Dimensiunile foii duble

Conţinut
 1. Standarde de dimensiune
 2. Cum să alegi?

Confortul de somn depinde în mod semnificativ de calitatea și selecția corectă a lenjeriei de pat. Nu degeaba oamenii spun „cum te culci, așa vei dormi”. În prezent, piața rusă oferă o gamă largă de aceste produse de la producători din întreaga lume, fiecare având propriile standarde dimensionale. Prin urmare, pentru a nu fi greșit cu alegerea, merită să luăm în considerare dimensiunile tipice ale foilor duble care sunt comune în timpul nostru.

Standarde de dimensiune

În prezent, toate produsele de pe piață poate fi împărțit în trei grupuri mari în funcție de țara de origine:

 • produse ale firmelor autohtone;
 • produse din țările UE;
 • Lenjerie de pat asiatică.

În același timp, mărfurile din primul grup sunt standardizate în conformitate cu normele adoptate în Federația Rusă, mărfurile din Europa respectă reglementările UE, iar lenjeria asiatică poate îndeplini atât normele rusești, cât și cele europene. Produsele din Turcia se deosebesc, care adesea îndeplinesc propriile standarde.

Rusă

Dimensiunile lenjeriei de pat produse pe teritoriul Rusiei, Belarusului, Tadjikistanului și altor țări din fosta URSS sunt reglementate de GOST 31307-2005 introdus în 2007. Potrivit acestui document, un pat dublu este considerat a fi un pat a cărui lățime depășește 140 cm.Dimensiunea minimă a unui cearșaf dublu din document indică un raport de 180x210 cm.Și acesta este formatul pe care majoritatea cearșafurilor produse în ţările de mai sus vor avea, marcate ca dublu. Alte formate de foi duble permise de GOST:

 • 210x230 cm;
 • 220x215 cm;
 • 240x260 cm;
 • 220x220 cm.

Aceste tipuri de lenjerie sunt mai exotice, dar mai pot fi găsite pe rafturile magazinelor. Prin urmare, chiar dacă lenjeria este făcută conform GOST, merită să găsiți dimensiunea sa specifică pe ambalaj. Din fericire, același GOST obligă direct producătorii să indice dimensiunea produselor.

Uneori, standardul rus este respectat și pentru bunurile fabricate în China și Germania.

european

În Europa există imediat mai multe dimensiuni standard diferite de pat legate de paturile duble:

 • Twin, dimensiunea tipică a foii în care este de 183x274 cm;
 • King, pentru care foaia are de obicei un format de 274x297 cm;
 • Queen cu o dimensiune standard de 305x320 cm;
 • Double / Full, in care dimensiunile foii sunt 229x274 cm;
 • ocazional se găsește denumirea 2-bed, ale cărei dimensiuni sunt identice cu formatul Twin.

Este ușor de observat că cearșafurile de tip Twin sunt cele mai apropiate de standardul rusesc pentru lenjerie dublă. În general, lenjeria europeană este semnificativ mai mare, ceea ce înseamnă că proprietarii de paturi mari și non-standard o pot achiziționa cu ușurință.

Uneori, astfel de seturi, în loc de cearșafuri clasice, sunt completate cu o opțiune de bandă elastică, care vă permite să fixați în siguranță lenjeria pe saltea. Dimensiunile standard ale acestui element diferă de cele clasice:

 • pentru Twin, dimensiunea foii cu bandă elastică este de 90x190 cm;
 • pentru King acest element are un format de 150x200 cm;
 • in cazul standardului Queen, dimensiunea este de 180x200 cm;
 • setul Dublu/Complet corespunde dimensiunilor de 140x190 cm.

Este de remarcat faptul că este mult mai dificil să potriviți lenjeria intimă cu o bandă elastică pe saltele și paturi non-standard decât de obicei.

Pe lângă desemnarea mărimii, există și alte mărci importante pe seturile europene:

 • cearșafuri fiting indică prezența unui cearșaf elastic în set;
 • valance fitted se referă la un tip special de cearșaf de îmbrăcăminte care are o franjuri specială care se extinde până la podea.

Toate dimensiunile indicate sunt respectate cu strictețe de aproape toți producătorii din Europa continentală, inclusiv Italia, Franța și Polonia. Doar produsele germane, așa cum s-a menționat mai sus, uneori pot respecta GOST rusesc, și nu reglementările UE.

Opțiune de familie

Lenjeria etichetată drept „familie” pe piața rusă este de obicei produsă în Turcia. Dimensiunile standard ale foilor pentru el sunt:

 • 229x274 cm;
 • 220x250 cm;
 • 240x260 cm.

Este ușor de observat că unele dintre aceste formate corespund celor specificate în GOST, iar unele sunt semnificativ diferite de acestea. Lenjeria de pat turcească „de familie” în mărime ocupă o poziție intermediară între europeană și rusă, prin urmare este potrivită în principal pentru paturi și saltele standard.

Cum să alegi?

Alegerea unui cearșaf, în orice caz, trebuie să construiți pe dimensiunea saltelei pe care o aveți. În acest caz, regula este: „mai mult este mai bine decât mai puțin”, deoarece această lenjerie ar trebui să acopere complet salteaua, în timp ce nimic nu te împiedică să îndepărtezi excesul de sub ea. Prin urmare, merită să alegeți dimensiunile pe baza calculului minim „lățimea saltelei + înălțimea dublă, lungimea saltelei + înălțimea”. Deci, dacă dimensiunile saltelei dvs. sunt de 120 pe 180 pe 20 cm (lățime, lungime, înălțime), atunci dimensiunea minimă a cearșafului va fi de 160x200 cm (120 + 20 + 20 = 160 și 180 + 20 = 200). ). În consecință, pentru o saltea dublă standard de 140x200x20 cm, dimensiunea unui cearșaf potrivit va fi de 180x200 cm.

Vă rugăm să rețineți că seturile de bumbac, precum și lenjeria din țesături care conțin bumbac, cum ar fi satinul și calicotul grosier, se pot micșora considerabil după spălare, mai ales dacă temperatura este încălcată. Acest fapt trebuie luat în considerare atunci când alegeți un pat: nu trebuie să luați un set de astfel de țesături care să se potrivească spate la spate cu salteaua.

Pentru informații despre dimensiunile unei foi duble, vezi următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila