Care sunt dimensiunile lenjeriei de pat?

Conţinut
 1. Truse standard
 2. Ce trebuie să știți despre clasificare?
 3. Tipuri de foi

Aproape toată lumea a auzit despre nume de dimensiuni de lenjerie de pat precum „camioane” sau „duble”, dar puțini oameni înțeleg ce sunt acestea și ce alte dimensiuni standard sunt disponibile, precum și ce dimensiuni diferă de la seturile unui producător de la altul. În acest articol, nu vom vorbi despre seturi complete de pat, ci despre principalele componente care le determină parametrii - cearșafuri, despre ce sunt acestea și, de asemenea, despre dimensiunile lor.

Truse standard

De regulă, majoritatea foilor produse este împărțit în mai multe tipuri diferite în funcție de dimensiunea sa.

 • Unul dintre cele mai mari truse produse, „Euromaxi” sau king size, este produs cu parametri de la 220 la 240 cm în lățime și de la 240 la 260 cm în lungime.
 • Un alt similar, dar cu parametri mai mici, este un set numit „Eurostandard” sau dublu. Parametrii foii din ea pot varia de la 200 la 215 cm în lățime și 220 cm în lungime.
 • Următorul cel mai mare set este „Standardul rusesc” sau dublu, care include foi cu următoarele dimensiuni: de la 175-180 cm în lățime și 210-220 cm în lungime.
 • „Cel mai mic” dintre seturile descrise mai sus este unul și jumătate sau, așa cum se numește uneori, unul și jumătate dormit, iar cearșafurile sale cu următoarele dimensiuni: de la 143 la 160 cm în lățime și de la 210 la 230 cm în lungime. Diferența dintre modelul cu un pat și jumătate și cel dublu se observă doar la numărul de fețe de pernă. Primul are 1 dintre ele, al doilea are două.
 • Separat, putem nota cearșafurile din setul de familie pentru un pat cu două cuverturi de pilote. Foile unui astfel de set vin în dimensiuni de la 143-160 cm în lățime și de la 210 la 230 cm în lungime.
 • Cearșafurile pentru copii ocupă un loc special - sunt produse pentru bebeluși (de la 100 la 130 cm în lungime și de la 140 la 160 cm în lățime) și pentru adolescenți (de la 145 cm în lățime și 200 în lungime).

Aceștia sunt parametrii seturi, care, pe lângă cearșafurile deja menționate, includ și o husă de pilota, precum și mai multe fețe de pernă, în funcție de tipul de set.

Evident, dimensiunea cearșafurilor va fi mai mare, iar acestea diferă în medie cu 5 cm de dimensiunea husei de pilota.

Ce trebuie să știți despre clasificare?

Europa, ca și alte țări occidentale, are propria sa gamă de dimensiuni în toate, acest lucru se aplică și lenjeriei de pat. Pe langa parametrii specificati, pe ambalajul rufelor, daca aceasta este achizitionata separat, este indicata si denumirea general acceptata de clasificarea tarii de fabricatie.

Astfel, „standardul european” este desemnat ca regină, un set dublu ca întreg / dublu și un set de unu și jumătate ca dimensiune extralungă.

De regulă, toate produsele de pe piața internă sunt vândute cu o etichetă adaptată cu traducere, dar dacă nu există, atunci nu ar trebui să vă faceți griji, va fi suficient să memorați câteva nume ale diferitelor seturi în prealabil.

Tipuri de foi

Pe lângă clasificarea clasică după denumirile seturilor, foile sunt împărțite și în următoarele tipuri.

 • Cearșafuri simple. Sunt convenabile, toți suntem obișnuiți să le folosim. Sunt ușor de spălat, uscat, călcat și pliat. Dar de multe ori trebuie să fie reumplute. Și unii chiar reușesc să adapteze foaia veche de la fermă datorită formei sale convenabile.
 • Cearșaf pliabil. Avantajul lor este evident - nu se rătăcesc pe pat, potrivindu-se bine pe saltea. Nu trebuie să călcați astfel de lenjerie. Uneori sunt folosite și ca huse. Dar este dificil să le pliezi, mai ales dacă este dimensiunea maximă, va dura timp pentru a stăpâni această abilitate. În plus, sunt greu de ales.Un cearșaf cu o bandă elastică prea mare pentru saltea nu va ține și se va comporta chiar mai rău decât de obicei. O astfel de foaie va trebui modificată sau înlocuită cu una nouă. De asemenea, se poate observa că lenjeria intimă cu bandă elastică este mai potrivită pentru un pat de o persoană. Pentru saltelele sau paturile mari, este mai bine să alegeți un cearșaf obișnuit și să învățați cum să o îngheați în siguranță.

Dimensiunile unei foi obișnuite dintr-un set diferă de modelul cu bandă elastică. De regulă, primele sunt cu câțiva centimetri mai lungi pe ambele părți decât cele din urmă.

Un cearșaf cu bandă elastică poate fi o soluție bună pentru un pat sau o saltea la comandă. De exemplu, cu saltele conectate sau o saltea rotundă, pe care va trebui fixată tot timpul un cearșaf mic obișnuit din cauza dimensiunilor sale limitate, un model re-cusut cu o bandă elastică poate fi singura soluție optimă. Este important doar să măsurați corect dimensiunile saltelei.

Rezumând, se poate observa că foaia este selectată nu numai după dimensiune, ci și după calitatea materialului. Astfel, pe lângă dimensiunile corect selectate de lenjerie de pat sub saltea (în special pentru modelele cu bandă elastică), contracția ulterioară a țesăturii poate ocupa un loc important. Prin urmare, este recomandat să alegeți lenjerie de pat care nu este din fibre sintetice care își schimbă dimensiunea după spălare și uscare. Aveți grijă și cumpărați produse de calitate, deși nu întotdeauna binecunoscute.

Veți afla mai multe despre cum să alegeți dimensiunea foii în următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila