Ce este mai bun pentru lenjerie de pat: percal sau satin?

Ce este mai bun pentru lenjerie de pat: percal sau satin?
 1. Compoziție și varietăți de satin
 2. Avantajele și dezavantajele satinului
 3. Percale: compoziție și soiuri
 4. Avantajele și dezavantajele percalei
 5. Ce e mai bine?
 6. Recenzii

Astăzi, cumpărarea lenjeriei de pat devine o sarcină descurajantă, nu din cauza lipsei, ci, dimpotrivă, din cauza lărgirii de alegere. Producătorii folosesc atât țesături tradiționale, familiare generației mai vechi, cât și dezvoltări tehnologice din ultimii ani. Au apărut noutăți exotice interesante: țesături din fibre de bambus și eucalipt. Țesăturile mixte cu o compoziție eterogenă de fire sunt utilizate în mod activ. Dar favorita incontestabilă în rândul consumatorului de masă a fost și rămâne lenjeria intimă din bumbac. Să ne oprim mai în detaliu asupra a două tipuri de țesături de bumbac: satin și percal.

Compoziție și varietăți de satin

Prin ele însele, atât satinul, cât și percalul sunt pur și simplu moduri diferite de țesut. Datorită variațiilor de aranjare a firelor de urzeală (verticală) și bătătură (orizontală), țesătura primește proprietăți mecanice și tehnologice complet diferite. Aspectul său depinde și de el. Satinul este realizat din fire dublu răsucite. Se folosesc bumbac cu capse lungi. Firele de bătătură răsucite, împletite cu pasul rar principal, creează o parte dreaptă mătăsoasă a țesăturii, partea greșită rămâne mată.

Compoziția poate fi fie 100% bumbac, fie neuniformă. Inițial, satinul, care își conducea istoria din provincia chineză Quanzhou, de unde navele comercianților de peste mări îl transportau în jurul lumii, era o țesătură realizată din fibre de mătase cu o țesătură densă specială. Atunci chinezii au aplicat această metodă pe firele de bumbac și au obținut o țesătură excelentă, ieftină, cu o suprafață lucioasă din satin, care imită mătasea luxoasă. Tehnologiile moderne au făcut posibilă extinderea gamei de țesături din satin. Astăzi, se disting mai multe tipuri, în funcție de densitate, compoziție, prelucrare.

 • Satin simplu și imprimat - tesaturi de bumbac cu o densitate de aproximativ 85-100 si respectiv 150 fire pe centimetru. Aceasta nu este o densitate foarte mare, așa că lenjeria de pat ieftină este cusută dintr-un astfel de satin. Pentru opțiunile foarte bugetare, se folosește colorarea cu pigment, care afectează doar suprafața materialului, astfel de produse se pot estompa și se estompează în timp. O vopsire reactivă mai bună pătrunde adânc în fibre și lasă modelul de pe țesătură strălucitor și clar chiar și după multe spălări.
 • Satin imprimat - densitate pana la 170 fire, de fapt este aceeasi tesatura imprimata, dar se vopseste tinand cont de dimensiunile produsului final: fata de perna sau husa plapuma. Se obțin seturi eficiente și armonioase cu un design neobișnuit. Fibrele de bumbac sunt supuse unui proces de mercerizare - tratament cu alcali caustici pentru a crește rezistența firelor și a fixa mai bine vopseaua aplicată ulterior.
 • Satin Jacquard - această țesătură combină virtuțile satinului mătăsos și a țesăturii tradiționale jacquard, creând modele luxoase în relief pe ambele părți. Se folosește o densitate de 170-220 de fire pe centimetru pătrat, astfel încât materialul va fi deosebit de rezistent la uzură. Jacquard-satin este realizat din bumbac 100%, și poate fi și amestecat: cu adaos de viscoză sau poliester.

Un mic adaos de materiale sintetice oferă elasticitate și rezistență suplimentare, simplifică spălarea și uscarea și reduce contracția. Setul de lenjerie de pat din satin jacquard arată foarte prezentabil.

 • Dunga - satin jacquard cu dungi si forme geometrice.În comparație cu un jacquard tipic cu un ornament floral bogat, dunga este versiunea sa strictă. Este ideal pentru truse premium. Alternanța dungilor mate și satinate atât de pe față, cât și din interior face lenjeria deosebit de rafinată.
 • Mako - pentru fabricarea sa se folosește bumbac cu capse lungi, care este cultivat în Egipt fără utilizarea pesticidelor. Densitate - aproximativ 220 fire. Rezultatul este o țesătură extrem de densă, durabilă, dar ușoară și subțire. Datorită ecologicității și calităților tehnologice excelente, numai lenjeria de lux este produsă din mako-satin.
 • Satin de mătase - o opțiune costisitoare cu adăugarea de fire de mătase.
 • Polisatina - țesătură amestecată sau sintetică care seamănă vizual cu un analog natural cu o față mătăsoasă. Se usucă foarte repede, nu se micșorează și nu se deformează, păstrează bine culoarea. Trusele cu imprimare 3-D sunt adesea cusute din polisatin. Dezavantajul este respirabilitatea slabă. Poate fi electrificat.
 • Satin twill - o metodă de țesut care combină două metode, ceea ce face ca această țesătură să fie puțin mai lejeră și mai puțin densă decât satinul clasic.

Avantajele și dezavantajele satinului

Indiferent de fibrele folosite, țesătura din satin va fi densă, moale și mătăsoasă, cu o suprafață ușor strălucitoare. Acest lucru îl deosebește de alte țesături: bumbac obișnuit, chintz, calicot. Lenjeria de pat din satin are următoarele avantaje:

 • aspect asemănător mătasei, dar preț mai mic;
 • îngrijire ușoară: țesătura practic nu se șifonează, se usucă rapid;
 • rezistenta mare la uzura: pentru categoriile de lux cu o densitate mare - pana la 300 de spalari;
 • satin natural - un material ecologic, nu electrizează, higroscopic, respirabil;
 • reține perfect căldura, un astfel de set de lenjerie de pat este ideal pentru toamnă și iarnă;
 • partea de jos mată nu alunecă pe baza canapelei sau a saltelei, spre deosebire de mătase.

Dintre deficiențe, se poate observa că uneori netezimea satinată a părții frontale a unei astfel de lenjerie poate fi inconfortabilă - pijamale de mătase vor aluneca peste ea. Țesăturile din satin (cu excepția satinului mako) le pot părea prea fierbinți pentru un pui de somn de vară.

Ei bine, costul lenjeriei din tipuri de satin de înaltă calitate (jacquard, dungi, mako) este mult mai mare decât cel al seturilor obișnuite din bumbac.

Percale: compoziție și soiuri

Baza țesăturii naturale percale, care a fost inventată în India, este o varietate de bumbac cu capse lungi. Firele nerăsucite sunt foarte strâns împletite în cruce, formând o țesătură netedă, subțire. În plus, fibrele sunt tratate cu un compus de lipire inofensiv - o încărcare, acest lucru face ca țesătura să fie incredibil de durabilă și să nu fie supusă uzurii și deteriorării, elimină scamele.

Datorită acestor proprietăți, percalul a fost folosit anterior adesea de aviatori pentru acoperirea avioanelor și de marinari pentru fabricarea pânzelor și a fost folosit și pentru cusut corturi. Lenjeria de pat percală este un set scump, de înaltă calitate, deoarece această țesătură este considerată una dintre cele mai bune pentru producția de lenjerie de pat. Fețele de pernă sunt, de asemenea, cusute din el: țesutul dens nu lasă jos și penele se sting.

Din punct de vedere al compoziției, percalul este:

 • 100% bumbac;
 • cu adaos de fire de in;
 • cu o mică proporție de poliester.

Opțiunile mixte sunt mai accesibile. Poliesterul adaugă elasticitate țesăturii, este mai puțin șifonată.

Avantajele și dezavantajele percalei

Vopselele se potrivesc perfect pe suprafața de catifea a percalei, astfel încât orice soluție de design este aplicabilă acestei țesături. Alte beneficii sunt:

 • rezistenta la uzura foarte mare - este asigurata de impregnare cu lipici, astfel incat rufele pot rezista pana la 1000 de spalari, nu formeaza pastile;
 • păstrează strălucirea culorilor, nu se estompează sau se estompează;
 • bună permeabilitate la aer, lenjeria „respiră”;
 • higroscopicitate;
 • ofera o senzatie tactila placuta, nu aluneca;
 • compoziția naturală este potrivită pentru cei care suferă de alergii.

Dar nici această țesătură nu este perfectă. Compoziția specială, care îi conferă o rezistență fără precedent, complică îngrijirea, face ca materialul să fie capricios la spălare. Percalele trebuie călcate - este un material care se încrețește.

Dezavantaje:

 • dificultate la plecare, deoarece trebuie să vă spălați la temperaturi medii, fără înmuiere, albire și cu o viteză de centrifugare redusă (în stare umedă, percalul se mototolește puternic);
 • se recomandă călcarea nu la temperaturi maxime, nu mai mari de 150 de grade;
 • preț mare.

Ce e mai bine?

Fiecare alege pentru sine care este de preferat: satin shine din satin sau catifea percali. Percale iti va racori placut corpul vara, iar satinul te va incalzi iarna. Satinul își pierde puterea, dar este ușor de îngrijit: nu necesită călcare și restricții la spălare. Dar atingerea de percal neted și anti-alunecare este mai familiară.

Prețul seturilor de calitate realizate din aceste țesături va fi aproximativ egal și mai mare decât cel al produselor din alte tipuri de bumbac, de exemplu, calico. Dar produsele din satin au o gamă de preț mai largă: puteți cumpăra atât un set foarte ieftin din țesătură lejer, cât și cheltuiți mult pe un set luxos de lux din satin jacquard.

Recenzii

Clienții mulțumiți care au optat pentru un set de lenjerie de pat percală notează că această lenjerie poate rezista la spălări multiple, rămânând la fel de strălucitoare, netedă și durabilă. Recenziile negative sunt adesea asociate cu etichetarea incorectă sau cu un producător fără scrupule care trece calicot mai ieftin pentru percal sau indică în mod deliberat incorect compoziția, ascunzând un aditiv sintetic. Aceleași probleme se întâlnesc uneori și în rândul cumpărătorilor de lenjerie de satin, atunci când polisatinul este vândut sub pretextul naturalului.

Vezi următorul videoclip pentru mai multe detalii.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila