Cum să călci și să îndoi o cearșaf cu o bandă elastică?

Conţinut
 1. Beneficiile unui cearșaf cu bandă elastică
 2. Cum se pliază
 3. Cum să mângâi pas cu pas

Nu cu mult timp în urmă, lenjeriile de pat obișnuite au fost înlocuite cu produse cu bandă elastică, sunt convenabile de utilizat, așa că majoritatea covârșitoare a tinerelor mame le-a dat cu îndrăzneală preferința. Adevărat, forma unei astfel de cearșaf nu vă permite să pliați frumos lenjeria de pat într-o grămadă îngrijită, ceea ce face mult mai dificil să puneți lucrurile în ordine pe rafturile cu lenjeria bebelușului. Și călcarea unui astfel de produs nu este deloc ușoară.

Beneficiile unui cearșaf cu bandă elastică

Timp de mulți ani, tinerii părinți au folosit tăieturi standard dreptunghiulare de țesătură pentru cearșafuri - calicot grosier, satin, flanel, chintz sau mătase. Și totul ar fi bine, doar astfel de foi au câteva dezavantaje semnificative:

 • se mototolește foarte repede;
 • „mutați” în mod constant dintr-o saltea moale;
 • marginile și colțurile sunt adesea pline în sus, formând pliuri inestetice.

De aceea, atunci când un produs nou a apărut la vânzare - cearșafuri elastice cu bandă elastică, au devenit imediat populare. Există o explicație simplă pentru aceasta - atunci când utilizați un astfel de model, materia nu alunecă, indiferent cât de activ se mișcă o persoană adormită într-un vis. O astfel de cearșaf este trasă peste saltea și astfel elimină complet toate problemele legate de împachetarea colțurilor, micșorarea cearșafului de pe saltea și vânătăile excesive.

În același timp, o astfel de lenjerie confortabilă are dezavantajele sale - călcarea și depozitarea ergonomică a seturilor de pat sunt dificile.

Cum se pliază

Lenjeria de pat bine pliată de obicei nu ocupă mult spațiu în dulapul cu lenjerie, nu se șifonează în timpul depozitării pe termen lung și își păstrează aspectul impecabil pe rafturi. Unele gospodine preferă să-și depoziteze rufele în stive, în timp ce altele le pun într-o față de pernă. Un produs cu bandă elastică nu este ușor de așezat frumos și compact. Acest lucru se datorează faptului că marginile materialului, adunate într-o bandă elastică strânsă, atunci când încercați să le pliați, încep să se umfle și să cadă din dreptunghiul bine pliat.

Cel mai adesea, aceste modele sunt fie pliate în jumătate, fie rulate într-o rolă. Cu toate acestea, mulți nu se concentrează deloc și pur și simplu vizitează o astfel de cearșaf într-un sertar spațios pentru seturi de pat curate. Dar dacă ordinea pe raft este importantă pentru dvs., atunci vă sugerăm să utilizați opțiunea de pliere a pânzei cu o bandă elastică. Dacă totul este făcut corect, rezultatul va fi un dreptunghi uniform. Rămâne doar să-l îndreptați cu atenție și să-l plasați într-un pachet mic ergonomic, de exemplu, într-o față de pernă obișnuită, iar în această formă poate deveni liber parte dintr-un teanc îngrijit de lenjerie de pat.

Schema este simplă.

 1. Luați produsul și întoarceți-l pe orizontală, astfel încât marginile scurte să fie pe părțile laterale ale dvs.
 2. Apoi trebuie să vă înfigeți palmele în colțurile produsului, ca în buzunare. Rețineți că partea din spate a foii ar trebui să fie orientată spre dvs.
 3. Drept urmare, obțineți următoarea imagine: țineți foaia cu mâinile, întinzând-o în direcția longitudinală (partea mai lungă este plasată exact între palme), iar mâinile sunt în colțurile din spate (pe dos în afară). ).
 4. Acum trebuie să vă aduceți mâinile împreună și să treceți un colț în celălalt.
 5. Ca urmare a acestor manipulări, ambele colțuri superioare vor fi pliate împreună.
 6. După aceea, trebuie să întoarceți foaia și să vă înfilați din nou mâinile, dar de data aceasta în colțurile inferioare libere.
 7. Repetați pașii și trageți un colț peste celălalt.
 8. Ca urmare, foaia va fi îndoită în jumătate în raport cu axa sa mai îngustă, iar colțurile vor fi pliate unele cu altele și puse pe mâini.
 9. În concluzie, trebuie să vă aduceți palmele împreună și să treceți un colț în celălalt.

Ca rezultat, veți obține un dreptunghi uniform pe care îl puteți pune pe o suprafață plană tare, îl puteți îndrepta și îl puteți trimite în dulap.

Gospodinele cu experiență depozitează lenjeria de pat în pungi speciale de bumbac sau pur și simplu într-o față de pernă - acest lucru este foarte convenabil și vă permite să depozitați în mod compact întregul set de lenjerie într-un singur loc. Rețineți că nu este recomandat să folosiți recipiente din plastic și pungi de polietilenă în aceste scopuri, deoarece nu există posibilitatea de circulație a aerului proaspăt în ele, ceea ce creează un mediu potrivit pentru reproducerea microorganismelor și ciupercilor patogene.

În plus, în fiecare an ar trebui să vă inspectați cu atenție așternutul pentru a separa cârpele.

Cum să mângâi pas cu pas

Călcarea cearșafului nu este mai puțin dificilă. Unele gospodine „omit” această etapă, dar acest lucru este greșit - călcarea lenjeriei ajută la distrugerea oricărei microflore nesănătoase de pe material, ceea ce prelungește semnificativ durata de viață a produsului. Iar dormitul pe lenjerie călcată este mult mai plăcut decât pe cele încrețite.

Pentru a netezi rapid foaia, încercați să adăugați puțin balsam la detergent pentru a înmuia materialul. În niciun caz nu trebuie să lăsați foaia spălată în tamburul mașinii de spălat după centrifugare - dacă nu o îndreptați imediat, atunci va fi aproape imposibil să neteziți o astfel de foaie în viitor.

Înainte de a atârna așternutul pe sfoară, îndreptați cu grijă cearceaful și scuturați-l. Scoateți foaia elastică imediat după ce materialul este uscat. Și după ce îl îndepărtați, inspectați cu atenție și coaseți toate găurile, dacă există, altfel se pot mări sub un fier de călcat fierbinte.

Vă rugăm să rețineți că sunt setate temperaturi diferite de călcare pentru diferite tipuri de țesături. Deci, mătasea este călcată la 80 de grade, viscoza - la 120, pentru chintz, un fier de călcat este setat la un nivel de încălzire de 170 de grade, pentru bumbac, este potrivită o temperatură de 180 de grade, iar pentru in, o încălzire maximă de 200 de grade. Este nevoie.

După ce lenjeria și fierul de călcat sunt gata, trebuie să începeți să vă călcați singur.

De obicei, elasticul este cusut pe foaie în jurul întregului perimetru sau numai în colțuri - în al doilea caz, nu există probleme speciale cu călcarea, dar în primul caz, procesul va fi mult mai supărător. Gospodinele cu experiență au reușit să identifice 4 metode de bază de îngrijire a cearșafurilor cu bandă elastică.

Metoda 1

În acest caz, foaia trebuie pliată exact în jumătate de-a lungul și apoi repetați manipulările, dar peste tot. După aceea, ar trebui să procesați părțile exterioare, apoi să o desfaceți înapoi și să o pliați din nou, astfel încât partea interioară „fosta” să fie deasupra - și să o călcați din nou.

Aceasta este o metodă simplă care oferă un tratament termic de înaltă calitate, cu toate acestea, nu veți obține o netezime perfectă în acest fel.

Metoda 2

Cearceaful trebuie așezat peste saltea și călcat așa cum este. O astfel de călcare nu numai că va neutraliza complet bacteriile și va obține sterilitatea, dar va crea și o suprafață perfect plană, care va fi confortabilă pentru dormit. În plus, această prelucrare este destul de rapidă, deoarece multe pliuri mici se îndreaptă de la sine atunci când sunt trase. Totuși, acest lucru este posibil numai dacă lungimea cordonului de fier permite netezirea exact în acest mod.

Metoda 3

Aceasta este opțiunea de cea mai înaltă calitate, dar în același timp cea mai laborioasă. Pentru a obține cea mai bună netezire, trebuie să desfaceți produsul și să mergeți cu fierul de călcat de-a lungul părții sale centrale, după care marginile foii trebuie trase peste colțul mesei de călcat și călcate încet, mișcând ușor materialul în jurul circumferinței. .

Metoda 4

Această opțiune presupune călcarea în principiu. Pentru a netezi lenjeria cu o bandă elastică, trebuie doar să îndoiți cu grijă cearceaful într-o grămadă și să o puneți sub o presă grea, de exemplu, sub fețe de masă, prosoape de baie și alte articole spălate și împăturite.

Este important ca rufele să fie complet uscate.

Unii oameni călcă foaia cu o bandă elastică cu un aparat de abur obișnuit - acest lucru nu merită făcut, deoarece tratamentul vertical cu abur nu este în întregime convenabil și, dacă neteziți țesătura de pe saltea, aceasta va absorbi umezeala și va începe să putrezească de la interior. Acest lucru va duce la formarea de ciuperci și mucegai periculoase, care afectează negativ sănătatea copiilor și adulților.

Cearşaful de pat tricotat cu bandă elastică este foarte convenabil de utilizat, dar îngrijirea și organizarea depozitării sale sunt pline de unele dificultăți. Cu toate acestea, cu o abordare competentă și atentă, puteți obține întotdeauna frumusețe și ordine perfectă pe raft.

Veți afla mai multe despre cum să călcați și să împăturiți o cearșaf cu o bandă elastică în următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila