Ce este Miracast și cum funcționează?

Conţinut
 1. Ce este?
 2. Cum este diferit de alte tehnologii?
 3. Cum să te conectezi?
 4. Cum se configurează?
 5. Cum se utilizează?
 6. Probleme posibile

În viața de zi cu zi, întâlnim destul de des dispozitive multimedia care au suport pentru o funcție numită Miracast. Să încercăm să înțelegem ce este această tehnologie, ce oportunități oferă cumpărătorului de dispozitive multimedia și cum funcționează.

Ce este?

Dacă vorbim despre ce este o tehnologie numită Miracast, atunci se poate observa că este concepută pentru transmiterea fără fir a imaginilor video. Utilizarea acestuia oferă unui televizor sau monitor posibilitatea de a primi o imagine de pe afișajul unui smartphone sau tabletă. Se va baza pe sistemul Wi-Fi Direct, care a fost adoptat de Wi-Fi Alliance. Miracast nu poate fi folosit printr-un router din cauza faptului ca conexiunea merge direct intre 2 dispozitive.

Acest avantaj este principalul avantaj în comparație cu analogii. De exemplu, același AirPlay, care nu poate fi folosit fără un router Wi-Fi. Miracast vă permite să transferați fișiere media în format H. 264, al cărui avantaj va fi capacitatea nu numai de a afișa fișiere video pe un dispozitiv conectat, ci și de a clona imagini pe un alt gadget.

În plus, este posibil să se organizeze difuzarea inversă a imaginii. De exemplu, de la un televizor la un computer, laptop sau telefon.

Interesant este că rezoluția video poate fi de până la Full HD. Și pentru transmisia sunetului, se folosește de obicei unul dintre cele 3 formate:

 • LPCM cu 2 canale;
 • Dolby AC3 5.1 canale;
 • AAC.

Cum este diferit de alte tehnologii?

Există și alte tehnologii similare: Chromecast, DLNA, AirPlay, WiDi, LAN și altele. Să încercăm să înțelegem care este diferența dintre ele și cum să alegem cea mai bună soluție. DLNA este destinat difuzării materialelor foto, video și audio într-o rețea locală, care este formată printr-o rețea LAN. O caracteristică distinctivă a acestei tehnologii va fi că nu există posibilitatea de a lansa oglindirea ecranului. Numai un anumit fișier poate fi afișat.

O tehnologie numită AirPlay este folosită pentru a transmite semnale multimedia fără fir. Dar această tehnologie este acceptată doar de dispozitivele care au fost produse de Apple. Adică, aceasta este exact tehnologia proprietară. Pentru a primi imaginea și sunetul aici și pentru a le transmite la televizor, aveți nevoie de un receptor special - decodificatorul Apple TV.

Adevărat, recent au apărut informații că dispozitivele de la alte mărci vor suporta și acest standard, dar încă nu există o specificitate.

Nu va fi de prisos să oferiți o listă cu unele dintre avantajele Miracast față de soluții similare:

 • Miracast face posibilă primirea unei imagini stabile fără întârzieri și nesincronizate;
 • nu este nevoie de un router Wi-Fi, care vă permite să extindeți domeniul de aplicare al acestei tehnologii;
 • se bazează pe utilizarea Wi-Fi, ceea ce face posibilă nu creșterea consumului de baterie al dispozitivelor;
 • există suport pentru conținut 3D și DRM;
 • imaginea care este transmisă este protejată de străini folosind tehnologia WPA2;
 • Miracast este un standard care a fost adoptat de Wi-Fi Alliance;
 • transmiterea datelor se realizează folosind o rețea fără fir care are standardul IEEE 802.11n;
 • oferind detectarea și conectarea ușoară a gadgeturilor care transmit și primesc imagini.

Cum să te conectezi?

Să încercăm să ne dăm seama cum să conectăm Miracast în diferite cazuri. Dar înainte de a analiza pașii specifici, trebuie remarcat faptul că echipamentele compatibile Miracast trebuie să îndeplinească anumite cerințe.

 • Dacă tehnologia trebuie să fie activată pe un laptop sau să folosească o conexiune pentru un PC, atunci sistemul de operare Windows trebuie să fie instalat cel puțin versiunea 8.1. Adevărat, poate fi activat pe Windows 7 dacă utilizați Wi-Fi Direct. Dacă OS Linux este instalat pe dispozitiv, atunci este posibil să implementați utilizarea tehnologiei folosind programul MiracleCast.
 • Telefoanele inteligente și tabletele trebuie să ruleze sistemul de operare Android versiunea 4.2 și o versiune ulterioară, sistemul de operare BlackBerry sau Windows Phone 8.1. Gadgeturile IOS pot folosi doar AirPlay.
 • Dacă vorbim despre televizoare, atunci acestea ar trebui să fie cu ecran LCD și echipate cu port HDMI. Aici va trebui să conectați un adaptor special care vă va ajuta să transferați imaginea.

Este foarte probabil ca televizorul să accepte tehnologia în cauză dacă este prezent Smart TV. De exemplu, pe Samsung Smart TV toate modelele acceptă Miracast, deoarece modulul corespunzător este încorporat în ele încă de la început.

Sistemul de operare Android

Pentru a afla dacă tehnologia este acceptată de gadget pe sistemul de operare Android, va fi suficient să deschideți setările și să căutați acolo elementul „Monitor fără fir”. Dacă acest element este prezent, atunci dispozitivul acceptă tehnologia. Dacă trebuie să faceți o conexiune Miracast în smartphone-ul dvs., trebuie să vă conectați la aceeași rețea Wi-Fi cu care veți stabili comunicarea folosind Miracast. Apoi, trebuie să activați elementul „Ecran fără fir”.

Când apare o listă de gadgeturi disponibile pentru conectare, va trebui să-l selectați pe cel de care aveți nevoie. Apoi va începe procesul de sincronizare. Ar trebui să așteptați să se finalizeze.

Trebuie adăugat că numele articolelor pot diferi ușor pe dispozitivele de diferite mărci. De exemplu, Xiaomi, Samsung sau Sony.

OS IOS

După cum sa menționat, niciun dispozitiv mobil iOS nu are suport Miracast. Va trebui să utilizați AirPlay aici. Pentru a realiza o conexiune aici cu o sincronizare ulterioară, va trebui să faceți următoarele.

 • Conectați dispozitivul la o rețea Wi-Fi la care echipamentul este conectat pentru a forma o conexiune.
 • Conectați-vă la secțiunea numită AirPlay.
 • Acum trebuie să selectați un ecran pentru transferul de date.
 • Lansăm funcția numită „Reluare video”. Algoritmul de strângere de mână ar trebui să înceapă acum. Trebuie să așteptați sfârșitul acestuia, după care conexiunea va fi finalizată.

Pentru TV

Pentru a conecta Miracast la televizor, aveți nevoie de:

 • activați o funcție care face ca această tehnologie să funcționeze;
 • selectați dispozitivul dorit;
 • așteptați finalizarea sincronizării.

În fila „Parametri”, trebuie să găsiți elementul „Dispozitive”, iar în interiorul acestuia - „Dispozitive conectate”. Acolo veți vedea o opțiune numită „Adăugați dispozitiv”. În lista care apare, trebuie să selectați gadgetul cu care doriți să stabiliți o conexiune. Trebuie adăugat aici că pe modelele de televizoare de diferite mărci, denumirile articolelor și meniurilor pot diferi ușor. De exemplu, pe televizoarele LG, tot ceea ce aveți nevoie trebuie căutat în elementul numit „Rețea”. La televizoarele Samsung, funcția este activată prin apăsarea tastei Sursă de pe telecomandă. În fereastra care apare, va trebui să selectați elementul Screen Mirroring.

Windows 10

Conexiunea Miracast pe dispozitivele care rulează Windows 10 se realizează conform următorului algoritm:

 • trebuie să vă conectați la Wi-Fi și ambele dispozitive trebuie să fie conectate la aceeași rețea;
 • introduceți parametrii sistemului;
 • găsiți elementul „Dispozitive conectate” și introduceți-l;
 • apăsați butonul pentru adăugarea unui nou dispozitiv;
 • selectați un ecran sau un receptor din lista care va derula pe ecran;
 • așteptați ca sincronizarea să se termine.

După finalizarea acesteia, imaginea apare de obicei automat. Dar uneori trebuie să fie afișat și manual. Acest lucru se poate face folosind tastele rapide Win + P, după care, într-o fereastră nouă, apăsați butonul de conectare la afișajul wireless și selectați ecranul unde se va efectua proiecția.

Cum se configurează?

Acum să încercăm să ne dăm seama cum este configurat Miracast. Adăugăm că acest proces este extrem de simplu și constă în conectarea dispozitivelor suportate. Televizorul trebuie să activeze o funcție care poate fi numită Miracast, WiDi sau Display Mirroring pe diferite modele. Dacă această setare lipsește deloc, atunci, cel mai probabil, este activă implicit.

Dacă trebuie să configurați Miracast pe Windows 8.1 sau 10, atunci se poate face folosind combinația de butoane Win + P. După ce faceți clic pe ele, va trebui să selectați un element numit „Conectați-vă la un ecran wireless”. În plus, puteți utiliza fila „Dispozitive” din setări pentru a adăuga echipamente wireless noi. Computerul va căuta, apoi vă puteți conecta la dispozitiv.

Dacă vorbim despre configurarea unui computer sau laptop care rulează Windows 7, atunci aici trebuie să descărcați și să instalați programul WiDi de la Intel pentru a configura Miracast. După aceea, trebuie să urmați instrucțiunile care vor apărea în fereastra sa. De obicei, trebuie doar să selectați un ecran și să apăsați tasta corespunzătoare pentru a vă conecta la el. Dar această metodă este potrivită pentru acele modele de PC-uri și laptop-uri care îndeplinesc anumite cerințe de sistem.

Configurarea tehnologiei Miracast pe smartphone este ușoară. În setări, trebuie să găsiți un element numit „Conexiuni” și să selectați opțiunea „Ecran în oglindă”. Poate avea și un alt nume. După ce îl porniți, nu rămâne decât să selectați numele televizorului.

Cum se utilizează?

După cum puteți vedea mai sus, conectarea și configurarea tehnologiei în cauză nu este cel mai dificil proces. Dar vom oferi o mică instrucțiune de utilizare, care vă va permite să înțelegeți cum trebuie să utilizați această tehnologie. Ca exemplu, vom arăta cum să conectați un televizor la un smartphone care rulează sistemul de operare Android. Va trebui să introduceți setările TV, să găsiți elementul Miracast și să îl puneți în modul activ. Acum ar trebui să intrați în setările smartphone-ului și să găsiți elementul „Ecran fără fir” sau „Monitor fără fir”. De obicei, acest articol se află în secțiuni precum „Ecran”, „Rețea fără fir” sau Wi-Fi. Dar aici totul va depinde de modelul specific de smartphone.

Opțional, puteți utiliza căutarea dispozitivului. Când se deschide secțiunea corespunzătoare de setări, va trebui să intrați în meniu și să activați funcția Miracast. Acum smartphone-ul va începe să caute gadgeturi, unde poate difuza tehnic o imagine. Când este găsit un dispozitiv adecvat, trebuie să activați transferul. După aceea, va avea loc sincronizarea.

De obicei, acest proces durează câteva secunde, după care poți vedea imaginea de pe smartphone-ul tău pe ecranul televizorului.

Probleme posibile

Trebuie spus că Miracast a apărut relativ recent, iar această tehnologie este în permanență îmbunătățită. Cu toate acestea, uneori utilizatorii au anumite probleme și dificultăți în utilizarea acestuia. Să luăm în considerare unele dintre dificultăți și să descriem cum puteți rezolva aceste probleme.

 • Miracast nu va porni. Aici ar trebui să verificați dacă conexiunea este activată pe dispozitivul receptor. În ciuda banalității acestei soluții, de foarte multe ori rezolvă problema.
 • Miracast nu se va conecta. Aici trebuie să reporniți computerul și să opriți televizorul pentru câteva minute. Uneori se întâmplă ca conexiunea să nu fie stabilită din prima încercare. De asemenea, puteți încerca să plasați dispozitivele mai aproape unul de celălalt. O altă opțiune este să vă actualizați placa grafică și driverele Wi-Fi. În unele cazuri, dezactivarea uneia dintre plăcile video prin intermediul managerului de dispozitiv poate ajuta. Ultimul sfat va fi relevant doar pentru laptopuri. Apropo, un alt motiv poate fi faptul că dispozitivul pur și simplu nu acceptă această tehnologie. Apoi, trebuie să cumpărați un adaptor special cu un conector HDMI sau să utilizați un cablu.
 • Miracast încetinește. Dacă imaginea este transmisă cu o oarecare întârziere sau, să presupunem, nu există sunet sau este intermitentă, atunci cel mai probabil există defecțiuni la modulele radio sau un fel de interferență radio. Aici puteți reinstala driverele sau puteți reduce distanța dintre echipamente.
fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila