Calico și satin pentru lenjerie de pat: proprietăți și diferențe ale țesăturilor

Calico și satin pentru lenjerie de pat: proprietăți și diferențe ale țesăturilor
 1. Prezentare generală a compozițiilor textile
 2. Comparația avantajelor și dezavantajelor țesăturilor
 3. Care e mai bun?
 4. Recenzii

Alegerea lenjeriei de pat este o problemă destul de importantă, care va afecta în mod direct confortul și calitatea somnului. Cu toate acestea, astăzi există destul de multe materiale folosite pentru coaserea truselor, printre care calico-ul grosier și satinul sunt în special în vedere. Prin urmare, pentru a face alegerea corectă, este necesar să aveți o înțelegere clară a proprietăților fiecărui material, a caracteristicilor sale pozitive și negative.

Prezentare generală a compozițiilor textile

Astăzi puteți găsi seturi de pat dintr-o varietate de țesături naturale, sintetice și combinate. Ele pot avea diferite țesuturi, proprietăți tactile, culori și o mulțime de alți parametri care sunt diferiți unul de celălalt. Prin urmare, poate fi destul de dificil să alegeți o opțiune potrivită din varietatea disponibilă. Dar din întreaga listă de materiale, seturile de satin și calicot sunt deosebit de solicitate, ale căror principale caracteristici vor fi discutate în detaliu mai jos.

Istoria originii calicotului grosier merge înapoi în țările asiatice, unde această materie primă a fost inițial destinată coaserii îmbrăcămintei exterioare și a lenjeriei de corp. Calico imprimat și-a găsit aplicația în fabricarea ținutelor pentru copii și femei. Astăzi, un material similar a început să fie folosit ca materie primă pentru cusut cuverturi de pilote, cearșafuri și perne. Acest lucru se datorează masei de caracteristici pozitive ale țesăturii, precum și costului său acceptabil.

Calico, de fapt, este o țesătură densă de bumbac, cu o țesătură perpendiculară de fire. Fără prelucrare, materialul este foarte asemănător cu o pânză de hârtie, de unde și numele înrădăcinat de calicot alb grosier, care se numește pânză. Țesătura iese în evidență pe fundalul altor materii prime din bumbac, cu un nivel ridicat de practic și rezistență la uzură; în cursul conferirii de nuanțe și modele materialului, se folosesc coloranți de origine exclusiv naturală.

În ceea ce privește densitatea, acest parametru variază între 50-140 fire la 1 cm2. Costul produselor se formează în funcție de tipul de fibre de țesut utilizate. De obicei, cu cât firul este mai subțire, cu atât materialul este mai puternic și mai dens, ceea ce înseamnă că costul produsului final va fi mare.

Pe rafturile magazinelor, puteți găsi mai multe tipuri de calicot grosier, din care este cusută așternutul:

 • materii prime vopsite simplu - de obicei produse monocromatice;
 • material imprimat - astfel de produse au un model multicolor, ornament etc.;
 • bleached calico - materie primă decolorată;
 • materialul nefinisat - realizat, dar neprelucrat, nu este folosit pentru coaserea lenjeriei.

Lenjeria albită are cel mai mic cost, astfel de lenjerie se vinde într-o culoare deschisă uni și duritate medie. Lenjeria de pat de culoare simplă are și o culoare solidă, dar poate fi de diferite culori. Calico imprimat este cel mai popular, deoarece această opțiune specială este prezentată într-o gamă largă de culori. Acest material este de preferat pentru a coase truse și scutece pentru copii datorită moliciunii textilelor.

Compoziția țesăturii poate include nu numai bumbac, ci și alte fire artificiale, datorită cărora producătorii cresc rezistența la uzură a produselor lor. O listă mai precisă a materialelor incluse în kit este de obicei indicată pe eticheta produsului.

Satinul a fost fabricat pentru prima dată în est, de unde țesătura s-a răspândit treptat în întreaga lume.Cererea pentru un astfel de material a fost determinată de calități ale țesăturii, cum ar fi rezistența, durata de viață lungă, în plus, materia primă poseda frumusețe și moliciune, care era destul de des comparată cu mătasea. Acum materialul este folosit atât pentru cusut așternut, cât și pentru confecţionarea hainelor și a tapițeriei pentru mobilier tapițat.

Satinul nu acumulează murdărie pe suprafața sa, așa că poate fi folosit în siguranțăchiar dacă în casă există un animal de companie blănos. In ceea ce priveste rezistenta la uzura, s-a constatat ca lenjeria satinata rezista perfect la peste trei sute de spalari, fara a se contracta. Ca un avantaj separat al materialului, se pot evidenția emoțiile pozitive și confortul atunci când se utilizează astfel de lenjerie în pat.

Aspectul produselor din satin se remarcă prin prezentabilitatea lor. Pentru a îmbunătăți astfel de indicatori, producătorii recurg destul de des la procesul de mercerizare a țesăturilor, a cărui esență este prelucrarea materiilor prime cu alcali, care dă strălucire produselor. În plus, în timpul producției de produse, tehnologia de calandrare poate fi utilizată, atunci când materialul trece prin procedura de rulare cu role încălzite, ceea ce face posibilă transformarea firului rotund utilizat pentru fabricarea țesăturii de bumbac într-unul plat.

Satinul este remarcabil pentru țesutul său, deoarece firele de mătase și bumbac sunt folosite în producția de materii prime, care sunt răsucite prin metoda dublei țesere.

Ca rezultat al acestei lucrări, se formează o suprafață satinată unică moale, iar un fir dens răsucit conferă materialului strălucire și calități reflectorizante. Materialul aparține categoriei de produse textile dense, astfel încât numărul de fire la 1 cm2 este de la 120 la 140.

Următoarele tipuri de satin pot fi găsite la vânzare:

 • albit;
 • imprimat;
 • vopsit simplu.

De asemenea, seturile de pat sunt destul de des realizate din soiuri speciale ale acestui material:

 • satin de mătase, unde se folosesc fire de bumbac și mătase;
 • jacquard - un material care este realizat folosind un model țesut; astfel de produse nu au partea greșită;
 • mako-satinul este o materie primă, a cărei producție implică utilizarea numai a firelor de bumbac, datorită cărora produsele capătă o strălucire unică.

Costul satenului simplu sau prelucrat depășește cu mult prețul calicotului grosier, datorită particularității țeserii primului material, dar durabilitatea produselor plătește prețul declarat de producător pentru produsele finite.

Comparația avantajelor și dezavantajelor țesăturilor

Deoarece ambele țesături sunt destul de populare pentru utilizare în lenjerie de pat, aspectele pozitive și negative ale fiecărui material trebuie luate în considerare. Satinul are următorul set de beneficii:

 • țesătura nu este predispusă la șifonare, așa că nu este necesară călcarea după spălare;
 • lâna, părul și alte murdărie nu se lipesc de material;
 • satinul nu conduce electricitatea;
 • materialul se remarca prin rezistenta la uzura si nu se micsoreaza nici dupa spalare la temperaturi ridicate;
 • lenjeria de pat din satin se remarcă prin atractivitatea sa ridicată în aspect;
 • performanță tactilă ridicată, care are un efect benefic asupra calității somnului;
 • in ceea ce priveste netezimea, materialul nu este cu mult inferior matasei, dar are un cost mai accesibil;
 • de regulă, partea cu cusătură conține o rugozitate, ceea ce face posibilă evitarea rulării patului din pat în timpul somnului;
 • țesătura are capacitatea de a reține căldura, astfel încât poate fi folosită fără probleme în sezonul rece;
 • materialul păstrează strălucirea culorilor pentru o lungă perioadă de timp.

Ca orice alt material, satinul are câteva dezavantaje:

 • datorită proprietății de a reține bine căldura într-o încăpere foarte încălzită, poate provoca supraîncălzire;
 • este puțin probabil ca satinul să fie în armonie cu mătasea sau alte materiale din cauza diferenței de rugozitate, care poate provoca un oarecare dezechilibru în senzații;
 • în ciuda costului mai mic în comparație cu satinul și mătasea, lenjeria de pat din satin este încă un produs scump

Indiferent de faptul că calicotul grosier este încă inferior satinului în unii parametri, următoarele calități pozitive sunt inerente țesăturii:

 • cost de producție mai accesibil;
 • calicotul grosier acumulează bine căldura, prin urmare nu se răcește când este folosit iarna;
 • pentru iubitorii de naturalețe, materialul este cea mai potrivită opțiune, deoarece astfel de seturi de pat nu sunt de cele mai multe ori pătate, ci pur și simplu albite;
 • materialul nu necesită condiții speciale de îngrijire, datorită cărora lenjeria de pat poate fi spălată la mașină în orice mod;
 • calicotul grosier este un material cu două fețe, astfel încât să puteți așeza lenjeria de pat pe ambele părți;
 • materiile prime cu o densitate mare sau adaosul de fir sintetic practic nu se sifoneaza;
 • seturile vopsite, de regulă, își păstrează culoarea și luminozitatea inițială a vopselelor pentru o lungă perioadă de timp;
 • materialul este ușor și hipoalergenic;
 • perfect respirabil.

Există seturi de pat grosiere și dezavantaje:

 • pentru persoanele cu pielea deosebit de sensibilă, astfel de truse pot părea puțin aspre la atingere;
 • prezența firelor artificiale poate determina formarea de pelete la suprafață;
 • compoziția complet naturală se va mototoli.

Care e mai bun?

Lenjeria de pat nu este doar un set format dintr-un cearșaf, o husă de pilota și o față de pernă, ci produse de care va depinde în mare măsură confortul în timpul odihnei, precum și aspectul dormitorului și starea de spirit în general. Cu toate acestea, este destul de dificil să găsiți un consens cu privire la ce țesătură este mai bine să cumpărați produse - calicot grosier sau satin.

În fiecare caz individual, parametrii și cerințele prioritare pentru lenjeria de pat pot fi designul culorii, densitatea materialului, costul unui set finit și alte nuanțe.

Cu toate acestea, în problema preferințelor în alegerea între calicot grosier și satin, pot fi remarcate următoarele - lenjeria de pat calico grosieră este considerată o opțiune ideală pentru persoanele care preferă minimalismul în orice, combinat cu un preț accesibil și caracter practic. În ceea ce privește satinul, acest tip de material pentru lenjerie în dormitor va deveni relevant pentru cei care acordă prioritate calității produsului și sunt gata să plătească un preț mai mare pentru acesta.

Însă ambele materiale, fiecare în felul lui, se descurcă bine în ceea ce privește exploatarea, așa că alegerea va ține de preferințele personale.

Recenzii

Potrivit recenziilor multor consumatori, seturile de satin și calicot grosier încântă prin caracterul practic în timpul utilizării pentru o perioadă destul de lungă de timp și un număr mare de spălări.

Potrivit unor răspunsuri, calicotul grosier este încă caracterizat ca un material mai durabil, care afectează durata de viață a lenjeriei de pat, în comparație cu satinul. Cu toate acestea, în această chestiune, marca comercială a produselor și tehnologiilor care sunt utilizate în producția acestor produse joacă un rol important.

Multe recenzii pozitive pot fi găsite în legătură cu seturile de satin din cauza absenței necesității de a le călca după spălare. În plus, gospodinele care prețuiesc luxul, dar experimentează disconfort în timp ce se relaxează pe mătase alunecoasă, au găsit o alternativă excelentă pentru ele în seturile din satin, care ies în evidență în sortimentul existent de produse cu aspect prezentabil, moliciune și frumusețe.

Răspunsurile despre lenjeria de calicot vopsită conțin uneori informații despre o anumită pierdere a culorii după o duzină de spălări. Dar, în general, satinul și calicotul nu sunt predispuse la decolorare, așa că pot fi spălate împreună cu alte lucruri fără teamă.

Pentru informații despre ce lenjerie de pat este mai bună, din calicot sau satin, vezi următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila