Lenjerie de corp: cum să faci lenjerie elastică?

Conţinut
 1. Avantaje și dezavantaje
 2. Ce sunt ei?
 3. Fă-o singur

Un cearșaf extensibil care se înfășoară în jurul saltelei ca o husă a devenit parte din viața de zi cu zi a familiei moderne. O astfel de lenjerie de pat este o adevărată descoperire pentru cei care se mișcă activ în somn și nu vor să se trezească pe un pat mototolit îngrămădit sub spatele inferior.

Cearceaful de pat are benzi elastice speciale cusute in jurul marginii sau la colturi, care sunt atasate de si sub saltea si permit cearceafului sa ramana desfasurat pe tot parcursul noptii.

Avantaje și dezavantaje

Numeroase recenzii pozitive de pe diverse forumuri și site-uri semnalează un număr mare de avantaje ale unor astfel de lenjerii de pat față de cele obișnuite. Dintre avantajele achiziționării sau coaserii unei foi cu acest design, se pot distinge următoarele.

 1. Foaia întinsă nu se mișcă, nu se mototolește sau nu se înfundă sub corpul unei persoane, chiar dacă aceasta se mișcă activ într-un vis. Acest lucru este valabil mai ales pentru copii și adolescenți, precum și pentru adulții cu somn agitat. În același timp, materialul lenjeriei nu contează: nici măcar o cearșaf de mătase nu se va deplasa și nu se va aduna în pliuri.
 2. Este mult mai ușor să umpleți salteaua cu o astfel de cearșaf, deoarece se va potrivi întotdeauna și nu va fi nevoie să fie apăsată pe părțile laterale pentru a o asigura. În timpul funcționării, nu trebuie să schimbați patul zilnic și trebuie să schimbați mai rar astfel de lenjerie, deoarece nu se șifonează și se murdărește mai puțin.
 3. Poate acționa nu numai sub forma unui pat obișnuit, ci și ca husă pentru o saltea, protejând-o de contaminare. Curățarea unei saltele nu este o sarcină ușoară, iar o astfel de husă vă va permite să o faceți mult mai rar.
 4. Salteaua, inchisa pe laterale cu o panza uniform intinsa, arata mult mai ingrijita si mai confortabila decat de obicei. Puteți alege lenjerie de pat în culoarea patului în sine sau, dimpotrivă, într-o nuanță contrastantă. Diverse modele și ornamente arată frumos de-a lungul marginii unui astfel de pat făcut.

Din păcate, cu toate avantajele sale, o idee atât de neobișnuită nu este lipsită de anumite dezavantaje. Una dintre principalele preocupări ale cumpărătorilor cu privire la o astfel de foaie este dificultatea de a avea grijă de ea.

 1. Spălarea manuală este foarte laborioasă și consumatoare de timp, iar o mașină de spălat face ca o bandă elastică strânsă să fie inutilizabilă prea repede. Această problemă poate fi rezolvată prin utilizarea diferitelor dedurizatoare de apă. Acestea pot fi tablete speciale pentru o mașină de spălat sau balsam de rufe. În plus, articolele mici tind să se înfunde în interiorul cearșafului în timpul spălării. Pentru a nu pierde o pereche de șosete sau o eșarfă mică, este suficient doar să întorci cârpa după spălare. Sau pur și simplu nu puneți lucruri atât de mici în mașină atunci când spălați lenjeria de pat.
 2. A doua problemă este călcarea cearșafului, deoarece elasticul o trage împreună și împiedică călcarea completă a foii. Soluția este destul de simplă. Trageți foaia peste masa de călcat cu o mână, astfel încât colțul să fie extins. În acest caz, fierul de călcat este situat în mâna a doua și trece ușor prin toate pliurile, îndreptându-le. În plus, o astfel de cearșaf poate fi călcată trăgând-o peste saltea însăși. După o astfel de călcare, nici măcar nu trebuie să-l recălci, se va potrivi corect în locul potrivit.

Ambele deficiențe pot fi considerate condiționate, deoarece după două sau trei spălări ale cearșafului, orice persoană se va descurca atât la spălarea, cât și la călcat astfel de lenjerie de pat. În același timp, toate avantajele utilizării acestuia nu vor dispărea nicăieri.

Majoritatea familiilor care au trecut de la un cearșaf obișnuit la lenjerie intimă întinsă nu mai revin la seturile obișnuite, deoarece le par complet incomode.

Ce sunt ei?

În magazine, puteți găsi cearșafuri elastice și chiar seturi întregi de lenjerie de pat într-o varietate de nuanțe și modele. Poate fi fie pânze simple în culori pastelate, fie adevărate opere de artă. Trusele pentru copii cu diverse personaje de desene animate și basme ies deosebit de strălucitor pe acest fundal.

Dar este posibil să se clasifice foile cu bandă elastică nu numai după model, ci și după alți parametri. După compoziția țesăturii, puteți găsi următorul produs:

 • seturi calico grosiere;
 • foi de percal;
 • lenjerie de pat din poplin;
 • tricotaje;
 • seturi de mătase sau satin;
 • opțiuni de friptură caldă.

Aproape toate versiunile, cu excepția cearșafurilor de mătase și satin, folosesc fir de bumbac. Singura diferență este în grosimea și metoda de țesut. Nu trebuie să luați truse sintetice pentru persoanele a căror piele este deosebit de sensibilă și predispusă la iritații.

Nici alegerea materialului artificial pentru un pat pentru copii nu va fi cea mai reușită.

În funcție de mărime, lenjeria este împărțită în următoarele tipuri:

 • 120x60 - această dimensiune este considerată pentru copii;
 • 200x90 sau 200x80 sunt seturi de pat de o persoană;
 • 200x110 și 200x120 - lenjerie de pat și jumătate;
 • 200x140, 200x160 și 200x180 - pentru un pat dublu;
 • 200x200 este o dimensiune standard numită „Euro”.

În plus, foile întinse pot varia în design.

 1. Elasticul poate fi cusut în jurul întregului perimetru al foii, făcându-l un fel de geantă.
 2. Elasticul poate fi cusut doar în colțurile unei pânze dreptunghiulare.
 3. Elasticul poate fi sub formă de bandă, cusut pe ambele părți ale colțului cearșafului și pus pe saltea, ca o curea.

Fă-o singur

   Dacă aveți deja o foaie obișnuită în stoc, atunci este ușor să o transformați într-o foaie întinsă. Acest lucru necesită doar trei instrumente:

   • bandă elastică largă sau bandă elastică;
   • mașină de cusut;
   • ruletă.

   Întregul proces de lucru este destul de simplu și poate fi efectuat chiar și de un începător. În primul rând, se iau măsurătorile de pe saltea. Trebuie să-i aflați lungimea, lățimea și înălțimea. După aceea, trebuie să tăiați foaia finită în așa fel încât 4 pătrate de aceeași lățime cu înălțimea saltelei plus câțiva centimetri de țesătură pentru alocații să fie tăiate în colțurile acesteia. După aceea, părțile laterale ale decupajelor pătrate sunt cusute împreună din partea cusătură. Ar trebui să obțineți un fel de „cutie” moale fără capac.

   Întindeți banda elastică și fixați-o cu ace de-a lungul perimetrului „cutiei” cusute, apoi coaseți-o pe o mașină de scris. Cel mai bine este să faceți acest lucru cu ochiuri în zig-zag. Dacă, în loc de o bandă elastică, a fost achiziționat un elastic dens, atunci puteți mai întâi să faceți o mică perdea în jurul perimetrului, apoi să introduceți elasticul în ea și să-i coaseți capetele. Pe foaia finită, trebuie să procesați bine toate marginile cu un overlock sau o mașină obișnuită, după care o puteți trage peste saltea. Un cearșaf obișnuit s-a transformat într-un cearșaf extensibil confortabil în două ore.

   Cum să faci o cearșaf cu o bandă elastică cu propriile mâini, poți vedea în următorul videoclip.

   fara comentarii

   Comentariul a fost trimis cu succes.

   Bucătărie

   Dormitor

   Mobila