Lenjerie de pat: sfaturi pentru alegere și îngrijire

Lenjerie de pat: sfaturi pentru alegere și îngrijire
 1. Istoria originii
 2. Particularități
 3. Soiuri
 4. Tehnica de țesut cu fibre
 5. Cum să alegi?
 6. Producătorii
 7. Cum să ai grijă?
 8. De unde pot cumpara?
 9. Recenzii

Somnul este o parte integrantă a vieții umane, prin urmare, alegerea setului de pat ar trebui luată în serios. Cea mai bună opțiune ar fi lenjeria din țesături naturale, de exemplu, din in. Un astfel de material permite pielii să respire, absoarbe bine umezeala și nu irită epiderma. Lenjeria de pat poate fi spălată de până la 200 de ori fără a-și pierde estetica.

Istoria originii

Lenjeria de pat este destul de scumpă. Acest lucru se datorează complexității producției: prelucrarea materiilor prime durează mult din cauza caracteristicilor instalației. Înainte de a începe țeserea materiilor prime din care se poate face țesătura, este necesar să se extragă însăși fibra din pielea plantei. Se crede că inul a început să fie cultivat pe teritoriul Rusiei antice. De fapt, această plantă a apărut inițial în Orientul Îndepărtat și Egipt. Inul era foarte apreciat, prin urmare, la fel ca și rasele valoroase de blană, putea servi ca un analog al banilor.

Particularități

Lenjeria este o țesătură destul de densă. Unii îl consideră prea dur și înțepător. Cu toate acestea, acest material are o serie de avantaje semnificative.

 • Prietenia mediului. Inul nu este prelucrat de chimiști în perioada de coacere.
 • Higroscopicitate. Țesătura absoarbe rapid umezeala și, de asemenea, se usucă rapid.
 • Conductivitate termică. Lenjeria vă permite să mențineți o temperatură naturală a corpului în orice moment al anului.
 • Material respirabil. Datorită acestei proprietăți, dormitul pe un pat de lenjerie este foarte confortabil.
 • Rezistență ridicată la uzură.
 • Nu formează pelete.
 • Nu se electrifica.
 • Nu este susceptibil la formarea de ciuperci, are un efect antibacterian asupra pielii umane.
 • Nu provoacă iritații și alergii.
 • Are efect de masaj asupra epidermei (datorită structurii de relief).

Cu toate acestea, pe lângă caracteristicile pozitive, inul are și proprietăți negative:

 • riduri rapid;
 • dă o contracție vizibilă la spălarea cu apă fierbinte;
 • slab netezite;
 • își păstrează prost forma;
 • capetele crude flutură mult.

Soiuri

Distingeți materiile prime după metoda de prelucrare.

 • Melange. Se folosesc fibre de diferite nuanțe.
 • Imprimat. Materialul gata făcut este colorat.
 • Albit. Petele colorate sunt îndepărtate din material folosind alcali.
 • Multicolor. Se folosesc fire de diferite culori.
 • Acru. Acidul sulfuric este folosit pentru a obține in moale de o nuanță gri frumoasă.
 • Vopsit simplu. Se vopseste usor in culoarea dorita.

Tehnica de țesut cu fibre

Țesătura de in diferă și în tehnica de țesere a fibrelor:

 • fin modelat;
 • translucid combinat;
 • lenjerie;
 • leno ajurat (folosit în principal pentru detalii decorative);
 • jacquard cu model mare.

Cum să alegi?

Costul unui set de lenjerie nu ar trebui să fie principalul indicator la cumpărare. Există întotdeauna riscul de a achiziționa un fals (adică un set de pat din materii prime sintetice care nu absoarbe umezeala și formează peleți în timp) sau fibre de in amestecate cu bumbac. Ultima opțiune nu este rea, deoarece patul va fi din ce în ce mai moale la atingere. De asemenea, ca alternativă la lenjeria naturală, puteți achiziționa un set de lenjerie intimă cu adaos de lavsan sau viscoză.

Este necesar să acordați atenție țeserii fibrelor: ar trebui să se potrivească perfect împreună fără a forma goluri.Fibrele subțiri nu vor rezista mult și vor deveni inutilizabile. Aroma produsului este de mare importanță. Daca din lenjeria de pat emana mirosul de vopsea, inseamna ca este de slaba calitate, iar modelele de culoare se vor estompa dupa prima spalare. Toate imaginile trebuie să fie simetrice pe ambele părți ale produsului. O etichetă cu denumirea regimului de temperatură pentru spălare la 60 de grade poate mărturisi calitatea corespunzătoare.

Este de dorit ca cusătura să fie dublă și nu simplă, deoarece aceasta din urmă tinde să diverge rapid. Rezistența cusăturii depinde de rezistența firelor utilizate și de dimensiunea lor adecvată. De asemenea, este important ca schema de culori să se potrivească cu tonul general al lenjeriei. Se întâmplă că clienții preferă să achiziționeze toate atributele de dormit separat: fețe de pernă, cearșafuri, cuverturi de pilote. Cu o abordare competentă a alegerii, puteți obține un set de lenjerie de pat foarte original.

Atunci când alegeți un set de lenjerie de pat, ar trebui să acordați atenție companiei care produce aceste produse. O gamă largă de produse de lenjerie este fabricată în străinătate. Sunt destul de scumpe, ceea ce se explică prin broderia manuală a modelelor de in. Dar producătorii ruși se pot lăuda și cu produse de înaltă calitate și atractive.

Producătorii

Inul este un material deosebit. Din cele mai vechi timpuri, există două locuri în care producția de in are tradiții bogate - Kostroma și Belarus. În Kostroma, produsele din in sunt produse de mai bine de 8 secole. Acolo se află cel mai mare număr de fabrici de lenjerie, în comparație cu alte orașe rusești. Inul Kostroma este de înaltă calitate. Lenjeria de pat produsă la fabricile Kostroma este la mare căutare, prin urmare, diverse firme care se ocupă cu acest material în cadrul aceluiași oraș nu concurează.

În Belarus, inul este baza industriei textile. Anterior, din el erau cusute costume naționale, iar acum lenjerie de pat. Pe fondul dominației pieței textile cu materii prime artificiale, produsele din in au devenit și mai apreciate.

Cum să ai grijă?

Cel mai adesea, pe interiorul lenjeriei (husă de pilota, fată de pernă) există o etichetă cu denumiri detaliate cu privire la regulile de îngrijire a acestui set. Puteți spăla hainele de in manual sau într-o mașină automată. Este necesar să vă spălați imediat rufele dacă găsiți pete pe ele, deoarece murdăria veche s-ar putea să nu se spele. Dacă lenjeria de pat are fermoare și nasturi, închideți-le înainte de spălare. Pulberea concentrată nu trebuie să intre în contact direct cu materialul, deci este diluată cu apă. Nu umpleți mașina cu lenjerie până la globii oculari - trebuie să lăsați cel puțin jumătate din rezervor liber pentru ca lenjeria să fie clătită bine.

Lenjeria colorată este spălată cu adăugarea unui detergent special, care vă permite să păstrați luminozitatea nuanțelor. Dacă lenjeria albă sau gri poate fi spălată în apă la 60 de grade, atunci lenjeria colorată - doar la 40 de grade. Primele trei spălări de lenjerie, fie că sunt albe sau colorate, trebuie efectuate separat de celelalte articole. Cert este că inul eliberează substanțe care pot afecta negativ aspectul altor țesuturi. Apoi concentrația de enzime naturale este spălată, iar lenjeria și lenjeria de pat sau hainele din alte materiale pot fi spălate împreună.

Dacă lenjeria dumneavoastră albă este foarte murdară, fierberea vă va ajuta să faceți față. Pentru a face acest lucru, trebuie să diluați o lingură de sifon și săpun de rufe în 1 litru de apă. Pentru a fierbe un kilogram de rufe, ai nevoie de 6 dintre aceste frunze de ceai. Fierberea durează aproximativ 2 ore. Când procesul se termină, lucrurile trebuie lăsate într-o cratiță (lighean) până se răcesc complet, apoi clătite bine în apă caldă.

La curățarea lenjeriei de pat, nu folosiți agenți de albire care conțin enzime sau clor, deoarece aceste substanțe distrug structura inului.Învârtirea atributelor așternutului se efectuează într-o centrifugă la o viteză de 600 de rotații (maxim admisibil). Daca alegi o setare mai intensa, pe material vor ramane cute care vor fi greu de indreptat chiar si cu un fier de calcat. Nu trebuie să vă fie frică să cumpărați lenjerie de pat dacă la prima atingere vi s-a părut dur și înțepător. După câteva spălări, materialul va deveni mult mai moale. Dacă spălați patul cu mâna, nu trebuie să-l storci răsucindu-l - este mai bine să atârnați rufele și să lăsați apa să se scurgă. Dacă rufele au fost stoarse într-o centrifugă, la sfârșitul spălării trebuie îndepărtate imediat și toate ridurile îndreptate.

Nu utilizați mijloace tehnice specializate pentru uscarea inului, deoarece inul tinde să se micșoreze puternic. Este bine dacă patul poate fi uscat la aer curat, atunci se va estompa bine și va da o prospețime plăcută. Inul se calcă umed la o temperatură maximă a fierului de 150 de grade. Dacă trusa și-a pierdut strălucirea anterioară, trebuie călcată din față. Țesătura trebuie să rămână ușor umedă după călcare. Apoi lenjeria este din nou atârnată pe stradă până când este complet uscată.

După ce rufele sunt complet uscate, trebuie să le pliați și să le puneți în dulap. Nu depozitați lenjeria albă și lenjeria colorată împreună, deoarece este posibilă pătarea în punctele de contact. Este important ca lumina directă a soarelui să nu cadă pe material, iar dacă puneți trusa într-o pungă de in pentru depozitare, atunci luminozitatea culorilor de pe pat va dura mai mult. Dacă alegeți un set de lenjerie de înaltă calitate și urmați recomandările pentru îngrijirea lui, atunci lenjeria va rezista mult timp, păstrându-și aspectul frumos.

De unde pot cumpara?

Un set de lenjerie este destul de greu de găsit în magazinele de vânzare cu amănuntul, deoarece o astfel de lenjerie de corp este scumpă și nu le va plăcea tuturor din cauza culorilor sale discrete. Cel mai simplu mod de a comanda trusa preferată este pe internet. Costul final al setului de pat este determinat de marcă și de gama de dimensiuni. Prețul poate ajunge până la 100-150 USD.

Recenzii

Cei care au achiziționat seturi de lenjerie de pat de in remarcă că au fost atrași de naturalețea țesăturii și de culorile interesante (crem, maro deschis). Recenziile negative sunt asociate în primul rând cu senzații subiective (țesătură prea grosieră) și materii prime de calitate scăzută.

Pentru informații despre cum să alegeți lenjeria de pat potrivită, vedeți următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila