Poplin sau satin - care este diferența și care este mai bun pentru lenjerie de pat?

Conţinut
  1. Asemănări ale țesuturilor
  2. Diferențele fundamentale
  3. Comparația avantajelor și dezavantajelor
  4. Care e mai bun?
  5. Recenzii

Lenjeria de pat trebuie să fie nu numai frumoasă, ci și plăcută la atingere, hipoalergenică și de înaltă calitate. Pe un pat acoperit cu astfel de lenjerie, dormi bine, iar un somn bun este cheia unei dispoziții excelente pentru întreaga zi. Deci, este mai bine să luați problema alegerii unui set de pat cu toată responsabilitatea.

Asemănări ale țesuturilor

Cea mai bună opțiune este țesăturile naturale din bumbac, in, mătase. Sunt respirabile, absorb apa perfect, nu sunt supuse electrificarii si sunt hipoalergenice. Țesăturile din diverse fibre naturale au propriile avantaje și dezavantaje.

Țesăturile de in sunt aspre și necesită o călcare atentă. Țesăturile din mătase sunt prea scumpe; în plus, alunecă și răcesc corpul. Liderul incontestabil printre textilele naturale este țesăturile de bumbac. Pot fi 100% naturale și amestecate (cu adaos de fibre sintetice). Cel mai adesea, calicotul grosier, satinul și popelina sunt folosite pentru fabricarea seturi de pat.

Satinul este o țesătură 100% bumbac (foarte rar cu incluziuni sintetice) cu țesătură dublă. Unul dintre fire este răsucit subțire, ceea ce conferă țesăturii din satin strălucirea și netezimea sa distinctivă. Cantitatea de ondulare a firului determină rezistența la strălucire a materialului textil. Partea cu cusături are o ușoară rugozitate, aceasta împiedicând lenjeria să alunece de pe pat. Satinul se distinge și printr-o densitate mare a țesăturii - până la 130 de fire pe 1 mp. cm.

Seturile din această țesătură absorb perfect umezeala, răcoresc la căldură și suficient de calde iarna, respirabile, nu electrizează și nu provoacă respingere alergică. Nu se „micșorează”, sunt durabile și puternice. Pentru coaserea lenjeriei de pat se folosesc mai multe tipuri de satin - albit, monocolor și imprimat.

Cel mai scump tip de țesătură din satin este jacquard din satin - cu un model convex la suprafață. Este necesar să-l călcați din interior spre exterior și în stare ușor umedă.

Acum despre poplin. Anterior, țesătura poplin era făcută din mătase, acum - din bumbac, ocazional cu aditivi sintetici. Particularitatea poplinului este o țesătură simplă (calicot grosier) de fire de urzeală și bătătură de diferite grosimi, care dă un model al unei mici cicatrici pe suprafața țesăturii. Distinge între popelin albit, vopsit simplu, multicolor și imprimat.

Higroscopic, antistatic, respirabil, durabil și hipoalergenic - aceasta este o listă incompletă a avantajelor acestei țesături minunate. Practic nu se șifonează, își păstrează perfect forma, nu se micșorează și nu se întinde în timpul spălării. Pretul popelinei este mic, aproximativ in limita costului calicotului grosier, insa dupa senzatiile tactile, popelina este mult mai placuta si mai usoara.

Acum au apărut pe piață satinul și poplinul cu imagini care creează iluzia de volum. Dacă preferi soluții originale în interior și nu te sfiești de noile impresii, încearcă seturi de lenjerie de pat realizate din astfel de țesături.

Diferențele fundamentale

Popelina are o densitate mai mică în comparație cu satinul, dar din această cauză este mai ușor și mai aerisit. De asemenea, poplinul, spre deosebire de țesăturile din satin, este predispus la vărsare, mai ales în timpul tratamentului termic (spălare la temperatură înaltă, călcare). Un model pe satin poate fi creat în procesul de țesere a firelor (satin-jacquard, satin imprimat), pe poplin - numai prin vopsirea sau imprimarea unei imagini.

Comparația avantajelor și dezavantajelor

Satin

Poplin

Compoziţie

100% bumbac, incluziunile sintetice sunt foarte rare

100% bumbac, incluziunile sintetice sunt foarte rare

Spălat

Rezistă la spălare la temperaturi ridicate, conceput pentru 300-400 de spălări

La 30 de grade se poate naparli, conceput pentru 120-200 de spalari

Calcat

Ușor de călcat și nu se deformează la călcare

Necesită călcare atentă

Sentimente din contactul tactil

Excelent, materialul este delicat, neted

Moale, ușor, plăcut la atingere

Preț

Înalt

Accesibil

Care e mai bun?

Ce să alegi pentru lenjerie de pat - satin sau poplin? Fiecare țesătură are multe avantaje, așa că consumatorii recomandă ghidați de impresiile lor: simțiți textilele pe care le alegeți, priviți culorile seturilor oferite, calculați-vă finanțele. Satinul este mai scump decât poplinul, dar și mult mai durabil.

Recenzii

Potrivit recenziilor consumatorilor, majoritatea preferă în continuare lenjeria de pat din poplin, deoarece raportul dintre preț și calitatea textilelor este optim. Atunci când aleg un kit gata făcut, cumpărătorii sunt sfătuiți să nu ezite, să desfășoare materialul pentru a verifica naturalețea compoziției sale. Dacă se aude o crăpătură slabă, firele sintetice sunt țesute și în material. Un mic procent dintre ele este permis, chiar util - țesătura devine mai durabilă, se încrețește mai puțin etc. Dacă există mai mult de 50% fire artificiale, este mai bine să nu folosiți o astfel de țesătură pentru a face patul. Nu va permite aerului să treacă, absoarbe umezeala și electricitatea statică.

Vedeți următorul videoclip pentru a afla cum diferă poplinul și satinul.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila