Caracteristici și selecție de poansoane pentru piele și țesătură

Conţinut
 1. Ce este?
 2. Prezentare generală a speciilor
 3. Sfaturi de selecție
 4. Cum să-l folosești corect?

Mulți tăbăcării în afacerea lor folosesc dispozitive speciale care fac găuri în material de diferite diametre. Poansonurile sunt folosite nu numai pentru produsele din piele. Folosirea instrumentului vă permite să faceți găuri în produse din carton, prelate, diferite materiale de foi.

Prezența unei margini ascuțite vă permite să tăiați suprafața de lucru, ceea ce duce la o gaură perfect plată de dimensiunea necesară. Articolul va discuta care este instrumentul, ce tipuri de produse există, precum și regulile de utilizare a pumnului și alegerea produselor.

Ce este?

Poansonul este un instrument necesar pe care tăbăcării îl folosesc pentru diverse tipuri de lucrări legate de pregătirea pielii și a altor materiale dense înainte de cusătură. Astfel de materiale au o rigiditate mare, ceea ce face dificilă lucrul cu ele fără unelte speciale. Unele manipulări nu pot fi făcute eficient fără utilizarea unui astfel de perforator.

Instrumentul este potrivit nu numai pentru lucrul cu articole din piele, ci și pentru țesături groase, prelate, piele. După efectuarea unei astfel de manipulări, se obțin găuri foarte uniforme și de înaltă calitate, care nu pot fi obținute folosind o punte, un ac de cusut sau un burghiu.

Prezentare generală a speciilor

Pielea are o densitate mare, astfel încât un ac, o punte sau alte dispozitive de cusut nu sunt întotdeauna potrivite pentru a o perfora. Pentru a rezolva această problemă, se folosesc instrumente speciale. Ar trebui să se distingă diferite tipuri de pumni:

 • modele de linie;
 • creț;
 • versiune revolving;
 • inel;
 • Sfârșit.

În exterior, pumnii de linie pot fi comparați cu o furculiță de masă sau un pieptene. Au vârfuri speciale situate într-o singură linie, stând la aceeași distanță. Pe un astfel de pumn, pot fi localizate ace de la una la 6 bucăți. Instalați-le de-a lungul liniei pe unde va trece viitoarea cusătură. Impactul pe partea de capăt a sculei străpunge materialul și găuri în el. Viteza de coasere depinde de numărul de vârfuri de pe poansonul de linie. După perforarea găurilor, vârfurile sunt îndepărtate, iar pieptenul este deplasat, observând un pas uniform pentru cusătură.

Modelele în linie pot fi împărțite în 2 tipuri. În primul caz, produsul funcționează pe principiul unui tăietor, apăsând și străpungând gaura, ceea ce duce la extinderea materialului. În al doilea caz, folosind un pumn, o mică cavitate este tăiată cu îndepărtarea completă a materialului. După aplicare, pe piele sau pe alt material vor rămâne șanțuri îngrijite.

Spinii au forme diferite. Mai des puteți vedea opțiuni rotunde sau semicirculare, acestea sunt, de asemenea, în formă de diamant, sub formă de triunghi, oblice sau dreptunghiulare. În plus, ar trebui să acordați atenție care este grosimea secțiunii transversale a acelor, care este distanța dintre ele. Deci, cusătura franceză este mai des realizată folosind perforații oblice. De obicei, ele sunt folosite la coaserea unei poșete sau la prelucrarea curelelor pe un ceas de mână.

Atunci când coaseți modele mai puternice și mai grosiere, este mai bine să alegeți freze care au un diametru mare de vârfuri și cu un pas crescut. Acest lucru vă va permite să coaseți produsul folosind fire mai groase. Nu există unelte universale care să fie potrivite pentru toate cazurile, motiv pentru care mulți meșteri au în arsenal seturi de astfel de perforatoare cu piepteni diferiți. Perforatoarele chinezești sunt similare cu produsele japoneze în formă de diamant.

Setul in forma de diamant contine numarul clasic de scule cu 1,2, 4 si 6 dinti, cu o distanta de 5 mm intre ele.

Poansonele rotative arată ca un clește, pe o parte a cărora există un revolver pentru perforarea găurilor. Folosind această opțiune, este necesar să întoarceți unealta și să instalați tipul necesar de vârf. Rămâne să așezați materialul de prelucrat și să stoarceți perforatorul, făcând o gaură. Cel mai adesea, astfel de modele rotative au vârfuri (6 buc.) Cu un diametru al găurii de 2-4,5 mm. Blocantul vă permite să excludeți derularea instrumentului. Alegerea unui astfel de model perfora câte o gaură, ceea ce exclude posibilitatea de a-l alege pentru cusături. Unul dintre scopurile principale ale opțiunilor rotative este de a crea mici găuri, de exemplu, pentru o curea sau pentru o curea de geantă.

Utilizarea opțiunilor ondulate, precum și a opțiunilor inelare implică perforarea unor găuri cu îndepărtarea unei părți din materialul care intră în interior. Datorită acestui echipament, se pot face tăieturi de dimensiuni mari. De obicei, aceste pumni arată ca un tub cu un capăt ascuțit. Aplicând echipamentul cu partea ascuțită pe piele sau pe alt material și lovind capătul fundului, se produce o erupție. Gama de astfel de modele este destul de largă. Cu ajutorul unor astfel de produse, puteți tăia nu numai un cerc sau un oval, ci și să repetați contururile formelor geometrice, stelelor, ochilor. Modelele rotunde sunt de obicei vândute în seturi, cu tuburi de la 2 la 22 mm. Cu toate acestea, pumnii creț pot fi achiziționați separat.

Instrumentul pentru față este destinat tăierii pielii. Folositoare utilizate pe scară largă concepute pentru curele, reprezentând o placă îndoită de oțel. Este folosit pentru a tăia panglici la fabricarea curelelor din piele. Modelele de capăt pot avea alte forme.

Separat, merită evidențiate uneltele pentru perforarea tapetelor de vânătoare, necesare pentru cartușe. Astfel de dispozitive au un diametru mai impresionant în comparație cu alte opțiuni. Diametrul lor trebuie să corespundă calibrului cartuşului. Scopul principal al pumnelor de vânătoare este de a tăia cercuri din material dens. De obicei, este folosit pentru tăierea cercurilor din pâslă și carton.

Separat, există echipamente proiectate pentru prelucrarea metalelor.

 • Opțiuni pneumatice. Modelele pneumatice necesită conectarea la un compresor. Echipamentul este potrivit pentru lucrul cu diferite materiale sub formă de plăci metalice, tablă, tablă.
 • Modele hidraulice. Poansonele de acest tip sunt similare cu mașinile-unelte. Folosirea lor vă permite să faceți găuri în metal.
 • Unelte de mana. Poansonul de mână pentru metal este mai asemănător cu analogul pentru produsele din piele, dar are și diferențe. Oțelul dur este utilizat în producția de echipamente. Datorită bazei groase, unealta se deformează mai puțin atunci când se cufundă în bază.

Echipamentul folosit pentru prelucrarea metalelor începe rapid să devină mai puțin ascuțit, așa că este necesară o ascuțire periodică pentru o astfel de unealtă. Este important să ascuți poansonul nu numai pe exterior, ci și pe interior, lustruindu-l.

Sfaturi de selecție

Lucrând cu pielea, mulți meșteri începători nu știu ce perforatoare să acorde preferință, care opțiune este mai bine să aleagă. Alegerea echipamentelor de înaltă calitate vă va permite să marcați eficient și rapid materialul, perforarea și perforarea găurilor, selectând dimensiunea și forma dorite.

 • Atunci când alegeți un model, ar trebui să acordați atenție pumnului oval.
 • Modelele figurate vă permit să faceți găuri sub formă de picătură, floare, semilună, fluture și alte figuri destinate finisării articolelor din piele.
 • Poansonul este un instrument indispensabil pentru realizarea curelelor din piele.

Luând în considerare recomandările experților, merită să cumpărați pumni rotunzi rotunzi cu pas de 4 și 5 mm, precum și să alegeți un set mai puțin costisitor de modele în formă de diamant. Atunci când alegeți, ar trebui să acordați atenție calității dinților, sunt lustruiți și nelustruiți. Lucrul cu un pumn cu dinții lustruiți va fi mult mai rapid, deoarece acestea străpung fără probleme straturi groase de piele, ceea ce nu se poate spune despre omologii lor neșlefuiți. De aceea, astfel de produse sunt mult mai ieftine decât omologii lor lustruiți. Pentru utilizare rară, sunt potrivite modele simple și ieftine. Profesioniștii ar trebui să aleagă dispozitive mai fiabile și mai scumpe.

Atunci când alegeți un instrument, experții sugerează să cumpărați produse din SUA, Germania și Japonia. Perforatoarele chinezești sunt destul de populare, dar nu au întotdeauna calitatea necesară. Este important ca uneltele să fie fabricate din oțel rezistent.

Este de dorit ca suprafața de tăiere sub formă de vârf, duze sau poansonuri să fie supusă suplimentar procesării sau întăririi diamantului.

Cum să-l folosești corect?

Dacă este necesar să faceți o gaură pe cureaua de piele, este potrivită un perforator special conceput. Modelul producătorilor chinezi LAOA LA111353 este o opțiune excelentă pentru uz casnic. Perforarea unei gauri pe centură cu un astfel de dispozitiv nu este dificilă.

 • Este necesar să luați centura și să măsurați locul unde ar trebui să fie gaura.
 • Luați un pumn și selectați diametrul astfel încât unealta să se potrivească perfect în gaură.
 • Este important ca distanța dintre găuri să fie aceeași și ca marcajul să fie în linie.
 • După măsurarea datelor și compararea intervalului, aparatul este plasat pe marcaj și mânerele sunt apăsate prin apăsare pe ele. Forța de presare trebuie să corespundă rigidității materialului.
 • Când este apăsat, se va auzi un clic, lăsând o bucată de material tăiat în interiorul sculei.

Alinierea și distanțarea sunt esențiale. Dacă nu respectați acești parametri, găurile nu vor fi pe aceeași linie, deasupra sau sub originalul. Prin lovirea strictă în centru și respectând intervalul, puteți obține o gaură care nu va fi diferită de munca din fabrică.

Un astfel de pumn este folosit nu numai pentru găurile de pe centură, ci este folosit și pentru a seta nasturi pe lucruri, în special pe cele pentru copii. Scoateți dispozitivul de pe material pe verticală, fără a-l balansa.

Poansonul va dura mai mult dacă puneți un substrat special sub formă de placă de polimer pe o masă plată sub piele.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila