Cum să coasi o cearșaf cu o bandă elastică?

Conţinut
 1. Avantaje și dezavantaje
 2. Selectarea formei
 3. Calculul cantității necesare de material
 4. Crearea modelului
 5. Descrierea pas cu pas a fabricării produsului

În ultimii câțiva ani, foile elasticizate au câștigat popularitate constantă în întreaga lume, inclusiv în Rusia. Acest fapt se explică prin faptul că saltelele cu arcuri înalte sunt răspândite. Pentru astfel de produse, sunt necesare foi care ar avea o potrivire sigură.

Cearșafurile de pat cu bandă elastică sunt potrivite în mod optim pentru o astfel de sarcină, banda elastică fixează rigid materialul, prevenind deformarea acesteia. Costul unui cearșaf cu bandă elastică este vizibil mai mare, așa că gospodinele zeloase o coase adesea singure, mai ales că această operațiune nu necesită calificări înalte.

Avantaje și dezavantaje

Paturile moderne sunt echipate cu o mare varietate de saltele, de la latex la box spring. Uneori, înălțimea produsului poate ajunge la 25-30 cm, iar pentru a realiza un astfel de pat cu cearșaf cu bandă elastică, trebuie să folosiți două cearșafuri simple pentru a-l coase. Dar mai întâi, aceste foi sunt cusute într-o singură pânză și abia apoi sunt cusute într-o bandă elastică.

Dacă sunt respectate toate regulile de coasere la dimensiunea dorită, atunci foile cu bandă elastică se vor potrivi destul de strâns pe saltea, în timp ce forma va rămâne neschimbată. Astfel de bunuri sunt întotdeauna disponibile pe platformele comerciale. Cearșafurile la modă nouă s-au dovedit din cele mai bune părți: nu se încrețesc și „își păstrează” forma. Dar nu toată lumea își poate permite, așa că, vrând-nevrând, multe gospodine se pun întrebarea cum să facă așa ceva cu propriile mâini.

Nimic nu este imposibil aici. Tehnologia de fabricație nu este complicată. Beneficii din aplicare:

 • cearceaful cu bandă elastică arată estetic plăcut;
 • este mai funcțional, nu se mototolește și nu se adună;
 • salteaua este practic invizibila, se murdareste mai putin;
 • pe paturile pentru copii, cearșafurile cu bandă elastică sunt indispensabile, mai ales când pe ele este o peliculă.

Dintre deficiențe, se remarcă faptul că foaia este incomod pentru călcat. Când depozitați, cel mai bine este să rulați produsele în rulouri mici care pot fi depozitate compact într-un dulap de lenjerie.

Selectarea formei

Pentru coaserea unei foi de 160x200 cm, materialul din bumbac sau in este cel mai potrivit. Lenjeria este o țesătură destul de densă, poate rezista la un număr mare de spălări. Absoarbe bine umezeala și lasă aerul să treacă. Lenjeria și bumbacul nu acumulează încărcături electrostatice, nu provoacă iritații ale pielii și alergii.

Calico grosier și satin sunt considerate cele mai vândute țesături din bumbac. Sunt ideale pentru orice perioada a anului si sunt considerate rezistente la uzura si au o conductivitate termica buna.

Pentru a face alegerea corectă a mărimii, primul pas este stabilirea dimensiunii exacte a saltelei. Orice produs dintr-un astfel de plan are o etichetă și conține toate informațiile necesare:

 • prima linie vorbește despre lungimea produsului;
 • al doilea confirmă lățimea;
 • al treilea nume este înălțimea saltelei.

Cearceaful poate fi oval sau rotund pentru a se potrivi cu forma saltelei. Formele dreptunghiulare sunt cel mai adesea pentru adulți. Dimensiunile foilor sunt următoarele (în centimetri):

 • 120x60;
 • 60x120;
 • 140x200;
 • 90x200.

Produsele euro sunt cel mai adesea dintr-o schemă de culori, așa că a face o alegere nu prezintă nicio dificultate - doar în dimensiune. Foile tricotate sunt foarte bune - sunt flexibile și moi. Își păstrează forma după multe cicluri de trecere prin mașina de spălat. De asemenea, nu trebuie să fie călcate, ceea ce reprezintă un avantaj.Vopselele moderne sunt stabile, astfel încât lucrurile nu se estompează în timp.

Calculul cantității necesare de material

Pentru a calcula cantitatea necesară de țesătură pentru o cearșaf cu bandă elastică, trebuie să înțelegeți parametrii saltelei. Dacă un pat cu o saltea are 122x62 cm, iar înălțimea saltelei este de 14 cm, atunci calculul trebuie făcut după cum urmează:

Numerele 122 și 62 se adaugă cu 14 cm (înălțimea saltelei). În acest caz, obțineți un parametru de 136x76 cm.Pentru a coase o bandă elastică, aveți nevoie de o anumită cantitate de materie, aproximativ 3 cm din toate părțile. Se pare că materialul va avea nevoie de 139x79 cm.

Crearea modelului

Pentru a tăia corect materialul, ar trebui să întocmiți o diagramă - un desen, altfel există o oportunitate reală de a utiliza excesul de materie.

Pe o foaie goală de hârtie, folosind o riglă și un triunghi, trebuie să desenați o diagramă pe o scară de 1: 4, adăugând înălțimea saltelei la patrulaterul schematic. Apoi, în funcție de parametrii obținuți, se realizează un model de hârtie (ziar sau hârtie Whatman). Șablonul finit este aplicat pe materialul îndreptat (poate fi întins pe podea sau pe masă).

Trebuie avut în vedere faptul că țesăturile de bumbac se micșorează. Dacă coaseți o foaie cu o bandă elastică din calico grosier de 230 cm lățime, atunci materialul trebuie luat cu o marjă, adică aproximativ 265 cm.

Modelul va fi realizat pe materialul propriu-zis, așa că ar trebui să fie perfect neted. Pe fiecare parte se adaugă 10-12 cm, vor merge la căptușeala saltelei, ar trebui să țineți cont și de o cantitate mică de material pentru elastic.

Va fi necesar să „potriviți” armonios toate cele patru colțuri, astfel încât să nu existe deformări ale țesăturii. Se recomandă verificarea fiecărui parametru de mai multe ori înainte de a începe lucrul. Este important ca șablonul să se potrivească 100% cu salteaua. Uneori, din diverse motive, trebuie să construiți țesătura, acest lucru ar trebui făcut în partea de sus, apoi cusătura va fi amplasată sub perne. Se recomandă să rețineți:

 • nu are sens să faci un tiv complex, te poți încurca cu ușurință;
 • cu cât elasticul este mai larg, cu atât are o marjă de siguranță mai mare;
 • colțurile dreptunghiului rezultat ar trebui să fie rotunjite, astfel încât fiecare margine să fie ascunsă 0,8 cm, de asemenea, trebuie călcată bine;
 • se face o liniuță de 3 cm și se coase o cusătură.

Merită să luați în considerare prezența unui mic decalaj în cusătura cusăturii, unde va fi inserată împletitura. Un ac este atașat de bandă și introdus în șnur, trăgând elasticul de-a lungul întregului perimetru al foii. Ambele capete ale benzii sunt apoi fixate împreună sau fiecare separat.

Ca recomandări, trebuie reținut următoarele:

 • elasticul ar trebui să fie cu zece centimetri mai lung decât perimetrul saltelei în sine și, după ce îl introduceți în șnur, este setat la tensiunea necesară cu tăierea excesului de lungime;
 • țesătura naturală trebuie spălată, apoi uscată și călcată pentru a se micșora.

Descrierea pas cu pas a fabricării produsului

Pentru a coase o foaie cu o bandă elastică cu propriile mâini, ar trebui să stăpâniți o mică clasă de master.

O bucată de țesătură este de obicei luată de 2x1 m. Dacă dimensiunea necesară nu este suficientă, atunci un produs poate fi făcut din două foi vechi. Cel mai adesea, țesăturile higroscopice sunt potrivite pentru foi:

 • lenjerie;
 • bumbac;
 • bambus.

Există și materiale din in, bumbac, fire PVC. Flanelul și tricotajele sunt, de asemenea, populare, sunt moi și plăcute la atingere. În sezonul rece, cearșafurile din astfel de materiale sunt mai de preferat. Avantajul acestor materiale este că sunt elastice și se întind bine. Nu este nevoie să faceți calcule complexe ținând cont de toleranțele de contracție, în acest moment sunt cele mai des întâlnite erori și inexactități.

Materialul natural tradițional nu poate „funcționa” fără contracție, prin urmare, în calcule, ar trebui să adăugați întotdeauna o marjă de 10-15 cm. După finalizarea tuturor calculelor necesare, materia este atașată la punctele de colț. Totul ar trebui măsurat din nou cu atenție, înregistrând toți parametrii.Cu cât eroarea este mai mică, cu atât articolul va fi mai bun, cu atât va servi mai mult. Dacă nu există întrebări, atunci coaserea se face în toate colțurile cu două cusături. Coroana lucrării va fi o husă cu drepturi depline, care ar trebui să se potrivească bine cu salteaua.

Există două moduri de a introduce o bandă de cauciuc într-un material.

 1. În prima versiune, marginile țesăturii sunt pliate în jurul întregului perimetru; o panglică sau o împletitură trebuie cusută din partea din față exterioară.
 2. A doua opțiune este atunci când materia este îndoită în jurul întregului perimetru, se obține o cusătură, care în viața profesională de zi cu zi se numește: șnur. Apoi se trece o bandă elastică, ale cărei capete sunt atașate bine.

Aceste două metode sunt cel mai des folosite deoarece sunt simple și fiabile.

După cum sa menționat deja, călcarea unei astfel de lenjerii de pat este dificilă, prin urmare, profesioniștii folosesc adesea a treia metodă de inserare a unei benzi elastice. Elasticul se atașează doar la colțuri, respectiv, la fiecare colț vor rămâne 22 de centimetri, adică vor fi necesari aproximativ 85-90 cm elastic.Materialul se îndoaie și prin călcare, materialul este cusut în colțuri. Apoi toate locurile sunt desenate pe o mașină de scris. Totul se poate face în trei ore.

Ultima metodă: clemele sunt fixate în punctele de colț ale foii. Benzile elastice sunt numite cleme într-un mediu profesional. Pentru o mai mare fiabilitate și rezistență, sunt adesea folosite și benzi transversale. În ultimele două versiuni, pliul foii poate fi redus cu 6 cm.

Foaia are prindere suplimentară, ceea ce înseamnă că poate fi întinsă și mai mult. În plus, această tehnologie oferă economii semnificative de materie. În multe hoteluri bune, puteți găsi așa-numitele bretele pe saltele - acestea sunt cleme care seamănă cu adevărat cu această piesă de îmbrăcăminte.

Ca dispozitive suplimentare pentru fixarea foilor întinse, se folosesc diverse cleme sau cleme, care sunt atașate de margine sau prind marginea. Astfel de dispozitive simple vă permit să dublați durata de viață a țesăturii. * +

Cearșafurile cu benzi elastice sunt solicitate în secțiile infecțioase ale multor spitale. Este un remediu eficient care previne intrarea microbilor patogeni în saltea. Acest factor vă permite să economisiți fonduri tangibile pentru dezinfecția neprogramată.

Călcarea unor astfel de lucruri este o chestiune simplă: foaia este întoarsă spre exterior la colțuri, sunt pliate împreună, apoi călcate cu un fier de călcat în modul „Abur”.

Spălați cearșafurile cu o bandă elastică folosind o substanță care înmoaie fibrele țesăturii și face apa mai moale. După ce spălarea este terminată, se recomandă să verificați materialul pentru articole mici de spălat, uneori ajung acolo.

Adesea, o cearșaf cu o bandă elastică este folosită ca husă de saltea care protejează produsul de murdărie. Un accesoriu atât de simplu prelungește durata de viață a saltelelor, în special a saltelelor din latex. Subiectul este destul de relevant, deoarece astfel de saltele sunt destul de scumpe. Țesătura în aceste scopuri este cel mai adesea folosită densă - in sau bumbac.

Foile Terry sunt foarte functionale iarna, materialul are o conductivitate termica buna si este placut la atingere. Astfel de produse nu trebuie folosite de persoanele predispuse la reacții alergice.

Daca o banda elastica de aceeasi culoare cu cearsaf este un semn de stil bun, nu este greu sa gasesti materialul necesar in magazinele online.

Este recomandat să coaseți elasticul cu o cusătură numită „zigzag”. În acest caz, se folosește un „picior” special. Este recomandat să folosiți o bandă elastică largă scumpă de la un producător binecunoscut, aceasta va fi o garanție de încredere că lucrul va dura mult timp.

Instrumente pentru muncă:

 • foarfece;
 • riglă triunghiulară;
 • ce om;
 • mașină de cusut;
 • piaţă;
 • metru riglă din lemn sau metal;
 • fire și ace.

Coaserea unor astfel de produse nu este cea mai dificilă muncă, dar experiența practică trebuie să fie prezentă.Cel mai bine este ca o persoană nouă să-și verifice calculele de mai multe ori și să facă modele corecte și îngrijite. Ei sunt cei care reprezintă capcana în această chestiune, dacă greșiți, atunci materialul poate fi stricat. Atunci totul va trebui inevitabil redesenat, iar acest lucru va implica costuri inutile.

Pentru informații despre cum să coaseți o cearșaf cu o bandă elastică, vedeți următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila