Tipuri de foi și reguli de îngrijire a acestora

Tipuri de foi și reguli de îngrijire a acestora
 1. Particularități
 2. Soiuri
 3. Cum sa alegi marimea?
 4. Material

Calitatea somnului tău de noapte determină cât de productivă va fi ziua ta. Lenjeria de pat pe care o folosești joacă un rol important în cât de bine dormi, iar cearceaful este un element important. Luați în considerare tipurile de foi de pe piața rusă, caracteristicile diferitelor materiale, precum și regulile de îngrijire a acestora.

Particularități

Un cearșaf este o bucată de material textil de o anumită formă, care acoperă patul peste saltea. Principalele cerințe pentru acest element sunt moliciunea, igiena, higroscopicitatea și ușurința de întreținere. Produsele pentru adulți au de obicei o formă dreptunghiulară pentru a se potrivi cu forma patului modern.

În cazul unui pat pentru copii mici, varietatea formelor este mai largă (de exemplu, un cearșaf de aceeași formă sau un produs oval este așezat într-un pat rotund). Pentru cearșafurile pentru copii se impun cerințe mai mari - acestea ar trebui să fie ușor de spălat, să absoarbă multă umezeală, să „respire” și să fie hipoalergenice.

Soiuri

Acum, pe piața rusă există o gamă largă de foi, care diferă atât în ​​dimensiune și materiale utilizate, cât și în principiul de fabricație. Există două tipuri structurale de produse:

 • clasic, ale cărui margini pot fi pur și simplu ascunse sub saltea;
 • opțiuni cu o bandă elastică care sunt atașate strâns de saltea.

Ambele sunt disponibile într-o gamă de dimensiuni standard, cele mai comune foi fiind simple și duble. Atunci când alegeți un cearșaf cu o bandă elastică cusută, trebuie acordată o atenție deosebită configurației patului. Dacă canapeaua sau patul dvs. are proeminențe vizibile de-a lungul marginilor (spatar, cotiere, elemente decorative), atunci cel mai probabil va trebui să refuzați un produs cu bandă elastică, deoarece va fi foarte dificil să-l reparați.

O altă caracteristică importantă a așternutului este densitatea firului. Se crede că cu cât această cifră este mai mare, cu atât produsul este mai moale. Cu toate acestea, după cum arată practica, o densitate de cel puțin 450 de fire pe centimetru pătrat este suficientă. Articolele de îmbrăcăminte mai groase sunt semnificativ mai scumpe și pot fi chiar mai aspre la atingere decât opțiunile cu mai puține fire.

Cum sa alegi marimea?

În ciuda faptului că în Federația Rusă există un GOST care reglementează dimensiunea lenjeriei de pat, de fapt, cumpărătorii au la dispoziție opțiuni pentru orice dimensiune de saltele utilizate. Regulile simple vă vor ajuta să găsiți dimensiunea potrivită pentru o foaie clasică:

 • lungimea produsului nu trebuie să fie mai mică decât suma lungimii și înălțimii saltelei;
 • lățimea produsului ar trebui să fie puțin mai mare decât suma lățimii saltelei și înălțimea sa dublată.

Aceleași reguli se aplică și pentru selectarea opțiunii cu bandă elastică, doar că aici trebuie să calculați mai precis dimensiunile, astfel încât produsul să se potrivească perfect pe saltea.

Material

Cel mai mult, prețul, confortul și caracterul practic al lenjeriei de pat depind de tipul de material folosit pentru producerea acesteia. Cearșafurile din diferite țesături necesită îngrijire complet diferită. Luați în considerare caracteristicile celor mai comune materiale.

Atlas

Pentru a crea această țesătură se folosește o metodă specială de țesut. Atlas se distinge prin strălucire, netezime și tandrețe. Acest efect se realizează prin împletirea firelor de urzeală verticale cu cele orizontale. Firele principale pentru crearea satinului sunt realizate în principal din mătase.Firele suplimentare pot fi făcute din bumbac, viscoză, pot fi și sintetice. Lenjeria din satin este foarte durabilă, cu un confort ridicat. Absoarbe bine umezeala, își păstrează forma pentru mulți ani, nu acumulează statică, nu provoacă alergii și iritații. Nimic nu spune gustul ca un cearșaf de satin de lux. O astfel de lenjerie de corp arată deosebit de impresionant în tonuri roșii.

Atlasul nu poate fi spălat în apă fierbinte, altfel își va pierde rapid forma. Spălarea la mașină este, de asemenea, nedorită. Il poti calca doar fara abur, printr-un strat de material din interior spre exterior. În același timp, fierul de călcat nu trebuie să fie fierbinte.

Bambus

Fiind un produs relativ nou în Rusia, în țările asiatice, lenjeria de pat din fibră de bambus a câștigat de mult timp inimile a milioane de cumpărători. Acest material are multe avantaje:

 • este ecologic, nu provoacă iritații și alergii;
 • este placut la atingere, este deosebit de moale;
 • materialul este foarte durabil;
 • porozitatea ridicată a fibrei îi permite să treacă perfect aerul, să absoarbă rapid și să evapore umiditatea.

Printre deficiențe, este posibil de remarcat cerințele crescute de îngrijire. Astfel de produse pot fi spălate numai pe un ciclu delicat, fără uscare la mașina de scris. Nu este recomandat să folosiți înălbitori sau balsamuri. Lenjeria de bambus trebuie călcată cu un fier de călcat nu foarte fierbinte.

Batist

Acesta este un mod de a țese fire de in sau bumbac. În același timp, datorită utilizării firelor răsucite, se obține o mai mare ușurință a materialului, menținându-și rezistența. Principalele avantaje:

 • transluciditate, permițând utilizarea țesăturii în decor;
 • ușurința și tandrețea materialului, ceea ce face ca somnul pe cearșaf cambric să fie deosebit de plăcut;
 • capacitate bună de a absorbi umiditatea;
 • hipoalergenic.

Lenjeria de pat Cambric poate fi spălată la temperaturi ale apei de până la 30 ° C și numai într-un mod delicat.

Stambă

Aceasta este o metodă de țesut strâns a firelor groase de bumbac. Principalele avantaje ale foilor grosiere de calicot:

 • durată lungă de viață (țesătura aproape nu este șifonată, rezistentă la deteriorare, păstrează culoarea pentru o lungă perioadă de timp);
 • eco-curatenie si igiena;
 • uşura.

Îngrijirea lenjeriei grosiere de calicot este relativ simplă:

 • temperatura apei în timpul spălării pentru calicot grosier colorat - până la 50 ° С, pentru alb - până la 90 ° С;
 • nu ar trebui să spălați astfel de lenjerie împreună cu materiale sintetice;
 • este mai bine să uscați produsele calico grosiere într-un loc ferit de lumina directă a soarelui;
 • călcați rufele înainte să se usuce complet.

Țesătură de vafe

Aceste cearșafuri sunt fabricate din bumbac. Se disting prin moliciune sporită, confort, absorbție excelentă a umidității. Acestea trebuie spălate în modul de spălare delicată, în apă la o temperatură nu mai mică de 30 ° C.

Viscoză

Aceasta este o țesătură artificială realizată din celuloză naturală. Principalele avantaje:

 • rezistență și rezistență la uzură;
 • capacitatea de a trece bine aerul și de a absorbi umezeala;
 • moliciune;
 • viteză mare de uscare.

De asemenea, vascoza:

 • plăcut la atingere;
 • nu acumulează sarcină statică;
 • foarte igienic.

Lenjeria de viscoză poate fi spălată numai în modurile de spălare delicată. Este mai bine să-l stoarceți cu o mașină de scris, nu o puteți răsuci. Foaia de viscoză nu trebuie încălzită peste 50 ° C. Prin urmare, nu poate fi fiert, uscat la temperatură ridicată și călcat cu un fier de călcat fierbinte.

Jacquard

Acest material este realizat dintr-un amestec de fire sintetice și naturale. În timpul producției, se utilizează o țesere complexă, datorită căreia se formează un relief caracteristic pe suprafața țesăturii, care rămâne mulți ani. Principalele avantaje ale produselor jacquard:

 • proprietăți estetice excelente (nu degeaba se fac seturi de elită din acest material);
 • rezistență ridicată la uzură și rezistență;
 • capacitatea de a se usca rapid;
 • lipsa electrificării;
 • materialul îl menține răcoros vara și cald iarna.

Cerințe de bază de îngrijire:

 • apa în timpul spălării nu trebuie să fie mai fierbinte de 30 ° С, nu trebuie folosit înălbitor;
 • centrifugare este inacceptabilă, iar atunci când uscați, trebuie să protejați rufele de lumina directă a soarelui;
 • puteți călca o astfel de cearșaf din interior spre exterior la o temperatură care nu depășește 120 ° C.

Crep

Această țesătură este creată prin țeserea mătăsii folosind fire răsucite. Din acest motiv, lenjeria din crepon este plăcută la atingere, elastică și se încrețește puțin. Regulile de îngrijire sunt similare cu mătasea: spălați numai manual în apă nefierbintă, fără înălbitor, nu călcați, evitați expunerea la temperaturi ridicate, nu răsuciți.

Muşama

În seturile obișnuite pentru adulți, nu se găsește lenjerie de pat din pânză uleioasă hidrofugă. Dar, printre opțiunile pentru copii, foile de pânză ulei sunt destul de comune, deoarece acest material este impermeabil și foarte ușor de curățat. Adesea, astfel de produse au un strat absorbant suplimentar din poliester, de exemplu. O altă utilizare a pânzei uleioase este husele de saltea pentru pacienții imobilizați la pat. Caracteristicile și cerințele de aici sunt aceleași ca și în cazul unui pat pentru copii, doar dimensiunile tipice diferă.

Nu este nevoie să spălați foile de pânză uleioasă; este suficient să le ștergeți cu apă cu săpun. Produsele trebuie protejate de temperaturi ridicate, ceea ce înseamnă că nici nu trebuie călcate.

Latex

Acest material este foarte rar folosit pentru a face foi obișnuite. Însă în seturile de lenjerie pentru diverse jocuri erotice, o foaie de latex neagră sau de vinil este foarte frecventă, deoarece latexul are proprietăți minunate de alunecare și este foarte plăcut la atingere. Îngrijirea unei foi de latex este foarte simplă - doar ștergeți-o cu o cârpă umedă.

Lenjerie

Acest material pare grosolan și prea simplu. Dar lenjeria din ea este higroscopică, „respiră” bine, are un efect de masaj asupra unei persoane adormite. Astfel de foi sunt foarte durabile, nu acumulează o sarcină electrică și nu provoacă alergii. Sunt prietenoase cu mediul și chiar au un efect bactericid. Produsele sunt nepretențioase în îngrijire - pot fi spălate la mașină, fierte, călcate la temperaturi ridicate (mai ales dacă materialul nu este complet uscat). Trebuie doar să evitați uscarea în uscătoare, iar înainte de spălare este recomandat să săpunați ușor rufele și să le înmuiați timp de 1 oră în apă caldă.

Microfibră

Acest material este fibre de poliester țesute cu o grosime de câțiva microni. O astfel de foaie va dura foarte mult timp, în timp ce își păstrează forma și aspectul. Materialul este rezistent la poluare, „respiră” bine (prin urmare, răcește o persoană adormită). Microfibra este, de asemenea, nepretențioasă în îngrijire - se usucă rapid, tolerează spălarea la temperaturi de până la 60 ° C. Dar îl puteți usca numai într-un mod de până la 50 ° C și nu ar trebui să îl fierbeți. Este mai bine să călcați astfel de lenjerie cu un fier de călcat nu foarte fierbinte.

Percale

Acest material este o țesătură de bumbac subțire, de înaltă densitate, care arată ca cambric. Cu o rezistență ridicată și rezistență la uzură, lenjeria intimă din percal este foarte ușoară și elegantă. Este plăcut la atingere și nu provoacă iritații. Trebuie să spălați astfel de foi la o temperatură a apei de cel mult 60 ° C.

Polipropilenă

Polipropilena este folosită în principal pentru lenjerii de pat de unică folosință destinate masajului sau uzului medical. Sarcina lor este de a proteja mobilierul de contaminare, iar clienții - de posibila infecție cu diferite boli. De obicei se livrează în rulouri, au o dimensiune standard de 60 pe 100 cm.Din moment ce produsul este aruncat după utilizare, nu poate fi vorba de nicio grijă pentru ele. Este suficient doar să asigurați depozitarea într-o cameră uscată și curată la temperatura camerei.

Satin

Satinul este confectionat din bumbac, deci este puternic, durabil, moale, isi pastreaza forma si culoarea mult timp, nu se electrizeaza, absoarbe perfect umezeala si lasa aerul sa treaca. Ar trebui să fie spălat la o temperatură care să nu depășească 60 ° C separat de materialele sintetice. Deoarece materialul aproape nu este șifonat, nu este deloc necesar să-l călcați.

Creton

Este o țesătură de bumbac ieftină. Este durabil, plăcut la tactil, ușor și își păstrează bine forma. Trebuie spălat separat de lenjeria sintetică la temperaturi de până la 50 ° C.Este mai bine să călcați chintz-ul la temperatură scăzută, când nu este încă uscat.

Jersey

Acesta este un mod de țesut dintr-o mare varietate de fire: bumbac, mătase, lână, sintetice și așa mai departe. Prin urmare, gradul de confort al unei foi tricotate și condițiile de îngrijire depind de materialele folosite la producerea acesteia.

Pentru informații despre cum să alegeți un cearșaf pentru lenjerie de pat, vedeți următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila