Contrastul TV: care este mai bine de ales?

Conţinut
  1. Ce este TV Contrast?
  2. Vizualizări
  3. Care e mai bun?

Producătorii de televizoare cu fiecare model nou lansat își declară caracteristicile și funcțiile îmbunătățite. Unul dintre acești parametri este contrastul televizorului. Diferitele sale tipuri, avantaje și dezavantaje sunt greu de perceput de un cumpărător obișnuit de echipamente și, prin urmare, este important să aflăm cât de important este pentru vizionare și ce tip este de preferat.

Ce este TV Contrast?

Astăzi, televiziunea este o sursă de informații pe care toată lumea o percepe vizual și prin intermediul aparatelor auditive. Contrastul este un parametru important al calității imaginii, ceea ce înseamnă că va depinde de el cât de bine vor fi transmise vizual informațiile unei persoane. Desemnând acest parametru, producătorul arată de câte ori cel mai luminos punct din imagine este mai luminos decât cel mai întunecat.

Rețineți că astăzi aceste rate fluctuează și sunt desemnate ca 4500: 1, 1200: 1 etc. Există modele cu indicatori de peste 30.000: 1, totuși, un astfel de contrast vizual nu prinde și, prin urmare, un televizor scump cu acest parametru nu va diferi de concurentul său mai bugetar. În plus, caracteristica nu poate fi măsurată cu mijloace improvizate, iar producătorii indică adesea valori incorecte supraestimate, atrăgând astfel cumpărători.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că nu orice utilizator de televizor are nevoie de un nivel ridicat de performanță... Deci, vizionarea preferențială în timpul zilei nu necesită valori numerice mari ale parametrului de la televizor, spre deosebire de proiecțiile de seară ale filmelor cu un număr mare de scene întunecate. Un contrast bun în acest din urmă caz ​​vă permite să observați toată penumbra și siluetele, să vedeți paleta neagră în toată diversitatea ei.

Tehnologia de afișare este responsabilă pentru contrast. În cazul unui afișaj LCD, acest parametru este determinat de panoul cu cristale lichide. Astăzi, producătorii de echipamente cunoscuți au găsit mai multe modalități de a crește valoarea numerică a parametrului. Principala modalitate de a atinge acest obiectiv este utilizarea surselor LED, care sunt iluminarea marginilor (laterale). Luminozitatea fiecărui LED poate varia în funcție de imaginea afișată, făcând-o cât mai contrastantă și apropiată de realitate.

În ciuda faptului că această metodă alternativă nu are legătură cu nivelul pixelului și funcționează zonal, rezultatul este plăcut pentru ochi în toate sensurile.

Vizualizări

Astăzi, există două tipuri de contrast promovate pe scară largă de marketeri.

Dinamic

Raportul de contrast dinamic este acum un termen extins pentru capacitatea televizorului de a supraestima raporturile de contrast static. Un televizor echipat cu această funcție este capabil să regleze fluxul luminos total direcționat către imagine în timp real. De exemplu, într-o scenă întunecată, nivelul de negru crește semnificativ. Acest proces este similar cu reglarea manuală a contrastului, cu toate acestea, este mai avansat și nu necesită nicio acțiune umană.

În ciuda unor astfel de evoluții „inteligente” în raport cu televizoarele, în realitate totul pare puțin diferit. Dacă lumina de fundal a afișajului LCD arată valoarea maximă a luminozității pentru tonuri deschise, atunci paleta neagră devine insuficientă. Dacă nivelul de iluminare de fundal este setat la minim, paleta neagră va contrasta favorabil, cu toate acestea, nuanțele mai deschise vor arăta un nivel scăzut de contrast.

În general, o astfel de dezvoltare are loc, cu toate acestea, atunci când o cumpărați, nu ar trebui să urmăriți nivelul extins de contrast dinamic, dând preferință parametrului static.

Static sau natural

Contrastul static, nativ sau natural determină capacitățile unui anumit model HDTV. Pentru a-l determina, se folosește o imagine statică, în care se estimează raportul dintre punctul cel mai luminos și cel mai întunecat. Spre deosebire de contrastul dinamic, static este necesar pentru a evalua acest parametru.

Valorile ridicate ale contrastului natural sunt întotdeauna apreciate, deoarece atunci când sunt disponibile, imaginea de pe televizor devine apropiată de imaginea de pe ecran într-un cinematograf. Albul rămâne alb, iar negrul rămâne negru.

Care e mai bun?

Mulți producători cresc în mod deliberat valorile indicatorilor statici și dinamici numai în scopuri de marketing. Din pacate, este foarte problematic să se determine nivelul exact al unui parametru astăzi, deoarece acesta poate fi evaluat în diferite moduri și numai cu prezența unor instrumente și testere speciale. Omul obișnuit și cumpărătorul trebuie să se mulțumească cu datele recenziilor profesionale ale noilor modele de televizoare, care pot fi găsite în sursele de pe Internet, totuși, în acestea au fost identificate cazuri de inexactități.

Experții recomandă să optați pentru modele cu un nivel ridicat de contrast static mai degrabă decât dinamice, acordând atenție prezenței surselor LED.

În același timp, valorile digitale, așa cum am menționat mai devreme, nu sunt întotdeauna corecte și, prin urmare, ar trebui să vă ascultați sentimentele interioare și să nu uitați că saturația imaginii este afectată nu numai de contrast, ci și de matitate sau luciu. panoului, proprietățile sale anti-orbire.

Pentru sfaturi despre alegerea unui televizor, consultați mai jos.

1 Comentariu
Alexandru 21.07.2020 19:17
0

Vă mulțumim pentru recenzie.

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila