Polybuton: caracteristici, compoziție și domeniul de aplicare

Conţinut
 1. Ce este?
 2. Structura țesăturii
 3. Avantaje și dezavantaje
 4. Vizualizări
 5. Unde este folosit?
 6. Sfaturi de îngrijire
 7. Recenzii

Polybutonul este unul dintre cele mai populare tipuri de țesături amestecate și este utilizat pe scară largă pentru coaserea lenjeriei de pat și a textilelor de casă.

Ce este?

Polycotton este o țesătură modernă combinată constând din fire sintetice și naturale, care a fost inventată la mijlocul secolului trecut în SUA și a câștigat rapid popularitate în întreaga lume.

Amestecând bumbacul și poliesterul, tehnologii au reușit să obțină un material higroscopic, respirabil și durabil, care încorporează cele mai bune proprietăți de performanță ale ambelor fibre. Prezența materialelor sintetice a făcut posibilă realizarea de nuanțe luminoase în timpul vopsirii, iar prezența firelor de bumbac a făcut ca materialul să fie respirabil și plăcut la atingere. În plus, datorită poliesterului, materialul nu este supus contracției și este mult mai ieftin decât țesăturile din bumbac natural.

Prezența firelor sintetice nu permite țesăturii să se șifoneze, iar fibrele naturale garantează caracterul hipoalergenic și prietenos cu mediul.

Structura țesăturii

Proporția de bumbac și poliester în policoton nu este constantă. Există patru tipuri de materiale, fiecare dintre ele având propriile caracteristici și costuri. Asa de, țesătura, care este 65% bumbac și 35% sintetică, este cea mai scumpă... Acest lucru se datorează conținutului foarte mare de fibre naturale, ceea ce face ca materialul să fie cât mai aproape de țesăturile din bumbac natural.

Următorul tipul este reprezentat de țesături cu un raport egal de poliester și bumbac... Se caracterizează printr-o bună ventilație și o rezistență ridicată. Costă puțin mai ieftin decât tipul anterior, dar este dificil să-l numești o opțiune bugetară.

Al treilea și al patrulea tip de țesături se numără printre materialele ieftine, motiv pentru care sunt deosebit de populare în rândul consumatorilor. Una dintre ele conține 35% bumbac față de 65% sintetice și se caracterizează prin rezistență ridicată la uzură și permeabilitate la aer destul de bună.

Al doilea este cel mai bugetar tip de materiale și include doar 15% fire naturale și 85% artificiale... Materialul este ușor de curățat și are o rezistență ridicată a culorii. Durabilitatea produselor realizate dintr-o astfel de țesătură va fi puțin mai mică decât cea a produselor cu conținut 100% sintetic, cu toate acestea, în comparație cu tipurile anterioare, această țesătură este considerată cea mai durabilă.

Avantaje și dezavantaje

Cererea stabilă a consumatorilor și marea popularitate a Polycotton datorită o serie de avantaje importante ale acestui material.

 • Rezistență ridicată și durată lungă de viață țesăturile îl deosebesc de pânzele complet naturale.
 • Luminozitatea culorii și rezistența culorii materialul vă permite să îl utilizați pentru a face haine și cuverturi de pat.
 • Cută scăzută pânzele permit produselor din polibuton să mențină un aspect îngrijit. Această proprietate a materialului este deosebit de valoroasă în producția de îmbrăcăminte sportivă și lenjerie de pat, care, după spălare, nu pot fi călcate.
 • Țesăturile din polibuton nu se micșorează și nu se deforma de la spălarea obișnuită în mașină. În plus, produsele sunt ușor de spălat și uscat foarte repede.
 • Igienă ridicată hainele din polibuton se datorează higroscopicității excelente a materialului și capacității sale de a trece liber aerul.
 • Cost confortabil țesătura mixtă o deosebește de multe pânze naturale.

Cu toate acestea, alături de avantajele evidente, polibutonul are în continuare dezavantajele sale.Practic, prezența lor se explică prin prezența fibrelor sintetice, pe măsură ce conținutul cantitativ al cărora crește, dezavantajele devin mai pronunțate. Asa de, pânzele cu prezența unei cantități mari de poliester pot provoca apariția reacțiilor alergice ale pielii... În plus, după spălări frecvente, pe țesătură se formează peleți, ceea ce, desigur, nu sporește estetica și atractivitatea acesteia.

Hainele din polibuton sunt predispuse la acumularea de electricitate statică și, ca urmare, atrag praf și mici resturi mecanice (fițe, scame și păr).

Dezavantajele de mai sus sunt adesea motivul refuzului de a cumpăra lenjerie de pat din bumbac. În ciuda diferenței de preț, consumatorii preferă mai des 100% bumbac calico gros, care nu este electrificat, respiră, este complet higroscopic și nu provoacă reacții alergice.

Cu toate acestea, dacă alegeți produse cu o proporție mai mică de poliester, care nu depășește 50% din volumul total, atunci este posibil să nu observați o mare diferență între polibuton și material natural.

Acest lucru se datorează faptului că bumbacul, prezent chiar și într-un procent mic, este capabil să ofere proprietăți igienice ridicate ale materialului. Este recomandabil să folosiți țesături cu un conținut ridicat de materiale sintetice pentru cusut huse, prosoape de bucătărie, fețe de masă și perdele.

Vizualizări

Polibutonul este clasificat în funcție de mai multe caracteristici, dintre care cea mai de bază este tipul de țesere a firelor.

Conform acestui criteriu, țesăturile sunt împărțite în trei tipuri.

 1. Țesătură simplă este o versiune clasică a aranjamentului firelor, în care firele de urzeală și bătătură sunt conectate alternativ. Rezultatul este o țesătură netedă, pe două fețe.
 2. Material de țesut twill reprezentate de pânze în care sunt 2-3 fire de urzeală pentru fiecare fir de bătătură. Datorită acestei aranjamente a firelor, este posibil să se realizeze o deplasare a unui fir și să se formeze cicatrici diagonale pe țesătură.
 3. Țesătură din satin este filat folosind o tehnologie similară cu țeserea twill, cu singura diferență că un fir de bătătură se suprapune cu două sau trei și patru fire de urzeală deodată. Ca urmare, pasul este deplasat cu două sau mai multe fire, formând o țesătură cu o față netedă și o față ușor aspră din spate.

Următorul criteriu prin care polibutonul diferă este tipul de colorare. Pe această bază pânzele sunt împărțite în albite și vopsite simplu... Primele sunt realizate la o fabrică de țesut din Ivanovo și se disting prin culoarea alb pur. Lenjeria de pat din polibuton albit este utilizată pe scară largă în industria hotelieră și în stațiuni.

Pânzele vopsite simple au o culoare solidă și sunt foarte solicitate în producția de seturi de pat pentru casă.

Unde este folosit?

Domeniul de utilizare al polibutonului este destul de larg. Pânzele simple sau de culoare uni sunt folosite pentru coaserea lenjeriei de pat, cum ar fi huse de saltea, fețe de pernă, lenjerie de pat, cearșafuri și cuverturi de pilote. Țesătura albită este indispensabilă în fabricarea comenzilor de cusut lenjerie de pat pentru hoteluri, spitale, sanatorie și trenuri de călători pe distanțe lungi.

Datorită prezenței în compoziția firelor de poliester, o astfel de lenjerie este ușor de albită și rezistă tratamentului termic antibacterian necesar acestei categorii de lenjerie.

Țesăturile multicolore sunt, de asemenea, utilizate în mod activ pentru coaserea lenjeriei de pat și a textilelor de casă și sunt considerate cel mai solicitat grup de mărfuri din acest segment. Polybutonul se pretează bine pentru matlasare. Acest lucru se datorează prezenței firelor sintetice care împiedică formarea găurilor mari pentru ac în timpul matlasării.

Materialul matlasat este foarte popular și de neînlocuit atunci când coaseți cuverturi de pat, pături și saltele.

Cu toate acestea, atunci când faceți singur lenjerie de pat sau textile de casă, trebuie să vă ghidați după câteva reguli de utilizare a unuia sau altul tip de polibuton.

Larpele care conțin 50% sintetice nu sunt recomandate pentru realizarea seturi pentru copii. Acest lucru se datorează higroscopicității scăzute și ventilației slabe a materialului.

Dar draperiile, un topper pentru saltea, fețele de masă, șervețelele și șorțurile de bucătărie realizate dintr-o astfel de țesătură se vor distinge prin rezistența sporită la murdărie, durata lungă de viață și capacitatea de a spăla rapid. Dimpotrivă, țesăturile cu conținut ridicat de bumbac sunt ideale pentru cămăși, bluze, îmbrăcăminte sport, halate și seturi de pat pentru bebeluși. Astfel de produse nu vor interfera cu eliminarea umidității din corp și îi vor permite să respire.

Sfaturi de îngrijire

În ciuda faptului că produsele din polibuton nu sunt absolut exigente în îngrijire, trebuie respectate unele reguli de manipulare. Deci, înainte de a utiliza lenjerie nouă, se recomandă clătirea cu apă rece și toate spălările ulterioare trebuie efectuate în apă cu o temperatură care nu depășește 40 de grade.

Nu este recomandată înălbirea țesăturilor vopsite cu agenți care conțin clor, altfel există riscul pierderii culorii și pierderii atractivității produsului.

Învârtirea lucrurilor ar trebui să se facă la viteze mici și se recomandă să uscați polibutonul departe de aparatele de încălzire și de lumina directă a soarelui. Înainte de uscare, produsul trebuie să fie bine scuturat și îndreptat - acest lucru va evita călcarea și va oferi țesăturii un aspect îngrijit. Dacă totuși apare nevoia de a călca lucrul, atunci comutatorul fierului de călcat trebuie setat în modul „mătase”.

Recenzii

În general, consumatorii vorbesc bine despre Polycotton. Există un cost scăzut, în comparație cu țesăturile naturale, și capacitatea de a face fără călcare. Sportivii notează comoditatea utilizării tricourilor cu un conținut ridicat de materiale sintetice. În timpul antrenamentelor serioase, îmbrăcămintea din bumbac absoarbe rapid transpirația, dar rămâne umedă mult timp.

Sinteticele, in schimb, se usuca rapid si nu dau sportivului senzatia neplacuta de imbracaminte umeda dupa terminarea unui antrenament sau in pauzele de la cursuri.

Se atrage atenția și asupra unui rezultat bun de spălare. În timp ce produsele din bumbac necesită adesea albire și uneori înmuiere suplimentară, țesăturile cu un conținut ridicat de materiale sintetice sunt spălate instantaneu. Printre dezavantaje se numără ventilația slabă și pillingul. Mai mult decât atât, mai mult de un produs nu este asigurat de aspectul lor, oricât de delicat este spălat. În timp, chiar și lucrurile de cea mai înaltă calitate se derulează.

Cu toate acestea, în ciuda unor deficiențe, polibutonul este un material modern de foarte înaltă calitate și popular.

Pentru ce este un polibuton, vezi următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila