Descrierea tocatoarelor și secretele alegerii lor

Conţinut
 1. Ce este?
 2. Descrierea speciilor
 3. Modele de top
 4. Criterii de alegere
 5. Caracteristici de reparare

Înregistrările electronice încearcă să absoarbă înregistrările pe hârtie și o fac cu succes. Dar mai este mult de parcurs până la victoria completă asupra documentelor care pot fi atinse. Aceasta înseamnă că nu ar trebui să anulați ceea ce vă va fi de folos în procesarea documentației pe hârtie. Un exemplu de astfel de tehnică este tocatorul, un cunoscut dispozitiv de birou pe care nu toată lumea îl poate aprecia.

Ce este?

Un tocator este un tocator de hartie, o masina speciala care realizeaza rapid si abil dungi mici subtiri din foi mari. Principalul avantaj al tehnologiei este că aceasta este singura modalitate de a vă asigura că un document inutil cu informații confidențiale nu va fi folosit de nimeni în scopuri ilegale. Documentele trebuie aruncate des: dar este naiv să fii sigur că, dacă le trimiți doar la coșul de gunoi sau la cutia de gunoi de hârtie, nimeni nu le va putea scoate de acolo. Și găsirea unor modalități mai sofisticate de distrugere a documentelor este încă o bătaie de cap. Ca să nu existe astfel de probleme, au venit cu un tocător.

Poate că nu există un dispozitiv mai bun pentru reciclarea deșeurilor de hârtie. Pe lângă faptul că o astfel de eliminare servește ca mijloc de protecție a informațiilor, ea minimizează și deșeurile de hârtie. Mărunțirea prin feliere este cel mai activ și răspândit principiu de funcționare a tocătorului. Dar există și altele: de exemplu, incinerarea hârtiei și descompunerea chimică.

Aceasta, desigur, este o tehnică mai exclusivă și nu este deosebit de convenabil să lucrezi cu ea într-un birou obișnuit.

Piața de echipamente de birou este bogată în ofertă, deși toate gravitează în jurul aceluiași mecanism. Designul include elemente de tăiere și alimentare. Cuțitele sunt considerate mecanismul principal al tocătorului: reușesc să sfărâme foile, precum și cardurile de plastic, de exemplu. Mecanismul de tăiere este alimentat de un motor, care, la rândul său, este pornit cu energie electrică.

Elementul de alimentare din tocator nu este la fel de important ca elementul de taiere, dar nu se poate face fara el. Este important ca materialul să fie alimentat și mărunțit corect. Apropo, chiar dacă piața este inundată în întregime cu tocătoarele electrice, tocătoarele manuale funcționează și ele. Arată mai mult ca niște foarfece speciale și au propriul lor cerc de admiratori. Este ceva vintage și plăcut la el, nu doar vizual, ci și tactil.

Descrierea speciilor

Dispozitivul este prezentat într-un număr mare de variante: există modele universale, sunt cele mai căutate. Dar specificația exclusivă, îngustă, este apreciată și de consumatori.

Atunci când alegeți un tocător, trebuie mai întâi să decideți pentru ce anume este achiziționat concasorul, care ar trebui să fie tăierea și dacă nivelul de secret este important pentru cumpărător.

Prin programare

Tocătoarele sunt împărțite în mai multe tipuri, în funcție de zona de utilizare.

 • Birou. Cea mai comună opțiune, care ar trebui să corespundă puterii, dimensiunii și scopului de utilizare la care se așteaptă cumpărătorul. Dacă tocatorul va fi folosit des, nu puteți economisi pe model. Dacă din când în când, poți găsi ceva la buget. Dacă este rar, chiar și mecanicul merită luat în considerare. Dacă cumpără un tocător pentru birou, este mai probabil să fie folosit permanent.

 • Personal. Aceasta nu este o tehnică profesională, ci una acasă. Prin urmare, puterea mare nu este principalul criteriu de selecție. Acest dispozitiv distruge hârtia în benzi (sau alte tipuri de hârtie) și nu funcționează cu volume mari. Este ieftin.
 • Industrial. Productivitatea unui astfel de dispozitiv poate ajunge la dimensiunea de sute de mii de coli pe oră.Adevărat, astfel de dispozitive tehnice sunt achiziționate în principal de întreprinderi mari care, de exemplu, sunt implicate în procesarea deșeurilor. Și costă sute de mii de dolari.
 • De arhivă. Tocătoarele de arhivă sunt, de asemenea, orientate spre manipularea unor volume mari de documente. Pe lângă foile A4, ele distrug reviste, mape cu inserții metalice, precum și discuri și dischete.

Dispozitivele de tip industrial includ concasoare care procesează hârtie, lemn, cauciuc pentru automobile, piele și metal.

Există modele mici, desktop (mini-tocatoare) și există cele care sunt amplasate pe camioane. Majoritatea tocatoarelor sunt încă de tip birou și personal.

După tipul de tăiere

Tipurile de feliere sunt o variație a tehnicii în ceea ce privește modul în care produce produsul tocat. Conform acestui criteriu, tocatoarele sunt de mai multe tipuri.

 • Taietoare de benzi. Lamele mașinii se rotesc, hârtia este tăiată în fâșii înguste pe toată lungimea foii. Acest dispozitiv este cel mai simplu pe care vi-l puteți imagina și cel mai sigur. Dar, trebuie remarcat, nivelul de reversibilitate este ridicat - este încă posibilă restaurarea unui document după o astfel de distrugere, dacă se dorește. Un alt dezavantaj al tăietorului de benzi este cel mai mare volum de deșeuri după acțiunile efectuate.
 • Mașini de tocat carne. În acest caz, documentul trece printr-o plasă specială și este mărunțit mai eficient decât o face tăietorul de benzi. Adică, este aproape imposibil să restabiliți un document defilat într-o mașină de tocat carne specială.
 • Tocatoare. Aceste modele sunt capabile să taie hârtia în bucăți rotunde sau dreptunghiulare, ceea ce îngreunează și recuperarea documentelor.
 • râșnițe. Hârtia este tăiată cu o rolă rotativă cu lame, iar acest lucru se face până când piesele sunt foarte mici pentru a trece și a ieși printr-o plasă specială. Aceasta este o modalitate foarte sigură, documentul nu poate fi recuperat.
 • Confeti. În acest caz, funcționează două tamburi rotativi. Bucățile mici de hârtie de la ieșire formează una dintre următoarele forme geometrice: romb, paralelogram, dreptunghi.
 • Dezintegratori. Și sub acest nume complex există un tocător care va funcționa cu hârtie până când poate trece printr-o rețea de filtrare specială cu particule mici.
 • Granulatoare. Aproape la fel cu dezintegratorul, doar tipul de rețea este diferit, dar principiul de funcționare este același.
 • Freze. Și acest tocător este bun prin faptul că nu se mulțumește cu tăierea documentului, ci îl sfâșie literalmente cu cuțite speciale. De asemenea, nu există nicio șansă de recuperare a hârtiei.

Interesant este că în 1935, germanul Ehinger, care a adus în minte proiectul lui Abbott Gus Lowe, a realizat un tocător bazat pe un tăietor de tăiței. Adică, același dispozitiv recunoscut care taie hârtia în fâșii subțiri este inspirat de un instrument de bucătărie. Există o versiune conform căreia Ehinger a urmărit crearea unui tocător cu un scop foarte specific - să distrugă documentele anti-naziste care ar putea duce la probleme cu guvernul.

Dar utilitatea dispozitivului s-a dovedit a fi atât de mare încât echipamentul a început să fie produs pentru o varietate de departamente - bănci, agenții guvernamentale, arhive și altele.

După nivelul de secretizare

În era informațiilor digitale, tocatorul nu a mers în niciun caz pe rafturile muzeelor ​​- acest dispozitiv este încă considerat un garant al distrugerii documentelor, ceea ce face posibil să nu se acorde o șansă specialiștilor în spionaj industrial. Prin urmare, apare o altă clasificare a tipurilor de tocatoare - în funcție de nivelul / gradul de secretizare. Acest indicator este legat de dimensiunea fragmentelor de material zdrobit. Cu cât dimensiunea este mai mică, cu atât clasa de confidențialitate va fi mai mare.

Enumerăm cele șapte clase de securitate ale tocatoarelor moderne.

 • Clasa 1. Securitate redusă, lățime fragment - 12 mm.
 • Clasa 2. Lățimea este deja jumătate din dimensiune, dar confidențialitatea este încă redusă.
 • Clasa 3. Suprafața maximă a unui fragment este de 320 mp, confidențialitatea este la un nivel mediu.
 • Clasa 4. Fragmentul are 4 mm lățime și 40 mm lungime, ceea ce este deja o bună securitate a informațiilor.
 • Clasa 5. Lățimea maximă este de 2 mm, aria maximă a unui fragment este de 30 mm pătrați. Nivelul de secretizare este ridicat.
 • Clasa 6. Lățimea maximă este de 1 mm, aria unei particule este de 10 mm pătrați. Confidențialitatea va fi considerată îmbunătățită.
 • Clasa 7. Lățimea limită este de 1 mm, iar aria fragmentului este mai mică de 5 mm pătrați. Acesta este cel mai înalt nivel de securitate a informațiilor în prezent.

Diferențele vorbesc de la sine. Clasa de securitate afectează costul dispozitivului.

Modele de top

În acest rating, vor exista dispozitive concepute pentru uz de birou. Ar fi incorect să amestecați dispozitive diferite ca scop într-o singură listă, iar echipamentele de birou sunt considerate cele mai populare.

Să aruncăm o privire la 10 dintre cele mai bune tocătoare de birou.

 • HSM 80.2. Tocator german de dimensiuni compacte, care va fi o achizitie excelenta pentru birourile mici unde nu trebuie sa distrugi multe documente. Și deși volumul coșului dispozitivului nu este deosebit de mare (17 litri), precum și puterea (120 wați), dispozitivul distruge mai multe foi în același timp, împreună cu agrafe. Ușor, convenabil, cu al doilea grad de secret. Îl va costa pe cumpărător 10.000 de ruble.

 • Efect Gladwork iShred 16CD. Dispozitiv bugetar chinezesc cu a treia clasă de secret. Coșul său are o capacitate de 26 de litri, este posibil să măcinați 16 coli în același timp (cu toate acestea, decupează atât discuri, cât și carduri de plastic, agrafe și capse). Fragmente la tăiere - 4 x 35 mm. Poate lucra continuu timp de 3 minute. Singurul dezavantaj evident este supraîncălzirea rapidă, nu este proiectat pentru funcționare cu putere mare. Costul aproximativ al tocătorului este de 5.000 de ruble.
 • ProfiOffice Aligator 707CC +. Aparat chinezesc cu al patrulea grad de secret, fiabil și modern. Maruntește hârtia la dimensiunea 2 x 5 mm. Tăie bine atât hârtie, cât și agrafe, carduri, capse. Este de remarcat faptul că această unitate este silențioasă. În el pot fi încărcate până la 7 coli în același timp. Dacă aveți nevoie de un grad mai mare de secret, dar nu vor trebui distruse cele mai mari volume de hârtie, această mașină, care costă aproape 22.000 de ruble, va fi achiziția optimă.
 • Jinpex JP-870C. Un model chinezesc funcțional de tocător, care va costa puțin mai mult de 21.000 de ruble. O mașină de cel de-al patrulea grad de secretizare, mărunțind capse și agrafe, discuri și cărți de credit. Puteți încărca 15 coli simultan. Cântărește 25 kg, structura este destul de masivă, dar pentru ușurință de mișcare este echipată cu roți.
 • Rexel Duo. Un tocator mobil ieftin de la un producător francez, îl puteți cumpăra pentru aproximativ 6.000 de ruble. Al treilea nivel de secret, tăierea hârtiei în dungi mici. Puteți încărca 9 coli deodată. Funcționează pe termen scurt. Are un cos de 17 litri.
 • Kobra + 1СС4. Dispozitivul italian costă aproape 20.000 de ruble. Al treilea nivel de secret, bazat pe principiul economisirii energiei, o fereastră de vizualizare pentru observarea coșului - acestea sunt principalele proprietăți ale tocătorului. Cosul are o capacitate de 38 de litri, un aparat destul de silentios.
 • Kit Office C-22CC. Un frumos tocator chinezesc cu al patrulea grad de secret. El taie hartia in cruce, maxim 6 coli odata. De asemenea, reduce cardurile de credit, discurile și capsele. Cântărește 13 kg și este montat pe roți. Un dispozitiv extrem de funcțional, cu control foarte convenabil. Costă 22.000 de ruble.
 • Fellowes 8CD. Un produs de la un producător american de papetărie pentru aproape 8.000 de ruble. Acesta este al patrulea grad de secret, tip de tăiere transversală, control automat, aspect elegant și doar 5 kg greutate. Acest produs are o garanție de 2 ani. Coș auto - 14 litri.
 • Bulros 5840C. Grand bulgăresc, foarte scump, dar și foarte puternic. Costă 110.000 de ruble, are al treilea nivel de secret, este capabil să încarce 40 de foi deodată. Coșul are o capacitate de 130 de litri, adică de multe ori nu trebuie golit. Cel mai puternic motor, control tactil, indicarea proceselor semnificative. În sfârșit, este o mașină foarte elegantă. Pentru birouri mari și volume mari de distrugere - opțiunea de lux.
 • ProfiOffice Piranha 7CC. Produs chinezesc pentru 4.500 de ruble.Are al treilea nivel de secretizare, funcționează rapid și eficient (deși nu este dotat cu un număr mare de funcții). Coșul dispozitivului alunecă afară și nu are cel mai mic volum - 24 de litri. Adevărat, discurile și cardurile de credit nu pot fi îndepărtate cu un astfel de dispozitiv, precum și paranteze. De asemenea, va trebui să scoateți capsele cu mâna.

Dacă este mai mult sau mai puțin clar cu mărci și modele, dar alegerea nu a devenit complet transparentă, trebuie să înțelegeți criteriile de cumpărare. Mai simplu spus, pentru a înțelege ce nu poate refuza cumpărătorul în acest tip de tehnologie și ce poate fi sacrificat în favoarea economisirii.

Criterii de alegere

Tocatorul de birou este un tocator de hartie care va fi folosit de mai multe persoane. Și ea va lucra acolo unde lucrează echipa. Și asta impune deja anumite obligații tehnicii care urmează să fie aleasă.

Cel mai adesea, anumite cerințe sunt prezentate pentru tocătoarele de birou.

 • Volumul coșului. Depinde de putere: cu cât este mai mare, cu atât capacitatea tocătorului este mai mare.
 • Lățimea coșului de hârtie. Dacă trebuie să lucrați cu formatul A4, acesta este un indicator standard pentru un tocător. Dar dacă trebuie să distrugi documente și formatul A3, va trebui să cauți un tocător cu astfel de parametri.
 • Mobilitate. Dacă dispozitivul ar trebui să se deplaseze în interiorul și între camere, acesta devine un criteriu important.
 • Nivelul secretului. Dacă acestea sunt documente obișnuite care este puțin probabil să reprezinte o amenințare serioasă la adresa securității informațiilor, nivelul 1 este în regulă. Apoi totul crește și, în consecință, cererea cumpărătorului.
 • Tip feliere. Tocătoarele transversale pot să nu fie deosebit de rapide în lucru, dar documentul nu poate fi restaurat, dar tipul de tăiere numai longitudinal sau doar paralel nu mai este atât de perfect.

Și, de asemenea, trebuie să acordați atenție parametrilor precum timpul de funcționare continuă și nivelul de zgomot. Depinde și de sarcina așteptată a dispozitivului, de numărul de persoane din birou, de dimensiunea camerei, de dacă angajații sunt echipați cu căști (adică dacă un tocător care funcționează frecvent poate interfera cu acestea).

Este posibil să trebuiască să vă uitați la parametri suplimentari ai dispozitivului - de exemplu, dacă există un sistem de întoarcere inversă în el. De exemplu, un document care nu a putut fi mărunțit a trecut sub cuțit: dacă există o funcție de returnare, hârtia se va întoarce înapoi. Unele tocatoare au o funcție de numărare, adică numără foile într-un teanc, determinând numărul de pagini procesate. Este bine dacă echipamentul este echipat cu o fereastră pentru controlul vizual al lucrării.

Protecția automată este prezentă în majoritatea modelelor moderne de tocător - împiedică dispozitivul să funcționeze la temperaturi extrem de ridicate. Și, de asemenea, automatizarea funcționează dacă există mai multă hârtie în coș decât poate distruge tocatorul. Dacă nu există o astfel de automatizare, mașina poate întrerupe lucrul din cauza sarcinii excesive și chiar se poate defecta.

Când organizația angajează 3-5 persoane, nu este nevoie de o mașină puternică cu un marcaj mare de foi. Este suficient un tocator modest, care va lua 8-18 coli odata. Dacă la birou sunt până la 20 de persoane, productivitatea dispozitivului crește - cel mai probabil, va fi achiziționat un tocător puternic care poate distruge 26 de coli simultan.

Dar toate aceste argumente, desigur, sunt doar de natură consultativă.

Caracteristici de reparare

Ce să faci dacă un document este blocat în tocător, cum să-l scoți, cum să reacționezi dacă arborii nu ridică hârtia după aceea? Astfel de întrebări nu sunt neobișnuite pentru cei care tocmai se familiarizează cu dispozitivul și nu au idee cum să răspundă la defecțiuni, dacă este posibil să lubrifiați dispozitivul și ce să facă pentru a nu repara nimic.

Notă pentru tocător începător.

 1. Ungerea cuțitelor încrucișate este cu adevărat necesară. Are loc de câteva ori pe lună. Un lubrifiant adecvat (numai cel furnizat de producător) este aplicat aleatoriu pe hârtie, iar hârtia este trimisă la mașină.
 2. Dacă încărcați tot timpul teancuri de coli cu multe capse și capse în tocător, sistemul este capabil să se blocheze la un moment dat. Dar numai unul care nu prevede lucrul cu aceste elemente. Dacă tocatorul funcționează cu piese metalice mici, nu ar trebui să existe defecțiuni. Acest punct este de obicei unul dintre primele care sunt specificate la cumpărare. Doar cuțitele ascuțite cu laser pot prelucra metalul.
 3. Aparatul se poate defecta dacă utilizatorul plasează în el un document laminat. Acest lucru nu se poate face categoric. Autocolantele groase pe foi sunt un alt element tabu, distructiv pentru un tocator de hârtie. Nici cartonul cu trei straturi nu poate fi folosit într-un tocător. Hârtia reziduală de la aceste produse se poate lipi de cuțite și poate face ca sistemul să se ridice.
 4. Dacă doriți să atașați foile la maximum, acest lucru ar trebui făcut atunci când timpul este cu adevărat presant și munca trebuie făcută într-un ritm ridicat. Dar nu ar trebui să folosești limita tot timpul.

Restul schemei este simplu: dispozitivul s-a defectat, nu există motive vizibile pentru timpul de nefuncționare (sau există, dar utilizatorul nu știe cum să o repare), trebuie să apelați vrăjitorul. Și dacă tocatorul este în garanție, contactați departamentul de service. Încercarea de a alege ceva cu obiecte ascuțite, folosind metode „de modă veche” este o tactică periculoasă care nu poate decât să mărească amploarea problemei.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila