Cuverturi de pilote: soiuri și sfaturi pentru alegere

Cuverturi de pilote: soiuri și sfaturi pentru alegere
 1. Caracteristici de utilizare
 2. Soiuri de decupaje
 3. Dimensiuni (editare)
 4. Varietate de materiale
 5. Soluții de culoare
 6. Sfaturi utile

Husa de pilota este un element important al setului de pat și este utilizată pe scară largă ca accesoriu de lenjerie de pat printre multe popoare ale lumii. Prima mențiune despre cuverturi de pilote datează din prima jumătate a secolului XX. În acele vremuri, doar oamenii bogați își permiteau să-l cumpere. Cu toate acestea, după o jumătate de secol, husa de pilota a intrat ferm în gospodărie și astăzi aproape niciun pat nu se poate descurca fără ea.

Caracteristici de utilizare

Prezența unei cuverturi de pilota în setul de pat se datorează necesității de a respecta regulile de igienă. Păturile groase nu se usucă bine și își pierd adesea aspectul inițial, așa că spălarea frecventă a unor astfel de articole este imposibilă. Pentru a menține păturile curate și îngrijite, gazdele folosesc cuverturi de pilote. Pe lângă cerințele de igienă, utilizarea unei huse de plapumă crește semnificativ nivelul de confort în prezența unei suprafețe de pătură înțepătoare sau alunecoase. Multe pături sintetice sunt slab respirabile și pot provoca transpirație excesivă în timpul somnului. Utilizarea huselor de plapumă creează un spațiu de aer subțire între corp și materialul de acoperire al plapucii, ceea ce asigură ventilația și reduce transpirația.

Atunci când folosiți cuverturi de pat subțiri ca pătură, cuvertura de plapumă creează un efect multistrat, care mărește oarecum grosimea păturii și, datorită formării straturilor de aer, îmbunătățește funcțiile de economisire a căldurii ale acesteia din urmă. Pe langa beneficiile sale practice, husa plapuma aduce o componenta estetica importanta aspectului patului de dormit. Seturile de lenjerie de pat, inclusiv, împreună cu o husă de pilota, cearșafuri și fețe de pernă, arată estetic plăcut pe pat și se combină armonios între ele. Husele de pilota sunt clasificate in functie de multe criterii, ale caror fundamentale sunt tipurile de taieturi, marimile, materialul de fabricatie, structura si culoarea.

Soiuri de decupaje

Pe această bază, toate husele de pilota sunt împărțite în trei tipuri.

 • Articole cu o pătură tăiată în partea de jos a modelului. Avantajele unor astfel de cuverturi de pilote includ capacitatea de a folosi ambele părți la acoperire, ușurința umplerii păturii și aspectul finit. Printre dezavantaje se numără și probabilitatea ca păturile să alunece în timpul somnului. Cu toate acestea, acest moment poate fi considerat un minus doar condiționat. Modelele cu fantă inferioară sunt foarte ușor de echipat cu diferite tipuri de elemente de fixare precum fermoare, nasturi sau nasturi. Alegerea dispozitivului de fixare depinde în întregime de tăierea husei de plapumă și de preferințele personale ale proprietarilor. Deci, atunci când o jumătate de produs intră în cealaltă cu o suprapunere sau echipând modelul cu o supapă, este indicat să instalați butoane și butoane, iar cu o tăietură simplă - fermoare.
 • Modele cu croiala „europeană”., realizat in mijlocul marginii laterale a produsului. Aceste huse de plapumă sunt mult mai convenabile de utilizat decât cele anterioare și adesea nu au nevoie de elemente de fixare suplimentare. Cu dimensiunea corectă, pătura nu părăsește husa de plapumă nici în timpul unui somn agitat, datorită căruia decupaje „europene” sunt adesea folosite la coaserea seturi pentru copii.
 • Al treilea tip este o invenție tipică sovietică și este decupaj în centrul părții frontale... Orificiul poate avea o formă rotundă, pătrată sau dreptunghiulară și, de asemenea, poate fi realizată sub formă de romb sau fantă îngustă situată în centrul produsului. Acest tip de plapumă folosește doar o parte a plapumei și este considerată cea mai dificil de umplut.

Dimensiuni (editare)

Piața modernă a lenjeriei de pat oferă o mare varietate de dimensiuni standard diferite. Alegerea produsului potrivit depinde în totalitate de dimensiunile patului și păturii. Deci, dimensiunile standard interne ale păturii de o dimensiune și jumătate sunt 140x205 cm, păturile cu două paturi - 172x205 cm și modelele Euro - 200x220 cm. Produsele pentru copii sunt produse în dimensiunile 140x110 cm sau 140x100 cm sunt străine. oarecum diferite de cele rusești și sunt desemnate prin litere. De exemplu, o husă de pilota de o dimensiune și jumătate de 145x200 cm va fi marcată cu inscripția Single / Twin. Modelele duble 264x234 cm sunt desemnate drept King/Queen, iar marcajul huselor de pilote pentru copii cu dimensiunile de 100x120 cm va arăta ca un pat pentru copii.

Pe lângă cele standard, se găsesc adesea opțiuni non-standard. Deci, modelele pentru copii pot fi produse în dimensiunile 125x120 și 125x147 cm, dimensiunile produselor pentru un singur pat pentru adolescenți corespund uneori la 122x178 cm, iar opțiunile de una și jumătate pot fi reprezentate de produse de 153x215 cm.Dimensiunea ideală a o husă de pilota este considerată cea a cărei lungime și lățime sunt cu 5 cm mai mari decât parametrii păturii. În acest caz, pătura nu se va pierde în timpul somnului și va fi ușor de alimentat.

Varietate de materiale

Materialele pentru fabricarea huselor de pilote pot fi atât țesături naturale, cât și sintetice. Produsele de înaltă calitate ar trebui să includă cel puțin 60% din fibre naturale, reprezentate de bumbac, mătase, in și lână. O serie de țesături sunt considerate cele mai populare pentru coaserea huselor de pilote.

Bumbac

Bumbacul este cea mai versatilă și practică materie primă pentru așternut. Opțiunea ideală este sută la sută, fără utilizarea impurităților sintetice, compoziția de bumbac. Astfel de produse se disting prin densitate mare, nu strălucesc, dar în același timp sunt moi și plăcute la atingere. Avantajele bumbacului sunt durabilitatea ridicată, capacitatea de a elimina excesul de umiditate din corp, ușurința de spălare și călcare, hipoalergenicitate absolută, anti-alunecare și proprietăți antistatice excelente. Dezavantajele includ decolorarea rapidă a culorii și reducerea dimensiunii în timpul spălării.

Mătase

Mătasea este una dintre cele mai scumpe țesături folosite pentru husele de pilote. Materialul se distinge printr-o durată lungă de viață, capacitatea de a elimina umezeala din corpul uman și un aspect elegant. Modelele monocromatice negru și roșu, precum și produsele imprimate cu imagini fotografice, arată deosebit de frumoase. Modelele din mătase aparțin categoriei produselor de iarnă-vară, ceea ce se datorează proprietăților lor ridicate de reglare a temperaturii. Avantajele mătăsii includ rezistența la decolorare și deformare, precum și proprietățile de respingere a murdăriei ale materialului.

În plus, mătasea nu este un mediu favorabil pentru activitatea vitală a saprofitelor, nu se rupe atunci când este întinsă și nu acumulează electricitate statică. Dezavantajele includ imposibilitatea produselor de albire și cerințe stricte pentru spălare. Deci, o husă de pilota de mătase trebuie spălată cu o pulbere specială la o temperatură a apei care nu depășește +30 de grade și numai pe mâini. Este interzisă stoarcerea și răsucirea produsului, iar călcarea trebuie făcută numai din partea greșită. În timpul călcării, nu este recomandată folosirea unui vaporist și a unui braț de pulverizare, deoarece acest lucru duce la apariția de pete pe produs și îi strică aspectul. În plus, modelele de mătase sunt predispuse la alunecare, prin urmare, se recomandă să coaseți elementele de fixare în cuverturi de pilote și să echipați cearșafurile cu o bandă elastică.

Jacquard

Jacquard este, de asemenea, utilizat pe scară largă pentru coaserea așternutului. Este alcătuit din bumbac cu fibre de viscoză adăugate. Materialul are o structură în relief și arată ca o tapiserie, dar are o textură netedă și este plăcut la atingere. Avantajele modelelor jacquard includ rezistența ridicată a produselor, capacitatea de a elimina excesul de umiditate și proprietăți bune de termoreglare. Materialul nu este predispus la acumularea de electricitate statică, are rezistență ridicată la abraziune și se usucă rapid după spălare. Dezavantajul produselor jacquard este tendința lor de a forma pastile după spălări frecvente, ceea ce va face ca husa pilota să pară învechită.

Jacquard satinat

Jacquard satinat este adesea folosit ca material pentru coaserea plapumelor. Țesătura se distinge printr-o combinație armonioasă între o suprafață netedă și modele în relief, o strălucire frumoasă și un aspect estetic. Avantajele modelelor includ hipoalergenicitatea completă a țesăturii, posibilitatea de utilizare iarna și durabilitatea ridicată. Printre dezavantaje se numără suprafața alunecoasă a husei de pilota și nepotrivirea utilizării pe vreme caldă.

Lenjerie

Inul este un material natural valoros și se distinge printr-o anumită rigiditate și textura noduri. Husele de pilota din in au proprietati termoreglatoare si un efect bactericid moderat. Materialul este capabil să prevină apariția și reproducerea infecțiilor fungice și să elimine inflamația pielii. Patul din lenjerie absoarbe perfect umezeala ramanand uscat. Astfel de modele sunt durabile, rezistente la decolorare și nu sunt predispuse la îngălbenire. În plus, cuverturile de pilote de in, cu decupaj pe partea din față, arată foarte bine cu pilote matlasate sau izolate pe mozaic și se potrivesc perfect într-un interior modern. Dezavantajele modelelor de lenjerie includ șifonarea mare și dificultatea de călcare a produselor, care, însă, este mai mult decât compensată de naturalețea și igiena materialului.

prosop

Nu sunt mai puțin populare husele de pilota din pânză teribilă, care au proprietăți absorbante excelente și nu necesită călcare. Atât materialele complet naturale, cât și țesăturile cu adaos de materiale sintetice pot fi folosite ca materii prime pentru astfel de modele. Cuverturile de pilote din microfibră și bambus sunt opțiuni interesante. În ciuda originilor diferite, ambele materiale sunt plăcute la atingere, ușoare, hipoalergenice și nu sunt susceptibile la apariția ciupercilor și bacteriilor.

Soluții de culoare

Atunci când alegeți culoarea țesăturii, trebuie amintit că husele de pilote simple în tonuri de alb, roz pal și albastru deschis simbolizează o stare de puritate și pace. Modelele negre promovează fluxul de energie, în timp ce produsele roșii protejează împotriva anxietății și anxietății. Culoarea verde reprezintă liniște și liniște, în timp ce nuanțele violet aduc originalitate și experiment în cameră. Husele de pilota cu model mic sunt bune pentru un stil rustic, iar modelele de in gri se vor potrivi perfect in stilul eco. Modelele geometrice și motivele orientale vor aduce mister în cameră, iar desenele cu flori roșii mari vă vor pune într-o stare romantică.

Sfaturi utile

Atunci când alegeți o husă de pilota este necesar să se ia în considerare factori atât de importanți precum:

 • pentru ca lenjeria să reziste mai mult, trebuie să alegeți modele cu adaos de materiale sintetice, dar nici țesăturile complet sintetice nu trebuie cumpărate - produsele realizate din acestea pot acumula electricitate statică și nu sunt foarte plăcute la atingere;
 • dacă modelul este achiziționat pentru utilizare pe tot parcursul anului, calico sau poplin grosier ar fi cea mai bună opțiune;
 • dacă vrei să ai lenjerie strălucitoare în loc de mătase, poți cumpăra satin: costă mult mai ieftin, dar nu arată mai rău;
 • atunci când alegeți cadou o husă de pilota, este mai bine să vă concentrați pe modele cambric sau jacquard, dar dacă fondurile permit, este de preferat să alegeți mătasea;
 • modelele tricotate sunt mai potrivite ca cuverturi de pilote pentru pilote;
 • atunci când alegeți un produs, trebuie să vedeți dacă culoarea țesăturii și a firelor se potrivește, precum și să verificați calitatea procesării cusăturilor interne și geometria cusăturilor; în plus, husa de pilota trebuie să fie dintr-o singură bucată de material: prezența cusăturilor de îmbinare este inacceptabilă;
 • înainte de a cumpăra, trebuie să simțiți mirosul produsului și, dacă găsiți un miros chimic neplăcut, refuzați să cumpărați.

Pentru informații despre cum să alegeți o husă de pilota, vedeți următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila