Lenjerie de pat într-un pătuț pentru nou-născuți: tipuri de seturi și criterii de selecție

Lenjerie de pat într-un pătuț pentru nou-născuți: tipuri de seturi și criterii de selecție
 1. Cerințe
 2. Soiuri
 3. Materiale si dimensiuni
 4. Din ce sunt făcute kiturile?
 5. Cum să-l alegi pe cel potrivit?
 6. De câte truse ai nevoie?
 7. Producătorii
 8. Sfaturi de îngrijire
 9. Exemple frumoase

Pregătirea pentru o întâlnire cu un mic membru al familiei este un moment important și interesant în viața tinerilor părinți. Și este foarte important încă din primele zile de viață să oferim bebelușului toate condițiile pentru un somn confortabil și sănătos: patul, salteaua, scutecele și lenjeria de pat trebuie să fie realizate din materiale de înaltă calitate și să respecte pe deplin cerințele de igienă.

În acest articol vă vom spune cum să alegeți lenjeria de pat potrivită sigură și confortabilă pentru un mic membru al familiei și pe ce criterii trebuie să vă concentrați.

Cerințe

Este necesar să se creeze condiții speciale pentru firimituri, mai ales în primele zile de viață. Și deoarece somnul are un efect pozitiv asupra stării de spirit și dezvoltării copilului, iar lenjeria de înaltă calitate este cheia unui somn sănătos și sănătos pentru copil, atunci trebuie să abordați cu atenție alegerea lenjeriei de pat.

Atunci când alegeți lenjeria intimă, este important să luați în considerare mai multe caracteristici.

 • Materialul lenjeriei de pat nu trebuie să irită pielea delicată a bebelușului; cumpărați țesături hipoalergenice.
 • Cearșafurile nu trebuie să alunece sau să alunece de pe saltea - orice nereguli și denivelări pot provoca disconfort în firimiturile de dormit.
 • Ar trebui să se acorde preferință țesăturilor din bumbac - acestea absorb rapid umezeala și permit pielii să respire. Pe un astfel de pat, bebelușul doarme mai profund și mai calm.
 • Rufele nu trebuie să se electrifice.
 • Disiparea căldurii este un alt aspect important al calității lenjeriei de pat. În timpul somnului în perioada caldă, țesătura ar trebui să răcească plăcut pielea bebelușului, iar în sezonul rece, dimpotrivă, să țină de cald și încălzit copilul.
 • Lenjeria de pat pentru un bebeluș nu trebuie să fie făcută din mici petice sau diverse bucăți de țesătură - acest lucru va crea cusături suplimentare care vor provoca mai mult disconfort copilului. În plus, foaia este din ce în ce mai puternică dintr-o singură bucată de material.
 • Atunci când aleg lenjerie de pat, mulți părinți preferă seturi de lenjerie colorate și este foarte important ca imprimeurile strălucitoare să nu fie imprimate de fiecare dată pe pielea firimiturii. Cumpărați materiale colorate rapid.
 • Și nu cel mai puțin important aspect - părinților ar trebui să le placă lenjeriile de pat.

Soiuri

Într-un pătuț mic, bebelușul își petrece cea mai mare parte a timpului în primele luni de viață. Miezul capătă putere, învață și crește.

Unii părinți pentru primul an al bebelușului, în loc de un pat mare de o persoană, aleg un leagăn minuscul. Leagănul este de dimensiuni mici și ocupă puțin spațiu în cameră. Așternutul pentru căsuță ar trebui să aibă dimensiunea perfectă pentru zona de dormit. În unele cazuri, puteți lua un set standard de lenjerie și îl puteți plia pentru a se potrivi cu dimensiunea patului. Dar, de regulă, producătorii de căsuțe oferă deja un set de lenjerie de pat gata făcut și potrivit.

Recent, producătorii moderni din industria produselor pentru bebeluși oferă pătuțuri cu saltele rotunde sau ovale. Și pentru un astfel de pătuț, este necesar să selectați un set de lenjerie de pat care să corespundă pe deplin dimensiunii patului. Acest lucru se datorează faptului că saltelele ovale moderne nu au dimensiuni standard, iar modelele similare pot diferi cu câțiva centimetri.

Pentru a se asigura că patul este întotdeauna neted și fără riduri, producătorii de lenjerie intimă pentru copii oferă seturi cu cearșafuri cu bandă elastică. Acest lucru este foarte convenabil, deoarece cearceaful va fi fixat în siguranță de părțile laterale ale saltelei și nici măcar un copil activ nu va putea scoate marginea țesăturii. În caz contrar, va trebui să vă împăcați cu faptul că pe părțile laterale ale saltelei cearceaful se poate bomba și șifona.

De fapt, calitatea și moliciunea așternutului pentru cărucior nu este atât de importantă pentru bebeluș, deoarece în timpul plimbării bebelușul este îmbrăcat în maiouri și costum de salopetă, iar apoi învelit într-un scutec. Un rol important în acest caz îl joacă o pătură moale pufoasă, care poate fi folosită pentru a acoperi un bebeluș care doarme în timpul plimbării. Un alt lucru este când vine vorba de pătuț. În acest caz, multe cerințe pentru calitatea materialelor sunt prezentate de cearșaf, față de pernă și husă de pilota.

Materiale si dimensiuni

Materialele sintetice sunt ușor de îngrijit, dar au un mare dezavantaj - sinteticele nu permit aerului să treacă și rețin apa. Astfel, toată murdăria va începe să rămână pe suprafața lenjeriei de pat, iar copilul va fi forțat să înghețe. Este aproape imposibil să evitați erupția de scutec pe piele. De aceea este mai bine să acordați preferință țesăturilor din bumbac - permit pielii sa respire si sa absoarba perfect umezeala. Și ceea ce este important, țesătura de bumbac nu alunecă și nu se umflă.

Să ne oprim asupra celor mai populare materiale pentru nou-născuți.

 • Stambă... Respirabilitate excelentă și absorbție a umezelii. Dar atunci când alegeți lenjerie de pat pentru un copil, merită să luați calicot grosier fără un luciu lucios. În plus, calicotul grosier este cea mai subțire țesătură care „se strică” mai repede. Prin urmare, atunci când cumpărați așternut grosier de calicot, mai ridicați câteva seturi în rezervă.
 • Creton... Țesătură moale și netedă, plăcută la atingere. Un plus important este prețul accesibil. Dar după prima spălare, materialul se poate micșora, lucru care trebuie luat în considerare atunci când alegeți dimensiunea accesoriilor.
 • Bumbac... Tesatura naturala usoara si sigura, nu se lipeste de corp si respira perfect. Lenjeria de pat din bumbac poate rezista la spălări frecvente, păstrând în același timp un aspect atractiv pentru o lungă perioadă de timp.
 • Satin... Excelent ca set de lenjerie de iarnă, deoarece satinul strălucitor vă ține de cald. În exterior, satinul este un pic ca satinul în textura sa mătăsoasă.
 • Flanel... Materialul este moale la atingere, foarte plăcut pentru corp și, de asemenea, reține perfect căldura. Pe suprafața țesăturii există o ușoară părozitate, care, la spălări frecvente, se poate acoperi cu pelete. Și încă un minus de lenjerie de pat de flanel - materialul dens se usucă mult timp după spălare.
 • Bambus... Țesătură ecologică, plăcută la atingere. Se crede că bambusul menține temperatura și umiditatea. Dar acest material moale și delicat necesită îngrijire delicată - se recomandă spălarea unui set de haine în modul de spălare manuală folosind pudre sau geluri ușoare de curățare.
 • bicicleta... Are o suprafață moale și moale, ceea ce face ca materialul să fie ideal pentru nou-născuți. Bicicleta absoarbe perfect umezeala și, în ciuda densității sale mari, se usucă rapid.
 • Lenjerie... Material antiseptic care nu se electrizează și, de asemenea, absoarbe perfect umiditatea, menține echilibrul termic și permite trecerea aerului. Astfel de truse arată frumos și vor dura câțiva ani. Dar lenjeria se încrețește repede și este greu de călcat. În plus, lenjeria de pat va costa de câteva ori mai mult decât un set similar de alte țesături.

Materialul setului de pat trebuie să fie potrivit pentru sezon. Pentru perioada rece de toamnă și iarnă, flanela și bicicleta sunt cele mai potrivite, iar în perioada primăvară-vară se recomandă utilizarea chintz sau calico.

Lenjeria de pat pentru nou-născuți este de obicei de dimensiuni standard. Și dacă trusa este făcută în conformitate cu GOST, atunci dimensiunile tuturor elementelor sunt realizate conform anumitor standarde:

 • pentru nou-născuți, producătorii de lenjerie de pat oferă fețe de pernă dreptunghiulare 40x60 cm;
 • într-un pat standard pentru nou-născuți, cearceaful are o dimensiune mică - 130x170 cm;
 • Husa de pilota ar trebui sa se potriveasca ideal cu pilota selectata, prin urmare producatorii ofera huse de pilota in doua dimensiuni: 100x140 cm si 90x100 cm.

Dacă doriți, puteți coase singur un set de lenjerie de pat din țesături combinate și puteți alege dimensiunea potrivită pentru toate accesoriile. De exemplu, deoarece lenjeria poate fi clasificată ca un material relativ capricios, greu de călcat, producătorii adaugă adesea câteva fire sintetice pe țesătură pentru a o curăța mai ușor.

Dar materialele sintetice din cearșafuri, cuverturi de pilote și fețe de pernă nu sunt foarte prietenoase cu copiii. Iar pentru laterale sau buzunare laterale, astfel de materiale sunt ideale. Prin urmare, barele de protecție frumoase din in cu fire sintetice pot completa un set de lenjerie de pat.

Din ce sunt făcute kiturile?

Un somn sănătos și sănătos este esențial pentru dezvoltarea fizică și emoțională sănătoasă a bebelușului tău. În timpul odihnei, un mic organism capătă putere, sistemul nervos este stabilizat și energia este activată. Puteți cumpăra lenjerie de pat fie individual, fie ca set gata făcut.

Setul standard constă din următorul minim necesar pentru copil.

 • Foaie... Se selectează în funcție de dimensiunea și forma saltelei. Foaia poate avea benzi elastice în jurul marginilor - în acest caz, materialul nu se va încreți și nu va aluneca. Dar atunci când alegeți o astfel de cearșaf, este necesar, pe lângă lățimea și lungimea saltelei, să țineți cont de înălțimea acesteia. De asemenea, unii producători oferă seturi de lenjerie intimă cu foi Velcro - această opțiune este, de asemenea, mai convenabilă în comparație cu modelul convențional.

Trebuie înțeles că Velcro poate cauza unele probleme, de exemplu, se poate agăța de material în timpul spălării sau se poate lipi de saltea.

 • Husă de pilota... Cerința principală este ca materialul să fie respirabil. Când cumpărați o husă de pilota pentru un bebeluș, ar trebui să refuzați un produs cu nasturi sau cu tăietură liberă. Opțiunea cea mai potrivită este o husă de pilota cu fermoar.
 • Pătură... Se selectează ținând cont de sezonul și temperatura din apartament. Bebelușul ar trebui să fie confortabil sub cuvertură: nu prea cald, dar nici prea rece. De asemenea, este important ca materialul păturii să fie plăcut la atingere. Mai înțelept este să alegeți mai multe pături și să le schimbați în funcție de temperatura din apartament.
 • Pernă... În primele zile de viață, nu este un atribut necesar pentru un copil.

Perna nu trebuie să fie prea înaltă sau prea tare. În loc de pernă, poți folosi un scutec obișnuit împăturit de mai multe ori.

 • Fete de pernă... În stocul unei mame tinere, trebuie să existe mai multe fețe de pernă înlocuibile, deoarece la o vârstă fragedă copilul poate regurgita resturile de mâncare în timp ce stă întins în pătuț. Atunci când alegeți o față de pernă, ar trebui să acordați preferință țesăturilor naturale moi.
 • Bare de protecție... Acestea sunt perne mici și plate care sunt instalate în jurul perimetrului pătuțului și protejează copilul de curenți și impact accidental asupra pătuțului. Și, de asemenea, lateralele se închid pentru accesul bebelușului la bare și tije, protejând astfel brațele și picioarele firimituri. În plus, părțile laterale protejează copilul de mediul înconjurător și ajută la adormirea mai rapidă. Laturile sunt realizate din cauciuc spumă moale, care este apoi tăiată cu material textil pentru a se potrivi cu setul. Laturile sunt atașate de pătuț cu benzi sau velcro.
 • Buzunare laterale... Element convenabil pentru depozitarea articolelor utilizate în mod regulat pentru un copil. Buzunarul lateral căptușit, fixat pe partea laterală a pătuțului, poate fi folosit pentru a depozita scutece, salopete sau jucării.
 • Topper saltea... De regulă, producătorul saltelei s-a ocupat deja de setul complet.Dar ar trebui să cumpărați imediat o a doua husă de saltea pentru a o înlocui.
 • Baldachin... Articol optional pentru nou-nascuti. Cel mai adesea, baldachinul este folosit în scopuri decorative doar pentru a decora pătuțul. Dar țesătura ușoară care curge deasupra pătuțului protejează și copilul de strălucire și insecte. Este necesar să se țină cont de dezavantajele copertinei.

Ca orice țesătură, baldachinul va fi un fel de colector de praf, pe care se va acumula murdărie, iar un copil va respira prin această „plasă de țânțari”. Prin urmare, este necesar să spălați baldachinul cel puțin o dată pe săptămână.

Cum să-l alegi pe cel potrivit?

Atunci când alegeți lenjerie de pat, trebuie să acordați atenție în primul rând calității țesăturii și abia apoi culorii și modelului. Nu ar trebui să decorezi lenjeria de pat cu mult decor: volane, panglici, margele, broderii și aplicații, pentru că copilul va avea dorința de a încerca toate detaliile care captează atenția.

Alegerea așternutului pentru un nou-născut, este mai înțelept să acordați preferință truselor gata făcute... Această opțiune specială are multe avantaje. În primul rând, toate elementele și detaliile sunt proiectate în același stil și arată armonios. În al doilea rând, în majoritatea cazurilor, achiziția unui kit gata făcut va fi mai ieftină. Și în al treilea rând, alegerea și achiziționarea unui kit gata făcut necesită mai puțin timp și efort.

În unele cazuri, cumpărarea lenjeriei de pat care nu este într-un singur set este cea mai potrivită opțiune, de exemplu, dacă patul are dimensiuni nestandard și este problematic să alegeți un set gata făcut.

Nu ar trebui să cumpărați lenjerie de pat pentru creștere. Este puțin probabil să fie posibil să economisiți chiar și o sumă mică, deoarece lenjeria poate deveni inutilizabilă chiar înainte de a crește copilul. Și spălarea frecventă a unui set mare și uscarea îndelungată vor cauza mai multe probleme. În plus, pe o foaie mare pot apărea pliuri și denivelări.

De regulă, toți producătorii de lenjerie de pat oferă seturi de dimensiuni standard. Dar verificați din nou dimensiunile exacte de pe eticheta pachetului înainte de a cumpăra. Și o condiție prealabilă: înainte de a cumpăra un kit, cereți vânzătorului să arate certificatul de calitate al kit-ului care vă place.

De câte truse ai nevoie?

În primul an de viață, 2-3 seturi de lenjerie de pat vor fi suficiente pentru bebeluș. In functie de material, rufele pot rezista intre 180 si 500 de spalari. Astfel, trusele selectate vor rezista în medie până la 2-3 ani.

Cea mai ușoară opțiune este să achiziționați un kit gata făcut cu cearșafuri înlocuibile, fețe de pernă și huse de pilota. În acest caz, elementele ușor murdare pot fi schimbate separat, deoarece se murdăresc. De exemplu, unii producători oferă seturi cu 5-6 foi, deoarece acest accesoriu se murdărește mult mai repede, mai ales în primul an de viață al bebelușului.

Producătorii

Un punct important atunci când alegeți lenjeria de pat pentru nou-născuți este marca produsului. Producătorii moderni de lenjerie de pat oferă multe opțiuni atât pentru seturi standard, cât și pentru cele exclusive. Alegerea părinților este limitată doar de buget și de dorințele individuale.

mărci rusești concentrat pe categoria de preț mediu și, în același timp, cumpărătorii lasă feedback pozitiv cu privire la produsele Ivanovo și Novorossiysk. Părinții tineri notează nu numai un preț accesibil, ci și calități pozitive, cum ar fi moliciunea țesăturii, rezistența și o mare varietate de sortimente. De asemenea, producătorii autohtoni oferă seturi complete de lenjerie de pat, care includ o saltea, pernă, pătură, pături.

Pe piața lenjeriei de pat s-au dovedit de mult timp și cu succes mărci din Turcia... De regulă, producătorii de lenjerie de pat pentru copii preferă bumbacul natural - o țesătură foarte delicată și de înaltă calitate.Și într-un sortiment mare sunt prezentate nu numai lenjerie de pat fără decor, ci și seturi frumoase cu elemente decorative și multe detalii.

Categoria de lenjerie de pat de lux include Marca belarusă Perina... În fiecare set, producătorul oferă de la 4 până la 7 accesorii din material moale, cu un luciu lucios într-o paletă ușoară și delicată. Prin calitatea țesăturii și a designului, producătorii belaruși nu diferă de cei europeni.

Sfaturi de îngrijire

Regulile pentru îngrijirea așternutului pentru bebeluși nu au restricții serioase.

 • Țesătura de bumbac se poate micșora în timpul procesului de spălare, așa că urmați recomandările producătorului pentru îngrijirea lenjeriei de pat. Lăsați etichete cu recomandări pentru temperatura apei și regimul de călcat pentru ca lenjeria de pat să nu-și piardă aspectul frumos, să nu se estompeze sau să nu se deformeze.
 • Este permisă utilizarea detergenților și gelurilor pentru rufe pentru copii pentru curățarea hainelor pentru bebeluși. Produsele chimice de uz casnic nu trebuie să aibă mirosuri puternice și arome pronunțate.
 • Întoarceți husa de plapumă și fața de pernă înainte de spălare. Și după spălare, trebuie să clătiți lenjeria de pat de 2-3 ori sub jet de apă pentru a elimina probabilitatea apariției particulelor de detergent între fibre și în cusăturile lenjeriei.
 • Se recomandă călcarea lenjeriei de pat pentru bebeluși umed, în intervalul de temperatură recomandat.

Exemple frumoase

Tuturor părinților, fără excepție, le place să privească copilul dormind liniștit. Și un set de lenjerie de pat atractiv joacă un rol special în acest sens. Pentru un nou-născut este recomandat să aleagă seturi de pat în culori pastelate calme. Psihologii și pediatrii sfătuiesc să renunțe la culorile strălucitoare și imprimeurile bogate.

Cel mai bine este să alegi lenjeria de pat într-o paletă delicată, cu desene drăguțe și discrete în primul an de viață al bebelușului.

Inserțiile decorative, dantelă și dungile în relief arată foarte bine pe lenjeria de pat pentru copii, dar toate elementele suplimentare ar trebui să fie pe exteriorul pătuțului, astfel încât să nu cauzeze probleme și disconfort bebelușului.

Este foarte important ca toate elementele decorative să fie cusute cu fire și să nu fie lipite de material.

Barele de protecție de pe pătuț joacă un alt rol important - contribuie la dezvoltarea bebelușului. Aruncându-se și întorcându-se în pătuț, bebelușul se poate uita la aplicații și imprimeuri colorate, astfel, bebelușul învață să se concentreze asupra elementelor individuale și își dezvoltă abilitățile motorii fine. Și pentru aceasta, producătorii oferă diverse seturi de bare de protecție cu părți detașabile, fitinguri suplimentare și chiar elemente sonore.

Bebelușul adormit salută noua zi cu un zâmbet. Prin urmare, aveți grijă să alegeți un set de lenjerie de pat de înaltă calitate, astfel încât dragostea și liniștea să domnească mereu în familie.

Pentru mai multe sfaturi despre alegerea așternutului pentru un pătuț nou-născut, vedeți următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila