând în considerare trei parametri: lățime, înălțime dublă și țesătură suplimentară pentru pliuri și lăsare liberă. Aceasta este de obicei 25 până la 40 cm în plus.Se lasă până la 6 cm pe cusăturile de pe ambele părți.
 • Husă de pilota... Schița se va potrivi cu lungimea și dublarea lățimii păturii dvs., plus aceleași alocații de cusătură.
 • Fata de perna... Trebuie să măsurați două lungimi și o lățime de pernă. Lăsați lungimea pe supapă 20-25 cm și pe ambele părți 5 cm pe cusături.

Instrucțiuni pas cu pas pentru asamblarea produsului

Coaserea lenjeriei de pat cu propriile mâini nu este o sarcină atât de dificilă așa cum pare la început, dacă există o schemă detaliată pe care o oferă clasa de master. Cusutul acasă poate fi un proces creativ care va captiva, mai ales că rezultatul se obține rapid.

Un set nu durează mai mult de 4-5 ore.

Fata de perna

Cusutul necesită un buzunar pentru a ține perna, așa că este important să tăiați materialul drept. Țesătura măsurată este pliată în partea dreaptă, lăsând aproximativ 30 cm. Această piesă este pliată în sus. Apoi părțile laterale sunt pliate uniform și cusute împreună, linia este așezată ținând cont de turele duble. Nu mai trebuie să coaseți partea superioară a buzunarelor. Feta de pernă turnată este călcată cu grijă.

Husă de pilota

Țesătura tăiată la dimensiune este pliată cu susul în jos, împăturită în jumătate. Apoi se coase o cusătură lungă pe partea laterală și pe partea superioară a produsului. Marginile rulate sunt cusute frumos cu o cusătură. În acest caz, marginea nu necesită prelucrare suplimentară. Începând cu linia, se fac bartacks, trecând printr-un singur loc de mai multe ori pentru putere.

Pentru ca pătura să se potrivească liber în husa păturii, lăsați aproximativ 50-60 cm în centru dedesubt, restul este cusut. Partea centrală deschisă este cusută de pe suprafața frontală.

Bartacks sunt lăsate în slot și apoi un fermoar și Velcro sunt cusute. Întorcând fața în sus, se obține un produs finit.

Foaie

Pentru a face acest articol, toate marginile modelului sunt ascunse și cusute, există deja o margine pe ambele părți. Arată suficient de îngrijit încât să-l poți lăsa fără pliuri. Dacă este pliat, apoi ungeți manual înainte de a coase.

Idei de design de kit

În primul rând, lenjeria frumoasă este făcută din țesături neobișnuite și de înaltă calitate. Se recomandă nu numai să alegeți materiale familiare, ci și să acordați atenție tendințelor modei. Pentru un set modern, puteți ridica țesături cu diferite texturi. Este la modă să combinați un cearșaf simplu cu o husă de pilota din material textil cu model geometric și floral.

Seturi de lenjerie netedă în stil american, texturi albe solemne cu un model luminos și suculent nu și-au pierdut relevanța.

Multora le place lenjeria cu dantelă, volane și ghipură. Ei pot decora husa de pilota nu numai de-a lungul marginilor, ci și în mijloc, după ce au cumpărat o tăietură mică pentru aceasta. Benzile de dantelă sunt atașate la toate articolele cu o cusătură obișnuită. Decorat cu bumbac și tivul - o panglică elegantă din satin.

Materialele sunt vândute în role de până la 2 m, iar dacă trebuie să coaseți un set non-standard, bumbacul sau altă fibră naturală cu un model mic este optimă.

Fermoarul luminos este cel mai ușor de utilizat ca element de fixare pentru a conecta linia de tăiere.

Dacă există un model tridimensional pe țesătură, acesta este orientat de-a lungul firului transversal sau lobar. În funcție de aceasta, materialul este recrutat în lățime sau în mod arbitrar ca mărime, măsurând indiferent de locația elementelor.

Sfaturi utile

Pentru a face corect lenjeria de pat, principalul lucru este să determinați ce tip de cusătură va fi folosit la cusătură. Cusătură, lenjerie specială și dublu - principalele tipuri de cusături. Dacă le-ați făcut bine, tăieturile nu se vor diverge în timp, rufele pot fi spălate la mașină și vor rezista mult timp.

Iată câteva sfaturi utile de la experți.

 • Nu ar trebui să economisiți material, dimpotrivă, este întotdeauna mai bine să lăsați câțiva centimetri pentru contracție la prima spălare. Această regulă se aplică în special cearșafurilor lungi și confortabile.
 • Înainte de deschidere, materialul este călcat cu abur fierbinte. Pliurile și părțile pliate vor dispărea, va avea loc contracția inițială.
 • Alegeți suprafața cât mai plană pentru tăiere pentru a evita deformarea țesăturii. Suprafața netedă a podelei din cea mai mare cameră este potrivită, deoarece mesele foarte mari nu sunt în fiecare interior.
 • Calico nu este cusut cu o cusătură de in, deoarece necesită plierea țesăturii în șase straturi, făcând materialul dur. De asemenea, este dificil pentru meșteșugarii fără experiență să execute acest tip de cusătură în mișcare, care necesită plierea preliminară a pieselor individuale. Nu folosiți „zig-zag”, este mai bine să faceți prelucrarea cu un overlock și apoi să începeți să coaseți piesele.
 • Firele nu trebuie să fie prea subțiri sau groase, altfel vor rupe sau rupe materialul. Selectarea bobinei este o parte importantă a muncii tale. Indiferent cât de atent ai alege materialul, firele de calitate scăzută pot strica întreaga afacere.
 • Setați pasul de cusut al mașinii la mediu. Ideea că o cusătură mică va îmbunătăți calitatea cusăturii este incorectă. Cusăturile în mod deliberat mici acționează asupra fibrelor textile, distrugându-le. Mare - face goluri în cusături și duc la pufături.
 • Dacă acesta este primul set pe care îl coaseți, nu încercați imediat să repetați un design complex cu o combinație de țesături diferite, de exemplu, faceți o cearșaf cu o bandă elastică. Nu luați imediat țesături foarte subțiri și delicate, cum ar fi mătasea. Cuserea produselor din ea, precum și decorarea unui set cu dantelă și satin, necesită abilități. Veți avea întotdeauna timp să învățați cum să decorați și să diversificați modelul, principalul lucru este să stăpâniți tehnicile de bază. Începeți cu bucăți mici și simple.

O clasă de master despre croitorie este în următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila