Totul despre cartușe de imprimantă

Totul despre cartușe de imprimantă
 1. Ce este?
 2. Vizualizări
 3. Se pot reumple toate cartușele?
 4. Cum să alegi?
 5. Cum să înlocuiți?
 6. Cum se realimentează?
 7. Probleme posibile

În funcție de tehnologia de imprimare, cartușele de imprimantă pot fi laser și cu jet de cerneală. Să facem cunoștință mai detaliată cu caracteristicile acestor dispozitive, cu avantajele, dezavantajele, regulile de selecție și funcționare ale acestora.

Ce este?

O imprimantă este un dispozitiv pentru transmiterea informațiilor pe suporturi de imprimare, adică pe hârtie. În zilele noastre, oamenilor le este greu să se descurce fără ele - imprimantele sunt în case, birouri, instituții de învățământ și alte organizații. Ele pot fi matrice, cu jet de cerneală și laser.

Părțile care conțin cerneală sau toner se numesc cartușe. Arată ca niște compartimente încăpătoare, fără de care imprimanta nu funcționează. Modul de funcționare al cartusului diferă în funcție de tipul de imprimantă.

La modelele cu laser, datorită acțiunii laserului, imaginea electrostatică a textului sau imaginii viitoare merge pe rola foto, iar tonerul este atras de acesta printr-o gaură specială. Pe măsură ce tamburul se rotește, tonerul este aplicat pe hârtie așa cum a fost desenată.

Într-o imprimantă cu jet de cerneală, sunt instalate cartușe de cilindru, micropicături de cerneală ies prin duzele capului de imprimare. Ei pun text sau imagini pe hârtie în puncte separate.

Ambele tipuri de imprimante sunt solicitate în rândul utilizatorilor.

Totodata, cel laser castiga la viteza de printare, iar cel cu jet de cerneala - la calitatea pozelor printate.

Vizualizări

alb-negru

Cele mai vechi cartușe aveau un singur compartiment. În consecință, în ea a fost turnată vopsea de aceeași culoare - neagră. Dispozitive similare sunt folosite astăzi, produc imprimare simplă alb-negru.

Colorat

Pe măsură ce tehnologia s-a dezvoltat, compartimentele au devenit din ce în ce mai multe, au fost umplute cu diverși coloranți. Cu toate acestea, numărul lor este limitat și nu toate culorile sunt reprezentate în ele. Cele mai multe modele moderne de imprimante color amestecă cernelurile din cartușe separate pentru a obține nuanța dorită pe hârtie. Astfel de cartușe sunt folosite la imprimantele foto.

În zilele noastre, cele mai comune sunt cartușele combinate pentru diferite nuanțe. Sunt folosite pentru a lucra cu volume mici de tipărire. Principalul avantaj al unor astfel de modele este ușurința de întreținere. Compartimentul de colorant și unitatea de imagistică sunt aici integrate într-o singură unitate, astfel încât toată cerneala este găzduită într-un singur compartiment și legată între ele. Acest model este solicitat în rândul proprietarilor de imprimante cu jet de cerneală.

În cartușe separate, containerul de toner și modulul de control sunt separate unul de celălalt și sunt în esență două dispozitive diferite. Avantajul unor astfel de modele este ușurința realimentării. În produsele combinate, atunci când chiar și un recipient cu colorant este gol, devine necesară înlocuirea întregului cartuş.

În cazul separat, nu există o astfel de cerință.

Se pot reumple toate cartușele?

Atunci când alegeți o imprimantă, rețineți că nu orice cartuș poate fi reumplut cu ușurință. Acest lucru poate duce la costuri mari în viitor. Producătorii de imprimante și-au dat seama foarte repede că principalul element de cost pentru utilizatori nu este achiziționarea imprimantei în sine, ci funcționarea acesteia. De aceea prețul dispozitivului este mult mai mic în comparație cu prețurile consumabilelor. În consecință, este benefic pentru utilizatori să reumple cartușele reîncărcabile, mai degrabă decât să cumpere altele noi de unică folosință.

De aceea producătorii preferă să producă modele greu de alimentat. Acest lucru se aplică în primul rând produselor cu jet de cerneală. Prețul pentru o imprimantă cu jet de cerneală din categoria mijlocie este cu un ordin de mărime mai mic decât costul celui mai ieftin echipament laser. Cu toate acestea, această diferență este complet compensată de problemele cu realimentarea - consumabilele lor sunt scumpe.

În plus, sunt suficiente pentru un număr mult mai mic de pagini.

În încercarea de a reumple un cartuş cu propriile mâini, apar diverse probleme:

 • dacă faceți greșit treaba, atunci cerneala pe care tocmai ați cumpărat-o în cartus se va usca pur și simplu și imprimanta va opri imprimarea;

 • alimentarea cu jet de cerneală este un proces destul de murdar, cerneala curge literalmente de peste tot și pătează toate obiectele din apropiere;

 • Cerneala cu jet de cerneală are un termen de valabilitate limitat, dacă nu ai timp să o petreci, trebuie doar să o arunci.

De asemenea, este nevoie de mult timp pentru a găsi tonerul potrivit pentru modelul dvs. cu jet de cerneală. Această lucrare o poți face singur, dar este mai bine să o încredințezi unui maistru cu experiență sau, dacă vorbim despre o companie, unui administrator de sistem.

Dacă lucrați cu imprimanta acasă din când în când, va fi mai profitabil să achiziționați noi cartușe oficiale pentru fiecare model specific de dispozitiv de imprimare.

Cum să alegi?

In functie de tipul de cartus, imprimantele pot fi originale, reumplute si remanufacturate. Fiecare dintre ele are propriile sale avantaje și dezavantaje.

Cartușele originale sunt vândute într-un set împreună cu imprimanta. Sunt cele recomandate de producator. Astfel de dispozitive nu sunt ieftine - nu este neobișnuit ca un cartus să coste chiar mai mult decât întreaga imprimantă. În plus, este posibil să nu fie de cea mai bună calitate. Profesioniştii aleg cartuşele HP LaserJet de la Hewlett-Packard.

Reumplut - Aceste cartușe au fost folosite anterior. După ce au rămas fără cerneală, sticla a fost reumplută. Acest proces este destul de complicat, o astfel de muncă se desfășoară în ateliere speciale.

Remanufacturate - Aceste cartușe sunt mai ieftine decât cartușele originale. Au fost folosite anterior și s-au dovedit a fi defecte. Au fost testate, conform rezultatelor, se da o concluzie cu privire la posibilitatea repararii echipamentului. Dacă se constată că nu se poate repara, cartuşul este aruncat. Dacă încă mai poate funcționa, atunci este curățat, componentele deteriorate sunt înlocuite, alimentate și vândute.

Cum să înlocuiți?

Scoateți vechiul cartuş înainte de a instala un nou cartuş în interiorul imprimantei. Acest lucru nu este greu de făcut, mai ales pentru persoanele care au anumite abilități în lucrul cu echipamente de birou. Dar dacă această lucrare este nouă pentru tine, este logic să folosești instrucțiuni pas cu pas.

Mai întâi trebuie să deschideți cu atenție capacul imprimantei și să găsiți cartușul. Rețineți că unele părți devin foarte fierbinți în timpul imprimării, așa că aveți grijă când atingeți părțile.

Scoateți cartuşul cu grijă. De obicei se ține pe cleme speciale, cu mișcări bruște pot fi sparte.

După îndepărtarea clemelor, trageți de crestăturile sau mânerele de pe cartuş. Dacă se blochează, este mai bine să contactați departamentul de service, deoarece orice mișcare puternică va duce cel mai adesea la deteriorarea echipamentului.

Cartușul conține o mulțime de elemente mici, eșecul oricăruia dintre ele va afecta negativ calitatea imprimării.

Reziduurile de vopsea din interiorul celulei pot păta grav atât pielea, cât și obiectele din jur. Pentru a menține curățenia, folosiți recomandările specialiștilor.

 1. Pregătiți-vă locul de muncă în avans. Scoateți toate articolele inutile de pe masă, acoperiți suprafața cu foi de hârtie sau film.

 2. Suflecați-vă mânecile, scoateți toate bijuteriile din mâini, puneți-vă mănuși (puteți folosi plastic, cauciuc sau tricotate inutile).

 3. Puneți-vă un șorț vechi sau acoperiți-vă corpul cu un prosop inutil.

 4. Aprovizionați cu șervețele pentru a îndepărta rapid vopseaua de pe piele sau îmbrăcăminte.

 5. Pregătiți solventul. Vă va ajuta să vă clătiți mâinile dacă cerneala se usucă.

 6. Și cel mai important, nu răsturnați și scuturați cartușul pentru a verifica cantitatea de cerneală rămasă. Acest lucru duce la scurgeri de vopsea.

Cum se realimentează?

Cel mai bine este să încredințați specialiștilor reumplerea cartuşului. Dar dacă ești hotărât să faci singur această muncă, atunci ai nevoie de un plan pas cu pas.

Pentru imprimanta cu jet de cerneala

Pregătiți colorantul și seringa pentru a injecta în cartuş.

Umpleți seringa până la marcajul superior folosind pistonul. Nu este necesar să-l umpleți la limită, altfel vopseaua va începe să se reverse.

Căutați o gaură în carcasa exterioară a cartuşului. Introduceți un ac dintr-o seringă în el și turnați cerneală în recipient cu mișcări ușoare și fine.

Toate deschiderile din cartuş trebuie închise cu grijă.

Pentru imprimanta laser

Pulberea polimerică pentru o imprimantă laser este toxică, așa că trebuie să pregătiți echipamentul individual de protecție înainte de a începe lucrul.

Scoateți cartușul din imprimantă, inspectați-i cu atenție suprafața. Există un orificiu de umplere pe capacul superior. Dacă nu este acolo, atunci puteți arde ușor o gaură mică cu un ac.

Utilizați o pâlnie pentru a turna toner în cameră, apoi acoperiți orificiul cu bandă adezivă.

O serie de modele prevăd aplicarea unui cip special pe cartuş.

Programul nu recunoaște dispozitivele fără cip.

Probleme posibile

Și în concluzie, să ne oprim mai în detaliu asupra principalelor probleme cu care se confruntă adesea proprietarii de imprimante.

Dacă observați că imprimanta scrie cu spații, atunci cel mai probabil cartuşul de cerneală nu mai are cerneală. Un astfel de echipament trebuie alimentat.

Faceți același lucru când apar dungi albe. Lăţimea şi numărul acestora pot varia în funcţie de cantitatea de cerneală rămasă în cartuş.

În unele cazuri apar defecte, în care reumplerea cu cerneală nu ajută, ci doar agravează situația. Dacă apare o dungă întunecată pe marginea dreaptă a textului tipărit, rola foto instalată în cartuş este cel mai probabil uzată. Acest lucru se întâmplă ca urmare a trecerii frecvente a marginilor foii de-a lungul suprafeței sale și a șlefuirii lacului sensibil la lumină.

Dacă reumpleți acest cartus, banda va fi și mai vizibilă. În plus, acest lucru va crește foarte mult consumul de cerneală și va crește uzura elementelor de lucru ale imprimantei din cauza colorantului care curge în interior. În acest caz, înainte de realimentare, trebuie să curățați complet dispozitivul, să resetați și să clipiți din nou. Această procedură se numește recuperarea cartușului.

Dacă nu se efectuează restaurarea, iar cartuşul este folosit în continuare, atunci uzura atinge limita. Pe lângă o risipă uriașă de toner, aceasta duce la murdăria imprimantei și la defecțiunea permanentă a acesteia. Vă rugăm să rețineți că, dacă cartușul a fost refabricat anterior, acesta trebuie reciclat.

Dacă pe tipărit apar semne repetitive și puncte negre la o distanță de aproximativ 76 mm unul de celălalt, atunci un corp străin a căzut pe tamburul fotosensibil al cartuşului. A deteriorat suprafața lacului și a rezultat în așchii. O astfel de tehnică poate fi doar restaurată, chiar dacă era complet nouă. Această defecțiune este mai ușor de prevenit. Pentru a face acest lucru, trebuie să utilizați hârtie de înaltă calitate, nu permiteți coli de hârtie cu capse să intre în imprimantă. Și, de asemenea, nu păstrați plantele lângă echipamentele de birou, deoarece pământul din ghivece poate intra în dispozitiv și poate duce la probleme.

Am examinat ce sunt cartușele pentru o imprimantă și ne-am spus care este principiul lor de funcționare. Am aflat care este diferența dintre dispozitivele laser și cele cu jet de cerneală, ne-am oprit asupra particularităților utilizării cartușelor, reumplerii și reparării acestora.Meșteșugarii cu experiență sfătuiesc să cumpărați echipamente de la producători de încredere, cu marcaje și o resursă mare - acest lucru vă va ajuta să lucrați cu imprimanta fără defecțiuni și probleme.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila