Cum să alegi densitatea țesăturii pentru lenjerie de pat?

Conţinut
 1. Indicatori de calitate
 2. Vizualizări
 3. Metode de țesut
 4. Materie prima
 5. Caracteristicile materialelor
 6. Recomandări

Un pui de somn dulce și un pui de somn într-un pat confortabil și moale sunt cheile pentru un început de zi cu succes. Iar dorința de a absorbi grămada de material aerisit și respirabil poate fi realizată doar în lenjeria de pat potrivită. Prin urmare, atunci când alegeți un produs potrivit, este foarte important să acordați atenție unor parametri precum densitatea materialului.

Indicatori de calitate

Alți parametri afectează, de asemenea, caracteristicile materialului. Acestea sunt grosimea fibrelor, metoda de țesut, răsucirea firelor, lungimea acestora, etanșeitatea aderenței între ele.

Țesătura corectă pentru coaserea așternutului ar trebui să aibă o greutate de bază de 120-150 g/m². Iar pentru ca suprafața să fie netedă, fibrele trebuie să fie lungi, subțiri și puternice. Dacă se folosesc fire scurte, care sunt interconectate prin noduri, țesătura devine aspră și neuniformă.

Rezistența la uzură și moliciunea produsului depind de cât de strâns sunt răsucite firele. Cu cât răsucirea este mai puternică, cu atât țesătura este mai puternică și mai dură. Iar lenjeria de pat din fibre ușor răsucite sunt mai plăcute și mai delicate la atingere.

Vizualizări

Cel mai important indicator care caracterizează calitatea unui material este densitatea acestuia. Este de două tipuri: liniară și superficială.

Linear este un indicator care caracterizează grosimea firelor prin raportul dintre greutatea țesăturii și lungimea acesteia. Exprimat în kg/m.

Distingeți între densitate scăzută (de la 20 la 30), medie-scăzută (de la 35 la 45), medie (de la 50 la 65), medie-mare (de la 65 la 85), mare (de la 85 la 120) și foarte mare ( de la 130 la 280).

Suprafață - un parametru care determină masa fibrei (în grame) pe 1 m². Această valoare este indicată pe ambalajul lenjeriei de pat sau pe o rolă de material.

Se crede că cu cât densitatea suprafeței țesăturii este mai mare, cu atât este mai bună. Dar materialul prea dens poate fi greu, dur și neplăcut pentru organism. Prin urmare, este mai bine să țineți cont de citirile ambilor parametri.

Metode de țesut

Pentru coaserea lenjeriei de pat, țesăturile sunt de obicei folosite cu o țesătură simplă (principală).

 • Lenjerie - alternarea fibrelor transversale si longitudinale in raport de 1: 1. Exemple: calico, chintz, ranforce, poplin.
 • Satin (satin). În această metodă, firele transversale (bătătură), care acoperă mai multe fire longitudinale, sunt scoase pe suprafața frontală a țesăturii. Ca rezultat, materialul este ușor lejer, moale și neted. Exemplu: satin.
 • Twill. Ca urmare a acestei metode, pe pânză apar tuberculi (cicatrice diagonală). Exemple: căptușeală semi-mătase, twill.

Materie prima

Pentru producerea lenjeriei de pat țesături folosite din:

 • fibre naturale de origine vegetală (in, bumbac, eucalipt, bambus) și de origine animală (mătase);
 • sintetic;
 • și amestecuri (o combinație de fire naturale și sintetice).

Caracteristicile materialelor

Cea mai potrivită materie primă pentru lenjeria de pat este bumbacul, deoarece este format din cele mai pure fibre naturale de origine vegetală. Țesătura de bumbac respiră perfect, absoarbe umezeala, se spală ușor, se încălzește pe vreme rece și este ieftină.

Multe materiale diferite sunt realizate din bumbac: calico grosier, chintz, satin, ranfors, percal, flanel, policoton, jacquard, tesatura mixta in combinatie cu in.

 • Stambă - material puternic și de înaltă calitate cu o metodă de țesătură simplă. Mai grosieră la atingere, dar lenjeria de pat din acest material este puternică și de înaltă calitate.Există mai multe tipuri: aspre (țesătura cu cea mai mare densitate, nevopsită), albită, imprimată (cu model colorat), unicolorată (uni). În medie, densitatea calicotului grosier pentru lenjerie de pat variază de la 110 la 165 g/m².
 • Ranfors - tesatura obtinuta din bumbac care a trecut prin procesul de prelucrare a fibrelor cu o solutie alcalina (mercerizare). Materialul este foarte durabil și higroscopic. Pânza este netedă, uniformă și mătăsoasă. Are o densitate de 120 g/m². Este făcut din cele mai bune soiuri de bumbac și este mai scump decât calicotul grosier.
 • În realizarea poplinului se folosesc fire de diferite grosimi. Cei transversali sunt mai groși, lobii mai subțiri. Prin urmare, la suprafață apar mici umflături (cicatrici). O astfel de lenjerie de pat este moale și frumoasă, nu se micșorează, nu se estompează. Densitatea medie a țesăturii este de la 110 la 120 g/m².
 • Satin similar în exterior cu flanelul prin faptul că partea din față a materialului este netedă, iar spatele este lanos. Răsucirea firelor, metoda de țesut twill. Densitatea satinului obișnuit este de la 115 la 125 g / m². Materialul premium este mai greu la 130 g/m². Există mai multe tipuri: obișnuit, jacquard, imprimat, imprimat, crep, mako (cel mai dens, de înaltă calitate și scump satin), dungi, confort (elite, moale, delicat, respirabil).
 • Jacquard-satin - tesatura de bumbac cu model in relief fata-verso, obtinuta datorita unei impletituri speciale de fire. Nu se întinde, își menține forma mult timp, absoarbe bine umezeala și nu se teme de temperaturile extreme. Folosit pentru coaserea lenjeriei de pat de lux. Densitate 135-145 g/m².
 • Lenjerie - tesatura cea mai prietenoasa cu mediul, in procesul de fabricatie al carei componente chimice nu sunt folosite. Are proprietăți antiseptice și efect de masaj. Îndepărtează bine umezeala, păstrează microclimatul corpului, răcind la căldură și încălzindu-se la frig. Există un singur dezavantaj - lenjeria se poate micșora în timpul spălării. Densitatea inului este de 125-150 g/m².
 • Mătase - acesta este cel mai scump material de origine animală. Moale și delicată, cu o strălucire caracteristică, materialul este foarte sensibil la schimbările de temperatură. Necesită întreținere atentă, deoarece se întinde, se prăbușește sub influența razelor solare. Calitatea mătăsii este măsurată în unități speciale de momme, care este determinată de greutatea a 1 m² de țesătură. Valoarea ideală este de 16-22 mm. Stralucirea placuta este asigurata datorita sectiunii transversale triunghiulare a firelor si a refractiei luminii.
 • Creton - țesătură din bumbac, confortabilă pentru corp și nepretențioasă la îngrijire. Se caracterizează prin rezistență ridicată la uzură și permeabilitate la umiditate. Densitatea este mică, 80-100 g/m², deoarece firele sunt groase, iar țesutul este rară. Diferă prin costuri reduse.
 • Polibuton - un amestec de bumbac și poliester. Bumbac de la 30 la 75%, restul este sintetic. Lenjeria de pat din această țesătură este foarte rezistentă la uzură, nu necesită călcare și este ușor de curățat. Din acest motiv, este folosit în mod obișnuit în hoteluri. Cu toate acestea, există și proprietăți negative: nu permite aerului să treacă bine, se rostogolește și se electrifică.
 • Flanel - bumbac pur cu o textura foarte moale. Materialul moale, cald și hipoalergenic este potrivit pentru nou-născuții. Dezavantaje - peletele se formează în timp.
 • Lenjerie de pat din fibre de bambus are efect antiseptic, higroscopicitate ridicată. Suprafața pânzei este netedă și mătăsoasă. Articolul necesită o spălare delicată. Dezavantajul este prețul ridicat.
 • Tencel - tesatura matasoasa cu proprietati bacteriostatice, obtinuta din celuloza de eucalipt. O astfel de lenjerie de pat nu se deformează în timpul spălării, permite trecerea aerului și absoarbe umezeala. Dar necesită îngrijire delicată (cu produse lichide), uscare (nu în lumina directă a soarelui) și călcare blândă (pe partea greșită).

Pentru a alege produsul potrivit, ar trebui să vă amintiți caracteristicile de bază ale celor mai comune materiale pentru coaserea lenjeriei de pat.

Tabel de densitate

Textile

Densitatea suprafeței, g/m2

Stambă

110-160

Ranfors

120

Creton

80-100

Batist

71

Poplin

110-120

Satin

115-125

Jacquard-satin

130-140

Lenjerie

125-150

Flanel

170-257

Biomatină

120

Tencel

118

Percale

120

Mahra

300-800

Recomandări

  Țesăturile de înaltă densitate sunt potrivite pentru utilizarea de zi cu zi, deoarece sunt mai rezistente la abraziune și decolorare. Din același motiv, materialul este potrivit și pentru nou-născuți. Schimbările frecvente și spălarea la cald nu vor strica haina.

  O țesătură atât de densă este potrivită și pentru o persoană care se aruncă și se întoarce mult în pat. Apropo, în acest caz, ar trebui să vă gândiți la o cearșaf cu o bandă elastică.

  Alegerea lenjeriei potrivite depinde și cui este destinată. De exemplu, produsele cu densitate mică și medie sunt potrivite pentru persoanele care suferă de alergii și persoanele cu piele sensibilă. Dar trebuie amintit că materialul subțire se estompează rapid, se deformează și devine acoperit cu pelete.

  Și dacă prezentați lenjerie de pat de înaltă calitate și frumoasă ca un cadou unui cunoscător al confortului, aceasta va fi cea mai bună dovadă de atenție, respect și grijă.

  Pentru informații despre cum să alegeți densitatea țesăturii pentru lenjerie de pat, vedeți următorul videoclip.

  fara comentarii

  Comentariul a fost trimis cu succes.

  Bucătărie

  Dormitor

  Mobila