Totul despre matrice pentru televizoare

Conţinut
 1. Ce este?
 2. Prezentare generală a speciilor
 3. Cum să afli tipul?
 4. Producători populari
 5. Care este mai bine să alegi?
 6. Cum se verifică performanța?
 7. Posibile defecte și defecțiuni

S-a decis să cumpere un televizor sau un monitor nou ... Într-un magazin de electrocasnice, ochii pur și simplu se ridică ... Diferite modele cu denumiri și caracteristici de neînțeles: LED, LCD, IPS, OLED, VA. Ce este și cum să faceți alegerea corectă în favoarea unui televizor și a unui monitor, citiți articolul nostru.

Ce este?

Matricea este o parte importantă și cea mai scumpă a unui televizor, baza ecranului său. Orice monitor LCD sau televizor funcționează datorită proprietății cristalelor lichide de a schimba planul de polarizare atunci când un flux luminos trece prin ele, proporțional cu tensiunea aplicată. Matricea cu cristale lichide este un sistem de electrozi care sunt poziționați vertical și orizontal. Dacă priviți matricea printr-un microscop sau un ocular special puternic, puteți vedea „particule” verzi, albastre și roșii. Cel mai adesea au formă dreptunghiulară. Fiecare dintre ele este un subpixel. Cei trei subpixeli împreună sunt un pixel. Pentru a obține o imagine, fluxul luminos trebuie să treacă prin toate straturile care alcătuiesc matricea. Acesta este un polarizator, cristale lichide, un filtru de lumină și un alt strat de polarizator.

Coloanele dispuse vertical sunt conectate la un decodor (driver de coloană). Rândurile orizontale și verticale nu se ating. Funcțiile lor sunt controlate de un decodor cu litere mici. Acest dispozitiv se mai numește și contor de adrese.

Acesta este modul în care puteți spune pur și simplu cum funcționează panoul LCD.

Tipurile de matrice pentru televizoare diferă unele de altele. Când o persoană merge la magazin pentru o achiziție, va vedea diferențele dintre ele: imaginea diferitelor modele va fi diferită.

Prezentare generală a speciilor

În fiecare model de televizor poate fi instalată o matrice cu caracteristici diferite. Acești parametri determină care va fi imaginea și natura redării culorii. Să le comparăm.

TN

Acest tip (Twisted Nematic) se găsește de obicei în modelele de televizoare ieftine. Tradus din engleză, numele înseamnă „cristal răsucit”. Cristalele lichide în pixeli sunt aranjate în spirală.

Avantajele unor astfel de produse sunt eficienta energetica, pretul bugetar, timpul de raspuns mai mic de 6 ms.

Dezavantajele acestui tip sunt culoarea diferită a aceluiași obiect, în funcție de unghiul de vizualizare al privitorului, și transmiterea incompletă a tuturor culorilor. Pentru a crește ușor unghiul de vizualizare, se folosește uneori un strat special (cum ar fi TN-Film).

Un televizor cu acest tip de matrice este potrivit atunci când este privit dintr-un unghi drept. În acest caz, imaginea va fi cât mai aproape de reală pe cât permite această tehnologie. Dacă mobilierul este amplasat astfel încât televizorul să fie privit în unghi, este mai bine să optați pentru tehnologie cu alt tip de matrice.

Un alt dezavantaj semnificativ este că pe ecran pot apărea pixeli „spărți”, care sunt strălucitori și foarte vizibili. Ele pot apărea deoarece, chiar și în absența tensiunii, cristalele lichide încă transmit lumină.

IPS

Acest tip (Comutare în plan) a fost dezvoltat de Hitachi. Avantajele sale sunt redarea excelentă a culorilor, imaginea strălucitoare, unghiul de vizualizare de până la 178 ° (pentru tipul VA - până la 160 °). Acest unghi face posibilă vizualizarea aceleiași imagini din diferite părți (sus, lateral, drept înainte).

Prețul dispozitivelor multimedia cu acest tip de matrice este mult mai mare decât al altora. Timpul de răspuns este, de asemenea, puțin „șchiop”. Numai modelele foarte scumpe nu au probleme cu asta.

VA

Acest tip (Vertical Alignment) are o abreviere care se traduce prin „aliniere verticală”. Aceasta este creația companiei japoneze Futjitsu.

Soluția optimă dacă trebuie să alegi un monitor pentru jocuri pe calculator. Principalul avantaj al acestui tip de matrice este iluminarea uniformă. Redarea culorii este bună. Unghiul de vizualizare este destul de mare, timpul de răspuns este rapid (până la 5 ms).

OLED

Se bazează pe LED-uri organice. Atât modelele RGB LED, cât și WRGB sunt disponibile comercial. În ultima versiune, pe lângă LED-urile principale cu trei culori, este instalată și o diodă albă. Luminozitatea, datorită acestei tehnologii, este crescută. Redarea neagră este foarte realistă. Timpul de răspuns este minim. Aceste modele au performanțe bune și design atractiv. Sunt super subțiri și au un aspect foarte modern.

Fiecare dintre pixeli emite lumină. Ele pot fi pornite și oprite separat unul de celălalt. Este posibil să existe pixeli strălucitori lângă negru. Datorită acestei tehnologii, se obține efectul de contrast infinit. Nu este necesară iluminarea suplimentară.

Un factor negativ atunci când alegeți un televizor cu o astfel de matrice este timpul limitat de funcționare al LED-urilor. Astfel, Roșii au o resursă de lucru de aproximativ 15 mii de ore, în timp ce Verzii au aproximativ 100 de mii de ore. Rezultă de aici că, cu cât dispozitivul funcționează mai mult și mai mult, cu atât redarea culorii acestuia devine mai proastă.

ULED și QLED se disting prin prezența iluminării cu puncte albastre, precum și prin prezența punctelor cuantice verzi și roșii. RRezultatul este formarea de lumină albă spectrală. Aceasta extinde gama de culori afișată pe ecran. Tehnica pe care sunt instalate astfel de matrici poate transmite o culoare absolut albă sau gri pur. Astfel de matrici sunt potrivite pentru cunoscătorii unei imagini frumoase și a unei reproduceri de înaltă calitate a culorilor. Acestea sunt cele mai moderne matrice.

Dacă matricea se defectează, aceasta poate fi înlocuită cu alta. Interschimbabilitatea este o caracteristică interesantă a matricelor. Dacă au aceeași dimensiune, aceasta poate însemna deja că sunt potrivite pentru înlocuirea reciprocă.

Trebuie să alegeți nu după numele modelului de televizor, ci după compatibilitate. Puteți afla prin marcare.

Acest lucru este ușor de făcut. Trebuie să scoateți capacul din spate al televizorului. Și găsiți informațiile de care aveți nevoie. De obicei, se află deasupra numărului de serie, lângă numele modelului televizorului sau monitorului dvs. În unele cazuri, atunci când înlocuiți o matrice cu alta, va trebui să reîncărcați scalatorul.

Cum să afli tipul?

Pentru a determina tipul de matrice, uneori este suficient să te uiți la documentele producătorului. Cu toate acestea, acest lucru se poate face independent, acordând atenție semnelor externe.

 • Tipul VA se va arăta la examinare prin faptul că culorile din el se vor estompa mai devreme.
 • Dacă glisați ușor degetul pe ecran, rămâne o urmă vizibilă. Aceasta înseamnă că matricea VA este instalată.
 • Culoarea neagră a matricei de tip IPS este ușor albăstruie.

Producători populari

Unul dintre cei mai mari producători de televizoare LCD din lume este cunoscuta companie Samsung. Elementele luate în considerare sunt produse și de mărci precum LG, NEC, Toshiba, Hitachi.

Majoritatea fabricilor pentru producția de matrițe sunt situate în China, Taiwan.

Printre producătorii locali chinezi, BOE și China Star Optoelectronics Technology (CSOT) sunt lideri în producția de masă.

Care este mai bine să alegi?

Pentru a alege unul sau altul model de televizor potrivit, trebuie mai întâi să vă decideți în ce scopuri va fi folosit. De asemenea, ar trebui să fiți atenți la plenitudinea propriului portofel. Dacă există o oportunitate financiară, atunci este mai bine să alegeți opțiunea cu o matrice scumpă. Deși trebuie luate în considerare și nevoile. Dacă cerințele nu sunt mari, atunci puteți alege o tehnică cu o matrice TN. Astfel de televizoare au cel mai adesea o diagonală de cel mult 43 de inci. Un astfel de televizor poate fi folosit și ca monitor.

Tehnica cu un tip de matrice TN va face:

 • fani ai jocurilor dinamice pe calculator;
 • cei care doresc să economisească bani la cumpărături;
 • acele persoane care au nevoie de un televizor cu diagonala de 23-24 inch, de exemplu, in bucatarie sau la tara.

Tehnologia IPS este optimă pentru:

 • designeri și cei care lucrează cu fotografii;
 • familii numeroase (probabil se uită la televizor din diferite locuri din cameră, imaginea va fi aceeași pentru toată lumea, fără distorsiuni, grozav pentru home theater);
 • iubitori de a juca jocuri de strategie.

Matricele de tip VA sunt potrivite pentru spații mici. Redarea culorii este puțin mai proastă decât cea a matricelor IPS. Dispozitivele cu astfel de matrice sunt din categoria de preț mediu.

Dacă reproducerea culorilor este importantă, atunci trebuie să alegeți o tehnică cu matrici precum IPS, OLED, QLED. Poza lor pare cea mai realistă.

Cele mai populare modele de pe piata electrocasnicelor sunt modelele echipate cu matrice OLED. Această tehnologie are avantaje extraordinare față de altele. Caracteristicile sale distinctive sunt culoarea neagră adâncă, fără eclipsare pe părțile laterale.

De asemenea, este recomandat să te bazezi pe ochii tăi atunci când alegi o tehnică. Oamenii pot avea percepții ușor diferite ale culorii, luminozității, contrastului. Prin urmare, poți avea încredere în tine și poți lua televizorul care se potrivește preferințelor tale individuale.

Noile tehnologii avansează cu salturi și limite. Acum câțiva ani, televizoarele 4K erau încă o noutate pentru mulți. Acum sunt cumpărate mult mai des. În televizoarele care acceptă acest format, sunt instalate de obicei următoarele tipuri de matrice:

 • VA;
 • IPS;
 • QLED.

Cum se verifică performanța?

Pentru a verifica performanța matricei, trebuie să efectuați un test. Pentru a face acest lucru, utilizați imagini de testare descărcate pe o unitate flash USB. Acestea sunt câmpuri de culoare alb, verde, roșu și albastru.

În imaginile monocrome ale unui plan similar, puteți vedea pixeli sparți. Ele pot fi văzute cu siguranță folosind o cameră a telefonului mobil.

De asemenea, merită să verificați imaginea televizorului pe un fundal gri. Uneori, defecte semnificative pot fi văzute numai pe acesta, de exemplu, un defect al polarizatorului.

Ar trebui să te uiți și la imaginea reală de pe televizor. Se întâmplă ca o pată întunecată să fie ușor vizibilă pe un fundal gri. Dar într-o imagine realistă, nu este vizibil. Acest defect este nesemnificativ. Puteți cumpăra un televizor, pentru că nimeni nu poate vedea o astfel de pată pe un ecran imens și chiar de la o distanță de câțiva metri.

Verificarea televizorului pentru uniformitatea iluminării de fundal LED se efectuează pe un fundal întunecat. Trebuie să vă asigurați că nu există „flare” mari. Majoritatea producătorilor nu consideră micile nereguli ale luminii de fundal ca fiind un defect. Este posibil ca televizorul să nu fie înlocuit dacă defectul este descoperit ulterior.

Dacă unei persoane îi place să se uite la televizor înainte de culcare, cu lumini reduse sau complet stinse, atunci prezența unui defect în lumina de fundal poate fi o surpriză foarte neplăcută. Prin urmare, înainte de a cumpăra, ar trebui să verificați cu atenție și încet imaginea.

Posibile defecte și defecțiuni

Dacă, după cumpărarea unui televizor, s-au găsit pixeli morți, atunci după un timp pot apărea dungi verticale pe ecran. Acest defect poate apărea și sub formă de dungi orizontale. Cel mai adesea există o singură linie. Uneori sunt mai multe dintre ele. Culoarea poate fi negru sau verde, roșu, albastru. Depinde de ce pixeli sunt afectați.

Pe un fundal gri sau alb, este posibil să observați și „pete colorate”. Producătorii consideră că acest defect este acceptabil. Din acest motiv, televizorul nu va fi schimbat.

Colțurile întunecate pot fi văzute și pe un fundal deschis. De asemenea, nu contează ca o căsătorie. Dacă petele întunecate sunt mari ca dimensiune, iar dimensiunea ecranului este mică, nu va fi foarte plăcut să te uiți la televizor. Prin urmare, magazinul trebuie să fie atent la verificarea imaginii.

Dacă pe matrice a apărut o fisură, înseamnă că aceasta a fost supusă unei solicitări mecanice, motiv pentru care a izbucnit. De obicei, chiar și cu televizorul oprit, se observă că matricea este deteriorată.Dar uneori există cazuri în care o fisură poate fi detectată doar pornind televizorul la rețea. Nu va exista nicio imagine pe ecran, sau doar o parte din ea. Cel mai adesea, sunt vizibile doar dungi colorate, iar partea ecranului în care matricea este crăpată este complet neagră, ca și cum ar fi pete.

Deteriorări mecanice pot apărea și din cauza pătrunderii de lichid în interiorul dispozitivului.

Cearcănele de pe matrice pot fi un defect din fabrică. Și pot apărea din cauza pătrunderii prafului sau umezelii în corpul produsului. De obicei, astfel de cercuri sunt ușor de curățat.

Dar nu ar trebui să dezasamblați singur matricea - trebuie să contactați un specialist, altfel pot apărea daune. Apoi, în loc de o reparație ieftină, va trebui să „furcați” pentru a cumpăra o matrice sau un televizor nou.

Merită să ne amintim că pe ecranele televizorului pot fi prezente mici erupții, dungi deschise sau întunecate, pete cu diametru mic și chiar puncte individuale întunecate și luminoase. Chiar și pe modele scumpe. Fiecare producător are propriile sale toleranțe pentru defecte minore. Prin urmare, scopul cumpărătorului este să găsească un televizor fără defecte sau cu un minim, aproape invizibil pentru ochi.

Uneori, matricele se „ard”. Burnout-ul apare în unele locuri. De obicei, în cele în care culorile albastre sau albe sunt mai des folosite. Motivul principal pentru acest proces este că ciclul de viață al diferitelor componente luminoase este diferit, astfel încât redarea culorii se modifică în timp.

Nu este recomandat să reparați singur un televizor sau un monitor în cazul unei defecțiuni. Dacă este conectată incorect, matricea se poate arde. Ar trebui să contactați un centru de service specializat.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila